• Novinky

            • Organizácia posledných dní šk. roka 2022/2023

            • 23.6.2023 (piatok) 

              I. stupeň 4 vyučovacie hodiny hodiny s triednym učiteľom (záverečné opakovanie učiva)

              II. stupeň 5 vyučovacích hodín Účelové cvičenie Ochrana života a zdravia (teoretická časť)

              26.6.2023 (pondelok)

              I. stupeň 4 vyučovacie hodiny Didaktické hry

              II. stupeň 5 vyučovacích hodín Účelové cvičenie Ochrana života a zdravia (praktická časť)

              27.6.2023 29.6.2023 (utorok – štvrtok)

              I. + II. stupeň - 4 vyučovacie hodiny: Triednické práce (kontrola a odovzdávanie učebníc, kontrola stavu triedy a jeho inventára, čistenie lavíc, stoličiek a skriniek, upratanie šatňových skriniek)

              29.6.2023 o 12.00 hod. v malej telocvični školy sa uskutoční Rozlúčka s deviatakmi

              30.6.2023 (piatok) - záver školského roka 2022/2023

              Vyhodnotenie výchovno-vzdelávacích výsledkov žiakov za II. polrok 2022/2023 a odovzdávanie koncoročných vysvedčení (3 vyučovacie hodiny s triednym učiteľom v kmeňových triedach)

              ŠKD bude dňa 30.6.2023 od 10.00 do 15.00 hod.

            • Čitateľský oriešok

            • Ani 9. ročník celoslovenskej súťaže sa nezaobišiel bez našej účasti. Organizátorom súťaže je každoročne odborné nakladateľstvo Dr. Josef Raabe Slovensko. Cieľom súťaže je rozvíjať u žiakov čítanie s porozumením, vnímanie medzipredmetových vzťahov a výtvarnú kreativitu. Súťaž tiež rozvíja predstavivosť a obrazotvornosť žiakov – vo výtvarnej časti musia žiaci zapojiť svoju fantáziu a prepojiť dva príbehy do jedného.

              Žiačky našej školy sa veľmi usilovali a stálo to skutočne za to. Obe žiačky, a to žiačka 4.D triedy Viktória Šinaľová a žiačka 1.B triedy Michaela Šinaľová, si za svoje krásne výtvory vyslúžili 1. miesto vo svojej kategórii, a to ocenenie verejnosti. Ceny si prevzali osobne v Zichyho paláci v Bratislave. Blahoželáme!

            • „Noc výskumníkov" beseda s virológom P. Čekanom

            • Dňa 19.6.2023 sa naši žiaci zúčastnili prednášky spojenej s besedou so známym vedcom Pavlom Čekanom, PhD., B.Sc., ktorú organizovalo Súkromné Gymnázium DSA v Sabinove. V rámci diskusie sme sa dozvedeli nie len o jeho vedeckej ceste plnej úspechov a ocenení, ale aj mnohé zaujímavosti z jeho súkromného a pracovného života.

            • 17-ka proti kyberšikane

            • Podobne ako po minulé roky sa Základná škola na Ul. 17. novembra aj tento rok zapojila do projektových aktivít, týkajúcich sa nebezpečenstiev spojených s problematikou používania internetu a sociálnych sietí. Realizácia projektu bola možná vďaka Nadácii Orange a jej grantovému programu „Bez nástrah online“.  Žiaci sa formou workshopov oboznámili s problematikou kyberšikanovania, kyberhejtu, kybergroomingu, šírenia hoaxov, atď. V priebehu jedného školského roka nadobudli poznatky, spôsoby a možnosti ochrany svojho súkromia v kyberpriestore. Keďže bol projekt prvotne určený pre žiakov 2. stupňa ZŠ a nechceli sme vynechať ani tých najmenších, starší žiaci sa podujali sprostredkovať svoje know-how mladším kamarátom z prvého ročníka a zároveň usporiadali veľkú výstavu výsledkov svojich prác. Pozoruhodnými sa stali výstupy, ktorými starší spolužiaci prezentovali výsledky svojej snahy – bannery o kyberšikane, nástenné plagáty s rozprávkami o kyberšikane či videá o tom, ako sa správať na internete. Najväčšiu pozornosť však vzbudila dvojjazyčná kniha v slovenskom a anglickom jazyku „Za siedmimi horami“, v ktorej žiaci premenili klasické rozprávky na moderné s cieľom objasniť nebezpečenstvá číhajúce na sociálnych sieťach. Dovedna 45 rozprávok tvorí úžasnú pomôcku v boji proti nástrahám internetu nielen pre tunajších pedagógov, ale bude voľne dostupná k stiahnutiu aj na stránke našej školy. Poprípade, ak by sa vám nechcelo čítať, vybrané rozprávky boli nahovorené žiakmi v slovenskom aj anglickom jazyku a nahrávky sú rovnako dostupné na stránke školy. Na záver nám ostáva ešte raz poďakovať Nadácii Orange za finančnú podporu a žiakom za snahu a húževnatú prácu. Zároveň dúfame v ďalšie pokračovanie tohto a podobných projektov aj v nasledujúcich rokoch.

