• Novinky

            • Letná mestská činnosť

            • Ako sa prihlásiť?

              Rezervujete si miesto vyplnením online prihlášky

              https://forms.gle/icE3SMwto2bLJ2C16

              alebo QR kódom

              Po potvrdení prijatia Vašej prihlášky trvá rezervácia 7 kalendárných dní

              V tomto termíne je potrebné vyplatiť cenu prázdninovej činnosti

              Ako zaplatiť?

              Bankový prevod na číslo účtu :

              SK19 0200 0000 0016 2899 0251

              Variabilný symbol: 2023

              Informácie pre príjemcu:

              Meno a priezvisko dieťaťa, číslo turnusu

            • Medzinárodný deň detí na Sedemnástke

            • Vedenie ZŠ na Ul. 17. novembra v Sabinove oznamuje, že dňa 01.06.2023 (štvrtok) budú plánované aktivity a súťaže pre žiakov pri príležitosti Medzinárodného dňa detí ukončené

              • na 1. stupni 4-tou vyučovacou hodinou (o 11.25 hod),
              • na 2. stupni 5-tou vyučovacou hodinou (o 12.15 hod).

              ŠKD aj školská jedáleň budú v riadnej prevádzke.

            • Čítajme si 2023

            • V dňoch od 22. mája do 26. mája 2023 na celom území Slovenska prebiehal projekt Linky detskej Istoty, ktorý niesol názov Čítajme si 2023. Projekt vznikol v roku 2008 s cieľom pritiahnuť k čítaniu viac detí a zároveň poukázať na význam literatúry pre detského čitateľa. Čítanie patrí medzi aktivity, ktoré podporujú rozvoj osobnosti dieťaťa a mladého človeka, pomáha poznať hodnoty, rozlišovať dobro a zlo, akceleruje rozvoj reči a slovnej zásoby. Vytvára priestor pre tvorivosť, dáva možnosť v ohraničenom čase na identifikovanie sa s postavami, ponúka chvíle intimity. Dáva možnosť naberať množstvo informácií, inšpirácií, vedomostí, porozumieť pojmom.

              Do tohto projektu  sa zapojila aj naša Školská knižnica so svojimi čitateľmi. Každý žiak našej školy čítal  v rodnom  alebo v anglickom jazyku, čo aj potvrdil svojím podpisom na plagát. Odmenou bola originálna záložka. Do čítania sa zapojilo 550 žiakov. Nad podujatím prevzala záštitu prezidentka SR pani Zuzana Čaputová. Všetkým čitateľom ďakujeme za spoluprácu.

            • Ekonomická olympiáda

            • Ekonomická olympiáda pre základné školy rozbehla v školskom roku 2022/2023 svoj pilotný ročník. Do súťaže sa zaregistrovalo vyše 200 škôl, ktoré zapojili 4 400 žiakov.

              Táto olympiáda ukázala, že hoc je teoretické definovanie pojmov pre mnohých žiakov jednoduché, ich aplikácia v praxi im robí problémy. Dobrou správou je, že sa s tým dá niečo robiť. Analytické myslenie je možné cvičiť. Podľa hesla „čo chceš zlepšiť, musíš merať“ vďaka olympiáde už  vieme, kde začať. 

              Súťaž sa uskutočnila v marci, teraz sú nám už známe jej výsledky, ktoré nás potešili.

              Srdečne chceme zablahoželať nášmu deviatakovi Samuelovi Molčanovi, ktorý sa v rámci Prešovského kraja umiestnil na krásnom 9. mieste.

            • Oznam pre rodičov novoprijatých žiakov pre šk. rok 2023/2024

            • Vážení rodičia, v minulom týždni Vám bolo doručené oznámenie o prijatí Vášho dieťaťa na základné vzdelávanie v našej škole od 01.09.2023. Zároveň bola realizovaná distribúcia rozhodnutí riaditeľa školy o prijatí do Vašich elektronických schránok (www.slovensko.sk).

