• Novinky

            • “Olympiáda v anglickom jazyku ” pre žiakov 4. ročníka

            • Dňa 19.06.2024 si 16 odvážnych štvrtákov zmeralo svoje jazykové vedomosti a komunikačné zručnosti v školskej súťaži “Olympiáda v anglickom jazyku”. Všetci súťažiaci prejavili veľkú snahu a šikovnosť. V silnej konkurencii zvíťazili:

               

              1. miesto – Soňa Dvorščáková (4.B)

              2. miesto – Dominik Mochňacký (4.A)

              3. miesto – Alexander Sitko (4.E)

               

              Všetkým zúčastneným patrí vďaka za aktívnu účasť a víťazom srdečne blahoželáme!

            • VÝLET - STEELPARK KOŠICE

            • V piatok 21. júna sa žiaci z 2.A a 2.C vybrali vlakom na dlhoočakávaný výlet. V Košiciach obdivovali historické centrum, Dóm sv. Alžbety i fontánu v mestskom parku. Neskôr sa presunuli do Košického kultúrneho centra, v areáli Kulturparku. Na každom poschodí ich čakala zaujímavá expozícia a možnosť hrať sa s vyše 50 exponátmi z oblasti fyziky, strojárstva, optiky, biometrie, geológie i robotiky.  Zaujalo ich napríklad  MAGNETICKÉ KYVADLO demonštrujúce fungovanie termomagnetického motora, INTERAKTÍVNE PIESKOVISKO, ktorého program zmenil piesok na 3D mapu. Prekvapil ich LEVITRON, ktorý donútil levitovať magnetickú guľôčku. Žiaci sa dozvedeli niečo o ELEKTRINE V NAŠOM MOZGU, zahrali si ROBOTICKÝ FUTBAL, riešili rôzne druhy hlavolamov.

              A to nebolo všetko... Ďalej pracovali v takzvaných LABÁKOCH. V jednom z nich sa vybrali PO STOPÁCH DINOSAUROV, vyskúšali si prácu paleontológov, dozvedeli sa o vykopávkach a reštaurovaní jednotlivých druhov dinosaurov. V ďalšom pozorovali SUPRAVODIVÝ LEVITUJÚCI VLÁČIK, ktorý sa pohyboval po oválnej koľajnicovej dráhe a to bez toho, aby sa jej dotýkal. Čas strávený zábavným program a aktívnym hraním ubehol veľmi rýchlo. Druháci odchádzali domov bohatší o nezabudnuteľné zážitky s prísľubom, že do Steelparku sa určite vrátia.  

               

            • Športovo-pohybové dopoludnie

            • Vo štvrtok 20. júna 2024 sa žiaci 7. A, 7. D a 6. B stretli na futbalovom ihrisku v športovom areáli, kde prežili príjemné športovo-pohybové dopoludnie. Počas rôznych športových disciplín si žiaci preverili svoje športové zdatnosti a taktiež si vyskúšali prácu v tíme. Futbal, volejbal, naháňačky a hlavne veľa smiechu...  Štafetový beh rozpútal súťaživého ducha medzi jednotlivými triedami a všetci mali chuť zvíťaziť. Najviac zábavy a odhodlania žiaci preukázali pri preťahovaní sa lanom. Všetky triedy si navzájom zmerali sily, a žiaci sa doslova naučili, čo znamená „držať za jeden povraz“ - byť jeden tím.

            • Výlet do Starej Ľubovne – hrad, skanzen, labyrint

            • V piatok 21. júna žiaci 7. A, 7. D a 5. C navštívili Ľubovniansky hrad a Viktóriine záhrady – labyrint. Pri prehliadke hradu sa preniesli do histórie, pozreli si jednotlivé komnaty a nádvoria hradu. Zúčastnili sa aj vystúpenia sokoliarov. Nedávnu minulosť a život poddaných v podhradí si pozreli v Skanzene. Potom si žiaci užili veľa zábavy pri tom ako sa stratili v bludisku, cesta do stredu k vyhliadkovej veži a potom von nebola vôbec jednoduchá. No stálo to za to. Cesta domov autobusom bola plná spevu a smiechu. Výlet bol super.

