• Novinky

            • Zápis do 1. a 5. ročníka

            • Inštrukcie, ako postupovať pri zápise dieťaťa na povinnú školskú dochádzku:

              Zápis: 15. 04. – 16. 04. 2024 od 13:30 do 16:30 hod

              Usmernenie_k_zapisu_do_1._rocnika_zakladnej_skoly.pdf

              Zápis bude prebiehať:

              • fyzicky za prítomnosti zákonných zástupcov spolu s dieťaťom,
              • k zápisu je potrebné priniesť RODNÝ LIST DIEŤAŤA A OBČIANSKY PREUKAZ  ZÁKONNÝCH ZÁSTUPCOV.

              Spôsob podania prihlášky:

              • elektronicky:  na stránke školy bude od 01. 04. 2024 prístupná elektronická prihláška, ktorú vypíše zákonný zástupca dieťaťa vopred. Škola si prihlášku vytlačí a v čase zápisu ju zodpovedný zamestnanec skontroluje so zákonnými zástupcami dieťaťa priamo v škole, následne ju rodičia/zákonní zástupcovia podpíšu, 
              • k prihláške je potrebné vypísať písomné vyhlásenie o správnosti a pravdivosti údajov: Vyhlasenie_o_spravnosti_a_pravdivosti_udajov_k_elektronickej_prihlaske.docx

              Rodičia, ktorí nemajú možnosť vyplniť elektronickú prihlášku:

              Dôležité upozornenie:

              • prihláška musí byť podpísaná oboma rodičmi.  

              Ak nemôžu prísť k zápisu obidvaja zákonní zástupcovia, môžu si prihlášku vytlačiť dopredu a priniesť podpísanú oboma zákonnými zástupcami.

              V prípade že:

              a) zákonní zástupcovia sa dohodli, že všetky písomnosti týkajúce sa prijímania dieťaťa na základné vzdelávanie bude podpisovať  iba jeden, vypíšte a doručte škole písomné vyhlásenie: Pisomne_vyhlasenie_zakonnych_zastupcov.docx

              b) zadováženie súhlasu druhého zákonného zástupcu je spojené s ťažko prekonateľnou prekážkou a je to v najlepšom záujme dieťaťa, túto skutočnosť preukážte písomným vyhlásením: Cestne_vyhlasenie_zakonneho_zastupcu.docx

              Informácia pre rodičov, ktorí nemajú možnosť zúčastniť sa zápisu:

              Ak sa zápisu nemôžete z objektívnych príčin zúčastniť (práca v zahraničí, choroba, ...) vyplňte elektronickú prihlášku, vytlačte ju a podpísanú oboma zákonnými zástupcami ju doručte poštou na adresu školy. O tejto skutočnosti nás informujte priamo v poznámke prihlášky a zároveň doručte škole písomné vyhlásenie: Vyhlasenie_o_spravnosti_a_pravdivosti_udajov_k_elektronickej_prihlaske.docx

          • Darujte 2% dane
            • Darujte 2% dane

            • Vážení rodičia,

              o Vašu priazeň, ako daňovníka sa uchádza:

              • Rodičovské združenie pri Základnej škole Ul. 17. novembra 31 v Sabinove
              • právna forma: občianské združenie
              • IČO: 42037948
              • sídlo: Ul. 17. novembra 31, 083 01 Sabinov

              Podľa zákona o dani z príjmov môže organizácia tretieho sektora, ktorá sa zaregistrovala v Centrálnom registri prijímateľov získať 2% (3%) zo zaplatenej dane fyzických a právnických osôb. V tomto registri je aj vyššie uvedené občianske združenie.

              Budeme radi ak sa rozhodnete podporiť výchovu a vzdelávanie v škole poukázaním 2% (3%) zo zaplatenej dane fyzických a právnických osôb.

              Získaná suma sa využije v súlade s verejnoprospešným účelom OZ, ktorým je podpora výchovy a vzdelávania v škole a organizovanie akcií súvisiacich s propagáciou školy.

              Ako postupovať?

              Vyplňte Vyhlásenie o poukázaní 2% dane a spolu s Potvrdením o zaplatení dane (vystaví Vám Váš zamestnávateľ) doručte obe tlačivá na príslušný daňový úrad podľa Vášho bydliska – najneskôr do 30.04.2024.