              Ak nemáte elektronickú schránku aktivovanú na doručovanie, rozhodnutia si príďte vyzdvihnúť osobne v dňoch 16.05.2023 až 02.06.2023 v čase od 11.00 hod. do 16.00 hod. na vrátnicu základnej školy. Ďakujeme.

            • Výstava pedagogických i nepedagogických zamestnancov školy

            • V dňoch 25.5. - 26.5.2023 sa v priestoroch MsKS Sabinov konala výstava moderných obrazov pedagogických i nepedagogických zamestnancov školy. V intenciách výroku Umenie spája sa zamestnanci školy v posledných mesiacoch spojili v mene umenia a spoločne vytvorili nádhernú kolekciu obrazov. Tento netradičný tvorivý počin   pod názvom TU a TERAZ Flowing - pouring bol venovaný 40. výročiu založenia našej školy a bol súčasťou Akadémie. Symbolických 40 obrazov rôznych formátov, vytvorených modernou technikou akrylu a pouringu verejnosti i samotným tvorcom ukázalo, že umenie a arteterapia je neoddeliteľnou súčasťou života školy a motivuje i ostatných k tvorbe a sebarozvoju.

            • Sedem divov starovekého sveta alebo hravý dejepis

            • Ako zvládnuť náročnú tému vo výučbe dejepisu bez memorovania? Túto otázku sme si položili spolu so žiakmi a zároveň na ňu našli odpoveď, ktorou sa stala demonštračná metóda. Úlohou žiakov 6. ročníkov bolo spracovať problematiku Siedmych divov starovekého sveta formou tvorby modelu jedného z nich a pripraviť k tomu krátky popis. Po namáhavej mesačnej práci sa žiakom podarilo vytvoriť naozaj úchvatné modely týchto z väčšej časti zaniknutých historických pamiatok. Zároveň dokázali svoju manuálnu zručnosť, ukázali všestranné nadanie a svojimi dielami usporiadanými do pútavej výstavy ohúrili nejedného spolužiaka a učiteľa. Všetkým malým šikovným remeselníkom patrí naša obrovská vďaka a obdiv za všetko, čo dokázali.   

          • Riaditeľské voľno
            • Riaditeľské voľno

            • Riaditeľ ZŠ na Ul. 17. novembra v Sabinove oznamuje rodičom a žiakom, že dňa 26.05.2023 (piatok) udeľuje riaditeľské voľno v súvislosti s organizáciou 40. výročia školy.

              V tento deň ŠKD ani školská jedáleň nebudú v prevádzke.

              Ďakujeme za pochopenie.

          • Skrátené vyučovanie 24.5. - 25.5.2023
            • Skrátené vyučovanie 24.5. - 25.5.2023

            • Vedenie ZŠ na Ul. 17. novembra v Sabinove oznamuje, že v dňoch 24.5.2023 (streda) a 25.5.2023 (štvrtok) bude v súvislosti s organizáciou 40. výročia školy vyučovanie pre žiakov

              • 1. stupňa ukončené 4-tou vyučovacou hodinou (o 11.25 hod),
              • 2. stupňa ukončené 5-tou vyučovacou hodinou (o 12.15 hod).

              V tieto dni ŠKD aj školská jedáleň budú v riadnej prevádzke.

              Za pochopenie ďakujeme.

            • Kolorit slovenského ľudového ornamentu

            • Dňa 10.5.2023 sa vo Verejnej knižnici Jána Bocatia v Košiciach konalovyhodnotenie 11. ročníka celoslovenskej výtvarnej súťaže Koloritslovenského ľudového ornamentu. V kategórii B3 - 7. až 9. ročník savíťazkou stala a 1. miesto získala žiačka 8.D triedy našej školy - Viktória Rusinková. Tá sa stala zároveň aj víťazkou verejného hlasovania a získala Cenu verejnosti. Súťaž bola súčasťou tohtoročných osláv Dňamesta Košice 2023 a konala sa pod záštitou primátora mesta Košice. Víťazke srdečne blahoželáme!

