• Novinky

            • Hľadali sme talenty

            • Už tradične sa na našej škole uskutočnilo školské kolo súťaže pod názvom Talent základných škôl regiónu Šariš, ktorá sa konala pod záštitou Centra poradenstva a prevencie v Sabinove a Súkromného gymnázia DSA v Sabinove. Svoje sily si zmeralo dovedna 50 žiakov súťažiacich v dvoch kategóriách, 1. a 2. stupeň. Aj napriek náročným úlohám dokázali, že oblasť logického uvažovania im rozhodne nie je cudzia a so zadaniami sa statočne popasovali. Traja najlepší z každej kategórie si vybojovali postup na regionálne kolo, ktoré sa uskutoční v apríli.

              Kategória A (1.-4. ročník)

              1. Maťaš Martin, 4. ročník

              2. Poloha Patrik, 3. ročník

              3. Macejková Barbora, 4. ročník

               

              Kategória B (5.-9. ročník)

              1. Rokošná Patrícia, 7. ročník

              2. Hrabčáková Elena, 8. ročník

              3. Závada Aurel, 9. ročník

              Výhercom gratulujeme a veríme, že ich na regionálnom kole čaká minimálne rovnaký úspech.

            • Ekonomická olympiáda

            • Pilotný ročník Ekonomickej olympiády pre základné školy je za nami. Konal sa pod záštitou INESS – Inštitútu ekonomických a spoločenských analýz. Aj my sme si to chceli vyskúšať a školu sme zaregistrovali. Školské online kolo absolvovali prihlásení žiaci deviateho ročníka. V teste sa potrápili s 25 otázkami z oblasti finančnej gramotnosti a ekonómie, ktoré obsahovali 5 možností odpovedí. Súťaž bola náročná, ale žiakom sa páčila, bola pre nich podnetná.

              Všetkým zúčastneným ďakujeme a nášmu najúspešnejšiemu žiakovi, Samuelovi Molčanovi, srdečne blahoželáme.

            • Európsky kvíz o peniazoch

            • Kvíz je súčasťou Európskeho týždňa financií (20.-23. marec 2023), každoročnej iniciatívy, ktorú organizujú národné bankové asociácie koordinované Európskou bankovou federáciou na podporu finančného vzdelávania v celej Európe.

              23. marca 2023 sa ho zúčastnili žiaci ôsmeho ročníka, ktorí si vyskúšali svoje vedomosti z oblasti finančnej gramotnosti, financií či digitálnej bezpečnosti.

              Do tohtoročného finále sa zaregistrovalo 165 základných, stredných škôl a gymnázií, 319 tímov.

              Európsky kvíz o peniazoch sa hrá na platforme Kahoot! – bezplatnej vzdelávacej platforme s herným základom.

              Okrem kvízu v týždni pred samotnou súťažou prebehla príprava žiakov v triedach. Práve tu sa diskutovalo o témach, ktoré sú predmetom kvízových otázok.

               

              V rámci našej školy sa najlepšie umiestnila 8. A trieda.

               

              Všetkým zúčastneným tímom ďakujeme a veríme, že si z kvízu odniesli nové poučné informácie.

            • Matematický klokan

            • V pondelok 27. marca  našou školou preskákal klokan. Nie však ten austrálsky, ale matematický. Matematický klokan je jedna z najpopulárnejších matematických súťaží nielen na Slovensku. Každoročne sa do nej zapája niekoľko miliónov žiakov na celej zemeguli.

              Netradičné úlohy 25. ročníka tejto súťaže, preverili logické myslenie, samostatnosť aj kreativitu 98 žiakov našej školy. To ako žiaci zvládli boj s ľahšími aj ťažšími úlohami, usporiadateľ súťaže zverejní na www.matematickyklokan.sk najneskôr 18. apríla 2023.

              Všetkým zúčastneným držíme prsty!

