• Novinky

            • Šiestaci v Liptovskom Mikuláši

            • Celý rok sa učili, nastal čas na odmenu! Vo štvrtok 20. júna kroky žiakov 6. C smerovali na železničnú stanicu, odkiaľ sa vybrali na výlet do Liptovského Mikuláša. Cestou s obavami sledovali počasie, ktoré sa pod Tatrami nejavilo práve najkrajšie, v cieli ich ale vítalo slniečko a priestranné izby penziónu v časti Liptovská Ondrášová. Namiesto turistiky v lese sa presúvali pešo, predsa len je v meste menšia šanca stretnúť medveďa. Výnimkou boli Yogi a Bubu v kontaktnej ZOO, ktorí sa lenivo rozvaľovali na kameňoch a ktorým niekoľkí cestovaním a slnkom unavení žiaci možno aj trochu závideli popoludňajšiu siestu. Okrem nich si mali možnosť poprezerať tigre či levy, a dokonca v sprievode ošetrovateľov vojsť priamo k zajacom, morčatám, kengurám, pohladkať agamy aj vzácne bengálske mačky. Zážitkom bolo aj vystúpenie sokoliarov s preletmi dravcov tesne nad ich hlavami. Večer sa posilnili na grilovačke, podebatovali pri ohni, zahrali sa na ihrisku, namiesto ovečiek spočítali štípance od komárov a uložili sa na spánok. Ráno sa vstávalo ťažko, o deviatej však už boli naraňajkovaní a vychystaní na cestu do centra, kde ich čakala prehliadka Múzea Janka Kráľa s Jánošíkovou mučiarňou a súdnou sieňou. Trochu váhavo si vyskúšali dereš aj katovu kuklu a z múzea sa s nadšením vybrali nakupovať suveníry a niečo pod zub. Aj keď si na rýchlik kvôli meškaniu počkali o niečo dlhšie, domov sa vrátili plní zážitkov a nových poznatkov.

            • Hradisko Lipany

            • V piatok 21. júna  sa žiaci 1.A, 1.B, 1.C, 1.D vybrali vlakom na vytúžený školský výlet na Hradisko Lipany. V areáli  Hradiska na nás čakal bohatý program. Najprv sa deti povozili na malom koníkovi, potom si zastrieľali lukom v historickej lukostrelnici. Po zverinci sa okolo nás voľne pohybovali zvieratká, ako malý psík, mačiatko, či kozička a aj veľká srna, ktorá nás trocha vystrašila. Malé mačiatko si deti aj pohladkali. Potom nasledovala hra a zábava na detskom ihrisku. Na záver nášho pobytu nás čakala veľmi pekná prehliadka zverinca, ktorá bola spojená aj so zaujímavým výkladom o každom zvieratku. Čas strávený na Hradisku nám ubehol veľmi rýchlo. Aj keď na vlak sme už išli unavení, boli sme zároveň veselí, šťastní a plní príjemných zážitkov. Na tento výlet určite nezabudneme. 

            • Praktické účelové cvičenie - ochrana života a zdravia

            • Dňa 24.06.2024 sa žiaci II. stupňa 5. - 9. ročníkov zúčastnili praktickej časti účelového cvičenia - ochrana života a zdravia. Každý ročník si v danej lokalite v exteriéri precvičoval teoretické a praktické vedomosti z oblasti dopravnej výchovy,  protipožiarnej ochrany, civilnej ochrany, zásady prvej pomoci  a topografickej prípravy. Praktické cvičenie sa uskutočnilo za slnečného počasia. Všetci triedni učitelia a žiaci boli spokojní z krásneho dňa a rôznych praktických úloh zo zadaných tém. Veríme, že aj na ďalší rok nám takýto krásny deň opäť vyjde a každý bude spokojní.

            • Slávnostné ukončenie školského roka 2023/2024

            • Dňa 28. 06. 2024 sa uskutoční slávnostné ukončenie školského roka 2023/2024 o 9:00 hod. na školskom ihrisku.

              Organizačné pokyny:

              - príchod žiakov do školy je o 7:50 hod., od 8:00 hod budú mať žiaci hodinu s triednym učiteľom

              - odchod domov od 10:00 hod.

              - obedy sú vydávané v čase od 10:00 - 12:00 hod.

              Činnosť ŠKD je od 10:00 hod. do 15:00 hod.

            • Kreslenie na chodník ŠKD

            • Dňa 25.6.2024 sa okolie školy stalo veľkým maliarskym plátnom, na ktorom si žiaci ŠKD vyskúšali svoju kreativitu postavenú na vlastnom zážitku a skúsenosti technikou kreslenia kriedami na chodník. Stvárnili kamarátov, rodinu a očakávané prázdniny. Pri vlastnom experimentovaní našli radosť z výtvarného prejavu a odmeny.

