• Novinky

            • Beseda s pracovníčkou ŠOI

            • Pracovníčka Štátnej obchodnej inšpekcie v Prešove,  p. Ing. Hodžiová strávila dva dni ( 5. a 7. marec 2024 ) na našej škole. Postupne sa stretla s každou ôsmackou triedou.  Prednáška spojená s besedou na tému Práva spotrebiteľa a Internetový obchod žiakov  zaujala, dozvedeli sa množstvo informácií z bežného života. Pani lektorka im ochotne zodpovedala ich zvedavé otázky. Veríme, že takéto stretnutia budú pokračovať aj v budúcnosti.

            • Okresné kolo Geografickej olympiády

            • Dňa 12.03.2024 sa uskutočnilo okresné kolo Geografickej olympiády na ZŠ Hviezdoslavova 1 v Lipanoch. Naši žiaci nás reprezentovali v troch kategóriách.

              V kategórii F získal 2. miesto Andrej Sičák zo 7. B triedy.

              Úspešnou riešiteľkou v kategórii E bola Kristína Kyseľová z 8. A triedy.

              Viktória Rusinková získala 4. miesto v kategórii E.

              Všetkým blahoželáme a postupujúcim do krajského kola držíme palce.

            • Hviezdoslavov Kubín – školské kolo

            • V piatok 8. marca 2024 sa v našej škole uskutočnilo školské kolo Hviezdoslavovho Kubína. Tento rok sa v školskej knižnici, na jubilejnom 70. ročníku súťaže, stretlo 48 nádejných recitátorov, ktorí  „si zmerali svoje sily“ v umeleckom prednese poézie a prózy. Žiaci súťažili v troch kategóriách, od druhákov až po deviatakov. Stres a trému nechali za dverami, pretože naši žiaci sú malí profesionáli a svoje texty ovládali na jednotku. Vybrať tých najlepších bolo veľmi ťažké. Súťažiaci, ktorí sa umiestnili na 1. mieste, postupujú do okresného kola. Ďakujeme všetkým zúčastneným.

              I. kategória (2. - 4. ročník) – PRÓZA:      

              1. Michaela Jašková, 2. B
              2. Ema Grocká, 3. C  
              3. Dorota Poklembová, 4. B

              II. kategória (5. - 6. ročník) – PRÓZA:             

              1. Adela Radačovská, 5. D

              III. kategória (7. – 9. ročník) – PRÓZA:      

              1. Michaela Šoltýsová, 8. A
              2. Kristína Kyseľová, 8. A
              3. Dominika Novická, 7. D

              I. kategória (2. - 4. ročník) – POÉZIA:     

              1. Monika Futejová, 2. B
              2. Rebeka Jurčišinová, 2. B
              3. Adam Kustra, 2. C, Monika Žihalová, 4. B

              II. kategória (5. - 6. ročník) – POÉZIA:     

              1. Ján Jankura, 5. D
              2. Viktória Šinaľová, 5.D
              3. Nina Ďuďáková, 5.D, Matúš Poklemba, 6. C

              III. kategória (7. – 9. ročník) – POÉZIA:   

              1. Vanesa Kubová, 9. D
              2. Katarína Hitriková, 9. B
              3. Sarah Borsuková, 8. B
            • Detská liga v malom futbale

            • Dňa 11.03.2024 sa naši žiaci zúčastnili v Ľubotíne 1. kola Detskej ligy v malom futbale pod záštitou Slovenského futbalového zväzu. Z troch odohratých zápasov sme dva vyhrali a jeden remizovali. V tabuľke sme na 1. mieste a s malými úsmevmi čakáme na druhé kolo, ktoré sa uskutoční o necelý mesiac. Zodpovedne sa snažíme pripravovať a trénovať a tešíme sa na ďalšie kolo a zápasy.

              Držte nám palce! 

