• Novinky

            • Triedne aktívy RZ

            • Vážení rodičia, srdečne Vás pozývame na triedne aktívy RZ, ktoré sa uskutočnia dňa 3. mája 2023 (streda) o 16.00 hod. v kmeňových učebniach jednotlivých tried.

            • Poznávací zájazd Brusel - Londýn

            • V dňoch 17.04. - 21.04.2023 sa 19 žiakov 7. - 9. roč. zúčastnilo jazykovo - poznávacieho zájazdu Brusel - Londýn. V skoré pondelkové ráno nastúpili na dlhú cestu za niečím novým a nepoznaným. Postupne prechádzajúc krajinami Česka, Nemecka, Luxemburska sme dorazili do svojej prvej destinácie - Brusel. Táto belgická metropola je srdcom Európskej Únie a práve tu sme mali jedinečnú možnosť vstúpiť do virtuálneho sveta európskeho parlamentu "Parlamentárium". Po následnej prehliadke mesta sme nabrali kurz Luxembursko, až sa našim útočiskom do ďalšieho dňa stalo nie menej slávne prístavné mestečko Calais. Hneď ráno sme nalodením sa na trajekt preplávali kanál La Manche a o necelé dve hodiny nás už vítali známe biele útesy mestečka Dover. A razom sme sa ocitli na britských ostrovoch... a aj mimo EU. A to bol už len kúsok od cieľa našej misie. Našou prvou destináciou bol Greenwich - jedinečné miesto nultého poludníka, ďalej návšteva Nationa Maritime Museum, prehliadka nespočetných historických pamätihodností bohatej britskej histórie, The City of London, London Bridge, London Tower, Hyde Par, St. James Park, Houses of Parliament, Big Ben, St.Paul's Cathedral, London Dungeon, Trafalgar Square, Piccadilly Circus... Samozrejme nechýbala vyhliadková plavba loďou po rieke The Thames, presuny najstaršou podzemnou dráhou na svete, resp. jej mladšou plneautomatizovanou nadzemnou verziou, jedinečný pohľad na celú metropolu z vtáčej perspektívy "London Eye", či finálny presun ponad samotnú rieku Temža lanovkou. A keďže našu ekipu tvorili prevažne zástupkyne nežného pohlavia, nezabudli sme ani na svetovo známu nákupnú štvrť Oxford Street.
              Táto jedinečná akcia ponúkla našim žiakom unikátnu možnosť osobnej konfrontácie s polyglotickým svetom v svojich rôznych historických či súčasných podobách. Veľká vďaka patrí rodičom, žiakom a všetkým, ktorí prispeli k zdarnému priebehu zájazdu. Pevne veríme, že nastolený trend bude kontinuálne pokračovať aj v nasledujúcich rokoch.

          • Darujte 2% z dane
            • Darujte 2% z dane

            • Vážení rodičia a priatelia školy,

              pomôžte nám skvalitniť výchovno-vzdelávací proces na škole darovaním 2% z dane!

              Zákon Vám umožňuje darovať 2 % zo svojich daní z príjmov neziskovej organizácii, ako je aj naše Rodičovské združenie. Tento dar Vás nič nestojí, pretože daň by ste inak odviedli štátu. Vaše 2 % pre nás znamenajú prejavenie dôvery a podporu v rozvíjaní našich aktivít v prospech Vašich detí. Využite možnosť rozhodnúť o Vašich 2%!

              Finančné prostriedky budú použité na:

              • skvalitnenie výchovno-vzdelávacieho procesu na škole,
              • skvalitnenie vybavenia školy.

              Údaje, ktoré potrebujete uviesť do tlačiva:

              Názov: Rodičovské združenie pri Základnej škole Ul. 17. novembra 31 v Sabinove

              Forma: občianske združenie

              IČO: 42037948

              Adresa: Ul. 17. novembra 31, 083 01 Sabinov

              Ak sa rozhodnete poukázať 2% našej škole, vyplňte Vyhlásenie o poukázaní 2% dane a spolu s Potvrdením o zaplatení dane (vystaví Vám Váš zamestnávateľ) doručte obe tlačivá na príslušný daňový úrad podľa Vášho bydliska – najneskôr do 30.04.2023. Ďakujeme.

              Na stiahnutie: Vyhlásenie o poukázaní 2% dane

            • Jazykový kvet 2023 - 3. miesto v krajskom finále!