            • Šanec

            • 21.06.2024 sa 8.B zúčastnila mini výletu v oblasti Šanec. Žiaci si cestu do cieľa spríjemňovali príjemnou hudbou a s chuťou si spievali. Po príchode na Šanec sme sa všetci podujali na založení ohňa a opekali špekáčky, slaninku a iné dobroty. Takmer všetci vyšli na výhľadňu a obdivovali krásu prírody vôkol nás. Neskôr si zahrali volejbal. Každý zúčastnený mal skvelú náladu a spokojní sme sa pomaly pobrali späť do školy.

              Mgr. Michal Ceperko

            • “Olympiáda v anglickom jazyku ” pre žiakov 4. ročníka

            • Dňa 19.06.2024 si 16 odvážnych štvrtákov zmeralo svoje jazykové vedomosti a komunikačné zručnosti v školskej súťaži “Olympiáda v anglickom jazyku”. Všetci súťažiaci prejavili veľkú snahu a šikovnosť. V silnej konkurencii zvíťazili:

               

              1. miesto – Soňa Dvorščáková (4.B)

              2. miesto – Dominik Mochňacký (4.A)

              3. miesto – Alexander Sitko (4.E)

               

              Všetkým zúčastneným patrí vďaka za aktívnu účasť a víťazom srdečne blahoželáme!

            • VÝLET - STEELPARK KOŠICE

            • V piatok 21. júna sa žiaci z 2.A a 2.C vybrali vlakom na dlhoočakávaný výlet. V Košiciach obdivovali historické centrum, Dóm sv. Alžbety i fontánu v mestskom parku. Neskôr sa presunuli do Košického kultúrneho centra, v areáli Kulturparku. Na každom poschodí ich čakala zaujímavá expozícia a možnosť hrať sa s vyše 50 exponátmi z oblasti fyziky, strojárstva, optiky, biometrie, geológie i robotiky.  Zaujalo ich napríklad  MAGNETICKÉ KYVADLO demonštrujúce fungovanie termomagnetického motora, INTERAKTÍVNE PIESKOVISKO, ktorého program zmenil piesok na 3D mapu. Prekvapil ich LEVITRON, ktorý donútil levitovať magnetickú guľôčku. Žiaci sa dozvedeli niečo o ELEKTRINE V NAŠOM MOZGU, zahrali si ROBOTICKÝ FUTBAL, riešili rôzne druhy hlavolamov.

              A to nebolo všetko... Ďalej pracovali v takzvaných LABÁKOCH. V jednom z nich sa vybrali PO STOPÁCH DINOSAUROV, vyskúšali si prácu paleontológov, dozvedeli sa o vykopávkach a reštaurovaní jednotlivých druhov dinosaurov. V ďalšom pozorovali SUPRAVODIVÝ LEVITUJÚCI VLÁČIK, ktorý sa pohyboval po oválnej koľajnicovej dráhe a to bez toho, aby sa jej dotýkal. Čas strávený zábavným program a aktívnym hraním ubehol veľmi rýchlo. Druháci odchádzali domov bohatší o nezabudnuteľné zážitky s prísľubom, že do Steelparku sa určite vrátia.  

               

            • Športovo-pohybové dopoludnie

            • Vo štvrtok 20. júna 2024 sa žiaci 7. A, 7. D a 6. B stretli na futbalovom ihrisku v športovom areáli, kde prežili príjemné športovo-pohybové dopoludnie. Počas rôznych športových disciplín si žiaci preverili svoje športové zdatnosti a taktiež si vyskúšali prácu v tíme. Futbal, volejbal, naháňačky a hlavne veľa smiechu...  Štafetový beh rozpútal súťaživého ducha medzi jednotlivými triedami a všetci mali chuť zvíťaziť. Najviac zábavy a odhodlania žiaci preukázali pri preťahovaní sa lanom. Všetky triedy si navzájom zmerali sily, a žiaci sa doslova naučili, čo znamená „držať za jeden povraz“ - byť jeden tím.

            • Výlet do Starej Ľubovne – hrad, skanzen, labyrint

            • V piatok 21. júna žiaci 7. A, 7. D a 5. C navštívili Ľubovniansky hrad a Viktóriine záhrady – labyrint. Pri prehliadke hradu sa preniesli do histórie, pozreli si jednotlivé komnaty a nádvoria hradu. Zúčastnili sa aj vystúpenia sokoliarov. Nedávnu minulosť a život poddaných v podhradí si pozreli v Skanzene. Potom si žiaci užili veľa zábavy pri tom ako sa stratili v bludisku, cesta do stredu k vyhliadkovej veži a potom von nebola vôbec jednoduchá. No stálo to za to. Cesta domov autobusom bola plná spevu a smiechu. Výlet bol super.

