• Novinky

            • Vodná nádrž Jakubovany - JAKUBOVANSKÁ PRIEHRADA

            • „VODA, TY NEMÁŠ ANI VÔNU, ANI CHUŤ, NEMOŽNO TA OPÍSAŤ, MOŽNO SA V TEBE IBA KOCHAŤ.

              NEROZUMIEM, ČO VLASTNE SI. TY NIE SI JEDNODUCHO LEN PRE ŽIVOT. SI  ŽIVOT  SÁM.“

              Dňa 26.9.2013, sme v rámci predmetu Cestujeme po regióne využili príjemné jesenné počasie na turistickú vychádzku  k vodnej nádrži Jakubovany. Deň pred exkurziou sme si hovorili o význame priehrad a vodných nádrží, o využití vody, vodných rastlinách a vodných živočíchoch .

              Vodná nádrž Jakubovany sa rozprestiera na dvoch  územiach v obciach Drienica a Jakubovany. Účelom vodnej nádrže je zabezpečenie vody v prípade požiaru, zlepšenie životného prostredia, športové rybárstvo a rekreácia. Celý deň sa niesol v duchu zážitkového učenia, čo bolo pre nás zaujímavé a obohacujúce.

              Akcia sa vydarila  a tešíme sa  na ďalšie aktivity spojené s spoznávaním  nášho regiónu.

              Žiaci tretieho ročníka

            • Majstrovstvá Európy v mažoretkovom športe - Tatabánya 2013 (Maďarsko)

            • ... kia, kia...SLOVAKIA... tieto slová spájali slovenské súbory, ktoré sa zúčastnili na Majstrovstvách Európy v Maďarsku....

              V dňoch 21. – 25. 8. 2013  sa  mažoretky TEDASKY pri ZŠ Ulica 17. novembra zúčastnili na Majstrovstvách Európy  v Maďarsku, kde sa stretlo 60 najlepších súborov z Európy. Po náročných tréningoch prišla  veľká  skúška  .

              A tu sú naše umiestnenia :

              KATEGÓRIA  KADET  :

              Blaščáková Sabína, Bujňáková Sofia, Cenkerová Júlia, Jadvišová Natália, Jendrichovská Lívia, Jendrichovská Karin, Letkovská Alexia-Katarína, Lukáčová Nikola, Lukáčová Viktória, Miščíková Natália, Mrázová Martina, Olšiaková Diana, Petríková Klaudia, Semančíková Natália, Solárová Sarah, Sopková Miroslava, Škovranová Lea, Vaníková Dominika, Vaníková Dominika, Viktorová Lea, Želinská Nikola

              formácia TRIO POM-POM :      I.  VICEMAJSTER  EURÓPY

              formácia MIX :                            II. VICEMAJSTER  EURÓPY

              formácia  DEFILÉ POM-POM  a  PÓDIOVÁ POM –POM:   I. VICEMAJSTER  EURÓPY

              KATEGÓRIA SENIOR :

              Melánia Daňková

              formácia SÓLO POM – POM :   MAJSTER  EURÓPY

              Ďakujem ZŠ Ulica 17. novembra , NADÁCII  POINTS- Slovenská  sporiteľňa , Solar Real, s.r.o. Sabinov   za  ich  podporu .