            • Spoznávanie metropoly Maďarska (20. 06. 2024)

            • Posledné školské dni odnepamäti patria nielen finálnemu overovaniu vedomostí žiakov, ale neodmysliteľne aj koncoročným výletom. Naši ôsmaci a deviataci sa vybrali do budapeštianskeho Tropicária a oceanária a strávili čas spoznávaním podmorského sveta a života zvierat v dažďových pralesoch. Na Hradnom vrchu zas mali možnosť vidieť niekoľko monumentálnych pamiatok – Budínsky palác, Národnú galériu, Matiášov kostol, Rybársku baštu, sochu kráľa Štefana I. a mnoho iných romantických zákutí vrátane krásnej panorámy tejto perly na Dunaji.

            • Exkurzia - Solivar v Prešove

            • Dňa 20. júna sa žiaci 3. ročníka zúčastnili vlastivednej exkurzie v Slovenskom technickom múzeu Solivar v Prešove. Počas exkurzie sa deti oboznámili s históriou a technológiou ťažby soli, videli autentické exponáty a dozvedeli sa zaujímavosti o živote baníkov v minulosti. Sprievodca múzea poskytol množstvo zaujímavých informácií a pútavých príbehov, ktoré oživili históriu Solivaru.  Exkurzia do STM múzea Solivar bola výnimočným zážitkom, ktorý obohatil vzdelávací proces a inšpiroval deti k ďalšiemu objavovaniu histórie a techniky.

            • Zber druhotných surovín

            • Zber druhotných surovín 

              V tomto školskom roku prebehol 21. ročník súťaže Recykluj a vyhraj s Milk agrom. Do súťaže sa prihlásilo 46 škôl. Naša škola sa umiestnila na 9. mieste v zbere SABI viečok a na 8. mieste v zbere tetrapakov z mlieka SABI.  

              26 tried nazbieralo spolu 115 859 ks SABI viečok a 3 349 ks tetrapakov. Najusilovnejšou zberačkou v SABI viečkach bola Zoja Filipáková z 2.B triedy, ktorá nazbierala 24 985 ks. 

              V zbere tetrapakov z mlieka SABI bola najusilovnejšou zberačkou Sofia Lazoríková zo 7.C triedy. Nazbierala 1 344 ks.  

              Obidve  získali tablet a ďalšie drobné ceny.  

              Každý „zberač“ bol ocenený drobnými cenami – šiltovka, zaťahovacie vrecká, pero, fixky, farbičky, písacia podložka, sada pravítok, strúhadlá, gumy, peňažné poukážky, pohár, . . .  

              Všetkým srdečne blahoželám a teším sa na ďalšiu spoluprácu v budúcom školskom roku. 

            • Dni mesta Sabinov

            • Jubilejný 50. ročník Sabinovského jarmoku sme aj my spestrili našim vystúpením. Žiaci 4. D triedy vyšli na pódium s úsmevom a zatancovali moderný tanec s použitím bicích paličiek tzv.,,BOOMWHACKERS“.

              Potom už mikrofóny patrili našim spevákom a na záver divákov potešili najmenší tanečníci z 1.C a 2.B triedy folklórnym tancom. Sme hrdí, že na takom významnom podujatí môžeme reprezentovať našu školu. Odmenou pre účinkujúcich bol vďačný potlesk okoloidúcich divákov.