            • Spoznávanie metropoly Maďarska (20. 06. 2024)

            • Posledné školské dni odnepamäti patria nielen finálnemu overovaniu vedomostí žiakov, ale neodmysliteľne aj koncoročným výletom. Naši ôsmaci a deviataci sa vybrali do budapeštianskeho Tropicária a oceanária a strávili čas spoznávaním podmorského sveta a života zvierat v dažďových pralesoch. Na Hradnom vrchu zas mali možnosť vidieť niekoľko monumentálnych pamiatok – Budínsky palác, Národnú galériu, Matiášov kostol, Rybársku baštu, sochu kráľa Štefana I. a mnoho iných romantických zákutí vrátane krásnej panorámy tejto perly na Dunaji.

            • Exkurzia - Solivar v Prešove

            • Dňa 20. júna sa žiaci 3. ročníka zúčastnili vlastivednej exkurzie v Slovenskom technickom múzeu Solivar v Prešove. Počas exkurzie sa deti oboznámili s históriou a technológiou ťažby soli, videli autentické exponáty a dozvedeli sa zaujímavosti o živote baníkov v minulosti. Sprievodca múzea poskytol množstvo zaujímavých informácií a pútavých príbehov, ktoré oživili históriu Solivaru.  Exkurzia do STM múzea Solivar bola výnimočným zážitkom, ktorý obohatil vzdelávací proces a inšpiroval deti k ďalšiemu objavovaniu histórie a techniky.

            • Zber druhotných surovín

            • Zber druhotných surovín 

              V tomto školskom roku prebehol 21. ročník súťaže Recykluj a vyhraj s Milk agrom. Do súťaže sa prihlásilo 46 škôl. Naša škola sa umiestnila na 9. mieste v zbere SABI viečok a na 8. mieste v zbere tetrapakov z mlieka SABI.  

              26 tried nazbieralo spolu 115 859 ks SABI viečok a 3 349 ks tetrapakov. Najusilovnejšou zberačkou v SABI viečkach bola Zoja Filipáková z 2.B triedy, ktorá nazbierala 24 985 ks. 

              V zbere tetrapakov z mlieka SABI bola najusilovnejšou zberačkou Sofia Lazoríková zo 7.C triedy. Nazbierala 1 344 ks.  

              Obidve  získali tablet a ďalšie drobné ceny.  

              Každý „zberač“ bol ocenený drobnými cenami – šiltovka, zaťahovacie vrecká, pero, fixky, farbičky, písacia podložka, sada pravítok, strúhadlá, gumy, peňažné poukážky, pohár, . . .  

              Všetkým srdečne blahoželám a teším sa na ďalšiu spoluprácu v budúcom školskom roku. 

            • Dni mesta Sabinov

            • Jubilejný 50. ročník Sabinovského jarmoku sme aj my spestrili našim vystúpením. Žiaci 4. D triedy vyšli na pódium s úsmevom a zatancovali moderný tanec s použitím bicích paličiek tzv.,,BOOMWHACKERS“.

              Potom už mikrofóny patrili našim spevákom a na záver divákov potešili najmenší tanečníci z 1.C a 2.B triedy folklórnym tancom. Sme hrdí, že na takom významnom podujatí môžeme reprezentovať našu školu. Odmenou pre účinkujúcich bol vďačný potlesk okoloidúcich divákov.

            • Základný plavecký výcvik 2024

            •  V dňoch od 10.6. do 14.6.2024 sa v priestoroch oddychového centra v obci Široké konal Základný plavecký výcvik žiakov 5.A a 5.C triedy. Cieľom bola analýza a rozvoj plaveckej gramotnosti žiakov a nácvik a zdokonaľovanie  techniky dvoch plaveckých spôsobov – kraul a prsia. V príjemnom prostredí sme našli ideálne podmienky na realizáciu našich cieľov. Žiaci boli disciplinovaní, snaživí a ochotní pracovať na svojom progrese. V posledný deň výcviku prebehlo testovanie výkonnosti. Všetci žiaci zabojovali, prekonali sami seba a odmenou im bolo „Mokré vysvedčenie“ a dobrý pocit z dosiahnutých výkonov. Všetci spoločne sme prežili  týždeň plný zábavy a  aktívneho športového oddychu.

              Všetkým zúčastneným ďakujeme.

            • Kde bolo, tam bolo, v Sabinove bolo...

