• Novinky

            • Beseda so spisovateľom Dávidom Dziakom

            • Dňa 23.2.2024 sa žiaci 2.A triedy zúčastnili v Mestskej knižnici v Sabinove besedy so spisovateľom, ktorý sa špecializuje na literatúru pre deti a mládež, Dávidom Dziakom. Nedávno mu vyšla debutová zbierka rozprávok pod názvom Poď do rozprávky. Knihu tvorí 5 interaktívno-inštruktívnych rozprávok. Interaktívnosť spočíva v štýle, v ktorom sú tie rozprávky napísané. Sú napísané v druhej osobe jednotného čísla v kombinácii s prvou a druhou osobou množného čísla. Z detského čitateľa alebo poslucháča sa stane jedna z postáv tohto príbehu. Jedinečné bolo zapojenie žiakov do tvorby príbehu. Rozprávky obsahujú otázky a úlohy, na ktoré majú čitatelia odpovedať. Každý môže vyjadriť svoje nápady a myšlienky, ako by to podľa neho mohlo pokračovať. Žiaci prežili príjemnú hodinku s rozprávkou, ktorá nás dokáže vtiahnuť do čarovného sveta, dokáže nás rozosmiať, dokáže rozvíjať fantáziu a tvorivosť.

            • Divadlo Jonáša Záborského a bláznivá komédia Zbabraná hra od Henryho Lewisa (23. 02. 2024)

            • Viete si predstaviť vraždu, resp. detektívku, v ktorej je všetko pobabrané? Ak nie, jednoznačne, je potrebné vidieť predstavenie ocenené za najlepšiu komédiu a scénografiu - Zbabraná hra. Už zo samotného názvu divák môže tušiť, že v hre nedopadne nič podľa očakávania. Režisérovi sa vymyká hra spod kontroly, scéna je v troskách, chýbajú rekvizity a samotní herci napriek tomu musia hrať až do konca. Naši ôsmaci si toto divadelné predstavenie veľmi užili. Pochvaľovali si jeho interaktivitu, vtipné momenty a dialógy, ale najmä výkony hercov. 

            • Odznak všestrannosti

            • 8.2.2024 žiaci, ktorí boli vybraní s najlepšími výsledkami v určených pohybových testoch podľa zaradenia a zapojení do projektu Odznak všestrannosti sa dočkali ocenenia od Slovenského olympijského a športového výboru v podobe certifikátov a pekných odznakov. Na základe výborných výsledkov sme postúpili už priamo na krajské kolo, ktoré sa uskutoční 10.04.2024 v Prešove.

              Držte nám palce!

            • Šaliansky Maťko

            • Umelecké slovo odveky kultivovalo reč, prehlbovalo znalosti z literatúry a dodávalo sebavedomie vo verejnom prejave. Ani 7.2.2024 tomu nebolo inak a naši dvaja interpreti si išli zmerať svoje recitátorské sily do Lipian, v ktorých sa konalo  okresné kolo prednesu slovenských povestí. Išlo už o 29. ročník a našu školu reprezentovali Ema Grocká (3.C) a Ján Jankura (5.D). Obaja získali čestné uznanie.

            • 16. ročník Olympiády zo slovenského jazyka a literatúry

            • Dňa 1. 2. 2024 sa naša žiačka Soňa Hallayová (9. D) zúčastnila Krajského kola Olympiády zo SJL. Soňa obsadila pekné 4. miesto a stala sa úspešnou riešiteľkou. Olympiáda zo SJL je známa svojou náročnosťou, pretože žiak musí mať nielen dobré vedomosti zo všetkých jazykových oblastí, ale musí aj preukázať samostatnú tvorivú činnosť pri transformácii textu a pri rečníckom prejave. Soni blahoželáme a ďakujeme za reprezentáciu školy.

            • LYŽIARSKY KURZ

            • 63 žiakov 7. ročníka našej školy sa v termíne 12. – 16. 2. 2024 zúčastnilo lyžiarskeho výcviku, ktorý sa uskutočnil v rekreačnej oblasti Drienica formou 5-dňového pobytového kurzu. Chlapci a dievčatá absolvovali nielen praktický výcvik na svahu, ale aj teoretické vzdelávanie, pri ktorom nadobúdali vedomosti z disciplín zjazdového lyžovania, problematiky bezpečného správania sa pri pohybe na lyžiarskych svahoch, ako aj zásady prvej pomoci pri úrazoch spôsobených pri lyžovaní.

