• Novinky

            • Informatická súťaž iBobor

            • Začiatkom novembra sa naši druháci, tretiaci a štvrtáci zapojili do 19. ročníka informatickej súťaže iBobor.

              Súťaž je zameraná na logiku, priestorovú orientáciu, programovanie, na prácu v grafických programoch a hlavným cieľom je podporiť záujem o informačné a komunikačné technológie (IKT) u všetkých žiakov a iniciovať v nich využívanie IKT pri učení sa. Táto súťaž prebieha vo viac ako v 50 krajinách, je nepostupová a zapájať sa do nej môžu aj nevidiaci žiaci základných a stredných škôl.

              Úspešnými riešiteľmi boli títo žiaci: Aurel Váhovský - 4.A, Nela Koremová - 4.B, Sandra Sekeráková - 4.B, Michal Jurica - 4.D, Radoslav Dujava - 4.D, Katarína Podprocká - 4.D, Kristína Timurová - 4.D.

              Všetkým srdečne blahoželáme!

            • Imatrikulácia prvákov

            • „Sľubujeme!“ zaznelo z úst žiakov 1. ročníka na slávnostnej imatrikulácii prvákov vo štvrtok 23. novembra 2023 v telocvični školy. Svoj veľký deň prežívali prváci a spolu s nimi aj ich triedne učiteľky, pozvaní hostia, rodičia či ďalší príbuzní. No skôr, než to čarovné slovíčko vyslovili, museli pred zrakmi všetkých prítomných preukázať, čo sa už stihli naučiť. A boli veľmi šikovní. Zarecitovali básničky, zaspievali pesničky, zatancovali a potešili všetkých prítomných. Žiacka rada, ktorú tvoria žiaci našej školy, pozorne sledovala, ako sa im darilo a uznala, že si hrdý titul „Žiak/Žiačka našej školy“ naozaj zaslúžia. Preto sa s radosťou chopili svojej úlohy a slávnostne pasovali malých prváčikov. Po pasovaní za prváka si žiaci prevzali pamätný list, pero a sladkú odmenu. Slávnostná imatrikulácia bola zážitkom nielen pre prvákov a ich pani učiteľky, ale aj pre pozvaných hostí a rodičov, ktorí si z chvíľ strávených so svojimi ratolesťami určite odniesli pocity plné nevšedných dojmov. Veríme, že tak, ako preukázali svoju šikovnosť na imatrikulácii, tak sa im bude dariť aj naďalej a budú hrdo reprezentovať našu školu. Všetkým prvákom želáme veľa úspešných dní v našej škole!

            • Odznak všestrannosti

            • Všetci žiaci z druhého stupňa sa zúčastnili testovania pohybových predpokladov. 

              Najlepších 14 žiakov poctivo trénuje a pripravuje sa na projekt ODZNAK VŠESTRANNOSTI. V rámci prípravy sa dňa 15.11. 2023 títo žiaci otestovali v záverečnom vytrvalostnom člnkovom behu - BEEB teste. Na 1. mieste skončil žiak 9.B Rastislav Jopek, ktorý zabehol 100 úsekov. Všetky testy boli štatisticky zapísané a poslané do databázy, kde budú vyhodnotené odborníkmi. 

              Týmto žiakom sa podarilo splniť pohybové limity v šiestich testoch. Žiaci koncom januára dostanú od Slovenského olympijského  a športového výboru Odznaky - zlatý, strieborný a bronzový s certifikátmi a pozvánkou na Okresné kolo, ktorého sa zúčastní 26 základných škôl.

            • Triedne aktívy RZ

            • Vážení rodičia, srdečne Vás pozývame na triedne aktívy RZ, ktoré sa uskutočnia dňa 22. novembra 2023 (streda) formou konzultačných hodín v čase od 15.30 hod. do 17.00 hod.

          • 16. ročník z Olympiády zo slovenského jazyka a literatúry
            • 16. ročník z Olympiády zo slovenského jazyka a literatúry

            • Dňa 15. 11. 2023 sa naša žiačka Soňa Hallayová (9. A) zúčastnila okresného kola z Olympiády v slovenskom jazyku a literatúry, ktoré sa netradične konalo v Prešove. Súťažiaci museli absolvovať 3 kolá - vedomostný test, transformáciu textu a rečnícky prejav a mohli získať maximálne 55 bodov. Naša žiačka získala 53 bodov, získala 1. miesto a postúpila tak do krajského kola, ktoré sa bude konať 1. 2. 2024. Soni budeme držať prsty, aby aj to ďalšie postupové kolo bolo pre ňu prínosné a aby v tvrdej konkurencii obstála čo najlepšie.

