• Novinky

            • Finále okresného kola v streetbasketbale

            • V dňoch 24.11.2022 a 25.11.2022 sa na našej škole uskutočnilo Finále okresného kola v 3x3 basketbale žiakov a žiačok. Aj keď sa jedná o street basket s upravenými pravidlami aktéri jednotlivých družstiev predviedli v skutku množstvo zaujímavých a napínavých duelov. Najprv naše dievčatá a neskôr aj chlapci si s tvrdou konkurenciou poradili výnimočne a celkom jednoznačne sa po dlhom čakaní stali majstrami okresu. Všetkým aktérom patrí veľká vďaka za predvedenú hru, výsledky ako aj reprezentáciu školy. Zároveň im želáme, aby podobný športový úspech dosiahli aj na krajskom kole.

            • Školské kolo Olympiády v anglickom jazyku

            • Dňa 24.11.2022 sa na našej škole  uskutočnilo školské kolo Olympiády v anglickom jazyku, v ktorom súťažilo 21 žiakov v dvoch kategóriách - 1A pre žiakov 5. – 7. ročníka a 1B pre žiakov 8. - 9.  ročníka. Svoje vedomosti žiaci preukázali v písomnej aj ústnej časti. Víťazi z oboch kategórií budú našu školu reprezentovať na okresnom kole, ktoré sa uskutoční  v januári 2023.

              Všetkým  úspešným riešiteľom blahoželáme a postupujúcim držíme palce.

              Kategória  1A

              1. miesto: Nela Kapitančíková 7.C

              2. miesto: Martina Novická 6.A

              3. miesto: Lukáš Kašaj 7.B

              Kategória 1B

              1. miesto: Sebastián Hric 9.C

              2. miesto: Linda Perecárová 9.B

              3. miesto: Jakub Figura 8.D

            • Triedny aktív RZ

            • Vážení rodičia, srdečne Vás pozývame na triedne aktívy RZ, ktoré sa uskutočnia dňa 24. novembra 2022 (štvrtok) formou konzultačných hodín v čase od 15.00 hod. do 17.00 hod.

            • Jablkový deň

            • V polovici novembra sa chodbami našej školy šírila vôňa ako v jablkovom sade. Prečo? Pretože prebiehala výstava jabĺk spojená so súťažou o naj jablko. Žiaci prvého stupňa prihlásili 64 jabĺk, ktoré priniesli z domácich záhrad a sadov. V čase od 21.11.2022 až do 25.11.2022 prebehla výstava na chodbách našej školy. Počas výstavy však usilovne pracovala aj porota, ktorá to vôbec nemala ľahké, pretože každé jablko bolo svojím spôsobom výnimočné a originálne. S ochutnávaním pomáhali všetky triedy. Napokon sa porota rozhodla vybrať najkrajšie a najlepšie jablko za každý ročník 1. stupňa. Víťazi boli odmenení peknou cenou.

              A viete vôbec aké látky obsahuje jablko? Predovšetkým vodu (až 85%), vitamíny (najmä vitamín C), minerály, vlákninu, hroznový cukor, antioxidanty. Jablko je vlastne „domáci lekár“, pretože 1 jablko denne chráni mozog, zlepšuje funkciu srdca, bojuje proti chrípke, kašľu, horúčke, prechladnutiu, posilňuje ďasná v ústach, prečisťuje celý organizmus. Dúfame, že vôňa jabĺk sa bude školou šíriť aj v budúcom školskom roku a pri hľadaní toho naj jablka sa stretneme zas.

            • Návšteva Mestského úradu v Sabinove

            • Dňa 24.11.2022 žiaci 3.A a 4.C ,v rámci vyučovacej hodiny Vlastivedy, navštívili Mestský úrad v Sabinove. Súčasťou návštevy bolo aj stretnutie s pánom primátorom Ing. Michalom Repaským, ktorý deťom veľmi pekne vysvetlil  podstatu práce svojho úradu. Potom ho deti zasypali otázkami o tom, ako sa mu „úraduje“, prečo chcel byť primátorom, čo má najradšej , či ho počúvajú zamestnanci, aké má plány do budúcnosti ,alebo či bude na Silvestra ohňostroj. Pán primátor svojimi odpoveďami dokázal uhasiť detskú zvedavosť . Cieľ návštevy bol splnený a deti odchádzali plné zážitkov, informácií a dojmov.

