• Novinky

          • Jesenné prázdniny
            • Jesenné prázdniny

            • Termín jesenných prázdnin: 28. október 2022 - 31. október 2022

              Začiatok vyučovania po prázdninách: 2. november 2022 (streda)

            • Pasovanie za prvákov

            • Stať sa prvákom je veľká vec. Treba si zvyknúť na nových ľudí, nové povinnosti, nové prostredie. 26.10.2022 bol pre našich prvákov veľmi významným dňom. Na šikovných prvákov sa prišli pozrieť primátor mesta Ing. Michal Repaský, vedúca oddelenia školstva a spoločného školského úradu PaedDr. Iveta Šulíková a vedenie školy – pán riaditeľ Mgr. Dušan Cuker a jeho zástupcovia.V malej telocvični boli pasovaní za  žiakov našej školy. Nebolo to však jednoduché. Najstarší žiaci, deviataci, mali pre nich pripravené úlohy, ktoré museli splniť, aby mohli byť prijatí do cechu školského.  Odmenou pre prvákov za splnené úlohy bol potlesk ich rodičov, starých rodičov a príbuzných. Presvedčili nás, že vedia spievať, tancovať, recitovať, poznajú písmená a čísla a pri plnení úloh sa vedia spoľahnúť sami na seba. Nasledovalo slávnostné pasovanie prváka za žiaka našej školy. Po jednom predstúpili pred triednu učiteľku, ktorá ich pasovala megaceruzou. Na pamiatku si odniesli medaily, pamätné listy a sladkú mafinku. Svoj slávnostný sľub potvrdili odtlačkom prsta na table svojej triedy. Poďakovanie patrí triednym učiteľkám prvých ročníkov a vychovávateľkám za krásnu výzdobu, ktorá dotvárala slávnostnú chvíľu a aj všetkým ostatným, ktorí sa podieľali na organizácii podujatia. Všetkým našim žiačikom prajeme veľa úspechov, odhodlania a trpezlivosti pri zvládnutí školských povinností. Všetci si želáme, aby chodili do školy s úsmevom.

            • Aktivity k Medzinárodnému dňu školských knižníc

            • Posledný októbrový pondelok v mesiaci patrí už 18 rokov školským knižniciam. Ani naša škola na tento deň nikdy nezabúda a pravidelne počas tohto jesenného dňa organizuje podujatia s mnohorakou tematikou predpísanou Slovenskou pedagogickou knižnicou. Veď bolo by hanbou, keby sme krásne priestory našej knižnice nevyužili, všakže? 24. októbra už od skorých ranných hodín sa pripravovalo tematické či blokové vyučovanie ako na 1. stupni, tak aj na 2. stupni. Naši menší žiaci absolvovali vzdelávacie a zábavné aktivity zamerané na tvorbu slovenských spisovateliek a na prácu s odbornou literatúrou. Tí starší zas absolvovali súťažné vedomostné kolá, vyrábali výrobky zo starých nevyužitých knižiek a medzitým zisťovali záujem našich žiakov o čítanie a o ich vzťah ku knihám či knižniciam. Akcia mala u žiakov úspech! A, jednoznačne, o rok si ju chce každý zopakovať!

            • Sabinovský slávik

            • Krásne jesenné popoludnie dňa 23. októbra 2022 prilákalo do kinosály MsKS v Sabinove množstvo priaznivcov folklóru. Hľadiskom sa niesli tóny ľudových piesní malých spevákov za doprovodu ľudovej hudby Sabinovčan. V 24. ročníku prehliadky ľudových piesní Sabinovského slávika našu školu reprezentovali žiačka 3.B triedy Lenka Palenčárová a žiak 5.C triedy Tomáš Kyseľa. Za výdatnej podpory rodičov a pedagógov obaja podali výborný spevácky výkon. Za úspešnú reprezentáciu školy obom „slávikom“ ďakujeme a prajeme ešte veľa vydarených tónov.

            • Po stopách Dobšinského – výstava bábok

            • Dňa 25.10.2022 sa žiaci 5.A a 4.D  zúčastnili na interaktívnej výstave bábok v KC Na korze. Žiaci si pozreli vystavené bábky Z Bábkového divadla spod Spišského hradu. Vo vitrínach boli historické kúsky z Indonézie aj Číny. Prítomné maňušky aj marionety mohli žiaci zobrať do rúk a vyskúšať si prácu bábkoherca. Zistili, že vodenie bábok nie je len zábava, ale aj „kumšt“ (aby sa marionete nepomotali vodiace šnúrky. Po tomto netradičnom zážitkovom vyučovaní literatúry sa zo žiakov stali odborníci na bábkové divadlo.

