• Novinky

            • Školské kolo súťaže Slávik Slovenska 2018

            • Dňa 17. apríla 2018 sa v priestore školskej knižnice uskutočnila súťaž smelých a veselých speváčikov, ktorí ukázali, že poznajú niekoľko ľudových piesní, ktoré svojim konkurentom zaspievali. 

              Porota po vzájomnej dohode rozhodla o nasledovnom umiestnení súťažiacich v jednotlivých kategóriách : 

              I. kategória   
              1. miesto: Michal Biroš  (3. A) 
              2. miesto: Karin Dernerová (2.A) 
              3. miesto: Dominika Kupcová (3. B) 
               
              II. kategória  
              1. miesto: Karin Gončarová (6.B) 
              2. miesto: Zuzana Škurlová (4.B) 
              3. miesto: Daniela Sirotňáková (6.B) 
               

              Všetkým súťažiacim ďakujeme za umelecký dojem a víťazom želáme veľa úspechov v okresnom kole!  

            • Anglický týždeň na „Sedemnástke“

            • Týždeň  od 9.4. do 13.4. 2018 bol na ZŠ na Ul. 17. novembra v Sabinove venovaný angličtine. Opäť sme privítali lektora - tentokrát rodeného Angličana Marka, ktorý viedol na našej škole jazykový  kurz. 41 účastníkov  dostalo  počas celého týždňa možnosť zdokonaliť pod jeho vedením  svoje jazykové zručnosti.  Dve skupiny žiakov počúvali britský prízvuk a komunikovali  v cudzom jazyku tri hodiny denne. Mnohí z nich sa rozprávali s rodeným Angličanom po prvýkrát v živote. Mark bol veľmi komunikatívny a dokázal vtiahnuť do rozhovorov nielen žiakov, ale aj mnohých učiteľov.  Aktivity na vyučovacích hodinách boli realizované zábavnou formou,  aby zo žiakov opadol strach z rozprávania v cudzom jazyku . V triede bolo príjemne a veselo, žiaci prežili  vtipné i vážne komunikatívne situácie. Naši ôsmaci si vymysleli vlastnú krajinu, pripravovali prezentácie na zaujímavé témy, snažili sa spropagovať a "predať" vybrané produkty či predpovedať počasie. Veľkí aj menší si lámali jazyky na zábavných jazykolamoch a hrali pohybové hry spojené s jazykom. Mark mimoriadne vyzdvihol aktivitu a záujem štvrtákov a piatakov,  ktorí  komunikovali s radosťou, bez strachu a tešili sa z toho, že nemali problém porozumieť pánu lektorovi.  Za všetko hovoria slová absolventov kurzu: "Na začiatku to bolo ťažšie, ale ku koncu týždňa som aj rozumela  a nebála som sa rozprávať. " Alebo: "Naučil som sa nové slovíčka,  a tým, že sme museli rozprávať iba po anglicky sa nám  angličtina o dosť zlepšila." Tešíme sa, že si podobný anglický týždeň zopakujeme aj v budúcom školskom roku.

            • Obvodové kolo Biologickej olympiády

            • Dňa 11.4.2018 sa v ABC centrum voľného času v Prešove konalo obvodové kolo Biologickej olympiády kategórie E,  určená pre žiakov 6. a 9. ročníka. Súťažiaci mali možnosť overiť si svoje vedomosti z oblasti  botanika a  prezentovať svoju zbierku rastlín v praktickej časti. Našu školu  za okres Sabinov úspešne reprezentovali tieto žiačky:

              • Patrícia Smetanová, 8.A – 1. miesto
              • Nikola Ondrejová, 8.C – 2. miesto

              Obom víťazkám srdečne blahoželáme a držíme palce na krajskom kole, ktoré sa uskutoční 9.5.2018 v Prešove.