              Eva Vardžíková, vedúca súboru

            • Výberové konanie

            • Základná škola na Ul. 17. novembra v Sabinove v zmysle § 5 zákona NR SR č. 552/2003 Z.z. o výkone práce vo verejnom záujme v znení neskorších predpisov vyhlasuje výberové konanie na obsadenie funkcie:
              vedúca /vedúci/ školskej jedálne
              /s predpokladaným nástupom od 1. novembra 2013/
              Kvalifikačné predpoklady:
              • ukončené stredné odborné vzdelanie s maturitou so zameraním na oblasť stravovania.
              Iné kritériá a požiadavky na uchádzača:
              • najmenej 5 rokov praxe v uvedenom odbore,
              • občianska a morálna bezúhonnosť,
              • zdravotná spôsobilosť,
              • znalosť platnej legislatívy najmä z oblasti hygieny a stravovania,
              • samostatnosť a komunikatívnosť.
              Požadované doklady a prílohy, ktoré je uchádzač povinný predložiť:
              • prihláška do výberového konania,
              • štruktúrovaný profesijný životopis,
              • potvrdenie o doterajšej praxi,
              • overené kópie dokladov o dosiahnutom vzdelaní,
              • výpis z registra trestov / nie starší ako 3 mesiace /,
              • návrh koncepcie rozvoja školskej jedálne v písomnej forme /max. 1 strana formátu A4/,
              • písomný súhlas uchádzača na použitie jeho osobných údajov pre potreby výberového konania v súlade so zákonom NR SR č. 428/2002 Z.z. o ochrane osobných údajov v znení neskorších predpisov.
               
              Prihlášku do výberového konania spolu s požadovanými dokladmi a prílohami je potrebné doručiť osobne alebo poštou do podateľne Základnej školy, Ul. 17. novembra 31 v Sabinove, v obálke označenej heslom: „Výberové konanie – školská jedáleň - neotvárať" najneskôr do 11. októbra 2013 do 12.00 h. Uchádzači, ktorí spĺnia všetky vyššie uvedené predpoklady, kritériá a požiadavky a predložia v stanovenom termíne spolu s prihláškou do výberového konania všetky požadované doklady a prílohy, budú na výberové konanie písomne pozvaní najneskôr 7 kalendárnych dní pred jeho konaním.
               
              Mgr. Alena Mladá (riaditeľka školy)
            • Riaditeľské voľno

            • Riaditeľka ZŠ na Ul.17. novembra 31 v Sabinove v súlade s § 150 ods. 5 zákona  245/2008 Z. z. o výchove a vzdelávaní  (školský zákon) a o zmene a doplnení niektorých zákonov  oznamuje rodičom, že poskytuje z vážnych organizačných a prevádzkových dôvodov žiakom 1.– 9. ročníka dňa 20. septembra  2013 (piatok) riaditeľské voľno.

              V uvedený deň školská jedáleň  nebude v prevádzke. Činnosť ŠKD podľa záujmu bude zabezpečená. V tento deň môžu prísť do ŠKD aj deti, ktoré ho bežne nenavštevujú. Vo vyučovaní sa bude pokračovať 23. septembra 2013 (pondelok). 

              Mgr. Alena Mladá - riaditeľka školy

            • Slávnostné otvorenie školského roka 2013/2014

            • Riaditeľka školy oznamuje všetkým rodičom a žiakom, že slávnostné otvorenie školského  roka sa uskutoční dňa 2. septembra 2013 /pondelok/  v priestoroch školy.

              • Privítanie prvákov o 8:15 h v átriu školy.
              • Žiaci 2. – 9. ročníka o 9:00 h.
            • Oznam vedúcej školskej jedálne

            • Oznamujeme žiakom  ZŠ Ul. 17. novembra Sabinov, ktorí majú záujem o stravovanie v školskej jedálni v školskom roku 2013/2014, že si môžu vyzdvihnúť poštové poukážky na mesiac  S E P T E M B E R  2013  v kancelárii vedúcej školskej jedálne, v dňoch:

              • 26.08.2013 v čase od 8,00 hod. – 14,30 hod.
              • 27.08.2013 v čase od 8,00 hod. – 14,30 hod.

               

              Poplatok za jeden obed činí:  I. stupeň: 0,93 EUR; II. stupeň: 1,00 EUR

              Poplatok za stravu na mesiac september 2013: I. stupeň: 18,60 EUR; II. stupeň: 20,00 EUR

          • „Sedemnástka“ opäť na cestách.
            • „Sedemnástka“ opäť na cestách.

            • V rámci projektu Comenius „Choď von a staň sa kreatívny“ navštívili žiaci a učitelia našej školy  od 20. do 23. mája  Nemecko a prvý júnový týždeň Taliansko.

