• Novinky

            • Európsky deň jazykov

            • Dňa 26. septembra 2023 sa  naša škola opäť raz  zapojila do dňa plných aktivít v oblasti jazykového vzdelávania v celej Európe pod názvom "Európsky deň jazykov".  

              Jeho cieľom je podnietiť 700 miliónov Európanov zo 46 členských štátov Rady Európy, aby sa bez do z ohľadu na vek, v školách aj mimo nich, učili viac jazykov. S presvedčením, že jazyková rozmanitosť je nástrojom na dosiahnutie väčšieho interkultúrneho porozumenia a kľúčovým prvkom bohatého kultúrneho dedičstva nášho kontinentu, Rada Európy podporuje mnohojazyčnosť v celej Európe.

              Z iniciatívy Rady Európy v Štrasburgu sa Európsky deň jazykov  oslavuje každoročne 26. septembra už od roku 2001. Jeho korene siahajú do roku 2001, ktorý bol Európskym rokom jazykov. Organizátormi boli Rada Európy a Európska únia a zapojilo sa doň 45 krajín. Svojimi aktivitami poukázal na jazykovú rozmanitosť v Európe a vyjadril podporu jazykovému vzdelávaniu

              Úspech projektu Európsky rok jazykov a záujem národných spoluorganizátorov prispeli k tomu, že Rada Európy sa rozhodla vytvoriť každoročnú tradíciu a vyhlásila 26. september za Európsky deň jazykov. Takisto bolo vytvorené oficiálne logo, slogany a internetová stránka.

              Všeobecnými cieľmi Európskeho dňa jazykov sú:

              • Upozorniť verejnosť na dôležitosť štúdia jazykov, zvyšovanie mnohojazyčnosti a medzikultúrneho porozumenia
              • Podpora jazykovej a kultúrnej rozmanitosti Európy
              • Podpora celoživotného jazykového vzdelávania v školách i mimo škôl

              Ani naši žiaci pod vedením skúsených a kreatívnych pedagógov neostali pozadu a aktívne sa  zapojením  do rôznych jazykových aktivít, súťaží, hier, jazykolamov – tongue twisters, kvízov a pod. Spievaním pesničiek, riekaniek, či kreslením národných vlajok a symbolov, nie len anglicky hovoriacich krajín,  či využívaním interaktívnych mobilných aplikácií a web stránok si hravými a pútavými formami rozvíjali a upevňovali svoje jazykové zručnosti a schopnosti.

              Žiaci sa dozvedeli zaujímavé informácie o jazykoch, naučili sa povedať pozdrav „AHOJ“ v rôznych jazykoch, otestovali si svoje znalosti základných fráz vo viacerých európskych jazykoch, naučili sa množstvo zaujímavostí z oblasti svetových jazykov –  členenie, vetvy, jazykové rodiny, interakcie medzi jednotlivými jazykmi a pod. Prostredníctvom vedomostno-zábavných jazykových kvízov  sa naši žiaci dozvedeli, ktorý jazyk je najrýchlejším jazykom na svete, kto je to polyglot, ktorá kniha je preložená do najviac jazykov na svete, akým jazykom kikiríka kohút či kváka žaba a ešte mnoho iného...

              Tento deň a všetky aktivity, na ktorých sa naši žiaci a učitelia podieľali, opäť raz naznačil, že výučba cudzích jazykov a aktívne osvojovanie a rozvíjanie  jednotlivých jazykových zručností na našej škole má opodstatnenie, kvalitu a samozrejme perspektívu aj v budúcnosti.

            • Happening v mestskom parku

            • Dňa 12.9.2023 sa konal v mestskom parku Happening z obrazov pedagogických i nepedagogických zamestnancov školy. 40 moderných obrazov bolo vytvorených technikou liaty pouring a výstava niesla názov Flowing - pouring. Výstavu i našu školu navštívili aj redaktori STV a JOJ a tešila sa záujmu Sabinovčanov i návštevníkov mesta.

            • Účelové cvičenie - ochrana života a zdravia

            • Žiaci 5. - 9. ročníka sa v piatok 8. 9. 2023 zúčastnili praktickej časti Účelového cvičenia- ochrana života a zdravia. Každý ročník si v inej lokalite  precvičoval v praxi teoretické vedomosti z problematiky dopravnej výchovy,  protipožiarnej ochrany, civilnej ochrany, zásad prvej pomoci  a topografickej prípravy nadobudnuté v teoretickej príprave deň pred praktickým cvičením. Cvičenie sa uskutočnilo za krásneho počasia a k všeobecnej spokojnosti koordinátorov cvičenia, zúčastnených učiteľov a hlavne žiakov. O spokojnosti tejto  akcie svedčia aj fotografie, ktoré si môžete prehliadnuť v galérii pod článkom.

            • Plenárny a triedny aktív RZ

            • Vážení rodičia, pozývame Vás na plenárny a triedny aktív rodičovského združenia, ktoré sa uskutoční v stredu 13.09.2023 o 15.30 hod. v kmeňových učebniach jednotlivých tried. Tešíme sa na stretnutie s Vami.

            • Pamätný deň obetí holokaustu a rasového násilia

            • Žiaci 7.C triedy si dňa 11.9.2023 pripomenuli Deň obetí holokaustu a rasového násilia. Pamiatku všetkých obetí holokaustu si uctili na mieste, kde kedysi stála sabinovská židovská synagóga. Tento malý pietny akt umocnilo spomínanie MUDr. Sone Bazlerovej, ktorá počas 2. svetovej vojny prišla skoro o celú svoju rodinu.