            • Dni Sabinova - Beseda k výročiam narodenia umelcov a Spomienkový večer k 170. výročiu narodenia Teodora Kosztku Csontváryho

            • Naša škola už vyše 30 rokov participuje v rozvíjaní umeleckého a ľudského odkazu dvoch významných výtvarných umelcov, sabinovských rodákov. V rámci tohtoročných Dní Sabinova sa 13.6.2023 v MsKS Sabinov konala beseda o živote a tvorbe Mgr. Marty Vranovskej - Malíkovej, obrazovej kronikárky mesta / 100. výročie narodenia / a Teodora -  Tivadara  Kosztku Csontváryho, významného sabinovského rodáka a svetoznámeho maliara. 16.6.2023 sa v KC Na korze konal Spomienkový večer k 170. výročiu narodenia tohto maliara, právnika, lekárnika, filozofa a cestovateľa. Na tejto spomienkovej medzinárodnej udalosti sa Sabinovčania, 50 účastníci poznávacieho zájazdu Po stopách T. K. Csontváryho a P. Merse Szinyei z OZ Phoenix Lutetia Polgári Társulás Lučenec a milovníci umenia Csontváryho z Maďarska mohli prvýkrát stretnúť s ukážkami filmu Maliar slnečnej cesty. Vo filme vystupuje i 8 žiakov našej školy. Obe podujatia viedla Mgr. Antónia Iľkivová a v literárno – dramatických vstupoch očaril  „Teo“ – Matúš Poklemba z 5. C triedy a básňou Osamelý céder podujatia spestrila Kristína Kyseľová zo 7. A triedy.

            • Po stopách holokaustu

            • Problematiku základných ľudských práv a slobôd a s tým súvisiaci holokaust berieme na Základnej škole na Ul. 17. novembra veľmi vážne. Preto sa podobne ako po minulé roky žiaci deviateho ročníka zúčastnili historicko-literárnej exkurzie po vybraných lokalitách Slovenska. Táto trojdňová akcia umožnila žiakom na vlastnej koži spoznať miesta, kde žili a pôsobili najvýznamnejšie literárne osobnosti slovenských národných dejín, ako Janko Kráľ (Liptovský Mikuláš), Martin Kukučín (rodný dom v Jasenovej), Pavol Országh-Hviezdoslav (Dolný Kubín). Zároveň navštívili aj miesto posledného odpočinku najvýznamnejších predstaviteľov slovenských dejín – Národný cintorín v Martine. Krásy Banskej Štiavnice mali možnosť obdivovať celý nasledujúci deň, pričom najviac zaujal poľovnícky kaštieľ vo Svätom Antone a Kalvária v Banskej Štiavnici. Vrcholom exkurzie bola návšteva Múzea holokaustu v Seredi, kde za lektorovania odborníkov spoznali krutosti odohrávajúce sa v sereďskom pracovnom tábore, a dokonca mali možnosť v historických dokumentoch vyhľadať aj niekdajších obyvateľov Sabinova, ktorí na týchto hrozných miestach skončili. Napokon sa cestou domov zastavili aj v Brezovej pod Bradlom a uctili si pamiatku najvýznamnejšieho Slováka – Milana Rastislava Štefánika. Exkurzie tohto typu ponúkajú žiakom možnosť vidieť na vlastné oči to, o čom sa bežne iba rozpráva, a preto v nich plánujeme pokračovať aj naďalej.

            • Dotácia na stravu od 1.9.2023

            • V súvislosti s poskytovaním dotácie na stravu pre žiakov v nasledujúcom školskom roku žiadame rodičov o vyplnenie žiadosti - návratky a jej odovzdanie vedúcej školskej jedálne. Môžte tak urobiť v termíne od 7.6.2023 do 16.6.2023 v čase od 7.00 hod. do 12.30 hod. Návratky musia byť vyplnené úplne, presne a musia byť podpísané. V prípade, ak nedoručíte túto návratku zariadeniu školského stravovania v stanovenom termíne, na  dieťa nebude možné poskytovať dotáciu na stravu, až kým v priebehu školského polroka o dotáciu na stravu nepožiadate. Zároveň žiadame rodičov o vyplnenie a doručenie zápisného lístka na stravovanie v budúcom školskom roku (pre každé dieťa samostatne). Ďakujeme za spoluprácu. 

            • 1. cena v maľovaní na úle

            • Zvuky tónov známej piesne We are the champions sprevádzali 4 žiačky našej školy po vyhlásení výsledkov výtvarnej súťaže žiakov sabinovských škôl v areáli evanjelickej záhrady.

              Ely Rabatinová, Petra Slovíková, Kristína Kyseľová a Diana Radačovská sa 4. júna 2023 stali víťazkami v súťaži o najkrajší maľovaný úľ. Pod vedením p. uč. Iľkivovej si vybrali a výtvarne stvárnili na 4 drevených úľoch motív slovenského ľudového ornamentu. Z krásneho slnečného popoludnia osláv Dňa detí si odniesli nielen pekné vecné ceny, ale i novú skúsenosť a netradičný tvorivý zážitok.