            • "Koľko lásky sa zmestí do krabice od topánok"

            •      Projekt "Koľko lásky sa zmestí do krabice od topánok" spája generácie ľudí po celom Slovensku a stáva sa milou vianočnou tradíciou. Cieľom je potešiť Vám neznámeho seniora žijúceho v zariadení pre seniorov, prípadne osamelo vo vlastnej domácnosti. Veľká väčšina ľudí žijúcich v zariadeniach nemajú žiadnych príbuzných, prípadne sa nestretávajú a preto práve Váš darček môže byť ich darčekom jediným a občas i posledným. Preto do krabičky od topánok zabalenej vo vianočnom papieri (spodok a vrch samostatne, aby sa dala otvárať) zabalíme okrem jednotlivých kategórií vecí aj obrovský kus svojho srdca.

            • Deň otvorených dverí v Súkromnom Gymnáziu DSA v Sabinove

            • Dňa 16.11.2022 sa naši ôsmaci a deviataci zúčastnili DOD v sabinovskom gymnáziu. Počas celej našej návštevy vládla v gymnáziu príjemná atmosféra. Žiaci si mali možnosť nielen prezrieť priestory gymnázia, ale stretli sa aj so študentmi a profesormi. V odborných učebniach mali gymnazisti prichystané zaujímavé pokusy, niektoré si mohli odvážlivci z radov našich žiakov aj sami vyskúšať.

            • Súťaž s bobrom

            • Začiatkom novembra prebehla na našej škole informatická súťaž iBobor.

              Žiaci súťažili pri počítačoch on-line. Úlohy boli zamerané na pozornosť, dôvtipnosť, matematiku, priestorovú orientáciu a logiku. Súťaže sa môže zúčastniť každý žiak od 2. ročníka základnej školy až po strednú školu. Táto súťaž je prístupná aj pre nevidiacich. Je to nepostupová súťaž. 

              Súťažilo sa v ôsmych kategóriách. Na našej škole súťažili žiaci 2. a 3 ročníka - kategória Drobci a žiaci 4. a 5. ročníka - kategória Bobríci. Drobci riešili 9 úloh a Bobríci 12 úloh v časom rozsahu 30 minút.

              V kategórii Drobci boli traja úspešní riešitelia - Benjamín Jurčiak - 3.A, Melánia Mackulinová - 3.A a Nina Dvorščáková - 3.D.

              V kategórii Bobríci bolo úspešných riešiteľov sedem - Tobias Horňák - 4.C, Ján Jankura - 4.D, Michal Mihok - 4.D, Katarína Eliášová - 5.A, Ema Berezná - 5.A, Lucas Dlugoš - 5.A, Laura Letkovská - 5.B

              Úspešným riešiteľom sa stal každý, kto získal aspoň 45 bodov v kategórii Drobci zo 72 bodov a v kategórii Bobrík bolo treba získať aspoň 60 bodov z 96 bodov.  Všetkým úspešným riešiteľom srdečne blahoželáme a tešíme sa na ďalšie úlohy v novom školskom roku.

              Súťaž iBobor bola založená v roku 2004 v Litve. Symbolom sa stal usilovný, inteligentný a čulý bobor. Hlavným cieľom súťaže je podporiť záujem o informačné a komunikačné technológie (IKT) u všetkých žiakov. Súťaž chce iniciovať v deťoch využívanie IKT, posmeliť ich v intenzívnejšom a kreatívnejšom používaní moderných technológií pri učení sa.

            • Európsky týždeň boja proti drogám

            • Tretí novembrový týždeň už tradične patril Európskemu týždňu boja proti drogám.

              Jeho cieľom je zdôrazniť význam prevencie v boji proti užívaniu drog a zvýšenie povedomia verejnosti o legálnych ale i nelegálnych drogách. Samotná prevencia je dôležitým nástrojom pre získanie odborných informácií o  druhoch závislostí, jej nebezpečenstvách , ako aj o  tom, kde hľadať odbornú pomoc pri prípadnom zotavovaní sa z nej.

              Za jednu z najčastejšie používaných návykových látok na Slovensku patrí alkohol.