            • Sabinovský čitateľský maratón

            • ,,Čítanie sú otvorené dvere do čarovného sveta "

              Dnešný krásny jesenný deň prilákal do mestskej knižnice aj zvedavých čitateľov našej školy. Žiaci 3.D spolu s pánom primátorom a váženými hosťami otvorili brány Sabinovského čitateľského maratónu pri príležitosti 100. výročia narodenia spisovateľky Eleny Čepčekovej. V reťazovom čítaní pokračovali aj naši mladší šikovní žiaci z 2.D. Aj táto akcia prispela k rozvoju čitateľskej zručnosti a umeleckému cíteniu žiakov našej školy.

            • Cvičný požiarny poplach a evakuácia

            •  Dnes narušil pohodu na našej škole nečakaný oznam prostredníctvom školského rozhlasu. Žiakom a zamestnancom bolo oznámené, že musia opustiť budovu školy z dôvodu požiarneho poplachu. Tento oznam vyvolal okamžitú evakuáciu všetkých žiakov a zamestnancov školy, ktorí sa presunuli na školské ihrisko,kde ich čakali hasiči. Žiaci si mohli prezrieť autá, hasičskú výbavu a porozprávať sa, prečo sa takéto cvičenie realizuje,čo majú v prípade požiaru robiť a ako sa správať.

            • Október - mesiac úcty k starším

            • „Mladosť nech nie je zlomyseľná voči starobe. Veď tým, čo je mladosť dnes, staroba už bola.

              A čím je staroba, tým mladosť ešte len bude.“ Innozenez III.

              Október – mesiac úcty k starším, sa nezaobišiel ani bez nás, keď sme si našich starých rodičov uctili a urobili im veľkú radosť našim skromným vystúpením. Tentokrát sa na to podujali žiaci 4.D triedy, ktorí starých rodičov potešili divadielkom a piesňou.

            • Veľká októbrová ponožková výzva

            • V mesiaci OKTÓBER (mesiac úcty k starším) sa žiaci Žiackeho parlamentu rozhodli zorganizovať zbierku - Veľká októbrová ponožková výzva. Jej cieľom je vyzbierať čo naviac ponožiek (nových, ľubovoľnej farby a veľkosti), ktoré odovzdáme v DSS v Sabinove. Členovia Žiackeho parlamentu budú 17.10. v pondelok zbierať ponožky po triedach (podobne ako pri zbierke Biela pastelka), počas 1. a 2. vyučovacej hodiny. Zbierkovanie však týmto dňom nekončí, počas celého mesiaca október budete mať možnosť odovzdať ponožky do boxu pred zborovňou.

              Ďakujeme Vám :-)

            • Jesenný kultúrny festival 2022

            • Jeseň privítala v záhrade pri evanjelickom kostole aj našu základnú školu. Žiaci 4.D a 3.D vystúpili so svojím speváckym a tanečným číslom. Nechýbal ani stánok s logom našej školy, ktorý bol vyzdobený bohatou kreatívnou jesennou tematikou a zaplnený výrobkami a dobrotami od našich žiakov, učiteliek a vychovávateliek. V závere jesenného festivalu vystúpili žiaci 4.D triedy so skupinou ARKUS band a zaspievali pieseň Another Brick in the wall.

            • Nezanedbajme prevenciu!

            • Dňa 6. 10. 2022 sa v našej škole v dvoch triedach 6. C a 7. A konala zaujímavá prednáška na tému šikanovania a kyberšikanovia. Realizovaná bola kpt. JUDr. Gabrielou Gabošovou, ktorá pracuje na Oddelení prevencie a kriminality v Krajskom riaditeľstve policajného zboru v Prešove. Účel bol jednoznačný. Poukazať na mnohé neduhy našej mladej spoločnosti, na dôsledky neakceptovateľného a trestuhodného správania sa a aj na to, čo čaká takého človeka, ktorý sa nespráva v medziach zákona či v medziach spoločensky prijateľných pravidiel a noriem.

            • Beseda o štúrovskom básnikovi J. Kráľovi

            • Divný, čudný, rebel, nestály, bitkár, depresívny, melodramatický, nešťastný, nepochopený, nenávidený... a mnoho ďalších prívlastkov dostal náš štúrovský básnik Janko Kráľ počas besedy v našej mestskej knižnici.

              Na toto stretnutie boli pozvaní žiaci 7. A a okrem mnohých zaujímavostí zo života slovenského básnického velikána spoznali aj nové priestory knižnice, kde sa snáď čoskoro vrátia, aby si zapožičali atraktívne tituly knižiek, ktoré objavili na mnohých policiach.

