• Novinky

            • Organizácia vyučovania 27.02.2023 - 03.03.2023

            • Z dôvodu vysokého počtu respiračných ochorení žiakov oznamujeme rodičom, že v dňoch 27.02.2023 - 03.03.2023 (pondelok - piatok), bude vyučovanie

              • pre žiakov I. stupňa ukončené štvrtou vyučovacou hodinou (o 11.25 hod.),
              • pre žiakov II. stupňa ukončené piatou vyučovacou hodinou (o 12.15 hod.).

              Činnosť ŠKD bude v prevádzke od 11:30 hod. do 16:00 hod., avšak odporúčame zvážiť rodičom prítomnosť ich detí v ŠKD. Obedy budú vydávané od 11:00 hod. do 13.00 hod.

              Záujmová činnosť bude v uvedenom období pozastavená.

              Ďakujeme za porozumenie.

            • Krajské kolo Technickej olympiády

            • Dňa 7.2.2023 sa na pôde Prešovskej univerzity konalo krajské kolo Technickej olympiády. Našu školu úspešne zastupoval žiak 7.B Peter Múdry. Rovnako ako na okresnom kole, tak aj na krajskom kole exceloval svojimi vedomosťami v teoretickej časti a zručnosťami pri praktickej úlohe. Za prvé miesto na krajskom kole a za ukážkovú reprezentáciu našej školy si Peter prevzal cenu z rúk nášho riaditeľa.  Petrovi srdečne BLAHOŽELÁME.

            • Pečenie profory

            • V minulom týždni, kedy východní i západní kresťania začali Veľký pôst, deti spoločne s otcom Miroslavom Chorendžákom, učiteľom gréckokatolíckeho náboženstva pripravovali chlieb, tzv. proforu.

              Profora sa používa pri slávení Božskej liturgie vo východnom obrade.

              Na jej prípravu potrebujeme múku, droždie, vodu a modlitbu.

              Ako nám to išlo posúďte sami!

            • Charitatívna zbierka „Daruj druhým dobro“

            • Dňa 15. 2. 2023 odovzdal  Žiacky parlament charitatívnu zbierku zástupcom Inštitútu Krista Veľkňaza v Žakovciach. Zbierku iniciovalo OZ REXIUS v Bratislave, organizovala ju naša škola a bola určená pre bezdomovcov v Žakovciach. K tejto akcii sa pripojila i Farnosť Sabinov, Charitný dom sv. Rafaela v Sabinove, AC Sabinov a MILK – AGRO, spol. s r. o.  Zástupca OZ REXIUS v Bratislave odovzdal členom Žiackeho parlamentu edukačnú literatúru z geografie a anglického jazyka a zároveň im po krátkej besede poďakoval za šírenie myšlienok pomoci, empatie a súcitu. Veľké poďakovanie patrí všetkým zamestnancom školy, žiakom a ich rodičom, príbuzným a známym, ktorí sa tejto charitatívnej zbierky nezištne a s láskou zúčastnili. Tieto dary škola vyzbierala v rámci akcií Dňa sv. Valentína.

              Ďakovný list od p. L. Hajdušekovej z OZ REXIUS

            • Valentínska schránka

            • Vyčariť úsmev na tvárach našich žiakov a učiteľov sa snažili počas utorkového valentínskeho vyučovania všetci žiaci a zamestnanci, ktorí nám do valentínskej schránky doručili svoje listy, pozdravy či darčeky. Bolo ich naozaj veľmi veľa... a tak mali žiaci ŽP kopec roboty s ich triedením a doručovaním. Špeciálne poďakovanie patrí žiačkam Petre Slovíkovej a Karolíne Mikitovej, ktoré nám valentínsku schránku vyrobili. 

              Všetkým zapojeným - " malým aj veľkým" - ĎAKUJEME!

            • Okresné kolo Biologickej olympiády

            • V utorok 14. februára 2023 sa naši najšikovnejší biológovia zúčastnili okresného kola Biologickej olympiády kategórie C (teoreticko-praktická časť a projektová časť) v Lipanoch. Našich dvoch žiakov - Viktória Rusinková (8.D) a Andrej Kováč (9.B) - čakali úlohy praktickej zručnosti, v rámci ktorej si mohli vyskúšať izolovanie DNA zo živej prírodniny, preverili si vedomosti z filtrácie a zároveň svoje snaženie ukončili vypracovaním testovej časti. Obom sa veľmi dobre darilo, tieto úlohy zvládli ako úspešní riešitelia. Druhej projektovej kategórie sa zúčastnila žiačka Alexandra Želinská (9.D), ktorá odprezentovala svoj projekt s názvom Pôda ako nádrž, vytvorila poster a správu z experimentu a vďaka nim postúpila na krajské kolo. Všetkým žiakom ďakujeme za ich snahu a prípravu a na krajskom kole želáme veľa šťastia.

            • Okresné kolo Dejepisnej olympiády

            • Dňa 8.2.2023 sa uskutočnilo okresné kolo Dejepisnej olympiády, v ktorom nás reprezentovali žiaci 6. až 9. ročníka. V jednotlivých kategóriách si zmerali svoje sily s rovesníkmi škôl v rámci okresu. Môžeme povedať, že dopadli na výbornú.

              Úspešnými riešiteľmi sa vo svojich kategóriách stali Alexandra Želinská a Richard Zahurák (obaja z 9.D triedy), Richard Mišenko (7.C trieda).