            • Keď sa spisovateľ osobne dotkne duší detí (27. 03. 2023)

            • Pán spisovateľ Valentín Šefčík nie je pre našich žiakov neznámym pojmom. Mnohí z nás sa s jeho tvorbou stretávajú v rôznych knižkách, učia sa jeho texty na rôzne recitačné súťaže alebo si jeho básne osvojujú počas rôznych tematických príležitostných dní. Ale čo sa deje s detskou dušou a mysľou, keď zrazu je to stretnutie osobné? Čo sa udeje s detským recitátorom, keď svojho obľúbeného spisovateľa môže stretnúť a keď si vypočuje príbeh vzniku jeho obľúbenej básne. A čo keď  básnik, učiteľ, človek sa snaží svojím prístupom ozvláštniť vnímanie detského čitateľa o pridanú optiku vnímania prírody, ľudských vzťahov, lásky či obyčajných školských problémov? Stretnutie bolo príjemným spestrením dnešného popoludnia nielen pre našich žiakov, ale aj pre samotného spisovateľa. A, samozrejme, pán spisovateľ má rád návraty a teší sa na ďalšie spoločné chvíle s našimi žiakmi.

            • Zápis do 1. a 5. ročníka

            • Inštrukcie, ako postupovať pri zápise dieťaťa na povinnú školskú dochádzku:

              Zápis: 17.04. – 18.04.2023 od 13:30 do 16:30 hod

              Usmernenie_k_prijimaniu_deti_na_vzdelavanie_v_zakladnej_skole.pdf

              Zápis bude prebiehať:

              • fyzicky za prítomnosti zákonných zástupcov dieťaťa spolu s dieťaťom,
              • k zápisu je potrebné priniesť RODNÝ LIST DIEŤAŤA A OBČIANSKY PREUKAZ  ZÁKONNÝCH ZÁSTUPCOV.

              Spôsob podania prihlášky:

              • elektronicky:  na stránke školy bude od 03.04.2023 prístupná elektronická prihláška, ktorú vypíše zákonný zástupca dieťaťa vopred. Škola si prihlášku vytlačí a v čase zápisu ju zodpovedný zamestnanec skontroluje so zákonnými zástupcami dieťaťa priamo v škole, následne ju rodičia/zákonní zástupcovia podpíšu.

              Rodičia, ktorí nemajú možnosť vyplniť elektronickú prihlášku:

              Dôležité upozornenie:

              • prihláška do 1.ročníka musí byť podpísaná oboma rodičmi.  

              Ak nemôžu prísť k zápisu obidvaja zákonní zástupcovia, môžu si prihlášku vytlačiť dopredu a priniesť podpísanú oboma zákonnými zástupcami.

              V prípade že:

              a) zákonní zástupcovia sa dohodli, že všetky písomnosti týkajúce sa prijímania dieťaťa na základné vzdelávanie bude podpisovať  iba jeden, vypíšte a doručte škole písomné vyhlásenie: Pisomne_vyhlasenie_-_dohoda_zakonnych_zastupcov.docx

              b) zadováženie súhlasu druhého zákonného zástupcu je spojené s ťažko prekonateľnou prekážkou a je to v najlepšom záujme dieťaťa, túto skutočnosť preukážte písomným vyhlásením: Pisomne_vyhlasenie_-_jeden_zakonny_zastupca.docx

              Informácia pre rodičov, ktorí nemajú možnosť zúčastniť sa zápisu:

              Ak sa zápisu nemôžete z objektívnych príčin zúčastniť (práca v zahraničí, choroba, ...) vyplňte elektronickú prihlášku, vytlačte ju a podpísanú oboma zákonnými zástupcami ju doručte poštou na adresu školy. O tejto skutočnosti nás informujte priamo v poznámke prihlášky a zároveň doručte škole písomné vyhlásenie: Vyhlasenie_zakonnych_zastupcov_o_spravnosti_a_pravdivosti_udajov.docx

                                           

            • Oznam pre stravníkov školskej jedálne

            • Dotácia na stravu od 1.5.2023

              Žiak základnej školy má nárok na dotáciu k stravovacím návykom iba v prípade, ak má vysporiadané obedy z minulosti a zúčastní sa výchovno - vzdelávacieho procesu v škole a odoberie obed. Cieľom tohto opatrenia je najmä podporiť zdravé stravovacie návyky u detí a preto je jednou z podmienok dotácie aj samotné odobratie stravy, pod ktorým je potrebné rozumieť konzumáciu obeda žiaka.