            • „Najkrajšia fotografia z územia MAS 2023“

            • Dňa 15. 11. 2023 žiačky 2. B triedy a žiačka 4. B triedy Lenka Palenčárová svojim vystúpením spríjemnili oslavy 10. výročia občianskeho združenia Mas Sabinovsko.

              Miestna akčná skupina MAS Sabinovsko je združenie, ktoré pôsobí na území mesta Sabinov a 13-tich okolitých obcí a pomáha pri realizácii rôznych projektov v našom regióne (napr. výstavba cykloprístreškov v blízkosti našej školy). Súčasťou týchto osláv bolo aj odovzdanie cien v celoslovenskej súťaži „Najkrajšia fotografia z územia MAS 2023“.

              Ocenení boli tvoriví pedagógovia našej školy Mgr. Antónia Iľkivová, Mgr. Mária Hrabčáková, Mgr. Zuzana Jašková Mladá. Blahoželáme!

              V kategórii NAŠI ĽUDIA získala celoslovenské 1. miesto Mgr. Antónia Iľkivová s fotografiou „Sabinovský Rembrandt“ (na fotografii maliar a hodinár pán Demko vo svojom hodinárstve).

              V kategórii NAŠE TRADÍCIE získala celoslovenské 1. miesto Mgr. Zuzana Jašková Mladá s fotografiou „Sabinovská chyža“ (fotografia z expozície našej ZŠ z dejín folklóru, histórie a remesiel Sabinova a jeho okolia; na fotografii je Mgr. Mária Hrabčáková).

              Úspech dosiahla aj naša bývala žiačka Sára Dernerová, ktorá rovnako dosiahla 1. miesto v kategórii NAŠE KROJE s fotografiou „Jednoduchá folklórna nevesta“.

              Vystupujúcich aj ocenených potleskom odmenili nielen samotní členovia občianskeho združenia, ale aj významní hostia: podpredseda PSK Jozef Kanuščák, bývalý predseda MAS a primátor mesta Sabinov Ing. Peter Molčan, súčasný primátor mesta Sabinov a predseda MAS Ing. Michal Repaský .

            • Podcast - 17. november - Deň boja za slobodu a demokraciu

            • A tak sme opäť podcastovali, tentokrát na tému udalostí 17. novembra. Určite vám tento dátum zarezonoval a nečudujeme sa. 17. november je neodmysliteľne spojený s našou Alma máter. 17. november je dňom našej školy, Deň študentov, náš deň. 

              O udalostiach novembrových dní nám dnes prišiel porozprávať ich pamätník, sabinovský rodák, 76-ročný pán Juraj Vrábel. Prezradíme o ňom, že za komunizmu bol disidentom napojeným na biskupa Korca a v tom čase pašoval zakázanú náboženskú literatúru z Poľska. Dnes vykonáva funkciu regionálneho predsedu politických väzňov Zväzu protikomunistického odboja v Košiciach.  

              Veríme, že tieto slová p. Vrábla padnú na úrodnú pôdu a nielen študenti, ale aj ľudstvo ako také sa dokáže zo svojej histórie poučiť. 

              Prajeme príjemné počúvanie. 

              17.november_podcast.mp3

            • Svetový deň behu v ŠKD

            • Počuli ste už o dátume 5.11.? Viete na čo je tento dátum zameraný? No predsa na BEH!  :) Svetový deň behu spája tisíce ľudí po celom svete a spojil aj naše deti v ŠKD. V roku 1999 ho založil bežec Bill McDermott s cieľom podporiť boj proti chudobe vo svete. A prečo práve beh? Pretože beh je jedna z najprirodzenejších aktivít pohybov človeka. Prináša nám množstvo fyzických, ako aj psychických benefitov. Presvedčili nás o tom aj naše deti. V časovom limite 30 minút zabehli 45,12km a tým aj prekonali minuloročný rekord. Ten mal hodnotu 44,52km. Deti bežali vzdialenosť 40m formou štafetového behu. Na trati bolo  7 bežcov, vždy 1 bežec za oddelenie. Na záver boli odmenení 3 bežci : najlepší bežec Sebastián Ďurica 1,16km, nedala sa zahanbiť ani Kristína Timurová 840m, a najmladší účastník behu Robko Fekete zabehol 640m. Do tohto behu sa zapojilo 97 detí a vychovávateľky Vika a Slávka. Všetkým bežcom patrí jedno veľké ĎAKUJEM :) a už teraz sa tešíme na 3.ročník.👍

            • Čítame so zvieratkami

            • V súčasnosti knižnice už nie sú len miestom, kde si deti chodia požičiavať knihy. O tom sa presvedčili aj žiaci 2.C triedy. V Mestskej knižnici v Sabinove mali možnosť zúčastniť sa na zaujímavom interaktívnom podujatí s názvom ČÍTAME SO ZVIERATKAMI.

