• Novinky

            • LETNÁ ŠKOLA 2022

            • TERMÍN:  8.8.2022 – 19.8.2022 – 10 dní

              Milí rodičia,

              zapojili sme sa do výzvy Letné školy 2022, ktorá je súčasťou opatrení MŠVVaŠ SR s cieľom vyrovnania rozdielov vo vedomostiach, zručnostiach a spôsobilostiach žiakov (vrátane žiakov zo sociálne znevýhodneného prostredia), ako aj integráciu žiakov prichádzajúcich z Ukrajiny.

              Letná škola má zložku vzdelávaciu, reflektujúcu školský vzdelávací program a zložku rozvoja zručností – zameranú na voľnočasové, socializačné a pohybové aktivity.

              V prípade záujmu, informovaný súhlas posielajte do 27.6.2022 na uvedenú e-mailovú adresu: alena_tomascikova@zsnovsab.sk.

            • Humanizácia interiéru školy

            • Cieľom nášho projektu bolo vytvoriť príjemné prostredie zriadením oddychových a relaxačných zón na chodbách. Pre žiakov sú voľne prístupné čitateľské kútiky so sedacími vakmi, hracie stolíky, kreslá a herné zóny so stolným futbalom, ktoré sú využívané počas prestávok, voľných hodín a po vyučovaní v rámci činnosti ŠKD.

            • Čitateľský oriešok

            • Ani 8. ročník celoslovenskej súťaže sa nezaobišiel bez našej účasti. Organizátorom súťaže je každoročne odborné nakladateľstvo Dr. Josef Raabe Slovensko. Cieľom súťaže je rozvíjať u žiakov čítanie s porozumením, vnímanie medzipredmetových vzťahov, logické myslenie a výtvarnú kreativitu. Súťaž tiež rozvíja predstavivosť a obrazotvornosť žiakov – vo výtvarnej časti musia žiaci zapojiť svoju fantáziu a prepojiť dva príbehy do jedného.

              Tento rok získala ocenenie verejnosti žiačka 3. D triedy - Viktória Šinaľová – 1. miesto, ktorá si cenu prevzala osobne v Zichyho paláci v Bratislave. Nezabudnuteľným  zážitkom bola nielen samotná Bratislava, ale hlavne stretnutie so spevákom Martinom Madejom a s hercom Dávidom Hartlom z obľúbeného televízneho seriálu Oteckovia, ktorého je Vika veľká fanúšička.  Významné ocenenie nakladateľstva RAABE patrí Veronike Hrabčákovej – žiačke 3.B triedy, ktorá získala v tejto kategórii 3. miesto. Blahoželáme!

            • „Čítajme si ...“ 2022

            • Celoslovenský detský čitateľský maratón „Čítajme si...“ je aktivitou Linky detskej istoty, ktorá v tomto roku zorganizovala už jeho 13. ročník. Linka detskej istoty – non stop, bezplatná a anonymná celoslovenská telefonická linka  - 116 111 prijíma denne veľké množstvo hovorov priamo od detí a získava informácie o ich pocitoch, problémoch a o krízach, ktoré deti prežívajú.

              Cieľom podujatia, ktoré sa koná každý rok, je podporiť a zvýšiť záujem detí o čítanie kníh a zapojiť do čitateľského maratónu čo najväčší počet detí, ktoré budú čítať súčasne v danom termíne vo viacerých mestách či obciach a na viacerých miestach po celom Slovensku.

              Tento rok sa do čitateľského maratónu zapojila aj naša škola, pretože sa stotožňujeme s tvrdením, že čítanie je jednou z aktivít, ktoré môžu zmysluplne napĺňať čas a bojovať proti osamelosti, nude, či nízkej kreativite žiakov.

              Spolu sa v našej školskej knižnici vystriedalo a čítalo až 388 žiakov. Každý, kto prečítal hoci aj kratší úsek, sa podpísal do prezenčnej listiny a na spoločný plagát, ktorý je vyvesený na dverách školskej knižnice. Zároveň si každý z čítajúcich odniesol záložku, ktorú nám poslala Linka detskej istoty. Všetkým zúčastneným ďakujeme.