            • Základný plavecký výcvik 2024

            •  V dňoch od 10.6. do 14.6.2024 sa v priestoroch oddychového centra v obci Široké konal Základný plavecký výcvik žiakov 5.A a 5.C triedy. Cieľom bola analýza a rozvoj plaveckej gramotnosti žiakov a nácvik a zdokonaľovanie  techniky dvoch plaveckých spôsobov – kraul a prsia. V príjemnom prostredí sme našli ideálne podmienky na realizáciu našich cieľov. Žiaci boli disciplinovaní, snaživí a ochotní pracovať na svojom progrese. V posledný deň výcviku prebehlo testovanie výkonnosti. Všetci žiaci zabojovali, prekonali sami seba a odmenou im bolo „Mokré vysvedčenie“ a dobrý pocit z dosiahnutých výkonov. Všetci spoločne sme prežili  týždeň plný zábavy a  aktívneho športového oddychu.

              Všetkým zúčastneným ďakujeme.

            • Kde bolo, tam bolo, v Sabinove bolo...

            • Žiaci 1.A, 2.A a 5.D sa zúčastnili už tretieho ročníka divadelného maratónu detských súborov zo sabinovských škôl. Žiaci 2.A nám predstavili modernú rozprávku „Učená princezná“ a žiaci 5.D si vzali pod svoje krídla našich malých prváčikov z 1.A, spoločne spojili sily a nacvičili si tradičnú rozprávku v netradičnom podaní „Vlk, sedem kozliatok a jeden capko“. Veríme, že rodičia pri sledovaní svojich malých hercov s veľkými hereckými výkonmi strávili príjemné sobotné popoludnie.

              Aj takéto aktivity pomáhajú rozvíjať u žiakov schopnosť komunikovať, kooperovať, rozvíjať slovnú zásobu, schopnosť verejne vystupovať a v neposlednom rade získať odvahu presadiť sa a ukázať svoj talent. Už teraz sa tešíme na ďalší ročník.

            • SLÁVIK SLOVENSKA

            • Ďakujeme LENKE PALENČÁROVEJ zo 4.B triedy  za veľmi  hodnotnú reprezentáciu našej školy v tejto súťaži.

            • Od stredoveku po súčasnosť naprieč Slovenskom

            • Literárno-historická exkurzia (10. 06. – 12. 06. 2024) určená deviatym ročníkom začínala na stredovekom Vígľašskom zámku, sídle piatich uhorských kráľov, ktoré do dnešných čias spravuje Dračí rád. Cesta žiakov pokračovala do Krupiny, rodiska Andreja Sládkoviča a pôsobiska Eleny Maróthy Šoltésovej, významných slovenských spisovateľov. Počas ďalšieho dňa si deviataci upevnili a zopakovali históriu Slovenského národného povstania priamo v Múzeu SNP v srdci Slovenska v Banskej Bystrici a zároveň spoznali aj stručnú históriu tohto pôvabného mesta pod Urpínom. Posledný deň patril Múzeu holokaustu v Seredi a jeho smutným príbehom židovských obyvateľov a popoludnie už bolo vyhradené pre M. R. Štefánika a jeho odkazu pre Slovákov a pre celý svet na Mohyle pod Bradlom.

            • Projekt Sme zodpovední - Nadácia Pontis

            • Nadačný fond SEPS v Nadácii Pontis podporí vzdelávacie aktivity na 2. stupni základných škôl zamerané na vzdelávanie žiakov aj učiteľov v oblastiach ako je vznik a využitie elektrickej energie, zelená energia či elektroenergetika ako odbor budúcnosti. Aktivity sú zamerané na výučbu energetickej gramotnosti na 2. stupni základných škôl.

              Naša škola sa do projektu zapojila dvoma témami:

              1. Ako šetriť elektrickú energiu? – ako ňou zbytočne neplytvať, čo sú najväčší žrúti elektrickej energie, čo (aké technológie) nám pomáha šetriť elektrickú energiu v domácnosti/vo firme?
              2. Stopa, ktorú zanechávame všetci – čo spôsobuje uhlíkovú stopu? Ako ju znížiť? Čo je to uhlíková neutralita? Prečo je globálne otepľovanie nebezpečné? Čo ho spôsobuje?

