• Novinky

          • Jesenné prázdniny
            • Jesenné prázdniny

            • Termín jesenných prázdnin: 30. október 2023 - 31. október 2023

              Začiatok vyučovania po prázdninách: 2. november 2023 (štvrtok)

          • Spelling Bee Competition - súťaž v hláskovaní
            • Spelling Bee Competition - súťaž v hláskovaní

            • Dňa 26.10.2023 si naši piataci zmerali sily v hláskovaní anglických slov a zúčastnili sa školskej súťaže “Spelling Bee Competition”. Žiaci si najprv s nadšením v tvárach pozreli ukážku z naozajstnej súťaže v USA a následne sa pokúsili zopakovať skvelé výkony svojich amerických rovesníkov. Ponaháňali rozhádzané písmenká v písomnej časti, a potom za rečníckym pultom ukázali svoje majstrovstvo v hláskovaní. Táto časť súťaže bola naozaj veľmi napínavá, všetci súťažiaci prejavili veľkú snahu a šikovnosť. Najúspešnejšiemu súťažiacemu sa v tejto časti podarilo správne vyhláskovať 12 slov za minútu. V silnej konkurencii zvíťazili títo žiaci:

              1. miesto – Samuel Skočej (5.D)
              2. miesto – Lea Jurčenková (5.A)
              3. miesto – Alexandra Chomová (5.A)

              Víťazom srdečne blahoželáme!

            • Kreatívna mliečna desiata

            • V rámci prebiehajúceho týždňa zdravej výživy od 16.októbra do 20.októbra 2023 sa žiaci našej školy mali možnosť zapojiť do súťaže o kreatívnu mliečnu desiatu. Táto súťažná aktivita bola zároveň súčasťou aktivít realizovaných v rámci zapojenia sa školy do súťažno-vzdelávacej aktivity Hovorme o jedle, denná téma Mlieko a mliečne výrobky od slovenských kravičiek. Súťažné príspevky našich žiakov nás presvedčili nielen o ich kreativite, ale aj o tom, že mlieko a mliečne výrobky sú veľmi obľúbenou súčasťou ich jedálnička. Na základe získaných bodov je umiestnenie kreatívnych mliečnych desiat nasledovné:

              1. miesto: Sára Zubrická
              2. miesto: Stela Križalkovičová
              3. miesto: Jakub Jankura

              Všetkým zúčastneným žiakom ďakujeme za ich aktívnu účasť v súťaži a víťazom blahoželáme. 

          • Hovorme o jedle
            • Hovorme o jedle

            • Pri príležitosti Svetového dňa výživy, ktorý si každoročne pripomíname 16. októbra, sa naša škola zapojila do súťažno-vzdelávacej aktivity „Hovorme o jedle“, ktorej cieľom je vyvolávať a podporovať aktívnu účasť detí a mládeže pri budovaní spôsobilosti k vhodnému výberu potravín a dobrých stravovacích návykov ako súčasti zdravého životného štýlu.

              V rámci tejto aktivity a týždňa zdravej výživy si učitelia spolu so žiakmi pripravili a zrealizovali rôzne zaujímavé aktivity, prostredníctvom ktorých sa žiaci vzdelávali o potravinovej pyramíde, zdravých i nezdravých potravinách a ich vplyve na ľudský organizmus. Náš týždeň zdravej výživy sa niesol predovšetkým v duchu zvolenej dennej témy „Mlieko a mliečne výrobky od slovenských kravičiek“. Aktivity, ktoré sme v rámci tejto zvolenej témy plnili, prebiehali najmä na hodinách biológie, chémie, cudzích jazykov, matematiky (oblasť finančnej gramotnosti), výchov a kládli dôraz na význam pravidelnej konzumácie mlieka a mliečnych výrobkov ako dôležitej zložky našej výživy.

              Žiaci so záľubou k fotografovaniu sa v rámci aktivity „Hovorme o jedle“ zapojili do fotografickej súťaže „Očami gurmána“.

            • Koľko lásky sa zmestí do krabice od topánok

            • Vážení rodičia a milí žiaci!

              Aj tento rok sme sa rozhodli zapojiť do celoslovenského projektu, vďaka ktorému môžeme priniesť veľa radosti a lásky neznámemu seniorovi. Vytvorme spoločne krabičky plné lásky a veďme deti k dobrovoľníctvu a nezištnej pomoci.