            • SLÁVIK SLOVENSKA 2022

            • 24.6 - 25.6.2022 sa v Bratislave konalo finálové kolo 30. jubilejného ročníka celoslovenskej speváckej súťaže detí a mládeže v interpretácii slovenskej ľudovej piesne Slávik Slovenska 2022, ktorého sa zúčastnila aj žiačka našej školy Lenka Palenčarová z 2.B triedy. V budove Slovenského rozhlasu pod prísným dohľadom vzácnej poroty so samými zvučnými menami ako operný spevák Peter Dvorský, či známa slovenská speváčka Mária Čírová si Lenka v 1. kategórií vybojovala titul LAUREÁT SLÁVIKA SLOVENSKA 2022.Okrem toho si domov priniesla veľa cenných skúseností a nezabudnuteľných spomienok. Veľká vďaka patrí Lenkiným rodičom a pedagógom Ľubomíre Marušovej, Monike Šoltysovej, Slávke Radvanskej a Radke Marchevkovej, ktorí ju doviedli až do finále. Lenke ďakujeme za úspešnú reprezentáciu našej školy a prajeme veľa úspechov v nasledujúcich ročníkoch súťaže Slávik Slovenska.

            • Prevádzka ŠKD dňa 30.06.2022

            • Oznamujeme rodičom žiakov navštevujúcich Školský klub detí (ŠKD), že dňa 30.06.2022 (štvrtok) bude prevádzka klubu z organizačných dôvodov len do 15.00 hod. Ďakujeme za pochopenie.

            • Organizácia posledných dní šk. roka 2021/2022

            • 23.6.2022 (štvrtok) 

              I. stupeň 4 vyučovacie hodiny hodiny s triednym učiteľom (záverečné opakovanie učiva)

              II. stupeň 5 vyučovacích hodín Účelové cvičenie Ochrana života a zdravia (teoretická časť)

              24.6.2022 (piatok)

              I. stupeň 4 vyučovacie hodiny Didaktické hry

              II. stupeň 5 vyučovacích hodín Účelové cvičenie Ochrana života a zdravia (praktická časť)

              27.6.2022 29.6.2022 (pondelok – streda)

              I. + II. stupeň - 4 vyučovacie hodiny: Triednické práce (kontrola a odovzdávanie učebníc,kontrola stavu triedy a jeho inventára, čistenie lavíc, stoličiek a skriniek, upratanie šatňových skriniek)

              29.6.2022 o 11.30 hod. v KC na Korze sa uskutoční Rozlúčka s deviatakmi

              30.6.2022 (štvrtok) - záver školského roka 2021/2022

              7:50 hod. - zraz žiakov pred budovou školy

              8:00 hod. - spoločná rozlúčka so školským rokom na ihrisku školy (len v prípade priaznivého počasia)

              8:45 - 10:25 hod. - vyhodnotenie výchovnovzdelávacích výsledkov žiakov a odovzdávanie koncoročných vysvedčení (hodiny s triednym učiteľom v kmeňových triedach)

            • Oznam vedúcej ŠJ

            • Upozorňujeme všetkých stravníkov školskej jedálne, ktorí sa chcú ešte odhlásiť z obedov do konca školského roka 2021/2022, aby tak urobili čo najskôr. Ak máte vedomosť o tom, že vaše dieťa nasledujúce dni nepríde do školy, odhláste ho vopred. Posledný termín odhlásenia zo stravy je

              27.06.2022 (pondelok) na tel. č. 051/452 4056, 0911 950 641

              Po tomto termíne už odhlásenie zo stravovania nebude možné z dôvodu uzávierky školského roka. Za pochopenie ďakujeme.

            • Deviataci na cestách

            • Vraví sa, že nie je nič krajšie ako spoznávať históriu na vlastné oči. Práve z toho dôvodu sa žiaci deviateho ročníka vybrali po stopách minulosti cestou historicko-poznávacej exkurzie.

              V dňoch 13.6.2022 a 14.6.2022 navštívili v celosvetovom kultúrnom dedičstve UNESCO zapísané mesto Banská Štiavnica, v ktorom vstúpili do štôlne Bartolomej, ale vyšli aj na povesťami opradenú horu Sitno. Ťahákom celej exkurzie však bola návšteva Múzea holokaustu v Seredi a Mohyly Milana Rastislava Štefánika na Bradle. Z exkurzie sa vrátili nielen plní zážitkov, ale aj ponaučenia z chýb z minulosti, ktorých opakovaniu sa musíme vyhnúť.

              https://youtu.be/We5QTT0b6PE

            • Matematický klokan 2022

            • Pandémia zamiešala kartami aj v najväčšej medzinárodnej súťaži MATEMATICKÝ KLOKAN. V školách – „papierovo“ riešilo testy 93% súťažiacich, zvyšných 7% online z domu.