            • Derniéra výstavy 40 – ročná paleta a krst kalendára

            • Dňa 23.5.2023 sa konala v KC Na korze derniéra výstavy s príznačným názvom 40 – ročná paleta. Výstava bola inštalovaná z príležitosti  40. výročia založenia Základnej školy na Ulici 17.novembra v Sabinove a bola spojená s  krstom kalendára, ktorý je vytvorený z výtvarných prác, aktivít a úspechov žiakov školy.

              Kolekciu vyše stovky výtvarných originálov, kópií, pohľadníc  a dobových dokumentov tvorili práce rôznych výtvarných techník a žánrov, ktoré počas jestvovania školy vznikli pod odborným vedením p. učiteľky Koropčákovej, p. učiteľky Hrickovej, pána učiteľa Begéniho a pani učiteľky Iľkivovej.

              Kalendár pokrstil JUDr. Martin Judičák, prednosta MsÚ Sabinov a riaditeľ školy, Mgr. Dušan Cuker Tí krstili štvorlístkami pre šťastie a popriali kalendáru na rok 2024 pestrofarebný život a používateľom kalendára veľa radosti z neho.

              Výstava i kalendár dokazujú, že Výtvarná výchova bola, je a bude v našej škole dôležitou súčasťou  vzdelávacej oblasti Umenie a kultúra a má ako integrujúci predmet veľký vplyv na osobnostný rozvoj každého žiaka, na jeho emocionálnu inteligenciu i integritu a je neoddeliteľnou súčasťou života a reprezentácie školy i mesta.

            • Exkurzia vo firme Sanas a. s. Sabinov

            • V dňoch 17. a 18. mája sa žiaci ôsmeho ročníka zúčastnili exkurzie vo firme SANAS, a.s. v Sabinove, ktorá sa zaoberá výrobou nábytku pre domáci a zahraničný trh. Žiaci mali možnosť vidieť celý proces výroby od prípravy jednotlivých dielov až po balenie do krabíc pre koncového zákazníka a prípravu na expedíciu. Svoju zručnosť si mali možnosť overiť pri skladaní skrinky v rámci výstupnej kontroly produktov. Firma SANAS, a.s. v spolupráci so Spojenou školou SNP 16 v Sabinove poskytuje možnosť duálneho vzdelávania v študijnom odbore operátor drevárskej a nábytkárskej výroby.

            • Vybojovali sme 11 ocenení zo SARM-u

            • V utorok 16. mája 2023 sa talentovaní žiaci, milovníci slovenčiny, stretli v MsKS, kde sa zúčastnili SARM-u. Tradične s vôňou rozkvitnutých orgovánov sa koná podujatie, ktoré si ctí pamiatku Jolany Cirbusovej. Cirbusová je naša slovenská spisovateľka a rodáčka, ktorá je pochovaná na sabinovskom cintoríne. Výročie jej narodenia sa tento rok pripomína už 38 krát, stretnutím mladých autorov a interpretov umeleckého slova z 18 škôl nášho regiónu.

              Tohtoročného SARM-u sa zúčastnili 90 žiaci všetkých ročníkov od prváčikov až po študentov stredných škôl. Výnimkou neboli ani žiaci našej školy. Naši najlepší z najlepších obstáli v širokej konkurencii, a tak zo 16 zúčastnených bolo až 11 žiakov ocenených vo svojej kategórii.

              Medzi recitátormi vládla príjemná atmosféra a všetci pôsobili vysoko profesionálne. Vôbec nemali trému. Prednášanie textov na červenom koberci si užívali. Recitátori recitovali s oduševnením, a tak ukázali lásku ku krásnej literatúre. Nádejné spisovateľské talenty sa stretli na rozborovom seminári. Navzájom si vypočuli o čom píšu, a porota im poradila, ako sa zlepšiť.