              Do zbierky sa môžu zapojiť celé triedy alebo jednotlivci. Môžete vytvoriť celú krabičku alebo prispieť iba malou drobnosťou. Všetky vytvorené krabičky, prípadne iba veci na doplnenie do krabičiek, prineste pani učiteľke Dziakovej alebo do 1.A triedy.

              Ďakujeme.

            • Záložky spájajú školy

            • Aj tento rok sa naša škola zapojila do medzinárodného projektu Záložky spájajú školy. Žiaci všetkých tried I. a II. stupňa kreslili, lepili, strihali a vytvárali záložky s rozprávkou tematikou. Počas tvorby rozvíjali svoj výtvarný talent, kreativitu a fantáziu. vytvorili sme 760 kusov záložiek, ktoré posielame našej partnerskej škole ZŠ Žiar nad Hronom na ulici M.R.Štefánika. Aj takouto netradičnou formou si vytvárame a utužujeme priateľstvá.

            • Liga Výnimočných

            • V pondelok 23. októbra sa v našej školskej knižnici konal 19. ročník Medzinárodného dňa školských knižníc. Témou tohtoročného podujatia bolo „Školská knižnica je priestor, ktorý nám dáva možnosť stať sa výnimočnými...“ My sme si vybrali názov Liga Výnimočných. Touto témou sa niesol celý deň otvorených dverí u nás v školskej knižnici.

              V úvode sme akciu otvorili divadielkom Ihličko a Guľôčko, ktoré si pripravili naši talentovaní žiaci, na motívy knihy našej absolventky spisovateľky Miroslavy Naďovej. Potom nasledoval rozprávkový kvíz, v ktorom museli prítomní žiaci zistiť, z ktorej rozprávkovej knižky ušli rozprávkové postavy, ktoré predstavovali žiaci 4.A oblečení v kostýmoch.

              Na návštevu do knižnice prišli aj predškoláci z MŠ na Ul. 17. novembra - trieda Jablko. Pozvanie prijala aj pani Iveta Šulíková, vedúca odboru školstva, a pán riaditeľ Slavomír Kožár so svojimi zástupcami.

              Keďže žijeme v dobe techniky aj v knižnici sme využili digitálne technológie, aby sme spropagovali knihy a najmä čítanie. Naši žiaci si pripravili a nahrali Podcasty o knihách, knižnici a čítaní, ktoré sme si premiérovo vypočuli práve počas podujatia. Títo žiaci sa tak stali vďaka knižnici Výnimočnými. Taktiež sme oslovili zopár výnimočných ľudí – spisovateľov, ktorí nám nahrali svoje videopozdravy, ktoré sme tiež premietali v knižnici. Ozvali sa nám rodáčky a absolventky školy Miroslava Naďová a Viktória Semaníková Mooser a spisovateľ Peter Karpinský. Tieto aktivity mali medzi žiakmi úspech. Spoznali aj inú stránku kníh – reklamu, trailery.

              Dverami knižnice prechádzali žiaci I. aj II. stupňa, všetci sa aktívne zapájali do jednotlivých aktivít. Vytvárali záložky, prezerali si knihy, čítali si... Pokračovali sme aj v popoludňajších hodinách, kde nás navštívili žiaci z ŠKD a ich rodičia.

              Počas celého dňa prahom školskej knižnice prešlo 547 ľudí. Už dnes sa tešíme na ďalšie super podujatie v školskej knižnici.

            • Odhalenie pamätnej tabule

            • Lenka Palenčárová zo 4. B triedy a Tomáš Kyseľa zo 6. C triedy sa v doprovode p. učiteľky S. Radvanskej zúčastnili svojím speváckym vystúpením slávnostného odhalenia pamätnej tabule sabinovskej obrazovej kronikárky, maliarky Mgr. Marty Malíkovej Vranovskej. Kreslením parafráz jej umeleckých obrazov podujatie spestrili i mladí talentovaní žiaci našej školy – Diana Radačovská, Juraj Kačer a Dominik Duda z 8. A triedy.