              Do súťaže, ktorá podporuje v žiakoch logické myslenie a hravou formou im ukazuje, že aj matematika môže byť zaujímavá sa z našej školy zapojilo 82 žiakov, z toho 9 online. Súťažiaci boli nútení podať výkon v určenom čase, vyskúšali si aj prácu s odpoveďovými hárkami. Žiaci 1. ročníka riešili 12 úloh, žiaci 2. – 4. ročníka - 18 úloh. Testy obsahovali uzavreté otázky s výberom odpovede - z piatich možných bola práve jedna správna.

              Znovu sa potvrdilo, že najmä na prvom stupni sú výsledky školského a domáceho riešenia neporovnateľné. Riešenie testov z domu spôsobilo vyššiu úspešnosť žiakov. Preto bolo odmenených viac žiakov s menšími cenami.

              Každý účastník súťaže dostal diplom a darček. Všetkým riešiteľom blahoželáme! Veríme, že ich tohtoročná súťaž MATEMATICKÝ KLOKAN obohatila a poskytla veľa zaujímavých informácií, ktoré v pravej chvíli budú vedieť využiť pri dôležitých testovaniach alebo neskôr aj na prijímacích skúškach.

            • Matematické sústredenie

            • Či je nekonečno nekonečné, tento problém ako prvý, riešili naši žiaci, účastníci Matematického sústredenia v dňoch 25.-26. mája 2022. Spolu 56 detí pracovalo, zabávalo sa a vzdelávalo sa v 6 skupinách pod vedením ôsmich lektorov. Podľa ich slov boli to dva úžasné dni, ktoré im postupne odhaľovali tajomstvá a krásu matematiky. Zistili, že MAT nie je len pero, zošit, učebnica, či niečo v hlave, ale aj pohyb, úsmev, spolupráca, empatia a snaha dosiahnuť  spoločný cieľ.

              Touto cestou poznania ich previedli študenti stredných a vysokých škôl z Košíc. Tento program zastrešuje občianske združenie STROM. Organizátorom akcie ďakujeme a tešíme sa na ďalší ročník.

            • Slávik Slovenska 2022 - Krajské kolo

            • Po nedávnom úspechu našej žiačky Lenky Palenčárovej (2.B) v okresnom kole celoštátnej speváckej súťaže detí a mládeže v interpretácii slovenskej ľudovej piesne Slávik Slovenska 2022, Vám s hrdosťou oznamujeme, že Lenka sa v silnej konkurencii umiestnila na 1. mieste krajského kola a postupuje do absolútneho finale, ktoré sa uskutoční 24.- 25.6. v Bratislave. Veľká vďaka patrí aj pedagógom Monike Šoltysovej a Slávke Radvanskej, ktoré sa podieľali na jej hlasovej a hudobnej príprave. Lenke zo srdca gratulujeme a prajeme veľa šťastia v Bratislave.

            • Exkurzia - Okresný súd v Prešove

            • Ísť, či neísť do školy? Táto otázka trápila Romanu, žiačku ôsmeho ročníka, už od rána. Nakoniec padlo rozhodnutie: zostanem doma. To isté sa zopakovalo aj o týždeň. Triedna to síce komentovala, upozornila rodičov, ale tí nereagovali, a to bolo pre Romanu dôležité.

              Po dvoch týždňoch na edupage už svietilo 32 neospravedlnených hodín, ale doma sa nič nedialo.

              Ako to nakoniec dopadlo, a ako to býva v skutočnom reálnom živote, sa naši žiaci 8.C dozvedeli počas exkurzie na Okresnom súde v Prešove 24. mája 2022. Súdny spor rozhodovala sudkyňa JUDr. Eva Farkašová, ktorá sa už roky venuje sociálno-právnej ochrane detí. Záujmy dieťaťa obhajoval JUDr. Martin Staroň. Napriek všetkým snahám rodiny a školy na prvom mieste stál záujem dieťaťa.

              Po ukončení súdneho pojednávania sme mali možnosť v rozhovore s týmito, na slovo vzatými odborníkmi,  ujasniť si všetko, čomu sme na hodinách OBN tak ťažko rozumeli.

              A na záver sme ešte dostali pár dobrých rád, prečo sa nedostať na súd.

              Overiť si  teoretické poznatky získané v škole v praxi,  je podľa nás tou najefektívnejšou formou, ako rozvíjať naše občianske kompetencie.

               Ešte raz ďakujeme za túto možnosť.