              Neopakovateľná atmosféra sa niesla celým podujatím. Odborná porota bola zložená z učiteľov Prešovskej univerzity, ktorí autorov aj recitátorov profesionálne povzbudili. Na záver porota dospela  k týmto výsledkom, a toto sú naši ocenení:

              Prednes poézie: Barbora Sabolová 3.D, Ján Jankura 4.D, Vanesa Kubová 8.D

              Prednes prózy: Ema Grocká 2.C, Viktória Šinaľová 4.D, Kristína Kyseľová 7.A, Michaela Šoltýsová 7.A

              Vlastná tvorba: Nina Ďuďáková 4.D, Alexandra Rabatinová 5.A, Dominika Novická 6.D, Sára Múdra 9.D

              Víťazom srdečne blahoželáme.

            • Po stopách minulosti alebo historicko-poznávacia exkurzia Budapešť: Aquincum

            • Je tomu už pätnásť rokov, čo sa žiaci našej školy pravidelne zúčastňujú historicko-poznávacej exkurzie, ktorej cieľom je utvrdiť dejepisné učivo týkajúce sa dejín Uhorska v stredoveku a zažiť históriu takpovediac na vlastnej koži. Dňa 2.mája sa 43 žiakov rozhodlo navštíviť hlavné mesto Maďarska - Budapešť, kde si pozreli tie najvýznamnejšie historické pamiatky, o ktorých doposiaľ počúvali len na vyučovacích hodinách – starý rímsky tábor Aquincum, hradný vrch v Budíne, ktorého súčasťou je aj legendami opradený Matyášov chrám, budovu Parlamentu postavenú Slovákmi, či Baziliku sv. Štefana s relikviou tohto svätca. Tých desať kilometrov, ktoré mali na konci dňa v nohách, určite stáli za to a nejeden žiak konštatoval, že by sa rád na tieto miesta ešte v budúcnosti vrátil. Predsa len, ako sa vraví, je lepšie raz vidieť, ako stokrát počuť. Na záver je potrebné spomenúť aj slová pani sprievodkyne, ktorá konštatovala, že správanie žiakov bolo ukážkové a my sme radi, že nám ako škole aj týmto spôsobom robia dobré meno nielen doma, ale aj v zahraničí. Ďakujeme.        

            • Súťaž „Čo vieš o základných ľudských právach a slobodách“ pozná svojho víťaza

            • Základné ľudské práva a slobody sú témou číslo jeden, ktorú v našej škole berieme veľmi vážne. Z toho dôvodu sme sa rozhodli usporiadať súťaž pre žiakov 7. až 9. ročníkov. 29. apríla sa zišlo dovedna 40 žiakov rozdelených podľa tried do 8 tímov, ktorých úlohou bolo ukázať svoje vedomosti v danej problematike. Čakal ich nielen test, ale aj videokvíz, ba dokonca mali za úlohu spracovať stanovenú tému ľudských práv formou úvahy, básne, či kresby. Po náročných piatich hodinách riešenia zadaných úloh, sme spoznali víťazov, ktorými sa stali žiaci 8.A triedy. Tí si so zvolenou problematikou poradili vskutku majstrovsky a ako odmenu získali poukážky na nákup kníh podľa vlastného výberu. Všetkým zúčastneným žiakom ďakujeme za snahu a preukázané vedomosti a schopnosti, ktorými dokázali zvládnuť túto náročnú súťaž. Víťazom gratulujeme a môžeme skonštatovať, že našim žiakom základné ľudské práva a slobody nie sú cudzie.