              Z projektu sa zakúpili pomôcky k projektovej výučbe, ktoré budú používané pri realizácii vyššie spomínaných tém:

              • Elektrotechnické stavebnice – porozumenie elektrickému zapojeniu, žiaci budú vedieť určiť príkon pomocou nameraného prúdu a napätia
              • Merače elektrickej spotreby
              • Centrálny monitorovací systém na meranie teploty interiéru školy
              • Termokamera – meranie únikov tepla (potrebné pri vypracovaní environmentálneho auditu školy)
              • Korkové nástenky, popisovateľné magnetické tabule – prezentácia žiackych výstupov
            • ,,Poďte spolu s nami"

            • Dňa 12.06.2024 sa našich 17 žiakov chlapcov a dievčat zúčastnilo športového podujatia

              ,,Poďte spolu s nami"  pod záštitou Mestského kultúrneho strediska v Sabinove, ktoré sa pravidelne koná každý rok v mestskej športovej hale. V tomto školskom roku 2023/2024 sme získali v športových disciplínach Futsal 1. miesto, Basketbal 1. miesto a Atletika – bežecká štafeta 2. miesto.

              Odmenou pre nich boli krásne poháre primátora mesta Sabinov s medailami.

               

              Gratulujeme a ďakujeme.

            • „Mám básničku na jazýčku“

            • Aj v tomto školskom roku si svojich priaznivcov našla recitátorská súťaž „Mám básničku na jazýčku“, ktorú každoročne organizujeme pre žiakov prvého ročníka. Súťaž sa uskutočnila dňa 11. 6. 2024. Naši prváci mali možnosť ukázať, ako sa vedia popasovať s básničkami a ako sa vedia pohrať so slovami. Všetky deti krásne a nebojácne recitovali. Porota to vôbec nemala ľahké, a preto sa rozhodla udeliť dve prvé, dve druhé a dve tretie miesta:

              1. miesto: Sára Zubrická 1.A a Samuel Škurla 1.A

              2. miesto: Stela Križalkovičová 1.A a Adela Poráčová 1.D

              3. miesto: Zoe Gajdošová 1.B a Matej Poráč 1.B

              Blahoželáme a veríme, že svoj talent budú aj naďalej rozvíjať a prezentovať sa v ďalších literárnych súťažiach.

            • Vyhodnotenie 8. ročníka medzinárodnej výtvarnej súťaže Csontváryho túlavé topánky.

            • V MsKS Sabinov sa 10. 6. 2024 konalo slávnostné vyhodnotenie 8. ročníka medzinárodnej výtvarnej súťaže Csontváryho túlavé topánky. Víťazi boli vyhlásení na galaprograme Budúce osobnosti Sabinova. Do tejto súťaže sme zaslali výtvarné práce víťazov školského kola – V. Rusinkovej, M. Bartkovej, K. Škopovej, D. Dudu, A. Hubal, A. Sabola, J. Vargovej a K. Krehlíkovej.

              Odborná porota udelila v III. kategórii 1. miesto Malvíne Bartkovej zo 7. D triedy a 2. miesto Viktórii Rusinkovej z 9. D triedy. Porotu zaujali lyrické parafrázy krajinomalieb z dejín výtvarného umenia.

              Víťazkám srdečne blahoželáme!

            • Divadlo Jonáša Záborského Prešov Ako šlo vajce na vandrovku

            • Autorská rozprávka Michala Náhlíka na motívy Márie Rázusovej-Martákovej ,, Ako išlo vajce na vandrovku“. Nech vás ale názov nepomýli, nejde o klasické rozprávkové putovanie vajca so zvieratkami za dobrodružstvom, v ktorom stretnú zbojníkov, ale o príbeh chlapca Huga, ktorému počas pobytu v nemocnici, kde sa lieči na vážne ochorenie, vypadali všetky vlasy, a tak sa sám začal volať Vajce. Hugo je chalan ako každý iný. Len nevie povedať "r" a je "tlošku cholý". Nudu však nepozná – lebo je mega a kúl! Na vandrovku ho zobrali jeho rodičia a starí rodičia usilujúci sa ho nielen zabaviť, ale aj čosi naučiť. Ocitnú sa teda spolu v krajine fantázie celkom na morskom dne...