            • Škola v prírode 2022 - Bojnice

            • V termíne od 16. 05. 2022 – 20. 05. 2022 sa žiaci 4. ročníka spolu s ich triednymi učiteľkami, zdravotníčkou a vychovávateľkou zúčastnili ŠKOLY V PRÍRODE v prekrásnom prostredí Bojníc.

              Hneď prvý deň pobytu mali žiaci a pedagógovia možnosť navštíviť Hornonitriansky banský skanzen – baňu Cígeľ. Všetci spoločne si na  vlastné oči pozreli a vyskúšali cestu baníkov, po ktorej každodenné fárali do útrob zeme za prácou plnou nebezpečenstiev a nástrah. Počas takmer 3 hodinovej prehliadky museli naši žiaci preukázať svoju vytrvalosť aj odvahu.

              Aj počas nasledujúcich dní žiaci a pedagógovia pokračovali v spoznávaní krás daného regiónu. V priebehu návštevy Zámku Bojnice, nášho najkrajšieho a najstaršieho zámku na Slovensku, sa štvrtáci oboznámili s históriou zámku a aj jej zámockou jaskyňou. Obdiv našich žiakov si zaslúžila aj stará Lipa kráľa Mateja, ktorej vek sa odhaduje na úctyhodných 700 rokov.

              Ďalšie kroky našich žiakov viedli do Bencovje gruntu, domu Štefana Bencu, ktorý žil so svojou rodinou na tomto gazdovstve ešte v časoch Rakúsko-uhorskej monarchie.  Tento príbytok prezentoval typický spôsob života starých obyvateľov mestečka Bojnice a jeho história siaha do čias spred 400 rokov.

              V Múzeu praveku žiaci objavili tajomnú dobu pravekých neandertálcov. Bojnice sú považované za najvzácnejšiu lokalitu sídla neandertálskeho pračloveka a práve na tomto mieste sa naši štvrtáci formou zážitkového vzdelávania dozvedeli veľa nového a zaujímavého.

              Ďalším veľmi príjemným spestrením školy v prírode bola prehliadka ZOO Bojnice. Ide o  najstaršiu a najnavštevovanejšiu zoologickú záhradu na Slovensku a každý jej návštevník v nej môže vidieť viac ako 360 rozmanitých zvierat a dozvedieť sa niečo aj o ich spôsobe života. Súčasťou všetkých vstupov boli aj rôzne interaktívne prezentácie  a  tvorivé dielne, ktoré sa zúčastneným veľmi páčili a obohatili ich v rôznych oblastiach.

              Mimo týchto hlavných aktivít mali žiaci pripravený aj bohatý animačný program, ktorý bol realizovaný najmä v prírode. Jeho cieľom bolo získanie nových vedomostí a zručností, rozvíjanie prosociálneho správania a tvorivosti, prehlbovanie vzájomnej komunikácie a spolupráce a rovnako aj preukázanie pohybových zdatností, vytrvalosti i súťaživosti.

              Záver  tejto náučno-zážitkovej expedície cestou domov bol venovaný skanzenu v Pribyline.  Tam žiaci videli nielen príbytky našich predkov, ale prešli aj náučným chodníkom , ktorý ich doviedol až k historickému parnému vláčiku.

              Veríme, že takto  bohato a príjemne strávených 5 dní všetkých zúčastnených obohatilo a podnietilo ku tvorbe jedinečných spomienok.

          • Súťaž v hláskovaní
            • Súťaž v hláskovaní

            • Dňa 27.5.2022 sa na našej škole uskutočnila súťaž v hláskovaní anglických slov – “Spelling Bee Competition”. Víťazi triednych kôl piateho ročníka si zmerali sily v hláskovaní slov v angličtine a popasovali sa so zaujímavými a zábavnými aktivitami spojenými s hláskovaním. Vyskúšali si hláskovanie za rečníckym pultom, v rámci ktorého bolo ich úlohou správne vyhláskovať čo najviac slov zo zoznamu za jednu minútu. Táto časť súťaže bola naozaj veľmi napínavá, všetci súťažiaci prejavili veľkú snahu a šikovnosť. Najúspešnejšiemu súťažiacemu sa v tejto časti podarilo správne vyhláskovať 15 slov. Celkovým víťazom sa stala a 1. miesto obsadila Nella Eliašová z 5.B. Na 2. mieste sa umiestnil Christian Tsvetanski z 5.C a 3. miesto obsadil Mikuláš Viktor z 5.B. Srdečne blahoželáme.