              Ďakujeme

            • Testovanie 9 2024

            • Národný inštitút vzdelávania a mládeže (NIVaM) realizuje v školskom roku 2023/2024 celoslovenské testovanie žiakov 9. ročníka základných škôl v zmysle zákona č. 245/2008 Z. z. o výchove a vzdelávaní v znení neskorších predpisov (školský zákon).

              Riadny termín testovania sa uskutoční 20. marca 2024 (streda) z predmetov matematika, slovenský jazyk a literatúra.

              Náhradný termín testovania sa uskutoční 04. a 05. apríla 2024 (štvrtok a piatok).

              Viac informácií o testovaní nájdete na: https://www2.nucem.sk/sk/merania/narodne-merania/testovanie-9

            • Ekonomická olympiáda

            • Tak už sú známe výsledky druhého ročníka Ekonomickej olympiády pre základné školy.

              V školských kolách sa otestovalo 6193 žiakov z 218 škôl Slovenska. Priemerná úspešnosť testu v rámci celého Slovenska bola 44%.

              Zo 40 žiakov našej školy sa podarilo dosiahnuť výsledok lepší ako priemer 26 ôsmakom. Z ich úspechu sa tešíme a zároveň srdečne blahoželáme Tomášovi Baranovi z 8. B, ktorý sa v rámci Prešovského kraja umiestnil medzi 50 najlepšími riešiteľmi.

            • Beseda so spisovateľkou Miroslavou Naďovou

            • Dňa 5.3.2024 mali žiaci 1.A možnosť spoznať regionálnu spisovateľku Miroslavu Naďovú, autorku kníh pre deti o Guľôčkovi a Ihličkovi. Stretnutie prebehlo v Mestskej knižnici v Sabinove. Na stretnutie s ňou sme sa veľmi tešili.

              Pani spisovateľka nám porozprávala o svojej práci, písaní, tvorbe kníh, záľubách, inšpiráciách, ale aj trošku o svojom súkromí. Predstavila nám svoje knihy, ktoré žiakov zaujali až tak, že ju obsypali veľkým množstvom otázok, na ktoré pani spisovateľka vždy pohotovo odpovedala. Porozprávala nám aj o tom, ako dlho vzniká jedna kniha a koľko rôznych ľudí sa podieľa na jej vzniku. V závere besedy sme si zaspievali a zatancovali. Dostali sme viac druhov maľovaniek a záložku do knihy, ktoré nám darovala pani autorka. V závere sme mali možnosť si knihy aj zakúpiť a získať tak osobné venovanie.

            • Deň pre bezpečnejší internet na škole: Vzdelávanie a spolupráca

            • Dnešná mládež vyrastá v digitálnom svete, kde internet zohráva kľúčovú rolu vo vzdelávaní a každodennom živote. Preto je nevyhnutné venovať pozornosť bezpečnosti online prostredia. V Základnej škole na Ul. 17. novembra v Sabinove sme aktívne podporovali iniciatívu "Deň pre bezpečnejší internet," kde sme spojili vzdelávanie žiakov a verejnosť v boji za bezpečnejšie online prostredie. Dopoludnie bolo venované intenzívnym vzdelávacím aktivitám pre žiakov školy. Rôzne triedy a skupiny sa venovali téme "Bezpečnosť na internete" prostredníctvom interaktívnych prednášok žiakov Technickej univerzity v Košiciach. Títo mladí ľudia sa dozvedeli o rôznych aspektoch kybernetickej bezpečnosti, prevencii kyberšikany a ochrane svojej súkromnej sféry v digitálnom svete.Popoludnie pokračovalo prednáškami v danej téme. Špeciálni hostia, študenti Technickej univerzity Košice (TUKE), Regionálneho centra podpory učiteľom (RCPU) v Sabinove, a Zuzana Molčanová, známa najmä ako učiteľka Zuzka, poskytli odborný pohľad na súčasné trendy v oblasti digitálnej bezpečnosti a zdieľali svoje poznatky a skúsenosti so žiakmi, poskytujúc cenné informácie o tom, ako sa chrániť online.Pre rodičov bola určite zaujímavou prednáška zástupcu firmy Smartbooks. Ten sprostredkoval výhody prvej inteligentnej cvičebnice pre žiakov, ktorú v najbližšom čase budeme implementovať do vzdelávania v našej škole. Na záver mali žiaci možnosť prezentovať svoje práce týkajúce sa ich zručností v oblasti IT. V rámci jednotlivých aktivít nám žiaci druhého stupňa predviedli programovanie mokrobitov a ozobitov. Prvostupniari sa rovnako nenechali zahanbiť a predviedli základy programovania a práce v grafických programoch. Uvedená aktivita jednoznačne splnila svoj účel a prispela k zvýšeniu povedomia o bezpečnosti na internete.