            • Jazykový kvet

            • Dňa 9.4.2018 sa v priestoroch Centra voľného času ABC v Prešove uskutočnilo krajské finálové kolo súťaže "Jazykový kvet". Je to celoštátna postupová jazykovo-umelecká súťaž s medzinárodnou účasťou v dvoch vetvách „Poézia & próza“ a „Dramatizácia“. Zapojením sa do súťaže žiaci môžu tvorivo rozvíjať aktívne jazykové zručnosti v cudzích jazykoch, podporovať ďalšie rozvíjanie jazykového nadania a talentu, prispievať k zmysluplnému využívaniu svojho voľného času a vytvárať si kladný vzťah  k učeniu sa cudzích jazykov. V krajskom finále tejto súťaže prezentovali svoje jazykové zručnosti a obsadili krásne miesta títo žiaci: 

              Jana Ceheľská, 7.C – 2. miesto v kategórií Próza (5. – 9. ročník)  –  Anglický jazyk

              Michal Kostelník, 5.A – 2.miesto v kategórií Próza (5. – 9. ročník) – Nemecký jazyk

              Marko Kostelník, 1.B – 1. miesto v kategórií Próza. (1. – 4. ročník) – Nemecký jazyk

              Týmto žiakom, ktorí reprezentovali našu školu ďakujeme a Markovi želáme veľa úspechov na celoštátnom kole.

              J. Koremová

            • Zápis do 1. ročníka na školský rok 2018/2019

            • V súlade s VZN mesta Sabinov sa slávnostný zápis do 1. ročníka  na školský rok 2018/2019 uskutoční v dňoch 09. 04. – 10.04. 2018 v čase od 13:30 do 16:30 hod. vo vyznačených priestoroch základnej školy. V prípade potreby, po dohode s vedením školy, je možné zapísať dieťa aj v inom náhradnom termíne.

              V súlade so zákonom o rodine, zápisu do školy sa zúčastňuje dieťa so svojim zákonným zástupcom.

              Pri zápise je potrebný občiansky preukaz zákonného zástupcu a rodný list dieťaťa.

               

            • Zápis do 5. ročníka pre školský rok 2018/2019

            • Vážení rodičia, milí budúci piataci,

              Základná škola Ul. 17. novembra v Sabinove Vás srdečne pozýva na zápis detí do 5. ročníka, ktorý sa uskutoční v dňoch:

              • 9. a 10. apríla od 12:00 do 16:30 hod.
              • 11. až 30. apríla od 12:00 do 14:30 hod.

              V prípade potreby, po dohode s vedením školy, je možné zapísať dieťa aj v inom náhradnom termíne.

              Pri zápise je potrebný rodný list dieťaťa, občiansky preukaz zákonného zástupcu.

              Viac o škole a jej aktivitách sa dozviete v pripojenom bulletine.

            • Deň učiteľov 2018

            • Pri príležitosti Dňa učiteľov 2018 ocenil primátor mesta Sabinov Ing. Peter Molčan aj p. učiteľky z našej základnej školy. Za výsledky dosiahnuté vo výchovno – vzdelávacom procese poďakoval Mgr. Ľuboslave Kostelníkovej a Viktórii Semaníkovej. V mene vedenia školy, kolegov a žiakov srdečne blahoželáme, prajeme pevné zdravie, veľa osobných a pracovných úspechov.   

            • Celoštátne kolo Olympiády v nemeckom jazyku

            • V dňoch 25. - 26. 3. 2018 sa v Bratislave uskutočnil 28. ročník celoštátneho kola Olympiády v nemeckom jazyku. Súťažilo v ňom 55 súťažiacich v siedmich kategóriách. Prešovký kraj zastupoval v kategórii mladších žiakov (5. - 7. ročník) Michal Kostelník, žiak ZŠ na Ul. 17. novembra v Sabinove. V nedeľu účastníci absolvovali  prehliadku historického centra hlavného mesta, ako inak - s nemecky hovoriacim sprievodcom. V pondelok  26. marca sa presunuli do priestorov  Gymnázia sv. Uršule na Nedbalovej ulici v Bratislave, aby zabojovali o čo najlepšie umiestnenia, teraz už v celoštátnom meradle. Sedem odborných porôt - súčasťou každej bol aj lektor z nemecky hovoriacej krajiny,  hodnotilo jazykové zručnosti a vedomosti súťažiacich  v testovej, aj konverzačnej časti súťaže.