              Na stiahnutie: Vyhlásenie o poukázaní 2% dane

              Neprenechajte rozhodnutie o vašich finančných prostriedkoch na iných, ak o nich môžete rozhodnúť sami.

              2% z Vašej zaplatenej dane môžu naplniť požiadavky našich žiakov.

              Ďakujeme!

            • 70. ročník Hviezdoslavovho Kubína

            • Dňa 22. marca 2024 sa 5 našich najlepších interpretov zúčastnilo okresného kola našej najprestížnejšej slovenskej recitačnej súťaže. Odbornú porotu v I. kategórii zaujala Monika Futejová (2. B), v II. kategórii Janko Jankura (5. D) a v III. kategórii zase Michaela Šoltysová (8. A). Všetci traja sa umiestnili na 3. miestach a za ich úspešnú reprezentáciu im ďakujeme.

            • Svetový deň vody

            • Voda je základom života! A pravdupovediac  sa mnohí z nás ani vôbec nezamýšľajú nad tým, aké máme šťastie, že v našich podmienkach stačí otočiť kohútikom a, jednoducho, tečie kvalitná pitná tekutina. Ale pre milióny ľudí na celom svete to samozrejmosť nie je! 

              Dnes sú vodné zdroje vystavené zvyšujúcim sa požiadavkám na spotrebu vody, preto Valné zhromaždenie OSN v roku 1992 vyhlásilo 22. marec za Svetový deň vody. Aj my sme si v tento deň pripomenuli význam tohto tekutého pokladu a  prostredníctvom aktivít či interaktívnej výstavy mnohí naši žiaci prezentovali svoje nápady a názory na tému „voda“. Naša chodba sa tak premenila na vodný svet, kde sa každý mohol dozvedieť niečo viac o význame vody, o jej ochrane, kolobehu v prírode, ale aj o vodných organizmoch a vodných ekosystémoch.

            • OK v basketbale 3x3 žiakov

            • Dňa 22.03.2024 sa na pôde našej školy uskutočnil ďalší ročník finále OK  v basketbale 3x3 žiakov. Turnaja sa zúčastnilo historicky najviac - 7 najlepších tímov  z okresu SB. Družstvá boli rozdelené do dvoch skupín. Naši chlapci potvrdili predzápasové  prognózy a ako víťazi skupiny "A" postúpili do finále. Skupina "B" bola vyrovnaná, ale po urputnom boji medzi dvoma vysoko kvalitnými tímami  ZŠ - Komenského a ZŠ - Brezovica sa z postupu po dramatickom predĺžení o jeden bod tešili hostia. Finále prinieslo dychvyrážajúce športové divadlo, ktoré na takejto úrovni doposiaľ nemalo obdoby. Opäť zápas išiel do predĺženia a v ňom po obrovskej dráme o jeden bod naši chlapci obhájili titul majstra okresu. Gratulujeme a držíme palce na krajskom kole v Prešove.

            • Potulky po severnom Spiši

            • Dňa 20. marca 2024 sa 4 triedy vybrali spoznávať históriu severného Spiša. Ich kroky viedli do Vojenskej expozície Michala Strenka a mali tak možnosť spoznať reálny život vojakov počas 2. svetovej vojny. Potom sa vybrali do Hniezdneho, ktoré je známe svojím Nestville parkom a celosvetovoznámym liehovarom. Pre našich žiakov to bol deň plný zážitkov a zaujímavých vedomostí.

            • Exkurzia - Botanická záhrada v Košiciach

            • Prvý jarný deň sa pre našich piatakov niesol v duchu poznávania rastlinných druhov z celého sveta. Dňa 20. 3. 2024 sme navštívili Botanickú záhradu v Košiciach a jej exponáty nás svojou výnimočnosťou veľmi zaujali.

              V rámci prehliadky sme sa ocitli v tropických a subtropických skleníkoch, poprechádzali sme sa po dendrologickom chodníku a navštívili sme aj minizoo. Farebné variácie kvetov, vôňa citrusových plodov a úchvatné tvary sukulentov v nás zanechali ohromný dojem. Veríme, že čoskoro budeme mať možnosť vrátiť sa tam opäť a rozšíriť si naše vedomosti.