              Krásny úspech zaznamenali a fantastické vedomosti potvrdili žiaci Soňa Hallayová (8.A trieda), ktorá vo svojej kategórií nenašla konkurenciu a obsadila prvé miesto a Kristína Kyseľová (7.A trieda), ktorá skončila na druhom mieste, pričom po rovnakom súčte bodov rozhodol o víťazovi kategórie monotematický celok. Obe žiačky si vysúťažili postup na krajské kolo.

              Úspešným riešiteľom a najmä postupujúcim ďakujeme na reprezentáciu a druhým menovaným prajeme veľa šťastia v ďalšom kole.

            • Základný lyžiarsky výcvik

            • Žiaci 7. ročníka v počte 59 sa v tomto školskom roku zúčastnili základného lyžiarskeho výcviku, ktorý sa uskutočnil za ideálnych podmienok v rekreačnej oblasti Drienica formou 5-dňového pobytu v termíne 6. – 10.2.2023.

              Žiaci absolvovali nielen praktický výcvik na svahu, ale aj teoretické vzdelávanie, pri ktorom nadobúdali vedomosti z disciplín zjazdového lyžovania, problematiky bezpečného správania sa pri lyžovaní, ako aj zásady prvej pomoci pri úrazoch spôsobených na lyžiarskych svahoch.

              Celý kurz sa uskutočnil za veľmi priaznivého počasia v príjemnom hotelovom zariadení a s dobrými službami (stravovacie, ubytovacie a regeneračné).

              S veľkým potešením môžeme konštatovať, že všetkým začiatočníkom sa podarilo zvládnuť osvojenie lyžovania na požadovanej úrovni. Na záver patrí poďakovanie aj vedeniu školy, že súhlasilo s organizáciou lyžiarskeho výcviku formou pobytu a podieľalo sa tým k úspešnému priebehu celej akcie.

            • Školský projekt finančnej gramotnosti

            • Ako uplatniť finančnú gramotnosť a pri tom sa niečo naučiť? Najlepšie je vyskúšať si to v praxi. V tomto duchu sa triedy 5. C, 6. A a 7. C pod vedením svojich triednych učiteliek zapojili do Vianočnej zbierky – UNICEF. Rozhodli sme sa, že upečieme koláče, ktoré na burze predáme a výťažok poputuje na dobrú vec. Najdôležitejšia je príprava a tak sme na triednických hodinách riešili problém, ktorý koláč by bol najvhodnejší, čo na to potrebujeme, rozdelili sme si úlohy, aby sme boli čím úspešnejší. Na hodinách informatiky sme vyhľadávali recepty, následne vykonali prieskum cien v Sabinovských predajniach potravín, aby bol nákup čím lacnejší. Doma, s podporou mamičiek, sme upiekli koláčiky na predaj. Po upečení dobrôt bolo nutné prepočítať výšku nákladov – cena surovín, energie, práca. Následne sme vypočítali minimálnu predajnú cenu. Najväčším zážitkom bola práca na príprave stánku a predaj výrobkov. Po ukončení akcie sme sa s triednymi učiteľkami zamýšľali nad efektivitou celého dvojmesačného školského projektu, výsledky sme spracovali na hodinách matematiky, informatiky a výtvarnej výchovy. Zapojeným žiakom a kolegom za aktívny prístup ďakujeme.

            • ELEsparks – súťaž v anglickom jazyku

            • Dňa 1.2.2023 sa konalo domáce kolo súťaže trojčlenných tímov v anglickom jazyku ELEsparks, ktorú SPŠE v Prešove každoročne pripravuje pre žiakov základných škôl. Do súťaže sa zapojilo 6 tímov z našej školy, celkovo je do súťaže zapojených viac ako 70 družstiev. Po ukončení domácich kôl sa osem najúspešnejších tímov zúčastní  školského kola priamo v priestoroch SPŠE v Prešove.

            • Anglické divadlo

            • 6.2.2023 /pondelok/ sa žiaci 3., 4. a 5. ročníkov zúčastnia divadla v anglickom jazyku v MsKS Sabinov na 1. až 3. vyučovacej hodine. Žiaci 6., 8., a 9. ročníkov na 4. až 6. vyučovacej hodine.

            • Súťaž „Counter-Strike: Global Offensive“

            • V utorok 31.1.2023 sa žiaci deviateho ročníka zúčastnili súťaže v hraní počítačovej FPS hry CS:GO, ktorú organizovala Spojená škola, SNP16 v Sabinove. Konkurencia bola silná a boje dlhé. Zo štyroch našich tímov sa do semifinále prebojovali chlapci z tímu „Felda“ v zložení Adam Dujava 9.C, Andrej Kováč 9.C, Damián Lukáč 9.C, Róbert Angelovič 9.D a Kamil Kubica 9.D. Chlapci sa umiestnili na skvelom 3. mieste. Blahoželáme.

            • Charitatívna zbierka

            • Občianske združenie Rexius a naša škola organizujú charitatívnu zbierku pre Inštitút Krista Veľkňaza a jeho bezdomovcov v Žakovciach. Zbierka potrvá do 13.2.2023. Doniesť môžete obnosené, no čisté oblečenie, obuv, deky, hygienické potreby, hračky, potraviny, sladkosti... každý podľa svojich možností a vôle. V mene bezdomovcov Vám vopred ďakujeme.