              Po skončení súťažnej časti sa účastníci presunuli do Primaciálneho paláca, kde sa uskutočnilo slávnostné vyhlásenie výsledkov a odovzdanie cien za účasti zástupcov veľvyslanectiev a zahraničných inštitútov.  Celý program prebiehal výlučne v nemeckom jazyku. Pri vyhlasovaní víťaza kategórie 1A zaznelo, na našu obrovskú radosť, meno Michala Kostelníka zo Sabinova. Pamätnú medailu a diplom mu odovzdal veľvyslanec Rakúskej republiky na Slovensku  Mag. Helfried Carl, M.A., ktorý s ním pri tejto príležitosti stihol prehodiť aj pár slov.  Naša radosť je o to väčšia, že Michal je ešte len piatak, a pritom dokázal uspieť aj medzi siedmakmi v silnej konkurencii z celého Slovenska. Pre budúce ročníky olympiád má jasno: "Potrebujem sa zlepšovať, aby som nezaspal na vavrínoch."  Je na nás, aby sme tento talent podporili, aby sa mohol ďalej rozvíjať. Srdečne blahoželáme a ďakujeme za reprezentáciu.

              Mgr. Ľuboslava Kostelníková

            • Oznam riaditeľky školy

            • Riaditeľka ZŠ na Ul.17. novembra 31 v Sabinove v súlade s § 150 ods. 5 zákona  č. 245/2008 Z. z. (školský zákon) oznamuje, že poskytuje z organizačných dôvodov žiakom  0.– 9. ročníka dňa  4. apríla  2018 (streda) riaditeľské voľno.

              Odôvodnenie: Dňa 4. apríla 2018 sa uskutočnia v priestoroch Mestského kultúrneho strediska v Sabinove celomestské oslavy Dňa učiteľov spojené s oceňovaním pedagogických zamestnancov primátorom Mesta Sabinov.

              V uvedený deň školská jedáleň a školský klub detí budú v prevádzke podľa požiadaviek rodičov. Vo vyučovaní sa bude pokračovať 5. apríla 2018 (štvrtok).             

            • Veľkonočné prázdniny

            • Podľa príslušného ustanovenia vyhlášky Ministerstva školstva Slovenskej republiky č. 231/2009 Z. z. o podrobnostiach o organizácii školského roka na základných školách, na stredných školách, na základných umeleckých školách, na praktických školách, na odborných učilištiach a na jazykových školách v znení vyhlášky č. 518/2010 Z. z. veľkonočné prázdniny trvajú od 29. marca do 3. apríla 2018 vrátane.

            • Čitateľský maratón

            • Čitateľský maratón sa koná na našej škole každoročne. Tak tomu bolo aj 26.3.2018, kedy sa stretli tí najlepší z najlepších. Súťaž prebehla v školskej knižnici, kde sa stretli zástupcovia jednotlivých tried od 2. do 8. ročníka. Úlohou žiakov bolo prečítať čo najdlhší text za určený čas. Žiaci čítali neznámy text a v jednotlivých ročníkoch mali rovnaké podmienky – každý v tom istom ročníku čítal ten istý text. Samozrejme, čím vyšší ročník, tým vyššia náročnosť textu. Víťazom sa stal ten jednotlivec, ktorý za daný čas prečítal najdlhší úsek.

              Víťazmi v jednotlivých ročníkoch sa stali:

              2. ročník: Kristína Kyseľová 2.A;

              3. ročník: Adam Tomčák 3.B

              4. ročník: Ivan Hrabčák 4.C

              5. ročník: Denis Havaj 5.C

              6. ročník: Júlia Cenkerová 6.A

              7. ročník: Ema Tuptová 7.A

              8. ročník: Simona Dobrovičová 8.A

            • Krajské kolo Dejepisnej olympiády

            • Dňa 22. marca 2018 sa uskutočnilo krajské kolo 10. ročníka Dejepisnej olympiády na ZŠ Šrobárova v Prešove. V kategórii C dosiahol veľmi pekné 5. miesto náš žiak Lukáš Škovran z 9.D triedy.

