• Novinky

          • Čerstvé hlavičky
            • Čerstvé hlavičky

            • Čerstvého ovocia a zeleniny nie je nikdy dosť. Vďaka nemu sme zdravší, máme viac energie a s vyváženou stravou nám to aj viac myslí. A to sa v škole vždy zíde!

              Hlasujte vo 4. ročníku projektu Čerstvé hlavičky od 28. 4. do 1. 6. 2022! Víťazné školy získajú pravidelnú zásobu čerstvého ovocia a zeleniny na nasledujúci školský rok 2022/2023!

              Postup - registrácia a hlasovanie (pdf)

            • Beseda s pracovníčkou ŠOI

            • Pracovníčka Štátnej obchodnej inšpekcie v Prešove,  p. Ing. Hodžiová strávila dva dni na našej škole. Postupne sa stretla s každou ôsmackou triedou.  Prednáška spojená s besedou na tému Práva spotrebiteľa a Internetový obchod žiakov  zaujala, dozvedeli sa množstvo informácií z bežného života. Pani lektorka im ochotne zodpovedala ich zvedavé otázky. Veríme, že takéto stretnutia budú pokračovať aj v budúcnosti.

          • Darujte 2% z dane
            • Darujte 2% z dane

            • Vážení rodičia a priatelia školy,

              pomôžte nám skvalitniť výchovno-vzdelávací proces na škole darovaním 2% z dane!

              Zákon Vám umožňuje darovať 2 % zo svojich daní z príjmov neziskovej organizácii, ako je aj naše Rodičovské združenie. Tento dar Vás nič nestojí, pretože daň by ste inak odviedli štátu. Vaše 2 % pre nás znamenajú prejavenie dôvery a podporu v rozvíjaní našich aktivít v prospech Vašich detí. Využite možnosť rozhodnúť o Vašich 2%!

              Finančné prostriedky budú použité na:

              • skvalitnenie výchovno-vzdelávacieho procesu na škole,
              • skvalitnenie vybavenia školy.

              Údaje, ktoré potrebujete uviesť do tlačiva:

              Názov: Rodičovské združenie pri Základnej škole Ul. 17. novembra 31 v Sabinove

              Forma: občianske združenie

              IČO: 42037948

              Adresa: Ul. 17. novembra 31, 083 01 Sabinov

              Ak sa rozhodnete poukázať 2% našej škole, vyplňte Vyhlásenie o poukázaní 2% dane a spolu s Potvrdením o zaplatení dane (vystaví Vám Váš zamestnávateľ) doručte obe tlačivá na príslušný daňový úrad podľa Vášho bydliska – najneskôr do 30.04.2022

              Na stiahnutie: Vyhlásenie o poukázaní 2% z dane

          • Jazykový kvet 2022
            • Jazykový kvet 2022

            • Aj v tomto školskom roku sme sa opäť zapojili do súťaže Jazykový kvet. Ide o súťaž s dlhodobou tradíciou, ktorá je zameraná na rozvíjanie a podporu žiakov v oblasti cudzích jazykov. Žiaci zapojení do súťaže sa prezentujú v cudzojazyčnom prednese prózy, poézie, dramatickej tvorbe, monodráme alebo stand-upe.

              V marci prebehlo online krajské semifinálové kolo Jazykového kvetu, ktorého sa svojimi súťažnými príspevkami (videonahrávkami s recitáciami) v rámci prednesu prózy v anglickom jazyku zúčastnili Barbora Kuzmyková (5.A), Simona Balčáková (7.A) a Natália Novická (8.A). Prednes prózy v nemeckom jazyku tradične zastúpil Marko Kostelník (5.B). Z veľkého množstva súťažiacich z Prešovského kraja do krajského finále tejto súťaže postúpila Natália Novická. Všetkým zúčastneným žiakom ďakujeme za vzornú reprezentáciu našej školy, Natálii blahoželáme k postupu a držíme palce, aby bola úspešná aj v krajskom finále, ktoré prebehne 25.-29.4.2022 online formou.

          • Veľkonočné prázdniny
            • Veľkonočné prázdniny

            • Podľa príslušného ustanovenia vyhlášky Ministerstva školstva Slovenskej republiky č. 231/2009 Z. z. o podrobnostiach o organizácii školského roka na základných školách, na stredných školách, na základných umeleckých školách, na praktických školách, na odborných učilištiach a na jazykových školách v znení vyhlášky č. 518/2010 Z. z. veľkonočné prázdniny trvajú

              od 14. apríla 2022 /štvrtok/ do 19. apríla 2022 /utorok/.

              Pokračovať vo vyučovaní budeme od 20. apríla 2022 /streda/.

              Prajeme Vám všetkým pokojné a v zdraví prežité Veľkonočné sviatky.

              Kolektív zamestnancov základnej školy

          • Európsky kvíz o peniazoch
            • Európsky kvíz o peniazoch

            • Kvíz je súčasťou Európskeho týždňa financií (21. - 27. marec 2022), každoročnej iniciatívy, ktorú organizujú národné bankové asociácie koordinované Európskou bankovou federáciou na podporu finančného vzdelávania v celej Európe.

              Dňa 24. marca 2022 sa ho zúčastnili žiaci ôsmeho a deviateho ročníka, ktorí si vyskúšali svoje vedomosti z oblasti finančnej gramotnosti, financií či digitálnej bezpečnosti.

              Európsky kvíz o peniazoch sa hrá na platforme Kahoot! – bezplatnej vzdelávacej platforme s herným základom.