              Celý kurz sa uskutočnil za veľmi priaznivého počasia v príjemnom hotelovom zariadení a s dobrými službami - stravovacími, ubytovacími aj regeneračnými. Žiaci potešili zúčastnených pedagógov aj veľmi príjemným kultúrnym programom, kde preukázali nielen svoju kreativitu, ale aj zmysel pre humor. Teší nás, že odozva lyžiarskeho kurzu je u žiakov aj ich rodičov veľmi priaznivá.

            • Spolupráca ZŠ s MŠ na Ul. 17. novembra

            • Prechod z materskej školy na základnú školu býva náročný, preto pravidelne spolupracujeme s Materskou školou na Ul. 17. novembra v Sabinove. Špeciálne tento týždeň sme ponúkli priestory telocvične na realizáciu pohybových a športových aktivít pre žiakov MŠ. Aj takto prispievame k lepšej aklimatizácii žiakov s prostredím našej školy. 🎒🏫🌟👫🎈📚🎉

            • Valentín

            • Streda sa na našej škole niesla v duchu valentínskych pozdravov. Členovia školského parlamentu si na tento deň pripravili valentínske boxy, do ktorých mohli žiaci vhadzovať svoje valentínky. Potešiť tak mohli nielen svojich kamarátov, spolužiakov ale aj učiteľov a zamestnancov školy.

               

            • Biologická olympiáda

            • Dňa 13.2.2024 sa žiaci našej školy zúčastnili okresného kola biologickej olympiády kategórie C v Lipanoch. Absolvovali teoreticko - praktickú časť, v rámci ktorej si vyskúšali aplikovať nadobudnuté vedomosti pri práci s mikroskopom a zároveň sa popasovali s testovou časťou, ktorá preverila ich osvojené biologické poznatky. Júlii Jackovej (8.C) sa podarilo vytvoriť jeden z najlepších natívnych preparátov priečneho rezu stonky,  Adrián Seman (9.A) sa stal úspešným riešiteľom. Ďakujeme im za účasť a reprezentáciu školy.

            • UNICEF

            • 15.2.2024 sa žiaci 8.B triedy zúčastnili besedy na tému Klimatická zmena s dopadom na detské práva pod záštitou organizácie Unicef. Žiaci spolu s lektorom riešili otázky klimatických zmien a ich dopad na kvalitu života, hľadali spôsoby a riešenia, ktoré by mohli pomôcť spomaliť/ zastaviť tak rýchlo meniace sa zmeny prostredia.

            • Zahrajte mi, muzikanti

            • V piatok 9. februára sa chodbami našej školy ozýval veselý detský spev.

              To sa naši kamaráti z ŠKD pripravovali na spevácku súťaž „ Zahrajte mi, muzikanti ". O tom, že deti milujú folklór nás presvedčili prváci a druháci, keď v prvom kole zaspievali obľúbené ľudové piesne. Neskôr svoj talent predviedli aj starší kamaráti. Spolužiaci v obecenstve odmenili jednotlivé vystúpenia hlasným potleskom a pomohli tak prekonať prvotný strach a trému. Porota to nemala ľahké, pretože výkon súťažiacich bol perfektný ale rozhodla a speváci si mohli prevziať z rúk pani zástupkyne diplomy a drobné darčeky. Našu akciu prišiel podporiť aj pán zástupca, za čo obom veľmi pekne ďakujeme.

              Veríme, že si naše deti budú s potešením pospevovať piesne z nášho regiónu, že sa budú venovať ľudovej hudbe, zvykom a tradíciám. Ďakujeme všetkým účinkujúcim, hlavne tým najmladším za odvahu, ich spolužiakom za úžasnú atmosféru a už teraz sa tešíme na ďalšie folklórne podujatie v Školskom klube detí.

            • Deň pre bezpečnejší internet

            • Vážení rodičia, starí rodičia, pedagógovia a široká verejnosť,

              dovoľujeme si Vás pozvať na udalosť pod názvom Deň pre bezpečnejší internet, ktorá sa uskutoční dňa 16. 2. 2024 v priestoroch Základnej školy, Ul. 17. novembra 31, Sabinov, v čase od 13:30 hod.

              Pripravili sme si pre Vás zaujímavý cyklus interaktívnych prednášok lektorovaný odborníkmi na internetovú bezpečnosť.

              Rodičom bude predstavený produkt SmartBooks ako inteligentná cvičebnica pre žiaka, ktorá bude postupne zavedená do vyučovacieho procesu v rámci vízie SMART školy.

              V neposlednom rade Vám predstavíme výsledky práce žiakov v oblasti IT.

              Tešíme sa na Vašu účasť!   