            • Hviezdoslavov Kubín

            • Dňa 19.3.2018 sa konalo školské kolo recitačnej súťaže Hviezdoslavov Kubín. Súťažilo sa v prednese poézie a prózy. Vyhodnotenie:

              I. kategória

              Poézia: 1. miesto: Michaela Šoltýsová 2.A

                          2. miesto: Veronika Šoltýsová 4.C, Kamil Kubica 4.B

                          3. miesto: Soňa Radačovská 4.C, Kristína Kyseľová 2.A

              Próza:  1. miesto: Zuzana Škurlová 4.B

                          2. miesto: Adela Valkovičová 4.B, Jakub Varholík 4.B

                          3. miesto: Adela Ondrejová 3.C, Kristína Škopová 2.A

              II. kategória

              Poézia: 1. miesto: Sophia Borsuková 5.B

                           2. miesto: Oliver Demko 5.B

                           3. miesto: Kamila Kruľáková  5.B

              Próza:   1. miesto: Júlia Cenkerová 6.A

                           2. miesto: Natália Semančíková 6.A

                           3. miesto: Sofia Hudačková 5.A

              III. kategória

              Poézia:  1. miesto: Karin Jendrichovská 7.A

                            2. miesto: Veronika Gaľová 8.C

                            3. miesto: Kristína Kruľáková 7.C

              Próza:    1. miesto: Jana Ceheľská 7.C

                            2. miesto: Nataša Gajdošová 7.B, Ema Tuptová 7.A

                            3. miesto: Simona Dobrovičová 8.A

              Dňa 27.3.2018 sa konalo okresné kolo Hviezdoslavov Kubín a naša žiačka Zuzana Škurlová zo 4.B triedy obsadila krásne 2. miesto. Blahoželáme.

            • Knižná šifra

            • Aj v tomto školskom roku čakala na našich žiakov zaujímavá súťaž, ktorú vyhlásila naša školská knižnica. Úlohou žiakov bolo vylúštiť mená dvoch spisovateľov, ktoré boli zašifrované do rôznych znakov. Zároveň bolo potrebné týmto spisovateľom priradiť správne diela a všetko spolu so svojim menom a triedou napísať na papierik, papierik vložiť do pripraveného vrecúška a čakať, či sa na nich usmeje šťastie.

              V piatok bola súťaž ukončená a vyžrebovaní boli títo žiaci: 

              Matúč Kravec 2.A , Miroslav Janíček 3.A, Kamil Kubica 4.B a Sára Dernerová 5.B

               Vyžrebovaní žiaci si odniesli krásne knižné odmeny. Blahoželáme.

            • 190. výročie narodenia Pavla Dobšinského

            • Dňa 16. marca 2018 sme si pripomenuli 190. výročie narodenia nášho najznámejšieho rozprávkara Pavla Dobšinského. Vychádzal z folkloristiky a jeho nezabudnuteľné diela si deti i dospelí čítajú dodnes.

              Aj v našej školskej knižnici si žiaci 5. a 6. ročníka pripomenuli tohto významného spisovateľa. Žiaci mali netradičnú hodinu slovenského jazyka, na ktorej sa oboznámili so životom ako aj tvorbou Pavla Dobšinského, riešili úlohy a za úspešné zvládnutie získali malú odmenu.

            • Matematický klokan

            • Dňa 19.3.2018 sa uskutočnila medzinárodná matematická súťaž Matematický klokan. Jej vyhlasovateľom je asociácia KANGOROU SANS FRONTIÉRES so sídlom v Paríži. Organizátorom na Slovensku je TALENTÍDA, n. o.