              Okrem kvízu v týždni pred samotnou súťažou prebehla príprava žiakov v triedach. Práve tu sa diskutovalo o témach, ktoré sú predmetom kvízových otázok.

              Najlepšie sa podarilo umiestniť 9. A triede, ktorá sa zaradila medzi prvých 20% súťažiacich tímov.

              Všetkým zúčastneným tímom ďakujeme a veríme, že si z kvízu odniesli nové poučné informácie.

            • Logická olympiáda intelektovo nadaných žiakov 2022

            • Stalo sa už tradíciou, že sa všeobecne intelektovo nadaní žiaci našej školy zúčastňujú prestížnej celoslovenskej postupovej súťaže venovanej špeciálne tejto skupine. Reč je o Logickej olympiáde, už jubilejnom 10. ročníku, ktorej cieľom je preveriť ich znalosti a zručnosti v logickom myslení, priestorovom i matematickom úsudku a verbálnom myslení. Vysokú úroveň súťaže garantujú jej organizátori, ktorými sú už pravidelne Pedagogická fakulta Prešovskej univerzity v Prešove, Centrum pedagogicko-psychologického poradenstva a prevencie v Sabinove, Regionálny úrad školskej správy v Prešove a Mesto Prešov.

              Školského kola sa zúčastnilo dovedna 12 žiakov, ktorí v stanovenom limite vypĺňali náročný test vytvorený pracovníkmi organizácie Rozumieme nadaným. Aj napriek ich neľahkej úlohe si so zadaniami výborne poradili.

              Výhercovia a postupujúci však mohli byť len dvaja najlepší z každej kategórie. V kategórii A (žiaci 1. - 4. ročníka) sa víťazom a postupujúcim na celoslovenské kolo stal Matej Gardoš, žiak 4.B triedy. V kategórii B (žiaci 5. - 9. ročníka) sa na druhom mieste umiestnil žiak 5.B triedy Marko Kostelník, ktorý mal zhodný počet bodov s o dva roky staršou spolužiačkou, žiačkou 8.A triedy, Natáliou Novickou. O víťazovi v tomto prípade rozhodol kratší čas riešenia testu, ktorý mala práve Natália Novická. Zaslúžený postup na celoslovenské kolo si každopádne vybojovali obaja.

              K víťazstvu a postupu na celoslovenské kolo žiakom gratulujeme a vyjadrujeme úprimnú vďaku za výbornú reprezentáciu ako seba, tak aj školy.

            • Distribúcia antigénových testov

            • Oznamujeme zákonným zástupcom žiakov, ktorí prejavili záujem o domáce antigénové samotesty, aby si ich prišli vyzdvihnúť v termíne od 07.04.2022 (štvrtok) do 08.04.2022 (piatok) na vrátnicu školy v čase od 13:30 hod. do 16:30 hod. Testy budú vydávané zákonným zástupcom na podpis v počte 5 ks. Pripomíname rodičom, že výsledok každého realizovaného samotestu sú naďalej povinní hlásiť škole prostredníctvom Edupage.

            • Krajské kolo Dejepisnej olympiády

            • Dňa 22.3.2022 sa uskutočnilo online formou krajské kolo Dejepisnej olympiády. Súťaže sa zúčastnili aj žiaci našej školy, ktorí sa v okresnom kole umiestnili na jednom z prvých dvoch postupových miest.

              Svojimi vedomosťami dokázali výbornú pripravenosť a medzi konkurenciou žiakov prešovského kraja sa rozhodne nestratili.

              V kategórií C nás reprezentovali Adam Kočiš a Alan Lichvarčík, žiaci 9.A triedy. Obaja sa stali úspešnými riešiteľmi. Rovnako sa darilo v kategórii D Richardovi Zahurákovi, žiakovi 8.D triedy a o kategóriu nižšie dokázala vysokú úroveň svojich historických poznatkov žiačka 7.A triedy Soňa Hallayová.

              Za takto úspešnú reprezentáciu žiakom veľmi pekne ďakujeme a prajeme do budúcnosti ešte množstvo úspechov. Zároveň chceme poďakovať vyučujúcim, ktorí žiakov pripravovali.

            • Žiaci z 5.A na návšteve v Mestskej knižnici Bohuša Nosáka Nezabudova v Sabinove

            • V posledný marcový deň zažili žiaci 5.A netradičnú hodinu literatúry. Navštívili zrekonštruovanú Mestskú knižnicu Bohuša Nosáka Nezabudova v Sabinove. Teoretické vedomosti vymenili za zážitkové učenie. Takto úspešne zavŕšili mesiac kníh. Pani knihovníčka žiakom pripravila exkurziu vynovenými knižničnými priestormi. Piataci boli úprimne zvedaví a zaujatí „tajomstvami“ knižnice. Vysvetlila im ako to v knižnici funguje - knižničný systém - ako sa knihy ukladajú na police a knižničný poriadok. Tiež im ukázala ako si knihy môžu požičať cez Katalóg Tritius. Niektorí si mohli vyskúšať prácu knihovníka: roztriedili a odložili knihy na správne police. Dostali sa aj „do zákulisia“ – za knižničný pult a k počítaču knihovníčky. Taktiež si vypožičali knihy, pri ktorých čítaní môžu spomínať na tento nezabudnuteľný zážitok. Takýmto spestrením vyučovania sme chceli zvýšiť záujem žiakov o čítanie a knihy.