              Vo Frankenau v Nemecku  nás privítalo chladné a upršané počasie. Tento nedostatok ale vyvážilo hneď od začiatku vrelé privítanie, priateľská atmosféra a bohatý program počas celého pobytu.

              Dopoludnia sme mali možnosť vidieť , ale aj podieľať sa na bežnom vyučovaní. Skúsili sme čítanie s prvákmi, angličtinu  a matematiku s tretiakmi, nemčinu a prírodné vedy so štvrtákmi. Navštívili sme aj Národný park Kellerwald Edersee, kde sme si od skúsených lesníkov vypočuli veľa zaujímavých informácií o bukovom pralese. Prednáška bola spojená so zaujímavými a zábavnými hrami. Nemenej atraktívny bol aj popoludňajší program. Prehliadku okolia, návštevu ZOO, či grilovačku s „novými“ rodinami, vystriedal na nasledujúci deň spoločný program v škole, kde žiaci mali možnosť pracovať s kamarátmi z iných krajín na tvorbe tanečného predstavenia, vyskúšali si svoju zručnosť pri plstení, vytváraní vetrolamu aj si otestovať svoje uši pri hre na rôzne hudobné nástroje. Dni strávené vo Frankenau ubehli veľmi rýchlo. Dojatie a smútok z rozlúčky vystriedala radosť z návratu domov.

              V talianskom mestečku Pizzighettone vládlo počasie ako z dovolenkového katalógu. Hneď na začiatku sme absolvovali prehliadku mesta – videli sme mestské hradby, kostol, múzeum, rieku Adda. Večery sme trávili spolu s ostatnými obyvateľmi mesta na športovom ihrisku, kde žiakov čakali hry a súťaže.  Tieto aktivity pravidelne organizuje mestský farský klub. Nezabudli sme však ani na školu. Na hodine angličtiny sme  sa po vzájomnom predstavení zapojili do práce spolu s domácimi žiakmi. Našou úlohou bolo opísať plány na nasledujúce prázdniny. Naši žiaci prispeli prezentáciou, v ktorej slovenský svišť Vincent predstavuje Sabinov talianskemu Tarantaziovi a nemecko-anglickému Bogglovi. V komiksovom príbehu Vincent opisuje svojim kamarátom dominanty mesta a samozrejme aj našu školu. Popri použití svojich vedomostí z cudzieho jazyka si žiaci mali možnosť vyskúšať, aký je to pocit stáť pred tabuľou z pozície učiteľa, keď na nich hľadelo 20 párov zvedavých očí. Príbeh mal úspech, a my môžeme povedať, že naše malé mestečko poznajú aj v ďalekom Taliansku.

              Ako všetko pekné, aj náš projekt má svoj koniec. Prežili sme nádherné dva roky plné nových zážitkov a priateľstiev, na ktoré nezabudneme.

              Mgr. Daniela Štoffová

            • Skrátenie vyučovacieho procesu

            • Oznamujeme všetkým rodičom, že z dôvodu extrémnych teplôt riaditeľka školy s platnosťou od 20.6.2013 /štvrtok/ upravuje vyučovanie na 4 vyučovacie hodiny. Vyučovanie bude končiť o 11:25 h, aby dochádzajúci žiaci mohli využiť autobusové spojenia. Školský klub detí a školská jedáleň budú v prevádzke.
               
              Mgr. Alena Mladá
              riaditeľka školy

            • Mažoretky TEDASKY zbierali ocenenia na Majstrovstvách SR 2013

            • V dňoch 7. 6. – 9.6.2013 sa v Trenčíne konali Majstrovstvá Slovenska v mažoretkovom športe, ktorých sa zúčastnilo 33 súborov z celého Slovenska. Mažoretky Tedasky zo ZŠ Ulica 17. novembra Sabinov sa na majstrovstvách predstavili s 13 choreografiami  a každá z mažoretiek si odniesla tú svoju „vytancovanú“  medailu. A máme sa s čím pochváliť, pretože sme získali :