            • Jeseň v škole

            • Krásy jesene sú jedinečné a jej atmosféra nenapodobiteľná. Sú to dni, keď sa vzduch zmení z teplého na príjemne svieži. Je to obdobie, ktoré ulahodí našim očiam a žiarivé odtiene (od zelenej cez žltú, oranžovú, červenú až po hnedú) zafarbia všetko naokolo. Aj naša škola sa počas včerajších hodín ocitla v nádherných jesenných farbách. Chodba sa zmenila na prekrásnu jesennú aleju. Nádherné koše plné ovocia a zeleniny, jesenné ikebany a vázy vytvorili čarovnú atmosféru. Naše chuťové poháriky si mohli ulahodiť fantastickými koláčikmi, nátierkami, sirupmi, šťavami a pochutinami z ovocia a zeleniny. Vďaka žiakom, ich rodičom (starým rodičom) a učiteľom sme preniesli kúsok nezameniteľnej jesennej atmosféry aj do interiéru našej školy. Všetkým patrí veľké poďakovanie. Jesenná výstava spojená s ochutnávkou bola hodnotená porotou, ktorá to mala pri udeľovaní bodov veľmi ťažké. Výsledky boli veľmi tesné a bolo nesmierne ťažké rozhodnúť sa, a preto sa do bodovania zapojili aj samotné triedy. Na treťom mieste sa umiestnila trieda: 1.A. Na druhom mieste skončili žiaci zo 6.C triedy. Prvé miesto v súťaži o najkrajšiu jesennú lavicu si odnáša trieda: 7.B.

              Srdečne blahoželáme!

            • Olympiáda zo slovenského jazyka a literatúry – školské kolo

            • V utorok 17. 10. 2023 sa na našej škole uskutočnilo školské kolo Olympiády zo slovenského jazyka a literatúry, zúčastnilo sa ho 25 žiakov 8. a 9. ročníka.  Olympiáda zo slovenského jazyka je jednou z foriem dobrovoľnej záujmovej činnosti žiakov základných škôl, je organizovaná ako postupová súťaž a je vyhlasovaná každoročne. Jej cieľom je prehĺbiť, rozširovať a upevňovať komunikačné zručnosti žiakov základných škôl v slovenskom jazyku, rozširovať záujem žiakov o sebavzdelávanie a zvýšiť záujem o slovenský jazyk a literatúru.

              Súťaž bola rozdelená do troch častí: online test (25 bodov), transformácia textu (15 bodov) a ústna časť (15 bodov). Pri transformácii textu mali žiaci prepísať baladu na rozprávku. Potom nasledovala ústna časť, kde si žiaci zmerali svoje sily v rečníctve, pripravili si príhovor na tému október -mesiac úcty k starším. Žiaci mohli spolu získať maximálne 55 bodov.

              Na základe získaných bodov sa žiaci umiestnili nasledovne:

              1. miesto – Soňa Hallayová 9.A – 49 bodov
              2. miesto – Kristína Kyseľová 8.A a Simona Balčáková 9.A – rovnako 48 bodov
              3. miesto – Nela Kapitančíková 8.C – 45 bodov

              Úspešnými riešiteľmi boli 11 žiaci, ktorí získali 40 a viac bodov. Všetkým blahoželáme a Soni Hallayovej, ktorá nás bude reprezentovať 15. 11. 2023 na okresnom kole, držíme palce!

            • Gabriela Futová - spisovateľka európskeho formátu

            • Dňa 18. 10. 2023 do našej školy zavítala autorka známych a obľúbených kníh pre detského čitateľa. Naši žiaci sa počas príjemného rozhovoru s pani spisovateľkou mohli dozvedieť, ako vznikla prvotina Moja mama je bosorka. Ako potrápila Dokonalá Klára autorkinu fantáziu i ilustrátorku tejto knihy. Žiaci sa dozvedeli, že jej naobľúbenejším "dieťaťom" sú Štyri kosti pre Flipra, pretože táto knižka má reálne podklady. Pani Gabika Futová napísala viac ako 30 kníh a poznajú ich deti takmer v celej Európe. Žiaci sa potešili informácii, že o chvíľu jej výjde ďalšia kniha o škriatkoch, lebo čitatelia a aj vydaveteľstvo chce pokračovanie Strašidelnej školy. Pani spisovateľka sa v našej škole cítila veľmi dobre a určite sa medzi našich žiakov ešte vráti.