              Aj v tomto roku naši žiaci na tejto súťaži nechýbali. Prváčikovia riešili iba 12 úloh, druháci až štvrtáci 18 úloh a žiaci druhého stupňa 24 úloh.  Pri každej úlohe bolo päť odpovedí, pričom štyri z nich boli nesprávne. Podľa obtiažnosti sa dá získať  za úlohu 3, 4 alebo 5 bodov. Ak žiak vyznačí nesprávnu odpoveď, 1 bod stratí. Ak nevyznačí žiadnu odpoveď, body nezíska, ale ani nestratí. Čo je teda najvýhodnejšie? Oplatí sa riskovať a hádať? To už je vec stratégie…

              Usporiadateľ zverejní výsledky súťaže na www.matematickyklokan.sk najneskôr v pondelok 9. apríla 2018.

              Veríme, že aj v konkurencii 67 000 žiakov z 1457 škôl Slovenska sa nám podarí uspieť. Držíme palce!

            • Týždeň slovenských knižníc

            • Týždňom slovenských knižníc sme aj na našej škole odštartovali marec, ktorý je mesiacom knihy. Pod heslom: „Keď nejde žiak za knihou, ide kniha za žiakom“,  sme „preniesli“ kúsok našej školskej knižnice na chodby našej školy. Žiaci tak mali možnosť zistiť, že naša školská knižnica obsahuje množstvo titulov, ktoré si môžu kedykoľvek požičať, prečítať a následne vrátiť. Cez prestávky si žiaci so záujmom vybrané diela prezerali. Žiaci z čitateľského krúžku dávali pozor a žiakov upozorňovali, ako správne s knihou zaobchádzať. Následne žiakom vysvetlili, ako postupovať, keď si chcú danú knihu požičať. Návštevnosť našej školskej knižnice týmto veľmi pekne vzrástla. Títo žiaci zvládli svoju úlohu na výbornú, za čo im aj my – koordinátorky školskej knižnice ďakujeme. Veríme, že nielen tento týždeň, ale aj naďalej, bude záujem o knihy ako aj návštevnosť našej školskej knižnice stúpať.

            • Oznam riaditeľky školy

            • Riaditeľka ZŠ Ul.17. novembra 31 v Sabinove, v súlade s § 150 ods. 5 zákona  245/2008 Z. z. (školský zákon) oznamuje zákonným zástupcom žiakov, že poskytuje z organizačných dôvodov žiakom 0. -  8. ročníka dňa 21. marca 2018 (streda) riaditeľské voľno.

              Odôvodnenie:

              Dňa 21. marca 2018 sa uskutoční celoslovenské testovanie žiakov  9. ročníka Testovanie 9-2018 zo slovenského jazyka a literatúry a z matematiky. Testovania sa zúčastnia žiaci 9. ročníka základných škôl, vrátane žiakov so špeciálnymi výchovno-vzdelávacími potrebami, okrem žiakov vzdelávaných podľa vzdelávacích programov pre žiakov s mentálnym postihnutím. Po skončení testovania žiaci 9. ročníka nepokračujú vo vyučovaní. V uvedený deň školská jedáleň a školský klub detí  budú v riadnej prevádzke.  Vo  vyučovaní vo všetkých ročníkoch sa pokračuje 22. marca 2018 (štvrtok).

    • Kontakty

      • Základná škola, Ul. 17. novembra 31, Sabinov
      • 051/4521840
      • Ul. 17. novembra 31, 08301 Sabinov
        Slovakia
      • 36158143
      • 2021368470
      • Ing. Slavomír Kožár, MBA
        Email: slavomir.kozar@zsnovsb.sk
        Mobil: +421 918 347 112
      • SK90 0200 0000 0016 2897 3259
      • Mgr. Zuzana Molčanová
      • Mgr. Peter Viktor, PhD - zástupca pre THČ
        Email: peter.viktor@zsnovsb.sk
        Mobil: +421 918 436 308

        Mgr. Zuzana Krivdová - zástupkyňa pre I. stupeň ZŠ
        Email: zuzana.krivdova@zsnovsb.sk
        Mobil: +421 905 134 306

        Mgr. Ján Jaško - zástupca pre II. stupeň ZŠ
        Email: jan.jasko@zsnovsb.sk
        Mobil: +421 907 980 172
    • Prihlásenie