              Naši žiaci I. stupňa pri príležitosti MDD navštívili DJZ v Prešove a divadelné predstavenie si veľmi užili. Predstavenie bolo vtipné, veselé a žiakom sa veľmi páčilo.

            • Slávnostné pasovanie prvákov za čitateľov knižnice

            • Jedným z tradičných podujatí, ktoré pre prvákov každoročne pripravuje mestská knižnica Bohuša Nosáka Nezabudova v Sabinove je slávnostné pasovanie za čitateľov knižnice. Deti sa po zložení čitateľského sľubu stávajú ozajstnými čitateľmi knižnice. Dňa 03. 06. – 05.06. 2024 mestská knižnica pozvala aj našich prvákov z ŠKD do kráľovstva detských kníh na oficiálne pasovanie za čitateľov knižnice.

              Hravou formou sa oboznámili so všetkým, čo im knižnica ponúka. S prácou knihovníčok, ktoré sa porozprávali s deťmi o tom, ako zaobchádzať s knihami, ako sa správať v knižnici a v neposlednom rade podporiť pozitívny vzťah k čítaniu. Po prevzatí čitateľského preukazu si deti s radosťou popozerali detské knižky.

              Keď sa naučia všetky písmenká, budú si čítať samé. Už sa nevedia dočkať, veď kráľovstvo kníh je také úžasné!

              Veríme, že sa deťom slávnostné pasovanie páčilo, budú si čítať a požičiavať knižky z knižnice .

            • Láska kvitne v každom veku

            • Májová výzva, ktorá oslovila aj nás. Aj tentokrát sme mali možnosť potešiť srdcia mnohých seniorov. Naši žiaci zapojili svoju fantáziu a tvorivosť a spoločne vytvorili nádherné a jedinečné pohľadnice s motívom kvetov, ktoré spoločne s vedením školy zaniesli dňa 4. 6. 2024 do zariadenia pre seniorov – Seniorvital n. o. v Sabinove. Nechýbal ani krásny program v podobe ľudového spevu, tanca a recitácie. Seniorov potešili aj ručne maľované obrazy, ktoré boli vytvorené technikou pouring a jeden obraz žiačky, ktorý znázorňuje Anjela. Veríme, že naša návšteva v zariadení bola príjemným spestrením dňa a zanechala u dedkov a babičiek krásny pocit, ktorý ich bude sprevádzať ešte dlho. Niekedy stačí veľmi málo na to, aby ste niekomu urobili radosť.

    • Kontakty

      • Základná škola, Ul. 17. novembra 31, Sabinov
      • 051/4521840
      • Ul. 17. novembra 31, 08301 Sabinov
        Slovakia
      • 36158143
      • 2021368470
      • Ing. Slavomír Kožár, MBA
        Email: slavomir.kozar@zsnovsb.sk
        Mobil: +421 918 347 112
      • SK90 0200 0000 0016 2897 3259
      • Mgr. Zuzana Molčanová
      • Mgr. Peter Viktor, PhD - zástupca pre THČ
        Email: peter.viktor@zsnovsb.sk
        Mobil: +421 918 436 308

        Mgr. Zuzana Krivdová - zástupkyňa pre I. stupeň ZŠ
        Email: zuzana.krivdova@zsnovsb.sk
        Mobil: +421 905 134 306

        Mgr. Ján Jaško - zástupca pre II. stupeň ZŠ
        Email: jan.jasko@zsnovsb.sk
        Mobil: +421 907 980 172
    • Prihlásenie