• Novinky

          • Týždeň vedy a techniky
            • Týždeň vedy a techniky

            • Týždeň vedy a techniky na Slovensku je každoročne organizovaný Ministerstvom školstva SR. Cieľom je zlepšiť vnímanie vedy a techniky v povedomí celej spoločnosti, popularizovať a prezentovať ich, vzbudiť záujem mladých ľudí o štúdium vedeckých a technických disciplín, informovať verejnosť o poznatkoch vedy a techniky a o nutnosti podporovať vedu a techniku, ktoré sú základom hospodárskeho a spoločenského pokroku a pomáhajú riešiť globálne problémy a výzvy.

              Do 13. ročníka Týždňa vedy a techniky na Slovensku  (7. – 13. november 2016) sa zapojili aj žiaci našej školy na vyučovacích hodinách aj v popoludňajších aktivitách v rámci záujmovej činnosti:

              1. Dňa 8.11.2016 sa 16 žiakov zúčastnilo exkurzie do zábavného technického centra Steel Park v  Košiciach. V rámci exkurzie mali žiaci možnosť aktívne hrať sa s exponátmi z oblasti fyziky, optiky, geológie, magnetizmu, hutníctva, biometriky, strojárenstva a ďalších. Súčasťou exkurzie bola aj práca žiakov v Bádateľských laboratóriach, kde diskutovali, experimentovali, merali a spracovávali získané údaje na témy:
                • Dokážeme odvážiť vzduch?
                • Čo všetko nám prezradí laserový diaľkomer
              2. Na vyučovacích hodinách prírodovedných predmetov sme pripravili jednoduché prezentácie, pokusy, laboratórne cvičenia, ktorých sa zúčastnili aj mladší žiaci. Všetci preukázali výborné vedomosti v tejto oblasti a tento spôsob vyučovania ich veľmi zaujal.
              3. Dňa 11.11.2016 žiaci školy mali možnosť zúčastniť sa prezentácie činnosti krúžku LEGO robotika. Členovia krúžku pre nich pripravili ukážky programovatelných robotov zostrojených prostredníctvom stavebníc LEGO Mindstorms Education EV3. Jednotlivé modely (bojový robot, robotický psík, robot bager, triedička farebných kociek, robot škorpión) odprezentovali žiakom, predviedli ich funkčnosť a popísali základný princíp na základe ktorého fungujú. Ovládanie robotov si mohli žiaci aj sami vyskúšať.
              4. Pri príležitosti Týždňa vedy a techniky bola zároveň vyhlásená súťaž pre žiakov 6. a 7. ročníka pod názvom "Zostroj a ukáž ako to funguje“. Projekty a "vynálezy“ môžu žiaci zhotovovať do 5.12.2016. Vyhodnotí ich odborná komisia a víťazi budú odmenení hodnotnými cenami.   

                             

            • XIV. Medzinárodný festival outdoorových filmov

            • Dňa 18.11.2016 /piatok/ sa všetci žiaci zúčastnia prehliadky outdoorových filmov  v priestoroch MsKS v Sabinove. Festival je zameraný na športy a život s outdoorovou tematikou, na filmy dobrodružné, extrémne, adrenalínové, ale aj cestopisné.

              Žiaci sa jednotlivých aktivít v MsKS zúčastnia podľa harmonogramu a vyučovanie bude ukončené o 11:25 hod. Činnosť v ŠKD bude zabezpečená podľa riadneho režimu do 16:30 hod. 

            • Školské kolo Olymiády zo Slovenského jazyka a literatúry

            • Dňa 26.10. 2016 sa v priestoroch našej školy konalo školské kolo Olympiády zo slovenského jazyka a literatúry. Svoje schopnosti, nielen teoretické ale aj praktické, si vyskúšali žiaci ôsmeho a deviateho ročníka. Najlepšie vedomosti preukázala žiačka 9.A triedy Lýdia Štofaníková, ktorá nás bude dňa 15.11.2016 reprezentovať aj na okresnom kole tejto súťaže. Veríme, že v silnej konkurencii základných škôl z nášho okresu nás bude úspešne reprezentovať.