            • Okresné kolo Dejepisnej olympiády

            • Dňa 5.2.2024 sa uskutočnil 16. ročník okresného kola Dejepisnej olympiády. Spolu 50 žiakov z 8 škôl sabinovského okresu bojovalo o umiestnenie v štyroch kategóriách C, D, E a F. Siedmi žiaci z našej školy si zmerali svoje sily s rovesníkmi vo svojej kategórii. V silnej konkurencii sa nedali zahanbiť.

              Úspešnými riešiteľmi sa vo svojich kategóriách stali Richard Mišenko (z 8.C) a Malvína Bartková ( zo 7.D), Tamara Tomková sa umiestnila na 3. mieste.

              Na krajskom kole nás budú reprezentovať žiačky Soňa Hallayová (9A ), ktorá vo svojej kategórií obsadila prvé miesto, Viktória Rusinková (9.D) obsadila 2. miesto a Kristína Kyseľová (8.A trieda), sa umiestnila na 1. mieste.

              Úspešným riešiteľom a najmä postupujúcim za reprezentáciu ďakujeme a víťazom prajeme veľa šťastia v krajskom kole.

            • Sedem divov starovekého sveta

            • Staroveké divy sveta, najznámejší zoznam, aký kto kedy zostavil, málokto ich vie všetky vymenovať....Antickí autori vybrali všetkých sedem spomedzi stavieb nachádzajúcich sa na území, ktoré vtedy poznali. Tieto monumenty boli vytvorené v rozličných obdobiach, ale všetky stáli na území niekdajšej ríše Alexandra Veľkého.

              V priestoroch našej školy je opäť sprístupnená výstava prác /projektov/, ktoré vytvorili naši žiaci 6. ročníka.

            • KARNEVAL 2024

            • Fašiangy sú symbolom veselosti, zábavy a hlavne obdobím karnevalov. Takýto fašiangový karneval dnes 2.2.2024 nechýbal ani v našej škole. Deti sa naň veľmi tešili a celé týždne úporne rozmýšľali, akú masku si tento rok zvolia. Pripravili sa naozaj zodpovedne. Videli sme prehliadku nádherných a originálnych masiek. Celý deň sa niesol v znamení radosti, hudby, smiechu a dobrej nálady. O zaujímavý program sa nám postaralo DIVADLO ETUDY. Kúzlilo sa, tancovalo i súťažilo. Náš karneval bol určite nezabudnuteľný. Všetci prežili jedno čarovné popoludnie obohatené o krásne zážitky. Už teraz sa tešíme, že sa aj o rok opäť prenesieme do sveta rozprávok, tanca a zábavy.

              Veľké ĎAKUJEM patrí našim tvorivým vychovávateľkám ŠKD, ktoré nám krásne vyzdobili veľkú telocvičňu, deťom a rodičom za tvorivosť pri výrobe masiek a pani učiteľkám za vytvorenie nezabudnuteľnej atmosféry.

              Boli masky, veľký bál, bol to super karneval!

            • Antarktída – zábavné popoludnie v ŠKD

            • Antarktída – zem večného ľadu a snehu, kde teplota nikdy nevystúpi nad nulu a po celý rok je tam mráz až niekoľko desiatok stupňov. Počas niekoľkých mesiacov roka tam vôbec nesvieti slniečko. Pevninu pokrýva ľadovec, ktorý má hrúbku vyše dvoch kilometrov. V takýchto krutých prírodných podmienkach dokáže žiť iba málokto. Najmä tučniaky, veľmi milé zvieratká, ktoré vyzerajú, akoby nosili čierny frak s bielou košeľou. Kontinent, kde nikto nebýva natrvalo, nepatrí nikomu a zároveň všetkým. Striedajú sa tam vedeckí pracovníci na výskumných staniciach, ktorí zbierajú poznatky o prírode, čo je na osoh celému ľudstvu.

              Deti z ŠKD sa prostredníctvom rozhovorov a video-dokumentácie oboznámili s množstvom informácií a tie si neskôr overili vo vedomostnom kvíze. Zážitkovo-pohybovými hrami si vyskúšali skákať po ľadových kryhách v hlbokom mori, prejsť lyžami po hrubom ľade, vžiť sa do chôdze tučniaka a okúsiť na pravej koži zimu, ktorá vládne na nehostinnom kontinente. Všetky deti si odniesli sladkú odmenu, získali mnoho poznatkov o ďalekej Antarktíde a v závere prišli na dôležité poučenie:

               „Nuž, všade sa dá žiť a všade je dobre, ale najlepšie je predsa len doma!“