            • Finále OK v Basketbale 3x3 žiačok

            • Dňa 21.03.2024 sa na pôde našej školy po roku opäť konalo Finále OK  v Basketbale 3x3 žiačok. Naše dievčatá potvrdili svoju kvalitu a po víťazných dueloch obhájili titul majstra okresu. Víťazkám blahoželáme a držíme palce na krajskom kole v Starej Ľubovni.  

            • Svetový deň recyklácie

            • V pondelok 18.3.2024 sme privítali na našej škole predškolákov, ktorí sa dozvedeli zaujímavosti z oblasti recyklácie a odpadov. Vyskúšali si niekoľko aktivít a pomohli nám správne roztriediť odpadky. Sme veľmi radi, že sa u nás predškolákom páčilo a že sa niečo nové naučili.

            • Pasovanie prvákov za čitateľov školskej knižnice

            • Mesiac marec je tradične venovaný knihám. V školskej knižnici sme si pre prvákov pripravili prvé stretnutie, ktoré sa nieslo v slávnostnom duchu. Naši najmladší žiaci sa oboznámili s priestorom školskej knižnice a veľmi múdro a správne odpovedali na otázky o knihách, čítaní a rozprávkových postavách. Keďže prváci už poznajú skoro všetky písmenká, spoločne si prečítali básničku, a tak dokázali, že môžu byť plnohodnotnými čitateľmi knižnice. Za odvahu a odmenu dostali na pamiatku peknú záložku do knihy. Potom boli slávnostne pasovaní za čitateľov, podobne ako rytieri v rozprávkach. 😊 Veríme, že naši prváci budú knižnicu navštevovať radi, a že si v nej nájdu veľa poučného, ale aj zábavného, pretože sa na nich už teraz teší veľa zaujímavých kníh a knižných hrdinov. Tak prváci, hurá do čítania…

            • Beseda s pracovníčkou ŠOI

            • Pracovníčka Štátnej obchodnej inšpekcie v Prešove,  p. Ing. Hodžiová strávila dva dni ( 5. a 7. marec 2024 ) na našej škole. Postupne sa stretla s každou ôsmackou triedou.  Prednáška spojená s besedou na tému Práva spotrebiteľa a Internetový obchod žiakov  zaujala, dozvedeli sa množstvo informácií z bežného života. Pani lektorka im ochotne zodpovedala ich zvedavé otázky. Veríme, že takéto stretnutia budú pokračovať aj v budúcnosti.

            • Okresné kolo Geografickej olympiády

            • Dňa 12.03.2024 sa uskutočnilo okresné kolo Geografickej olympiády na ZŠ Hviezdoslavova 1 v Lipanoch. Naši žiaci nás reprezentovali v troch kategóriách.

              V kategórii F získal 2. miesto Andrej Sičák zo 7. B triedy.

              Úspešnou riešiteľkou v kategórii E bola Kristína Kyseľová z 8. A triedy.

              Viktória Rusinková získala 4. miesto v kategórii E.

              Všetkým blahoželáme a postupujúcim do krajského kola držíme palce.

            • Hviezdoslavov Kubín – školské kolo

            • V piatok 8. marca 2024 sa v našej škole uskutočnilo školské kolo Hviezdoslavovho Kubína. Tento rok sa v školskej knižnici, na jubilejnom 70. ročníku súťaže, stretlo 48 nádejných recitátorov, ktorí  „si zmerali svoje sily“ v umeleckom prednese poézie a prózy. Žiaci súťažili v troch kategóriách, od druhákov až po deviatakov. Stres a trému nechali za dverami, pretože naši žiaci sú malí profesionáli a svoje texty ovládali na jednotku. Vybrať tých najlepších bolo veľmi ťažké. Súťažiaci, ktorí sa umiestnili na 1. mieste, postupujú do okresného kola. Ďakujeme všetkým zúčastneným.