              Kategória DETI :  

              I. vicemajster    -  Terézia Cihanská,  Nina Jadvišová, Ema Matijová, Eliška Poníková, Veronika Šoltýsová, Eliška Tallová , Barbora  Tomková, Kornélia Trojanovičová

              Kategória KADETKY a kategória JUNIOR:

              2 x krát titul  I. vicemajster Slovenska

              2 x krát titul  II. vicemajster Slovenska

              Blaščáková  Sabína , Bujňáková Sofia, Cenkerová Júlia, Jadvišová Natália, Jendrichovská Karin, Jendrichovská Lívia, Letkovská Alexia, Lukáčová Ema, Lukáčová Nikola, Lukáčová Viktória, Miščíková Natália, Mrazová Martina, Olšiaková Diana, Petríková Klaudia, Petriľáková Monika, Semančíková Natália, Solárová Sarah, Sopková Miroslava, Škovranová Lea, Vaníková Dominika, Viktorová Lea, Nikola Želinská              

              Kategória senior :

              Majster Slovenska   -  Melánia Daňková    

              II. vicemajster Slovenska  -  Kamila Škovranová

              I. vicemajster Slovenska    -  Melánia Daňková ,  Kamila Škovranová  

              Mažoretky si prázdniny veľmi neužijú, pretože počas prázdnin sa budú pripravovať na Majstrovstvá Európy, ktoré sa konajú 23.8. – 25.8.2013 v Maďarsku .

              Dievčatá, ĎAKUJEM !!!                                                                                                             

              Eva Vardžíková, vedúca súboru  

          • Hodina vlastivedy s pánom primátorom ...
            • Hodina vlastivedy s pánom primátorom ...

            • Druháci zo ZŠ Ulica 17. novembra  mali hodinu vlastivedy na mestskom úrade. Bolo to naozaj jedinečné stretnutie. Pán primátor nás všetkých privítal, každému z nás podal ruku  a usadil  v jeho kancelárii, kde sme sa cítili ako naozajstní poslanci. Od pána primátora  Ing. Petra  Molčana  sme sa dozvedeli aj o  histórii nášho mesta, o kultúrnych pamiatkach, čo je samospráva, ako pracujú poslanci a ako prebieha mestské zastupiteľstvo. A pretože sme veľmi zvedaví, tak sme sa pýtali a pýtali ... akým bol pán primátor žiakom ... ako sa stáť primátorom ... či hral futbal ... prečo niektorí ľudia ničia detské ihriská ...

              Zo stretnutia  si deti okrem nových poznatkov odniesli aj propagačné materiály, sladkosti a spomienku na netradičnú, no veľmi zaujímavú hodinu. Za milé prijatie veľmi pekne ďakujeme!

              Žiaci druhého ročníka ZŠ na Ul. 17. novembra Sabinov

          • Výchovno-vzdelávací pobyt vo Frankenau v Nemecku
            • Výchovno-vzdelávací pobyt vo Frankenau v Nemecku

            • V rámci enviromentálneho projektu Comenius sa štyri žiačky z našej školy spolu s p. učiteľkou Trojanovičovou, Štoffovou a Tomčákovou v dňoch 20.5. - 23.5.2013 zúčastnili výchovno-vzdelávacieho pobytu vo Frankenau v Nemecku.

              V pondelok ráno sme sa stretli pred školou a naším mikrobusom sme mali namierené rovno do nemeckého Frankenau. Cesta bola síce dlhá, no aj napriek tomu sme si ju užili. Po príchode do cieľa našej dlhej cesty sme sa zvítali s nemeckými priateľmi. Rozdelili sme sa do rodín a ďalšie dobrodružstvo sa mohlo začať.