            • Beseda so spisovateľom Dávidom Dziakom

            • Dňa 23.2.2024 sa žiaci 2.A triedy zúčastnili v Mestskej knižnici v Sabinove besedy so spisovateľom, ktorý sa špecializuje na literatúru pre deti a mládež, Dávidom Dziakom. Nedávno mu vyšla debutová zbierka rozprávok pod názvom Poď do rozprávky. Knihu tvorí 5 interaktívno-inštruktívnych rozprávok. Interaktívnosť spočíva v štýle, v ktorom sú tie rozprávky napísané. Sú napísané v druhej osobe jednotného čísla v kombinácii s prvou a druhou osobou množného čísla. Z detského čitateľa alebo poslucháča sa stane jedna z postáv tohto príbehu. Jedinečné bolo zapojenie žiakov do tvorby príbehu. Rozprávky obsahujú otázky a úlohy, na ktoré majú čitatelia odpovedať. Každý môže vyjadriť svoje nápady a myšlienky, ako by to podľa neho mohlo pokračovať. Žiaci prežili príjemnú hodinku s rozprávkou, ktorá nás dokáže vtiahnuť do čarovného sveta, dokáže nás rozosmiať, dokáže rozvíjať fantáziu a tvorivosť.

            • Divadlo Jonáša Záborského a bláznivá komédia Zbabraná hra od Henryho Lewisa (23. 02. 2024)

            • Viete si predstaviť vraždu, resp. detektívku, v ktorej je všetko pobabrané? Ak nie, jednoznačne, je potrebné vidieť predstavenie ocenené za najlepšiu komédiu a scénografiu - Zbabraná hra. Už zo samotného názvu divák môže tušiť, že v hre nedopadne nič podľa očakávania. Režisérovi sa vymyká hra spod kontroly, scéna je v troskách, chýbajú rekvizity a samotní herci napriek tomu musia hrať až do konca. Naši ôsmaci si toto divadelné predstavenie veľmi užili. Pochvaľovali si jeho interaktivitu, vtipné momenty a dialógy, ale najmä výkony hercov. 

            • Odznak všestrannosti

            • 8.2.2024 žiaci, ktorí boli vybraní s najlepšími výsledkami v určených pohybových testoch podľa zaradenia a zapojení do projektu Odznak všestrannosti sa dočkali ocenenia od Slovenského olympijského a športového výboru v podobe certifikátov a pekných odznakov. Na základe výborných výsledkov sme postúpili už priamo na krajské kolo, ktoré sa uskutoční 10.04.2024 v Prešove.

              Držte nám palce!

            • Šaliansky Maťko

            • Umelecké slovo odveky kultivovalo reč, prehlbovalo znalosti z literatúry a dodávalo sebavedomie vo verejnom prejave. Ani 7.2.2024 tomu nebolo inak a naši dvaja interpreti si išli zmerať svoje recitátorské sily do Lipian, v ktorých sa konalo  okresné kolo prednesu slovenských povestí. Išlo už o 29. ročník a našu školu reprezentovali Ema Grocká (3.C) a Ján Jankura (5.D). Obaja získali čestné uznanie.