              I. kategória (2. - 4. ročník) – PRÓZA:      

              1. Michaela Jašková, 2. B
              2. Ema Grocká, 3. C  
              3. Dorota Poklembová, 4. B

              II. kategória (5. - 6. ročník) – PRÓZA:             

              1. Adela Radačovská, 5. D

              III. kategória (7. – 9. ročník) – PRÓZA:      

              1. Michaela Šoltýsová, 8. A
              2. Kristína Kyseľová, 8. A
              3. Dominika Novická, 7. D

              I. kategória (2. - 4. ročník) – POÉZIA:     

              1. Monika Futejová, 2. B
              2. Rebeka Jurčišinová, 2. B
              3. Adam Kustra, 2. C, Monika Žihalová, 4. B

              II. kategória (5. - 6. ročník) – POÉZIA:     

              1. Ján Jankura, 5. D
              2. Viktória Šinaľová, 5.D
              3. Nina Ďuďáková, 5.D, Matúš Poklemba, 6. C

              III. kategória (7. – 9. ročník) – POÉZIA:   

              1. Vanesa Kubová, 9. D
              2. Katarína Hitriková, 9. B
              3. Sarah Borsuková, 8. B
            • Detská liga v malom futbale

            • Dňa 11.03.2024 sa naši žiaci zúčastnili v Ľubotíne 1. kola Detskej ligy v malom futbale pod záštitou Slovenského futbalového zväzu. Z troch odohratých zápasov sme dva vyhrali a jeden remizovali. V tabuľke sme na 1. mieste a s malými úsmevmi čakáme na druhé kolo, ktoré sa uskutoční o necelý mesiac. Zodpovedne sa snažíme pripravovať a trénovať a tešíme sa na ďalšie kolo a zápasy.

              Držte nám palce! 

              Ďakujeme

            • Ekonomická olympiáda

            • Tak už sú známe výsledky druhého ročníka Ekonomickej olympiády pre základné školy.

              V školských kolách sa otestovalo 6193 žiakov z 218 škôl Slovenska. Priemerná úspešnosť testu v rámci celého Slovenska bola 44%.

              Zo 40 žiakov našej školy sa podarilo dosiahnuť výsledok lepší ako priemer 26 ôsmakom. Z ich úspechu sa tešíme a zároveň srdečne blahoželáme Tomášovi Baranovi z 8. B, ktorý sa v rámci Prešovského kraja umiestnil medzi 50 najlepšími riešiteľmi.

            • Testovanie 9 2024

            • Národný inštitút vzdelávania a mládeže (NIVaM) realizuje v školskom roku 2023/2024 celoslovenské testovanie žiakov 9. ročníka základných škôl v zmysle zákona č. 245/2008 Z. z. o výchove a vzdelávaní v znení neskorších predpisov (školský zákon).

              Riadny termín testovania sa uskutoční 20. marca 2024 (streda) z predmetov matematika, slovenský jazyk a literatúra.

              Náhradný termín testovania sa uskutoční 04. a 05. apríla 2024 (štvrtok a piatok).

              Viac informácií o testovaní nájdete na: https://www2.nucem.sk/sk/merania/narodne-merania/testovanie-9

            • Beseda so spisovateľkou Miroslavou Naďovou

            • Dňa 5.3.2024 mali žiaci 1.A možnosť spoznať regionálnu spisovateľku Miroslavu Naďovú, autorku kníh pre deti o Guľôčkovi a Ihličkovi. Stretnutie prebehlo v Mestskej knižnici v Sabinove. Na stretnutie s ňou sme sa veľmi tešili.

              Pani spisovateľka nám porozprávala o svojej práci, písaní, tvorbe kníh, záľubách, inšpiráciách, ale aj trošku o svojom súkromí. Predstavila nám svoje knihy, ktoré žiakov zaujali až tak, že ju obsypali veľkým množstvom otázok, na ktoré pani spisovateľka vždy pohotovo odpovedala. Porozprávala nám aj o tom, ako dlho vzniká jedna kniha a koľko rôznych ľudí sa podieľa na jej vzniku. V závere besedy sme si zaspievali a zatancovali. Dostali sme viac druhov maľovaniek a záložku do knihy, ktoré nám darovala pani autorka. V závere sme mali možnosť si knihy aj zakúpiť a získať tak osobné venovanie.