              Hlavným poslaním tohto projektu bolo zlepšiť čitateľskú gramotnosť detí špeciálnym spôsobom, a to čítaním psíkovi a dvom zajačikom.

              Prečo práve čítanie zvieratkám?

              Sú ideálnym spoločníkom na čítanie, pretože:

              - neposudzujú, nekritizujú a nesmejú sa,

              - pozorne počúvajú,

              - nenaháňajú deťom strach a obavy z čítania,

              - pomáhajú zvyšovať pocit relaxácie, pôsobia terapeuticky;

              Žiaci čítali láskavý príbeh o nečakanom priateľstve z krásnej detskej knihy „Pes menom Mačka“ z pera fínskeho autora Tomiho Kontiu. V knihe išlo o nezvyčajné priateľstvo medzi dvoma osamelými bytosťami z okraja spoločnosti, ktoré spojila samota a nepriazeň osudu. Jeden v druhom nakoniec našli spoločnosť, po ktorej tak veľmi túžili. Zistili, že vo dvojici sa prekážky zdolávajú ľahšie. Príbeh opisoval nielen rôzne životné situácie, ale ponúkol aj riešenie ako akceptovať rozdiely.

              Aj vďaka štvornohým kamarátom bolo stretnutie v knižnici nabité pozitívnou energiou a pokojom. Druháci zažili chvíle plné radosti a smiechu.

          • KOMPARO 2023/2024
            • KOMPARO 2023/2024

            • Dňa 9. novembra 2023 sa naša škola zapojí do prípravného testovania projektu KOMPARO pre 9. ročník. Projekt KOMPARO prebieha už devätnásty rok. Žiaci 9. ročníka sa otestujú z matematiky a zo slovenského jazyka a literatúry. Pre deviatakov je tento projekt zároveň prípravou na celoštátne testovanie, ktoré sa v tomto školskom roku uskutoční 20. marca 2024. Každý testovaný žiak dostane podrobné informácie o tom, aký je jeho výsledok v porovnaní s tisíckami rovesníkov v iných školách na Slovensku  a tiež o tom,  ktoré učivá by si mal ešte zopakovať. Rebríčky poradia škôl však nie sú tým hlavným, o čo v projekte ide. Jeho výsledky slúžia školám ako objektívna spätná väzba a podklad pre autoevalváciu. 

            • Deň otvorených dverí v Súkromnom Gymnáziu DSA v Sabinove

            • Dňa 26.10.2023 sa naši deviataci zúčastnili DOD v Súkromnom Gymnáziu DSA v Sabinove. V príjemnej atmosfére si žiaci mali možnosť prezrieť priestory školy, zoznámili sa so študentmi a profesormi a aktívne sa zapojili do úloh pripravených v rámci rôznych predmetov.

            • Testovanie pohybových predpokladov žiakov

            • Dňa 20.10. a 23.10.2023 sa na našej škole ZŠ 17. novembra uskutočnilo testovanie pohybových predpokladov žiakov 1. a 3. ročníkov. Všetci žiaci sa otestovali a videli sami v akých testoch vynikajú a naopak kde majú medzery. Celé testovanie sa nieslo v duchu úsmevov detí a radosti z čoho sme boli veľmi radi aj my a tešíme sa na ďalšie testovanie opäť o rok.

            • Veľká októbrová ponožková výzva

            • Dňa 2.11.2023 sa žiaci školského parlamentu zúčastnili odovzdávania ponožiek zo zbierky Veľká októbrová ponožková výzva, ktorá prebiehala na našej škole počas mesiaca október. Naši žiaci boli odovzdať vyzbierané ponožky v DSS v Sabinove.

              Radi by sme sa poďakovali všetkým, ktorí sa do výzvy zapojili. 

            • Za siedmimi horami...

            • Podtatranské osvetové stredisko v Poprade zrealizovalo v roku 2023 už 12. ročník celoslovenskej výtvarnej súťaže pre rómsku menšinu - Rómska paleta. Tohtoročnou témou bolo "Za siedmimi horami..." a z našej školy sa prihlásil aj žiak Dominik Duda (8. A), ktorého obraz oslovil odbornú porotu a získal cenu za najlepšie výtvarné dielo vo svojej kategórii. Z krásnej reperezentácie školy máme radosť a víťazovi blahoželáme. Zároveň mu prajeme veľa tvorivých nápadov a invenčných kreácií.