            • Už tradične sa aj tento školský rok naši žiaci zapojili do jazykovo-umeleckej súťaže Jazykový kvet, v ktorej sa žiaci prezentujú v cudzojazyčnom prednese prózy, poézie, vlastnej tvorbe, dramatickej tvorbe, monodráme alebo stand-upe.

              V marci prebehlo online krajské semifinálové kolo tejto súťaže, ktorého sa svojimi súťažnými videonahrávkami v rámci prednesu prózy v anglickom jazyku zúčastnili Olívia Vojčíková (5.A) a Dominika Novická (6.D). Z veľkého množstva súťažiacich z Prešovského kraja sa do krajského finále tejto súťaže podarilo prebojovať Olívii Vojčíkovej.

              Dňa 17.4.2023 sa Olívia svojim prednesom prózy “More of Me to Love“ zúčastnila krajského finálového kola, kde si už vyskúšala prednes na pódiu pred štvorčlennou odbornou porotou a publikom. Olívia svojim pútavým prednesom obsadila krásne 3. miesto, ku ktorému jej srdečne blahoželáme. Obom dievčatám zároveň ďakujeme za vzornú reprezentáciu našej školy.

            • Sabinovská chyža

            • Dňa 13. 4. 2023 sme za účasti primátora mesta – Ing. Michala Repaského, otvorili expozíciu z dejín folklóru, histórie, remesiel i umenia Sabinova a jeho okolia. Táto unikátna kolekcia historických artefaktov nesie názov Sabinovská chyža. 

              V interiéri školy  sme zhromaždili vyše sto exemplárov, ktoré v minulosti používali naši starí rodičia. Zozbierané predmety budú slúžiť  žiakom školy na sprístupnenie dejín remesiel a umenia regiónu a stanú sa tak cennou učebnou pomôckou. Súčasťou expozície sú cenné tkáčske krosná, na ktorých obnovili tradíciu tkania naši žiaci a stali sa víťazmi projektu My – tkáme, legendárny šijací stroj „Singer“, či cestovný kufor, ktorý dokumentuje masívne vysťahovalectvo zo Šariša do Ameriky. Expozíciu tvoria relikvie, ktoré v minulosti i dodnes obdivujú návštevníci ÚĽUV-u, múzeí, či skanzenov. 

              Atmosféru slávnostného otvorenia „ Sabinovskej chyže“ umocnil tradičný jarmok a kultúrny program žiakov našej školy. Po chodbách školy sa ozýval ľudový spev a folklórny program. Ten  dotvorili výtvarné práce  našich žiakov, ktorí sa svojimi pestrými obrazmi už viackrát stali víťazmi celoslovenskej súťaže „Kolorit slovenského ľudového ornamentu“ a nesú tak  odkaz jeho zakladateľa Štefana Leonarda Kostelničáka.

              Otvorením „Sabinovskej chyže“ naša škola začala sprievodné akcie osláv 40-teho výročia jej založenia.

              Video zo slávnostného otvorenia Sabinovskej chyže:

            • Organizácia vyučovania dňa 14. apríla 2023

            • Oznamujeme rodičom a žiakom školy, že z organizačných dôvodov, bude vyučovanie dňa 14.04.2023 (piatok)

              • pre žiakov I. stupňa ukončené štvrtou vyučovacou hodinou (o 11.25 hod.),
              • pre žiakov II. stupňa ukončené piatou vyučovacou hodinou (o 12.15 hod.)

              Činnosť ŠKD bude v uvedený deň ukončená o 13.30 hod. Ďakujeme za porozumenie.

            • Projekt „17-tka podcastuje“

            • Naša škola sa zapojila do projektu Nadácie Orange e-školy pre budúcnosť  a vďaka získaným finančným prostriedkom a spolufinancovaniu vytvorila a technicky vybavila podcastové štúdio, v ktorom si žiaci školy budú môcť vyskúšať prácu vo zvukovom štúdiu. V tejto, pre školy netradičnej učebni, nadobudnú technické zručnosti prípravy a digitalizácie textových materiálov do audiopodoby a získajú neoceniteľné skúsenosti moderátorskej a redaktorskej práce.

              Školské podcastové štúdio ožilo 5.4.2023 veľkolepo. Hosťom prvého podcastu bol primátor mesta Sabinov - Ing. Michal Repaský.