              V prípade neprítomnosti žiaka v škole alebo jeho ochorenia, je povinnosťou zákonného zástupcu odhlásiť dieťa zo stravy v určenom čase a to deň vopred alebo v prípade ochorenia dieťaťa najneskôr do 7:30h telefonicky, cez čipový systém www.eskoly.sk alebo osobne u vedúcej ŠJ.

              Za včas neodhlásenú stravu sa dotácia k stravovacím návykom neposkytuje, zákonný zástupca je povinný uhradiť príspevok za stravné v plnej výške. Obed nie je možné odobrať ani v prvý deň choroby , keď sa žiak nezúčastnil výchovno  - vzdelavácieho procesu v škole.

              Ak žiak sa zúčastnil výchovno - vzdelavacieho procesu v škole, bol prihlásený na obed v školskej jedálni, ale obed neodobral aj vtedy je zákonný zástupca povinný uhradiť príspevok za stravné v plnej výške.

              Réžiu je aj naďalej potrebné uhrádzať  - 3 € na mesiac, to znamená vopred uhradiť 6 € za mesiac máj a jún.

              Tým, že školská jedáleň má čipový systém na stravovanie, vie si rodič zistiť či žiak odobral obed alebo nie.

              Pre poskytnutie dotácie na stravu je potrebné vyplniť NÁVRATKU, ktorú nájdete v prílohe. Vyplnenú a vytlačenú návratku odovzdajte vedúcej školskej jedálne do 14.04.2023. Návratku v písomnej podobe je potrebné odovzdať aj keď ste žiadali o dotáciu cez Edupage.

              Navratka-_rodic.docx

              Ak je starostlivosť o deti vykonávaná v domácom prostredí profesionálnej rodiny, nakoľko táto je organizačnou súčasťou zariadenia sociálnoprávnej ochrany detí a sociálnej kurately, písomnú žiadosť podáva toto zariadenie, nie profesionálny rodič. 

              Navratka_-_zariadenie_SPODaSK.docx

              Noví stravníci v školskej jedálni musia okrem návratky vypísať aj ZÁPISNÝ LÍSTOK, ktorý nájdete v prílohe.

              Zapisny_listok_bezne_stravovanie_ziakov.doc

              Zapisny_listok_dietne_stravovanie.docx

               

               

               

            • II. ČITATEĽSKÝ MARATÓN

            • 23. marca sme v školskej knižnici usporiadali II. ročník čitateľského maratónu. Do reťazového čítania kníh sa tento rok zapojilo 260 žiakov. Minuloročný počet čítajúcich sme prekonali. Pri čítaní sa striedali žiaci od štvrtého do deviateho ročníka. Aj takouto zaujímavou formou sme si ozvláštnili hodiny literatúry počas mesiaca kníh. Koľko maratónskych čitateľov budeme mať o rok?

            • Deň otvorených dverí v ŠKOLSKEJ KNIŽNICI

            • „Nie je strom, no listov má veľa, zošitá je, hoc to nie je košeľa.

              Nie je ani človek – a rozpráva o čomkoľvek. Čo je to? “ /kniha/

              V dňoch 20.-21.3.2023 sa otvorili brány našej knižnice pre všetkých zvedavcov a nadšencov kníh. Deti  mali jedinečnú možnosť prezerať si knihy, ktoré nie sú len súčasťou povinného čítania, ale sú vhodné aj na voľné chvíle a zábavu.

              Debatovali sme aký význam má knižnica, ako sa v nej máme správať, aké pravidlá je nutné dodržiavať. Deti boli oboznámené s knižničným poriadkom a odchádzali plné nadšenia a veríme, že aj príjemných dojmov.

            • Riaditeľské voľno

            • Riaditeľ ZŠ na Ul. 17. novembra 31 v Sabinove v súlade s § 150 ods. 5 zákona  245/2008 Z. z. (školský zákon) oznamuje, že poskytuje z organizačných dôvodov  všetkým žiakom 1. – 8. ročníka

              dňa 22. marca 2023 (streda) riaditeľské voľno.

              Odôvodnenie: Dňa 22. marca 2023 sa uskutoční celoslovenské testovanie žiakov  9. ročníka Testovanie 9 2023 (T9 2023)  zo slovenského jazyka a literatúry a z matematiky. V uvedený deň školská jedáleň a školský klub detí budú v prevádzke podľa záujmu rodičov. Vo vyučovaní sa bude pokračovať 23. marca 2023 (štvrtok).  