              V utorok ráno sme zavítali do školy a obzreli si ju. Naši nemeckí kamaráti nás zaviedli do jej rôznych kútov a predstavili nám ju. Pripravili pre nás uvítací program spojený so spievaním pekných pesničiek. Všetkým sa nám to veľmi páčilo. Po skončení programu sme chodili po jednotlivých triedach a pozerali sme sa, ako sa deti v Nemecku učia. Boli sme veľmi prekvapení a páčilo sa nám, ako žiaci poctivo a usilovne pracovali, na čo sme sa len s údivom prizerali. Na vyučovacích hodinách sme strávili veľa času. Mali sme možnosť vidieť, ako vyzerá anglický či nemecký jazyk v podaní nemeckých žiakov. Cez prestávky sme mali možnosť ísť spolu s ostatnými deťmi na ihrisko pri škole, pobehať si tam a nechať oddýchnuť naše hlavy. Po skončení vyučovania sme sa vrátili do rodín, ktoré pre nás mali pripravený úžasný program. Zobrali nás do parku so zvieratami. Mohli sme ich kŕmiť, hladkať a kochať sa nádhernou prírodou. Pozreli sme si aj šou s dravými vtákmi. Potom sme išli na vyhliadkový most na jazere, odkiaľ sme mali krásny výhľad na okolie. Nakoniec nás rodiny zobrali na bobovú dráhu, čo bol pre nás úžasný zážitok. Po dlhom a nezabudnuteľnom dni sme sa unavené pobrali za odpočinkom do „našich“ rodín.

               Do ďalšieho dňa sme sa zobudili plné očakávaní a celé natešené sme chceli vedieť, čo nás čaká. Počasie nám veľmi neprialo, ale aj tak nás to neodradilo a spoločne s talianskymi a anglickými priateľmi sme sa vybrali do nemeckého národného parku. Čakala nás túra a trojhodinový program. Hostitelia pre nás pripravili rôzne stanovištia a zábavné úlohy. Predstavili nám prírodu a umožnili nám spoznať ich krásny park. Po menšej túre sme dostali za úlohu postaviť zmenšené národné parky. Jednotliví žiaci boli rozdelení do skupín, v ktorých mali spolupracovať. Po ukončení aktivít v parku sme sa vrátili naspäť do školy, kde sme sa napili horúceho čaju a ohriali sa. Nemeckí učitelia nás rozdelili do skupín a boli pre nás pripravené rôzne workshopy. V jednotlivých skupinách sme tancovali, hrali na netradičných hudobných nástrojoch, vyrábali si výrobky z vlny a ozdobovali bambusové tyče. Po skončení workshopov sme odišli do rodín, ktoré nás zobrali na "špeciálnu" pizzu. Mali sme možnosť vyrobiť si pizzu podľa vlastného gusta. Vďaka bohatému programu, ktorý pre nás naši hostitelia pripravili, sme si veľmi užili aj tento deň.

              Vo štvrtok ráno, v posledný deň nášho pobytu vo Frankenau, sme sa po príchode do školy rozlúčili s učiteľmi a našimi novými priateľmi, poďakovali im za pekný program a pobrali sa mikrobusom domov.

              Cestou späť do nášho rodného Sabinova sme sa zastavili v historickom meste Drážďany. Obzreli sme si tam nádherné námestie, historické budovy, videli butiky so známymi módnymi značkami a mysliac na našich doma, sme nakúpili suveníry.

              Všetkým sa nám výlet veľmi páčil a boli sme veľmi spokojní. Máme neopakovateľné zážitky, ktoré si navždy zapamätáme. A čo je hlavné, precvičili sme si svoje znalosti z anglického či nemeckého jazyka. Pre nás, žiakov, je to nová skúsenosť do budúcnosti.