              Zvukový záznam 1. podcastu si vypočujte tu: podcast_primator.mp3

          • Veľkonočné prázdniny
            • Veľkonočné prázdniny

            • Podľa príslušného ustanovenia vyhlášky Ministerstva školstva Slovenskej republiky č. 231/2009 Z. z. o podrobnostiach o organizácii školského roka na základných školách, na stredných školách, na základných umeleckých školách, na praktických školách, na odborných učilištiach a na jazykových školách v znení vyhlášky č. 518/2010 Z. z. veľkonočné prázdniny trvajú

              od 6. apríla 2023 /štvrtok/ do 11. apríla 2023 /utorok/.

              Pokračovať vo vyučovaní budeme od 12. apríla 2023 /streda/.

              Prajeme Vám všetkým pokojné a v zdraví prežité Veľkonočné sviatky.

              Kolektív zamestnancov základnej školy

            • Protidrogová prevencia

            • Dňa 30.03.2023 sa v našej škole konala beseda pre žiakov 8. ročníkov na tému : Protidrogová prevencia.

              Besedu viedla mjr. JUDr. Gabriela Gabošová, ktorá pracuje na Oddelení kriminality v Krajskom riaditeľstve policajného zboru v Prešove.

              Hlavnou úlohou bolo poukázať na škodlivosť užívania nelegálnych drog čo nepriaznivo vplýva na zdravie a vývoj mladistvých a taktiež na tresnoprávnu zodpovednosť mladých, ktorá je od 14. rokov.

              Všetci prítomní sa spoločne zhodli, že toxikománia v súčasnosti predstavuje jeden z najvážnejších sociálno-patologických javov detí a mládeže.

              Taktiež bolo zdôraznené, že prevencia drogovej závislosti musí prebiehať pravidelne a sústavne za spolupráce všetkých zainteresovaných činiteľov – hlavne rodičov, pedagógov, občianskych združení a iných subjektov za koordinačného pôsobenia odborníkov centier výchovnej a psychologickej prevencie.

            • Biblická súťaž a olympiáda

            • Dňa 28.03.2023 sa naši žiaci pod vedením Mgr. Miroslava Chorendžáka, učiteľa gréckokatolíckeho náboženstva zúčastnili v obci Milpoš protopresbyterského (dekanátneho) kola Biblickej súťaže a olympiády.

              V B kategórii Biblicej súťaže (3. a 4. ročník) ZŠ) sa žiaci: Michaela Dujavová (4B), Bianka Sekeráková (4B) a Tamara Tatarková (4D) umiestnili na krásnom 4 mieste. Bronzová medaila nám unikla iba o chlp.

              Na perfektnom 3. mieste sa v kategórii 1 Biblickej olympiády (žiaci druhého stupňa ZŠ; žiaci prímy až kvarty osemročných gymnázií) umiestnili títo žiaci: Alica Dujavová (7B), Matúš Kravec (7A) a Michaela Šoltysová 7A).Víťazným družstvám srdečne blahoželáme.Vieme, že keď ide o súťaž, tak vyhrať chce každý. No pri tejto súťaži nebolo najdôležitejšie, kto bude víťazom, ale to, či podľa prečítaných a naštudovaných časti Svätého písma budeme skutočne aj žiť.

            • Okresné kolo Hviezdoslavovho Kubína

            • Dňa 30. marca 2023 sa konalo okresné kolo Hviezdoslavovho Kubína. Išlo už o 69. ročník a ako po každý rok, tak aj tentokrát sa našich 6 súťažiacich žiakov, skvelých recitátorov poézie a prózy, vybralo do Základnej školy na Komenského ulici v Sabinove. Ich výkony boli výborné, zaujali výberom textu, jeho stvárnením a realizáciou, ale najmä osobným vkladom a prínosom. Dvaja naši žiaci - Matias Gajdoš (4. B) a Tomáš Kyseľa (5. C) - vo svojich kategóriách obsadili 1. miesto a získali tak priamy postup do krajského kola, ktoré sa bude konať onedlho v DJZ v Prešove. Dve žiačky - Kristína Kyseľová (7. A) a Soňa Radačovská (9. D) - obsadili 3. miesto a aj im patrí vrúcna vďaka za krásnu reprezentáciu našej školy.