              Vysledkova_listina_OSJL.xls

            • Exkurzia - Sanas Sabinov

            • V dňoch 7. a 8. novembra 2016, v období rozhodovania sa o svojom budúcom povolaní,  sa  žiaci deviateho ročníka zúčastnili exkurzie v závode Sanas Sabinov. Oboznámili sa s výrobou a technologickým vybavením závodu. V závode Sanas Sabinov v školskom roku 2016/2017 je možnosť študovať v rámci duálneho vzdelávania odbor operátor drevárskej a nábytkárskej výroby.

          • Burza informácií pre žiakov a rodičov základných škôl
            • Burza informácií pre žiakov a rodičov základných škôl

            • Dňa 1.12.2016 (štvrtok) v čase od 9.00 hod. do 18.00 hod. sa v priestoroch MsKS v Sabinove, Ul. J. Borodáča č.18 sa uskutoční

              Burza informácií pre žiakov a rodičov s týmto programom:

              1. Otvorenie

              2. Prezentácia zúčastnených organizácií pre žiakov základných škôl, kde budú prezentovať svoje učebné a študijné odbory, resp. svoj výrobný program

              3. Spoločné rodičovské združenie základných škôl mesta Sabinov so zástupcami stredných škôl, zamestnávateľmi a ÚPSVaR od 16.00 hod. do 18.00 hod.

            • Medzinárodný deň školských knižníc

            • Dňa 24.10. 2016 sa pri príležitosti Medzinárodného dňa školských knižníc konali na našej škole aktivity v našej školskej knižnici. Tento deň vyhlásila Dr. Blanche Woolls, prezidentka Medzinárodnej asociácie školského knihovníctva. Pripomína sa od roku 1999 – každý štvrtý októbrový pondelok.

              Žiaci v rámci hodín Slovenského jazyka a literatúry navštívili školskú knižnicu, kde čítali vybrané diela od autorov: Mária Ďuríčková – Danka a Janka, Jozef Cíger Hronský -  Budkáčik a Dubkáčik, Roman Brat- Môj anjel sa vie biť, John Boyne – Chlapec v pásikavom pyžame a Dušan Taragel – Rozprávky pre neposlušné deti a ich starostlivých rodičov. Žiaci sa oboznámili s tvorbou spisovateľov prostredníctvom prezentácie premietanej na interaktívnej tabuli, ako aj s knihami, ktoré sa nachádzajú v našej knižnici. Všetci prítomní žiaci postupne čítali úryvky z týchto kníh. Niektorí z nich si hneď prezentovanú knihu aj vypožičali.

              Táto vydarená akcia sa žiakom veľmi páčila a koordinátorky školskej knižnice sa tešia na ďalšiu spoluprácu.

            • Nadané deti sa stretli na logickom sústredení

            • Viac ako päťdesiatka intelektovo nadaných žiakov základných škôl z Prešova, Sabinova i Humenného sa stretlo na logickom sústredení. Trojdňové podujatie pod názvom IQáčik sa uskutočnilo na Sigorde pri Prešove a zaujalo malých géniov rozmanitým programom. Množstvo aktivít logického sústredenia obohatilo, pobavilo a spestrilo predĺžený októbrový víkend.

              Pásmo experimentov zameraných na fyzikálne deje okolo nás pod názvom „Kúzelná fyzika“ začalo pútavými informáciami. Účastníci IQáčika sa zábavnou formou oboznámili s fyzikálnymi zákonitosťami dejov a predmetov. Tie sú každodennou rutinou sveta okolo nás, no podrobným vysvetlením sa deti dozvedeli, prečo je to v skutočnosti tak. Meranie času pomocou vody, vplyv gravitácie i vzdorovanie vody gravitácii. Pútavými boli i informácie o prvej fontáne na svete, pokus s tornádom vo fľaši a ukážka pôsobenia magnetov. Mladých vedcov zasa potešilo vznášadlo, magnetický vláčik, magnetická levitácia a siločiary magnetického poľa. Dôkaz o vodivosti ľudského tela pomohol pochopiť varovanie „dospelákov“ pred približovaním sa k vysokému napätiu, no malých „estétov“ napriek tomu potešil pohľad na, samozrejme bezpečnú, plazmovú guľu. Bonusom akcie bola aj možnosť vyskúšať si fyzikálne pokusy samostatne.