          • Náučné tabule na Šanci (Comenius)
            • Náučné tabule na Šanci (Comenius)

            • Väčšinu dňa sme strávili na Šanci. Všetko sa to začalo prezentáciou v multimediálnej učebni, v ktorej nás žiačky oboznamovali s rastlinami a živočíchmi v našom okolí. Tabule, ktoré sme následne vytvorili boli umiestnené v lese, a tak vznikol náučný chodník, ktorý môžu turisti využívať pri prechádzkach Šancom. Pre mladších žiakov sme pripravili aktivity v anglickom jazyku. Začali sme kvízovými otázkami zameranými na základné všeobecné informácie, ktoré by mal každý vedieť. Otázky sa týkali prírody a človeka v nej. Inšpirovali sme sa televíznou show Piati proti piatim.  Viete čo máte robiť, ak si zlomíte nohu alebo vás uhryzne had? Nasledovala praktická ukážka prvej pomoci v lese. Žiačky  po anglicky rozprávali ako postupovať pri daných problémoch. Nemenej dôležité bolo dozvedieť sa, aká je základná výbava do lesa, čo nechať doma, a čo nezabudnúť.  Zaujímavo boli pripravené aj doplňovacie úlohy na papieroch, konkrétne osemsmerovka a spájanie bodiek podľa čísel za účelom vytvorenia obrázku zvieraťa, ktoré mali pomenovať po anglicky.  Svoju zručnosť si žiaci mohli vyskúšať pri stavaní stanu a zakladaní bezpečného ohniska. Po zábavne strávenom, ale aj poučnom dopoludní sme sa všetci vrátili naspäť do školy.

          • Zábavné dopoludnie s odpadom
            • Zábavné dopoludnie s odpadom

            • Je štvrtok 25.4.2013 a spoločne pracujeme na environmentálnom projekte Comenius v rámci blokovej výučby. Keďže naša škola zbiera fľaše, plastové vrchnáky, papier, hliníkové viečka a elektroodpad, tak sme sa tento odpad rozhodli kreatívne využiť na výrobu maskotov nášho projektu - Boggla, Vincenta a Tarantasia a kvetinovej dekorácie.

              Viečka sme tvarovali, strihali, ohýbali a vyrábali sme z nich rôzne kvety alebo aj motýle. Maskotov sme vyrobili z vrchnákov, ktoré sme lepili na papiere.

              Okrem zdokonaľovania konverzácie v anglickom jazyku sme sa naučili nové slová, užili si množstvo zábavy a strávili spolu príjemné dopoludnie „s naším odpadom.“

              Vivienne, Ivana, Simona, Roman, Veronika, Samo

          • Blokové vyučovanie v anglickom jazyku
            • Blokové vyučovanie v anglickom jazyku

            • Ďalšie pokračovanie v blokovom vyučovaní v anglickom jazyku absolvovali žiaci 5.C triedy ZŠ na Ulici 17. novembra v Sabinove. Päť vyučovacích hodín v piatok, 3.5.2013, obohatilo žiakov o nové skúsenosti a zážitky.

              V téme „Ľudia“ sa  zoznámili s ľudskými rasami, krajinami, kde žijú a opisom ľudí.

              Precvičovanie slovnej zásoby a nových pojmov žiaci realizovali hravou zábavnou formou.

              Okrem vzájomného opisu  charakterizovali komiksové postavičky, komentovaný opis postáv výtvarne dotvárali.

              Žiakov veľmi zaujala animovaná rozprávka Zlatovláska a tri medvedíky. Okrem rozšírenej slovnej zásoby žiaci pracovali s textom rozprávky, naučili sa pieseň a výtvarne vyjadrovali svoje pocity a zážitky.

              Rozprávka Zlatovláska bola vstupom do záverečnej časti blokového vyučovania, v ktorej žiaci naštudovali dve rozprávky a na poslednej vyučovacej hodine dramatizáciu odprezentovali.

              Na vyučovaní žiaci využívali modernú didaktickú techniku, ktorou škola disponuje, pracovali s interaktívnou tabuľou, IKT. Vyučujúci striedali formy a metódy práce s akcentom spestriť vyučovanie, zaujať žiakov, spríjemniť im vyučovací proces  a rozvíjať ich jazykové zručnosti v rámci európskeho jazykového referenčného rámca.