            • Európsky deň jazykov

            • Dňa 26. septembra sa  naša škola opäť raz  zapojila do dňa plných aktivít v oblasti jazykového vzdelávania v celej Európe pod názvom "Európsky deň jazykov".  

              Jeho cieľom je podnietiť 700 miliónov Európanov zo 46 členských štátov Rady Európy, aby sa bez do z ohľadu na vek, v školách aj mimo nich, učili viac jazykov. S presvedčením, že jazyková rozmanitosť je nástrojom na dosiahnutie väčšieho interkultúrneho porozumenia a kľúčovým prvkom bohatého kultúrneho dedičstva nášho kontinentu, Rada Európy podporuje mnohojazyčnosť v celej Európe.

              Z iniciatívy Rady Európy v Štrasburgu sa Európsky deň jazykov  oslavuje každoročne 26. septembra už od roku 2001. Jeho korene siahajú do roku 2001, ktorý bol Európskym rokom jazykov. Organizátormi boli Rada Európy a Európska únia a zapojilo sa doň 45 krajín. Svojimi aktivitami poukázal na jazykovú rozmanitosť v Európe a vyjadril podporu jazykovému vzdelávaniu

              Úspech projektu Európsky rok jazykov a záujem národných spoluorganizátorov prispeli k tomu, že Rada Európy sa rozhodla vytvoriť každoročnú tradíciu a vyhlásila 26. september za Európsky deň jazykov. Takisto bolo vytvorené oficiálne logo, slogany a internetová stránka.

              Všeobecnými cieľmi Európskeho dňa jazykov sú:

              • Upozorniť verejnosť na dôležitosť štúdia jazykov, zvyšovanie mnohojazyčnosti a medzikultúrneho porozumenia
              • Podpora jazykovej a kultúrnej rozmanitosti Európy
              • Podpora celoživotného jazykového vzdelávania v školách i mimo škôl

              Ani naši žiaci pod vedením skúsených a kreatívnych pedagógov neostali pozadu. Aktívne sa  zapájali  do rôznych jazykových aktivít, súťaží, hier, jazykolamov – tongue twisters, kvízov a pod. Spievaním pesničiek  sa naši najmenší naučili pieseň od Nezábudky a Zahrajka „Hello“. Zábavnou formou a napodobňovaním posluchom a pohybom si rýchlo osvojili text a rytmus piesne. Úlohou  vypočutím si  rozprávky v štyroch cudzích jazykoch (anglicky, nemecky, francúzky a japonsky) bolo zase identifikovať originalitu jazyka . Spievaním pesničiek v pôvodnom jazyku, recitovaním riekaniek, či kreslením národných vlajok a symbolov, nie len anglicky -hovoriacich krajín,  či využívaním interaktívnych mobilných aplikácií a web stránok si hravými a pútavými formami rozvíjali a upevňovali svoje jazykové zručnosti a schopnosti.

              Žiaci sa dozvedeli zaujímavé informácie o jazykoch, pamätihodnostiach európskych veľkomiest, pozreli si inšpiratívne video jedného z najlepších polygotov sveta pochádzajúceho z Košíc,  hovoriaceho devätnástimi jazykmi, naučili sa povedať pozdrav „AHOJ“ v rôznych jazykoch, otestovali si svoje znalosti základných fráz vo viacerých európskych jazykoch, zapojili sa do „Jazykovej výzvy tajného agenta“ – mobilnej aplikácie plnej jazykových výziev a kvízov, naučili sa množstvo zaujímavostí z oblasti svetových jazykov – ich členenie, vetvy, jazykové rodiny, interakcie medzi jednotlivými jazykmi a pod.

              Tento deň a všetky aktivity, na ktorých sa naši žiaci a učitelia podieľali, opäť raz naznačil, že výučba cudzích jazykov a aktívne osvojovanie a rozvíjanie si jednotlivých jazykových zručností na našej škole má opodstatnenie, kvalitu a samozrejme perspektívu aj v budúcnosti.

            • Beseda so spisovateľkou T. Revajovou

            • Dňa 21.09.2022 sa žiaci 4.A a 4.D zúčastnili v Mestskej knižnici v Sabinove na besede so spisovateľkou Toňou Revajovou. Na hodinách čítania sa žiaci oboznámili s tvorbou pani spisovateľky a prečítali si jej vybrané diela. Pani spisovateľka porozprávala žiakom o svojej ďalšej tvorbe, o svojom živote, no aj o svojich úspechoch, ktorými veľmi pozitívne motivovala žiakov k vlastnému rozvoju. Po pútavom rozprávaní jej žiaci kládli rôzne otázky. Záver sa nezaobišiel ani bez autogramiády.