              Viac info o testovaní: https://www2.nucem.sk/sk/merania/narodne-merania/testovanie-9

              Mgr. Dušan Cuker - riaditeľ školy

            • Nedaj sa – hovor o tom!

            • Dňa 16.3.2023 sa žiaci 5. - 9. ročníka zúčastnili edukatívneho multimediálneho predstavenia „Nedaj sa – hovor o tom!“ Ťažiskovou témou bola problematika šikanovania, ktorú herci pútavým spôsobom stvárnili prostredníctvom piatich scénok zameraných na rasizmus, predsudky, násilie a sociálnu nerovnosť. Videá s výpoveďami známych youtuberov (Evžen, Selassie, Klarisa, Jancucik) i neznámych ľudí, ktorí zažili šikanovanie, boli zároveň aj odkazom pre žiakov, aby sa „nedali“ a hovorili o tejto stále závažnej a aktuálnej problematike. V rámci predstavenia nám vo videoukážke príslušník Policajného zboru ozrejmil pojem trestnoprávna zodpovednosť. Predstavenie bolo zábavné, ale aj poučné. Mohli sme sledovať správanie agresora, obete aj svedka. Žiaci s hercami spolupracovali a zapájali sa do aktivít, čo je základom pre nenásilné pôsobenie na maloletého diváka. Na záver škola získala certifikát symbolizujúci náš prísľub šíriť posolstvo predstavenia.

            • Hviezdoslavov Kubín 2023

            • Čerstvo oddýchnutí po jarných prázdninách sa 13. marca stretli milovníci literatúry, aby si „zmerali svoje sily“ v prednese poézie a prózy. Školského kola recitačnej súťaže sa zúčastnilo 44 žiakov, ktorí predviedli svoje rečnícke umenie. Stres a tréma na pódiu nemali miesto, pretože naši žiaci svoje texty ovládali na jednotku. Vybrať tých najlepších bolo veľmi ťažké. Súťažilo sa v troch kategóriách v poézii aj próze.

              I. kategória – Poézia:

              1. miesto – Matias Gajdoš 4.B         

              2. miesto – Barbora Sabolová 3.D    

              3. miesto – Aurel Váhovský 3.A

              I. kategória – Próza:

              1 miesto – Ema Grocká 2.C              

              2. miesto – Viktória Šinaľová 4.D                

              3. miesto – Ján Jankura 4.D

              II. kategória – Poézia:

              1. miesto – Tomáš Kyseľa 5.C          

              2. miesto – Liana Přikrylová 6.A     

              3. miesto – Matúš Poklemba 5.C

              II. kategória – Próza:

              1. miesto – Natália Kuzmyková 6.A

              2.miesto – Barbora Kuzmyková 6.A

              3. miesto – Laura Letkovská 5.B

              III. kategória – Poézia:

              1. miesto – Soňa Radačovská 9.D

              2. miesto – Vanesa Kubová 8.D

              3. miesto – Sarah Borsuková 7.B

              III. kategória – Próza:

              1. miesto – Kristína Kyseľová 7.A

              2. miesto – Michaela Šoltýsová 7.A

              3. miesto – Adela Valkovičová 9.B

              Víťazi nás budú reprezentovať na okresnom kole už 30. marca. Držíme im palce.

            • Mimoriadne prerušenie vyučovania

            • Základná škola na Ul. 17. novembra v Sabinove, zastúpená riaditeľom školy Mgr. Dušanom Cukerom, Vám týmto oznamuje, že na základe telefonickej konzultácie s RÚVZ a po dohode so zriaďovateľom školy prerušuje výchovno-vzdelávací proces v škole od 02.03.2023 do 03.03.2023 (štvrtok - piatok). Dôvodom prerušenia je neustále sa zvyšujúca chorobnosť žiakov na respiračné ochorenia.

              V prevádzke nebude v tieto dni výchovná činnosť ŠKD ani ŠJ. Žiaci, ktorí sa stravujú v školskej jedálni, budú z obedov automaticky vyhlásení vedúcou ŠJ.

              Vo vyučovaní sa bude pokračovať dňa 13.03.2023 (pondelok) po jarných prázdninách (6.3. - 10.3.2023).