              Mgr. J. Illéšová, Mgr. S. Kačala

          • Objavy majstra Leonarda da Vinci
            • Objavy majstra Leonarda da Vinci

            • Spraviť vyučovanie zaujímavým, nie je žiadnou maličkosťou, a to zvlášť vtedy, ak sa do jeho prípravy majú zapojiť aj samotní žiaci. V duchu hesla „žiaci učia žiakov“ sme sa teda rozhodli pripraviť netradičné projektové vyučovanie realizované na hodine dejepisu a neskôr blokovo.

              Predmetom záujmu žiakov sa stala osobnosť jedného z najväčších mysliteľov minulosti Leonarda da Vinci ( 15. apríl 1452 - 2. máj 1519 ), ktorého väčšina ľudí pozná ako maliara, tvorcu majstrovských diel ako Mona Líza, Posledná večera, či Dáma s hranostajom. Podobne boli na tom aj naši žiaci 7.A a 7.B triedy. No po bližšom oboznámení sa s jeho životom a dielom zistili, že okrem umeleckého nadania vynikal Leonardo aj talentom v oblasti techniky, o čom svedčia jeho vynálezy. Bolo tak na záujme každého žiaka zvlášť, aby si vybral niektorý z vynálezov Majstra a doma zhotovil model (niekedy aj s malou pomocou rodičov). A musíme zdôrazniť, bolo sa s čím chváliť. Výsledkom ich domácej prípravy boli zmenšeniny Leonardových vynálezov ako tank, buchar, padák, baranidlo, katapult, rogalo, balestra, vrtuľník, kuša, či potápačský skafander. Zvláštnu pozornosť a uznanie si zasluhuje aj fakt, že väčšina modelov aj skutočne fungovala, o čom sme sa mohli presvedčiť. To len dokazuje nielen dobré vedomosti, ale aj šikovnosť týchto žiakov, ktorí museli pochopiť technickú stránku vynálezu potrebnú na jeho zhotovenie.

              Konštrukciou modelu sa však naša práca nekončila. Práve naopak. Tú ľahšiu časť sme mali za sebou a pustili sa do prípravy prezentácií a získavania čo najväčšieho množstva informácií o tom ktorom vynáleze – ani to nebol pre našich žiakov žiadny problém. Získané informácie následne sumarizovali a vytvorili prezentácie (dovedna ich bolo 11). Ak sme spomínali, že teraz nasledovala tá ťažšia časť, tak vieme prečo. Autori tých najkrajších a najpodarenejších modelov si dali za cieľ svoje vedomosti a modely prezentovať spolužiakom z iných tried. A nebudeme preháňať ak povieme, že to vyšlo na výbornú. Po zodpovednej príprave každý zo žiakov prezentoval svoje novozískané poznatky pred skupinami, ktoré sa striedali jedna za druhou. Opísal svoj model a porozprával, v čom spočíval jeho význam, ako fungoval a aký bol jeho prínos. Výklad navyše spestrili mnohými obrázkami a svojim spolužiakom dali možnosť modely vyskúšať. Dokonca poniektorí to zobrali tak vážne, že sa obliekli do kostýmov, aby bol zážitok čo najautentickejší – vrtuľník prezentovali prezlečení za pilotov, alebo tank a katapult odetí ako vojaci. Po odprezentovaní teoretickej časti nasledovalo dobýjanie hradu, kde sme vyskúšali a zároveň predviedli účinky a prácu zmenšenín vynálezov v skutočnosti. Tak spolužiakom predviedli ako pomocou baranidla vybili hradnú bránu, katapultom ostreľovali hradné múry alebo za pomoci balestry ničili hradné vojská. Zážitok to bol veľký. Každý kto sa prezentácie zúčastnil odišiel spokojný a plný nových vedomostí.

              Na konci žiaci, ktorí sa podieľali na projekte sami zhodnotili veľkú náročnosť, no výsledok stál za to. Najväčším prínosom však bola skutočnosť, že ak sa ich dnes spýtate, kto to bol Leonardo da Vinci, odpovedia vám, bol to nielen maliar, ale aj vynálezca a tvorca mnohých dodnes využívaných prístrojov, bez ktorých si nevieme predstaviť dnešný svet.            