              Ide o toxickú a psychoaktívnu látku s vlastnosťami vyvolávajúcimi závislosť. Tvrdenie, že: „mne sa to nemôže stať“, prípadne „viem kde je hranica“ znamená podliehať ilúzii.

              Aj naši žiaci  sa  v dňoch od 14.11. - 20.11.2022 aktívne zapojili svojimi aktivitami a v skutku krásnymi a  nápaditými výtvarnými prácami, ktorými  zaplnili chodby našej školy. Stačil krátky pohľad, zastavenie a okoloidúci, či už malí alebo veľkí, si ihneď uvedomili závažnosť danej problematiky  a nevyhnutnosť o nej vedieť, diskutovať, ale hlavne praktizovať prevenciu v každodennom živote.

              Všetkým, ktorí prispeli svojou troškou v tomto „preventívnom“ týždni patrí poďakovanie a spoločne dúfame, že všetko ich úsilie padlo na úrodnú pôdu a prinútilo ostatných o danom probléme  spoločnosti aspoň zastaviť a zamyslieť sa.

            • Zasadnutie ŽP - Sadenie rastliniek

            • Minulý týždeň sa nám so žiakmi podarilo zablúdiť do sveta fantázie. Na škole prebiehala akcia s názvom Týždeň boja proti stresu, v rámci ktorej bolo plánom vytvoriť aj „CRAZY DAY“. Špeciálne účesy, dokonalé farebné variácie a ešte širší úsmev na tvári. A aby sme si mohli povedať, že je čas v škole strávený skutočne „crazy“, rozhodli sme sa túto „bláznivosť“ preniesť aj do sveta zasadnutia nášho žiackeho parlamentu.

              Deň 9.11.2022 bol výnimočný udeľovaním certifikátov členom parlamentu a tiež sadením rastliniek symbolizujúcich našu snahu o ochranu životného prostredia. Ak ste niekedy videli filmovú rozprávku z čarodejníckeho prostredia, tak si viete predstaviť sadenie mandragory do črepníka čarodejníkov. Aj my členovia ŽP od tohto dňa máme svoju rastlinku, ktorá je liečivá a má blahodárny účinok pre náš organizmus. Jej posadením do šálok sme si vytvorili zelenú stenu, ktorá nám okrem príjemného prostredia prírody na chodbách našej školy bude symbolizovať každého člena parlamentu, ktorý sa snaží „zakoreniť“ v tomto našom svete. Svete, kde chceme rásť, byť silnejší, odhodlanejší, zodpovednejší.... a to nielen voči sebe ale aj voči prírode.

            • Týždeň boja proti stresu

            • V týždni od 07.11.2022 do 11.11.2022 sa konala v škole ďalšia úžasná akcia pod názvom:  „Týždeň boja proti stresu“, do ktorej sa zapojili všetky triedy.

              Slovo stres pozná určite každý z nás. Číha na nás na každom kroku a čaká, kedy mu podľahneme. Práve stres je zväčša príčinou všetkých chorôb, ktoré nás trápia.

              A práve preto sme sa rozhodli zabojovať proti stresu netradičnou formou, a to prostredníctvom FARIEB A OBLEČENIA.

              Samotnej akcii predchádzala rozhlasová relácia, v ktorej sa žiaci dozvedeli o príznakoch stresu, ako proti nemu bojovať a taktiež ako sa budú žiaci nasledujúce dni obliekať.

              V pondelok vládla kombinácia bielej a modrej farby. V utorok sa žiaci obliekli do svojej obľúbenej farby, kde sme mohli vidieť, k akej farbe žiaci najviac inklinujú. V stredu bol „Crazy day“, kde sa žiaci vybláznili a dali si na seba minimálne 5 farieb a mali nejaký uletený účes. Vo štvrtok sme sa v škole preniesli do rozprávky, pretože motívom tohto dňa bola „Moja obľúbená rozprávková alebo filmová bytosť.“ Tento deň sme videli v škole ozaj zaujímavé outfity. Týždeň sme ukončili pohodlným domácim oblečením v papučiach.  

              Počas celého týždňa žiaci odbúravali stres aj maľovaním antistresových omaľovánok, športovaním, oddychom pri relaxačnej hudbe, či zatancovaním si pri rytmickej hudbe.