            • 16. ročník Olympiády zo slovenského jazyka a literatúry

            • Dňa 1. 2. 2024 sa naša žiačka Soňa Hallayová (9. D) zúčastnila Krajského kola Olympiády zo SJL. Soňa obsadila pekné 4. miesto a stala sa úspešnou riešiteľkou. Olympiáda zo SJL je známa svojou náročnosťou, pretože žiak musí mať nielen dobré vedomosti zo všetkých jazykových oblastí, ale musí aj preukázať samostatnú tvorivú činnosť pri transformácii textu a pri rečníckom prejave. Soni blahoželáme a ďakujeme za reprezentáciu školy.

            • LYŽIARSKY KURZ

            • 63 žiakov 7. ročníka našej školy sa v termíne 12. – 16. 2. 2024 zúčastnilo lyžiarskeho výcviku, ktorý sa uskutočnil v rekreačnej oblasti Drienica formou 5-dňového pobytového kurzu. Chlapci a dievčatá absolvovali nielen praktický výcvik na svahu, ale aj teoretické vzdelávanie, pri ktorom nadobúdali vedomosti z disciplín zjazdového lyžovania, problematiky bezpečného správania sa pri pohybe na lyžiarskych svahoch, ako aj zásady prvej pomoci pri úrazoch spôsobených pri lyžovaní.

              Celý kurz sa uskutočnil za veľmi priaznivého počasia v príjemnom hotelovom zariadení a s dobrými službami - stravovacími, ubytovacími aj regeneračnými. Žiaci potešili zúčastnených pedagógov aj veľmi príjemným kultúrnym programom, kde preukázali nielen svoju kreativitu, ale aj zmysel pre humor. Teší nás, že odozva lyžiarskeho kurzu je u žiakov aj ich rodičov veľmi priaznivá.

            • Spolupráca ZŠ s MŠ na Ul. 17. novembra

            • Prechod z materskej školy na základnú školu býva náročný, preto pravidelne spolupracujeme s Materskou školou na Ul. 17. novembra v Sabinove. Špeciálne tento týždeň sme ponúkli priestory telocvične na realizáciu pohybových a športových aktivít pre žiakov MŠ. Aj takto prispievame k lepšej aklimatizácii žiakov s prostredím našej školy. 🎒🏫🌟👫🎈📚🎉

            • Valentín

            • Streda sa na našej škole niesla v duchu valentínskych pozdravov. Členovia školského parlamentu si na tento deň pripravili valentínske boxy, do ktorých mohli žiaci vhadzovať svoje valentínky. Potešiť tak mohli nielen svojich kamarátov, spolužiakov ale aj učiteľov a zamestnancov školy.

               

            • Biologická olympiáda

            • Dňa 13.2.2024 sa žiaci našej školy zúčastnili okresného kola biologickej olympiády kategórie C v Lipanoch. Absolvovali teoreticko - praktickú časť, v rámci ktorej si vyskúšali aplikovať nadobudnuté vedomosti pri práci s mikroskopom a zároveň sa popasovali s testovou časťou, ktorá preverila ich osvojené biologické poznatky. Júlii Jackovej (8.C) sa podarilo vytvoriť jeden z najlepších natívnych preparátov priečneho rezu stonky,  Adrián Seman (9.A) sa stal úspešným riešiteľom. Ďakujeme im za účasť a reprezentáciu školy.

            • UNICEF

            • 15.2.2024 sa žiaci 8.B triedy zúčastnili besedy na tému Klimatická zmena s dopadom na detské práva pod záštitou organizácie Unicef. Žiaci spolu s lektorom riešili otázky klimatických zmien a ich dopad na kvalitu života, hľadali spôsoby a riešenia, ktoré by mohli pomôcť spomaliť/ zastaviť tak rýchlo meniace sa zmeny prostredia.