              Čitateľský „maratón“ v podobe čítania knihy všetkých generácií Malý princ potešil. Mladí čitatelia zvládli čítanie na jednotku a fantáziu využili pri práci s pracovnými listami. „Svoju knihu života“ si účastníci odniesli domov. Malý princ zaujal, prekvapil a priniesol dobrú atmosféru.

              Rozhýbať sa a nabrať energiu farebnej jesene sa podarilo počas prechádzky k nádrži Sigord. Už počas pobytu na čerstvom vzduchu sa riešili logické úlohy rôzneho typu. Zaujali najmä tie „neriešiteľné“, pri ktorých ste bez dávky humoru a fantázie stratení. Slnečné lúče dopriali športovým hrám a nechýbali ani nové kamarátstva, tie priniesla obľúbená aktivita s lietajúcim tanierom (frisbee).

              Prešovské Kultúrne centrum Wave prinieslo zábavno-súťažné popoludnie s detským kvízom. Súťažné kolá priniesli množstvo otázok, ktoré preverili všeobecný prehľad súťažiacich v rôznych oblastiach. Nechýbali logické úlohy, matematické úlohy, prehľad animovaných filmov, otázky z kultúry, architektúry, o Slovensku i nezvyčajných zvieratách. Výherné tímy získali odmeny a úspechom bolo i zodpovedanie „zabitej otázky“.

              Obľúbenými sa stali rozprávky, čítanie kníh, úlohy zamerané na finančnú gramotnosť a rozvoj motorických zručností priniesla výroba srdiečka. Netradičnú ukážku „skladania papiera“ priniesol a viedol štvrták Artur z Humenného. A viedol si naozaj znamenite!

              Usporiadanie predmetov, určovanie hodnoty obrázkov podľa matematických výpočtov, slovné logické úlohy, šifry, logické postupnosti a hádanky upútali vo vzdelávacom bloku logického uvažovania.

              Prešovský projekt „Žime zdravo“ mal premiéru na logickom sústredení v podobe výroby plagátov propagujúcich zdravú výživu a podporu zdravia. Zdravie v kresbách i prezentovaní nadaných detí bolo odmenené balíčkami imunity od spoločnosti Imunoglukán s.r.o.

              Logické sústredenie nadaných žiakov základných škôl organizuje každoročne Centrum pedagogicko-psychologického poradenstva a prevencie v Sabinove. Projekt je súčasťou aktivít združených pod celoslovenskou iniciatívou Rozumieme nadaným.

              Mgr. Ľuboš Lukáč

            • Starostlivosť o hroby regionálnych národovcov

            • Žiaci 6. A triedy sa už tradične v tomto čase vybrali na miestny cintorín, aby si v rámci regionálnej literatúry uctili pamiatku miestneho básnika, prekladateľa, rodoľuba a štúrovca – Bohuša Nosáka – Nezabudova.

              Jeho hrob sa nachádza v pravej časti  evanjelického  cintorína – vstup prvou bránou.

            • Pozdrav z olympiády

            • Z Hier XXXI. Olympiády k nám doputoval krásny a srdečný pozdrav pre žiakov 6. A triedy. Poslali nám ho slovenskí športovci a predseda SOV, pán František Chmelár.

              Veľmi pekne ďakujeme a športovcom prajeme všetko najlepšie v ďalších súťažiach.

            • Beseda o ikonách

            • Veľmi pekne ďakujeme KC Na korze v Sabinove a autorovi výstavy "Milosrdný otec", ikonopiscovi Petrovi Komišákovi, za fundovanú a vekuprimeranú prednášku pre žiakov 5. A triedy. Mala odborný, pedagogický, spirituálny a ľudský rozmer.

              Veľa úspechov prajeme!

            • Rómska paleta 2016

            • V októbri k nám doputovalo 5 Čestných uznaní z 25. ročníka celoslovenskej výtvarnej súťaže Rómska paleta 2016. Témou boli 4 ročné obdobia. Ocenenia získali Amanda Dudová, Ingrida Dudová – 3x a Blanka Kalejová. Počet škôl, zúčastnených v 2.kategórii bol106. Do druhej kategórie sa prihlásilo celkovo 645 prác.