              Smiech, radosť a úsmev žiakov v laviciach dokázal, že stres sme úspešne zahnali. Týždeň boja proti stresu sa opäť vydaril, o čom svedčia aj priložené fotografie.

            • Záložka do knihy spája školy

            • Národný inštitút vzdelávania a mládeže a Knižnica Jiřího Mahena v Brne vyhlásili 13. ročník česko-slovenského projektu pre základné školy a osemročné gymnáziá.

              Cieľom česko-slovenského projektu je nadviazanie kontaktov medzi českými a slovenskými základnými školami a osemročnými gymnáziami a podpora čítania prostredníctvom výmeny záložiek do kníh.

              Do tohto projektu sa zapojili aj žiaci našej školy, ktorí sa pokúsili ľubovoľnou technikou stvárniť tému: „Môj literárny príbeh čaká na Tvoje prečítanie.“  Partnerská škola, ktorá nám bola pridelená, má názov Základní škola Josefa Valčíka, Ostrava-Poruba. Spoločne si žiaci vymenili 300 záložiek. Všetky záložky sú krásne, žiaci využili svoju kreativitu naplno. Už teraz sa tešíme sa na ďalší ročník.

            • Žiaci našej školy si uctili pamiatku štúrovca

            • Prvý novembrový týždeň si žiaci našej školy každoročne pripomínajú ľudský a umelecký odkaz romantického básnika, evanjelického kňaza, prozaika, notára, cestovateľa, redaktora, prekladateľa a priateľa Ľ. Štúra - Bohuša Nosáka  -  Nezabudova. Aj tohto roku sa žiaci 7. C a 8. B triedy zúčastnili pietnej spomienky pri jeho hrobe na sabinovskom evanjelickom cintoríne.

            • Veľká októbrová ponožková výzva

            • Jedno anglické príslovie hovorí: “Láska nepozná starobu a srdce nepozná vrásky“. A práve láska a úcta k straším sa stali hybnou silou našej októbrovej akcie.Ani v tomto jesennom čase, kedy chladné počasie zahalí všetko naokolo, dni sa stávajú pochmúrnejšie a tmavšie, sa srdcia našich žiakov, rodičov a pedagógov nenechajú stiahnuť prebiehajúcou jesennou melanchóliou. Práve naopak. Celý mesiac október sa v našej škole niesol v duchu dobých skutkov, ktoré mali smerovať k podpore myšlienky úcty k straším. Našou snahou bolo vyzbierať čo najviac teplých ponožiek pre seniorov v DDS v Sabinove. Uvedomujeme si, že každé malé gesto, dobrovoľnícky čin, úsmev na tvári či pohladenie, majú pre starých ľudí hojivé účinky. Aj my sme chceli svojou troškou im pomôcť a aspoň malým kúskom spríjemniť ich „jeseň života“. Žiaci zo Žiackeho parlamentu na ZŠ Ul.17. novembra, sa 2.11.2022 stretli so seniormi v DSS v Sabinove a odovzdali im vyzbierané ponožky zo zbierky Veľká októbrová ponožková výzva. Učme spoločne deti, ako preukázať úctu a empatiu voči straším ľudom. Zo srdca Vám všetkým ďakujeme. S láskou Váš žiacky parlament.

            • Land art, asambláže a koláže z prírodnín

            • Vo výstavných priestoroch školy túto jeseň pribudli výstavky výtvarných prác žiakov, ktoré vytvárali z prírodného materiálu. Žiaci si vyskúšali žáner land art a techniky asambláž a koláž.

            • Deň otvorených dverí v Strednej zdravotníckej škole v Prešove

            • Dňa 27.10.2022 sa žiaci našej školy so záujmom o štúdium v zdravotníckych odboroch zúčastnili DOD v SZŠ na Sládkovičovej v Prešove. Počas prehliadky odborných učební nám študenti predstavili jednotlivé študijné odbory a mali sme možnosť zapojiť sa aj do praktických aktivít. Odchádzali sme s veľmi dobrým pocitom, s túžbou a presvedčením úspešne zvládnuť prijímacie pohovory, aby si naši žiaci budúci rok v septembri mohli sadnúť do ich lavíc.