            • Žiaci 1.A, 2.A a 5.D sa zúčastnili už tretieho ročníka divadelného maratónu detských súborov zo sabinovských škôl. Žiaci 2.A nám predstavili modernú rozprávku „Učená princezná“ a žiaci 5.D si vzali pod svoje krídla našich malých prváčikov z 1.A, spoločne spojili sily a nacvičili si tradičnú rozprávku v netradičnom podaní „Vlk, sedem kozliatok a jeden capko“. Veríme, že rodičia pri sledovaní svojich malých hercov s veľkými hereckými výkonmi strávili príjemné sobotné popoludnie.

              Aj takéto aktivity pomáhajú rozvíjať u žiakov schopnosť komunikovať, kooperovať, rozvíjať slovnú zásobu, schopnosť verejne vystupovať a v neposlednom rade získať odvahu presadiť sa a ukázať svoj talent. Už teraz sa tešíme na ďalší ročník.

            • SLÁVIK SLOVENSKA

            • Ďakujeme LENKE PALENČÁROVEJ zo 4.B triedy  za veľmi  hodnotnú reprezentáciu našej školy v tejto súťaži.

            • Od stredoveku po súčasnosť naprieč Slovenskom

            • Literárno-historická exkurzia (10. 06. – 12. 06. 2024) určená deviatym ročníkom začínala na stredovekom Vígľašskom zámku, sídle piatich uhorských kráľov, ktoré do dnešných čias spravuje Dračí rád. Cesta žiakov pokračovala do Krupiny, rodiska Andreja Sládkoviča a pôsobiska Eleny Maróthy Šoltésovej, významných slovenských spisovateľov. Počas ďalšieho dňa si deviataci upevnili a zopakovali históriu Slovenského národného povstania priamo v Múzeu SNP v srdci Slovenska v Banskej Bystrici a zároveň spoznali aj stručnú históriu tohto pôvabného mesta pod Urpínom. Posledný deň patril Múzeu holokaustu v Seredi a jeho smutným príbehom židovských obyvateľov a popoludnie už bolo vyhradené pre M. R. Štefánika a jeho odkazu pre Slovákov a pre celý svet na Mohyle pod Bradlom.

            • Projekt Sme zodpovední - Nadácia Pontis

            • Nadačný fond SEPS v Nadácii Pontis podporí vzdelávacie aktivity na 2. stupni základných škôl zamerané na vzdelávanie žiakov aj učiteľov v oblastiach ako je vznik a využitie elektrickej energie, zelená energia či elektroenergetika ako odbor budúcnosti. Aktivity sú zamerané na výučbu energetickej gramotnosti na 2. stupni základných škôl.

              Naša škola sa do projektu zapojila dvoma témami:

              1. Ako šetriť elektrickú energiu? – ako ňou zbytočne neplytvať, čo sú najväčší žrúti elektrickej energie, čo (aké technológie) nám pomáha šetriť elektrickú energiu v domácnosti/vo firme?
              2. Stopa, ktorú zanechávame všetci – čo spôsobuje uhlíkovú stopu? Ako ju znížiť? Čo je to uhlíková neutralita? Prečo je globálne otepľovanie nebezpečné? Čo ho spôsobuje?

              Z projektu sa zakúpili pomôcky k projektovej výučbe, ktoré budú používané pri realizácii vyššie spomínaných tém:

              • Elektrotechnické stavebnice – porozumenie elektrickému zapojeniu, žiaci budú vedieť určiť príkon pomocou nameraného prúdu a napätia
              • Merače elektrickej spotreby
              • Centrálny monitorovací systém na meranie teploty interiéru školy
              • Termokamera – meranie únikov tepla (potrebné pri vypracovaní environmentálneho auditu školy)
              • Korkové nástenky, popisovateľné magnetické tabule – prezentácia žiackych výstupov
    • Kontakty

      • Základná škola, Ul. 17. novembra 31, Sabinov
      • 051/4521840
      • Ul. 17. novembra 31, 08301 Sabinov
        Slovakia
      • 36158143
      • 2021368470
      • Ing. Slavomír Kožár, MBA
        Email: slavomir.kozar@zsnovsb.sk
        Mobil: +421 918 347 112
      • SK90 0200 0000 0016 2897 3259
      • Mgr. Zuzana Molčanová
      • Mgr. Peter Viktor, PhD - zástupca pre THČ
        Email: peter.viktor@zsnovsb.sk
        Mobil: +421 918 436 308

        Mgr. Zuzana Krivdová - zástupkyňa pre I. stupeň ZŠ
        Email: zuzana.krivdova@zsnovsb.sk
        Mobil: +421 905 134 306

        Mgr. Ján Jaško - zástupca pre II. stupeň ZŠ
        Email: jan.jasko@zsnovsb.sk
        Mobil: +421 907 980 172
    • Prihlásenie