              V druhej kategórii porota udelila : 34 diplomov a 76 čestných uznaní

              Všetkým súťažiacim porota gratuluje a teší sa na Vaše práce aj v roku 2017.

              Otvorenie  výstavy  bolo v priestoroch POS Poprad, Sobotské námestie 1729/4 Poprad.  Výstava potrvá do 31. 10. 2016 , bude aj  inštalovaná vo výstavných priestoroch kultúrneho zariadenia vo Svidníku.  

              Práce z uplynulých ročníkov zdobia oddelenia NsP Poprad.  

              Práce vznikli pod vedením ThLic. J. kolárikovej a Mgr. A. iľkivovej.

              Srdečne blahoželáme! 

            • Záložky spájajú školy

            • Počas  Dní mesta Soběslav 2016 si primátori družobných miest Sabinov a Soběslav  dohodli družbu i v rámci hnutia „ Záložky spájajú školy. „ Partnermi sa stala naša škola a ZŠ Komenského Soběslav v ČR.

              Sprievodným podujatím bol Čitateľský maratón v MSK Sabinov a Deň otvorených dverí v školskej knižnici. Témou bola Čítam, čítaš, čítame..... a vybrali sme si žáner Western a formu lyrickú poéziu.

              Z vyše 400 záložiek sa inštalovala výstavka v školskej knižnici v rámci Dňa školských knižníc.

              Mgr. A. Iľkivová, školský koordinátor hnutia v SR

            • Testovanie T5-2016

            • Testovanie T5-2016 sa uskutoční dňa 23. novembra 2016 (streda). Testovania sa zúčastnia žiaci 5. ročníka ZŠ, vrátane žiakov so ŠVVP, okrem žiakov vzdelávaných podľa vzdelávacích programov pre žiakov s mentálnym postihnutím. Žiaci budú testovaní z matematiky a zo slovenského jazyka a literatúry. Bližšie informácie v prílohe.  

              Zakladne_informacie_T5_2016.pdf

            • Detský kvíz zaujal žiakov školy

            • Mimoriadne úspešný formát zábavno-súťažného kvízu zaujal žiakov zo základnej školy na Ul. 17. novembra v Sabinove. Netradičné súťažné stretnutie žiakov sa uskutočnilo v októbri v zborovni školy. Takmer stovka žiakov 1. a 2. st. školy sa zapojila do detského kvízu, ktorý pripravuje Kultúrne centrum Wave z Prešova. A my sme boli pri tom!

              Súťažné dopoludnie prebehlo v dvoch súťažných (vekových) kategóriách, zameraných na previerku vedomostí, logického myslenia, tvorivosti, všeobecného rozhľadu, ale i učiva základnej školy. Nechýbala zábava, tímová spolupráca a v neposlednom rade krásne strávené dopoludnie.

              Žiaci si „zmerali sily“ v dvoch súťažných kolách, pozostávajúcich z otázok rozličných tém. Hrady, zámky a históriu si priblížili v prvej súťažnej téme – Slovensko. Animované rozprávky zasa priblížili kreslené mestá. Chuť na ovocie prišlo s témou – jablko. Ďalšia pätica otázok zaviedla prítomných do sveta internetu. Zdanlivo jednoduchá téma priniesla zaujímavé odpovede i názory žiakov.

              Fenomén vedecko-fantastických filmov Hviezdne vojny načrel do histórie i súčasnosti tohto filmového kultu. Pripomenuli sme si ho v téme Herci vs. postavy zo Star Wars. Veľmi obľúbenou bola i téma knižno-filmového trháka Harry Potter a zaujali i stavby z kociek lega.

              IQkids téma preverila matematické, logické, priestorové i verbálne myslenie. Súťažné otázky boli súčasťou testu finálového kola celoslovenskej Logickej olympiády žiakov so všeobecným intelektovým nadaním.

              Jazyk ako artikulačný orgán, či dorozumievací prostriedok alebo symbol hudobnej skupiny. Jeho široký význam predstavovala posledná súťažná téma.