              Mgr. Ján Jaško

          • Project Comenius - 2. spoločná mobilita - Taliansko (marec 2013)
            • Project Comenius - 2. spoločná mobilita - Taliansko (marec 2013)

            • V druhej polovici mesiaca marec sa p. riaditeľka Alena Mladá a panie učiteľky Adriana Trojanovičová a Jana Koremová spolu so žiakmi školy zúčastnili projektového stretnutia v Taliansku. Naša cieľová destinácia - talianske mesto Pizzighettone  sa nachádzala hodinu cesty vlakom od Milána. Nemohli  sme si však nechať ujsť šancu na prehliadku tohto svetového centra módy. Videli sme historické centrum mesta, druhú najväčšiu kresťanskú katedrálu Milánsky dóm, obchody svetoznámych značiek a povozili sme sa aj v metre. Hneď po vystúpení na železničnej stanici v Pizzighetone sa nám dostalo vrelého privítania.  Učitelia našej partnerskej školy v Taliansku nám pripravili bohatý program. Videli sme hradby mesta Pizzighetone, ktoré podobne ako Sabinov malo v minulosti kráľovský titul.  Aj napriek daždivému charakteru počasia sme absolvovali plavbu loďou po rieke Adda, ktorá toto mesto rozdeľuje na dve časti. Počasie nám síce mohlo priať lepšie, ale aj tak to bol atmosférický zážitok - na chvíľu sa prejsť po palube, cítiť čerstvý vzduch a nechať si dopadnúť na tvár kvapky dažďa,  pred ktorými vás dáždnik neskryl. Mali sme možnosť vidieť  ako prebieha vyučovanie, zúčastnili  sme sa aj viacerých aktivít. Najzaujímavejšou z nich hádam bola stavba veže sabinovského kostola zo špáradiel pozliepaných do veľkých kociek. Všetky deti spolu samozrejme komunikovali pomocou anglického jazyka, kde mali možnosť používať aj nevšednejšie výrazy spojené s takýmito aktivitami. Ďalší deň nám však už počasie dožičilo omnoho viac slnečných lúčov, a tak sme sa vybrali na výlet do neďalekého mesta Cremona, rodiska slávneho Antonia Stradivariho - legendárneho výrobcu huslí. Ako to už môže napovedať ,  po prehliadke tohto pekného historického  mesta sme mali možnosť vypočuť si exkluzívny 15 minútový koncert na unikátnych  "stradivárkach"  a vidieť  aj  niekoľko ďalších originálov v miestnom múzeu . Dokonalý zážitok sa nám ešte viac umocnil po výstupe na kostolnú vežu, z ktorej sme mali vďaka jasnej oblohe úžasný výhľad na celé okolie,  nevynímajúc masívne zasnežené talianske Alpy vyplňujúce celý obzor.  Milovníci podobných scenérií  by si určite prišli na svoje .  Už teraz sa tešíme, čo zažijeme na najbližšej návšteve školy v nemeckom Frankenau.

              Mgr. Adriana Trojanovičová

    • Kontakty

      • Základná škola, Ul. 17. novembra 31, Sabinov
      • 051/4521840
      • Ul. 17. novembra 31, 08301 Sabinov
        Slovakia
      • 36158143
      • 2021368470
      • Ing. Slavomír Kožár, MBA
        Email: slavomir.kozar@zsnovsb.sk
        Mobil: +421 918 347 112
      • SK90 0200 0000 0016 2897 3259
      • Mgr. Zuzana Molčanová
      • Mgr. Peter Viktor, PhD - zástupca pre THČ
        Email: peter.viktor@zsnovsb.sk
        Mobil: +421 918 436 308

        Mgr. Zuzana Krivdová - zástupkyňa pre I. stupeň ZŠ
        Email: zuzana.krivdova@zsnovsb.sk
        Mobil: +421 905 134 306

        Mgr. Ján Jaško - zástupca pre II. stupeň ZŠ
        Email: jan.jasko@zsnovsb.sk
        Mobil: +421 907 980 172
    • Prihlásenie