            • Týždeň zdravia

            • V dňoch 24.4. – 28.4.2023 sa žiaci 1. stupňa zapojili do rôznych aktivít  v rámci projektu Týždeň zdravia. V pondelok sa žiaci 1.A predstavili s hudobno – dramatickým pásmom „ Kto má zuby“. Pri prezentácii o zdravých zuboch  získali nové informácie a tí čo to vedeli, si to zopakovali. Precvičili si, ktoré jedlá a potraviny máme jesť, aby sme mali zdravý a pekný úsmev. Základná zásada je: Čisté zuby sa nekazia. Nakoniec si vymaľovali omaľovanku s motívom ako čistiť zúbky. V utorok bol športový deň s hudobnou rozcvičkou na chodbách našej školy, ktorú pripravili staršie dievčatá. Žiaci mali pripravené v telocvični stanovištia, na ktorých plnili rôzne úlohy – slalomový beh s raketou a loptičkou, streľba na florbalovú bránku, slalom s hokejkou a loptičkou, prenášanie loptičiek z jedného miesta na druhé, hádzanie kolkov. Verím, že sa všetci zabavili a zažili veľa pozitívnych emócií. Streda bola venovaná zdravej výžive, kde nám opäť pomohli starší žiaci – deviataci. Vyskúšali si hádanie približne dvadsatich druhov ovocia a zeleniny so zavretými očami. Museli sa spoľahnúť na svoje chuťové poháriky, ktoré im pomohli splniť túto pre niekoho možno jednoduchú úlohu. Kreslili vitamínové mozaiky, naučili sa ako putuje potrava v našom tele, poskladali potravinovú pyramídu, prezreli si prezentáciu o zdravej výžive. Tieto vedomosti  použili vo štvrtok vo vedomostnom kvíze. Posledný deň, v piatok, si žiaci priniesli do školy úžasnú kreatívnu zdravú desiatu. Veselé tváričky, vlásky z mrkvičky, autíčko, sovičku, kvietky z pažítky a redkvičky a mnoho ďalších skvelých nápadov, ktoré si môžete pozrieť vo fotogalérii. Všetkým zúčastneným ďakujeme za spoluprácu.

          • Slávik Slovenska 2023 - okresné kolo
            • Slávik Slovenska 2023 - okresné kolo

            • Aj tento rok v máji sa pre všetkých detských talentovaných speváčikov a ich pedagógov  uskutočnila slávnosť ľudovej piesne v podobe okresného kola speváckej súťaže Slávik Slovenska 2023. V priestoroch Základnej umeleckej škole v Sabinove súťažilo 12.5.2023 v interpretácii slovenskej ľudovej piesne 44 súťažiacich v troch kategóriách  z celého okresu Sabinov. V tejto veľkej konkurencii a pod prísnym dohľadom odbornej poroty sa  žiakom  našej školy v každej kategórii podarilo získať veľmi dobré ocenenie.

              1. kategória: 2. miesto – Lenka Palenčárová - 3.B

              2. kategória: Cena poroty - Tomáš Kyseľa - 5.C

              3. kategória: Cena poroty - Adela Ondrejová - 8.A

              Všetkým trom spevákom srdečne blahoželáme a ďakujeme za vzornú reprezentáciu školy.

            • Beseda so spisovateľkou I. Ondriovou

            • Dňa 28.4.2023 sa žiaci 6.A a 6.C stretli so spisovateľkou Ivanou Ondriovou v mestskej knižnici v Sabinove. Na hodinách literatúry sme si čítali z jej kníh: Pochabá Lily Jojová a Dedo Amerika a podarené prázdniny. Počas besedy sa šiestaci dozvedeli ako sa píše kniha, odkiaľ autorka čerpá námety. Spisovateľka žiakom v tvorivej aktivite ukázala ako môžu pracovať so slovami. Víťazi boli odmenení knihou. Tiež nám prezradila, že čoskoro vyjde jej nová kniha – pokračovanie veselého príbehu „Dedo Amerika“. Stretnutie bolo prínosom nielen pre žiakov, ale aj pre pani spisovateľku Ondriovú.