              Poslednú časť detského kvízu tvorila tzv. „zabitá otázka“. Úlohou žiakov bolo čo najviac sa priblížiť k správnej odpovedi na vyhlásenú otázku. A to nebolo veru ľahké. Prvé video na YOUTUBE bolo zverejnené 23. apríla 2005, volá sa Me At ZOO a trvá 18 sekúnd. Uhádnuť jeho sledovanosť k predchádzajúcemu dňu nebolo jednoduché, no nakoniec sa podarilo.

              Centrum nezávislej kultúry Wave vzniklo v roku 2002 a počas svojho pôsobenia zorganizovalo vyše tisíc podujatí rôzneho druhu. Tie sú zamerané na hudbu, výtvarné umenie, nové médiá, film, divadlo, zábavno-vzdelávací formát, workshopy, nechýbajú ani prednáškové večery venované občianskym komunitám. Novinkou je pravidelná detská zábava pod názvom Mikro Vlnka ~, ktorá zahŕňa detský kvíz, rodinný kvíz, detské divadlo, workshopy a iné aktivity pre deti počas nedeľných popoludní.

              Mgr. Ľuboš Lukáč

            • Deň stromov

            • Dňa 20. októbra 2016 sme si na našej škole pripomenuli Stredoeurópsky deň stromov. Pri tejto príležitosti sme sa rozhodli zachraňovať stromy pred nezmyselným výrubom. Žiaci už od skorého rána prinášali papier do zberu. Odmenou im bol zošit z recyklovaného papiera. Spolu sme vyzbierali 865 kg papiera, ktorý pôjde na recykláciu.

            • Čitateľský maratón

            • Dňa 18.10. 2016 sa žiaci 7. A triedy a žiaci 4. A triedy zúčastnili VIII. ročníka hnutia Čitateľský maratón, ktorý organizovala Mestská knižnica v Sabinove.  Naši žiaci si mali možnosť zažiť, ako je to čítať pred poslucháčmi. Čitateľský maratón svojím čítaním otvorili hostia: Riaditeľka MsKS v Sabinove Mgr. Lucia Mihoková a  Ing. Vlasta Znancová, PaedDr. Iveta Šulíková. Čítali sa úryvky z vojnovej prózy na tému: Vojna a jej útrapy v literárnych dielach autorov. Už teraz sa tešíme na ďalší ročník tohto podnetného čitateľského hnutia.

            • Rodičovské združenie pre rodičov žiakov 7. ročníka

            • Dňa 24.10.2016 (pondelok) o 15.30 hod sa v malej telocvični uskutoční stretnutie rodičov žiakov 7. ročníka ohľadom organizačného zabezpečenia základného lyžiarskeho výcviku, ktorý sa uskutoční v dňoch 6.2. - 10.2.2017 v Tatranskej Lomnici. Účasť rodičov je nutná.

            • Exkurzia na píle

            • V dňoch 12.-17. októbra 2016 sa žiaci 6. ročníka zúčastnili exkurzie na Píle v Sabinove. Žiaci sa oboznámili so spracovaním dreva na píle. Vyťažené drevo – kmene sa tu spracovávajú na trámy, hranoly, fošne a dosky. Deti sa oboznámili aj s profesiou spracovanie dreva.

               

    • Kontakty

      • Základná škola, Ul. 17. novembra 31, Sabinov
      • 051/4521840
      • Ul. 17. novembra 31, 08301 Sabinov
        Slovakia
      • 36158143
      • 2021368470
      • Ing. Slavomír Kožár, MBA
        Email: slavomir.kozar@zsnovsb.sk
        Mobil: +421 918 347 112
      • SK90 0200 0000 0016 2897 3259
      • Mgr. Zuzana Molčanová
      • Mgr. Peter Viktor, PhD - zástupca pre THČ
        Email: peter.viktor@zsnovsb.sk
        Mobil: +421 918 436 308

        Mgr. Zuzana Krivdová - zástupkyňa pre I. stupeň ZŠ
        Email: zuzana.krivdova@zsnovsb.sk
        Mobil: +421 905 134 306

        Mgr. Ján Jaško - zástupca pre II. stupeň ZŠ
        Email: jan.jasko@zsnovsb.sk
        Mobil: +421 907 980 172
    • Prihlásenie