            • Testy profesijnej orientácie pre žiakov 9. ročníka

            • Výber strednej školy je určitým medzníkom v živote každého žiaka, preto k výberu strednej školy treba pristupovať zodpovedne. Jedným z mnohých ukazovateľov môže by aj školský prospech, ale dôležité sú aj osobnostné predpoklady žiaka a uplatniteľnosť na trhu práce. V tomto náročnom procese rozhodovania pomáhajú našim žiakom pani psychologičky z CPP v Sabinove, ktoré 11.10.2023 realizovali skupinové psychologické vyšetrenie žiakov 9. ročníka zamerané na profesijnú orientáciu. Počas testu žiaci vypracovávali rôzne úlohy zamerané na logiku, predstavivosť, tvorivosť,... Úlohy boli postavené tak, aby sa účastníci dozvedeli, v ktorých oblastiach vynikajú a kde majú prípadné rezervy. Mali by zistiť, či majú predpoklady na humanitné, prírodovedné alebo technické zameranie. O svojich predpokladoch na štúdium budú žiaci a ich rodičia informovaní individuálne. Dúfame, že tieto informácie budú pre nich osožné a pomôžu im pri správnom výbere strednej školy.

            • Prednáška Dobrý a zlý hospodár

            • Dňa 5. 10. 2023 sa naši deviataci zúčastnili prednášky z finančnej gramotnosti s názvom „Dobrý a zlý hospodár“, ktorá má prispieť k vedeniu mladých ľudí k finančnej zodpovednosti. Bola inšpiratívna a zaujímavá. Oceňujeme vhodne zvolené problémy, praktické riešenia a množstvo príkladov. Deti si z prednášky veľa zapamätali. Zaujalo ich čo sú aktíva, čo sú pasíva, aký je rozdiel medzi chcem – potrebujem. Vedeli povedať z čoho pozostáva rozpočet, prečo je dôležité sporenie, finančné plánovanie. Dúfame, že im aj tieto informácie pomôžu realizovať tie správne finančné rozhodnutia, že dokážu rozvážne a zodpovedne zaobchádzať s peniazmi. Lektorovi, pánovi Ing. Jánovi Brendzovi, ďakujeme a tešíme sa na ďalšiu spoluprácu.

            • SABINOVSKÝ SLÁVIK 2023

            • V nedeľu 08.10.2023 sa v kinosále MsKS v Sabinove konal jubilejný 25. ročník podujatia realizovaného pod záštitou primátora mesta Sabinov Michala Repaského s názvom Sabinovský Slávik . Na tejto okresnej prehliadke spevákov ľudových piesní našu školu veľmi úspešne reprezentovali traja talentovaní žiaci Lenka Palenčárová (4.B), Tomáš Kyseľa (6.C) a Adela Ondrejová (9.A), ktorí sa môžu hrdo pýšiť už viacerými oceneniami z okresných, krajských aj celoslovenských kôl súťaže Slávik Slovenska. Vďaka tejto akcii sú naši žiaci bohatší nielen o milé spomienky a pekné darčeky, ale najmä o ďalšiu cennú skúsenosť zaspievať si s ľudovou hudbou a možnosť ukázať svoj talent pred veľkým publikom.

            • Beseda so spisovateľom

            • V piatok 29.9.2023 sa 36 žiakov 8.B a 9.A zúčastnilo na besede s regionálnym spisovateľom a záchranárom Jankom Račkom v Mestskej knižnici B. N. Nezabudova v Sabinove. Podujatie sa konalo pod záštitou akcie Prešov číta rád.

              Janko Račko je autorom 40 poviedok, ktoré vydal v knihe Pod modrým majákom. Knihu písal počas pandémie a všetky poetické texty vystihujú krutú realitu zo života záchranárov. Žiakom vysvetlil, že záchranná zdravotná služba nie je povolanie ale poslanie druhým pomáhať. Žiaci sa dozvedeli a naučili veľa nového, pochopili, že literatúra faktu odráža reálny neprikrášlený život.

              Pospomínal si aj na svoje študentské časy, že bol lajdákom a ako prepadol zo slovenčiny a kedy si uvedomil, že čítať je potrebné. Pripomenul, že v knihách sú vedomosti, ktoré nezískame nikde inde iba vlastným čítaním. Je to všeobecný prehľad, ktorý nám otvára iný pohľad na svet. Povzbudil ich k literárnej tvorbe a správnemu využívaniu voľného času, aby sa venovali nejakým záľubám. „Každý jeden z Vás niečo tvorí, píše...“

              Žiaci sa na besede aktívne zapájali a pýtali sa čo ich zaujímalo. Autor odpovedal pohotovo a pútavo vykresľoval zážitky so svojho skutočného života. Dozvedeli sme sa akému športu sa venoval, čo ho inšpirovalo k písaniu, že už má pripravené voľné pokračovanie, že má rád punk a hrá na gitare...

              V závere nám zahral na gitare a naša deviatačka prečítala jednu poviedku, z knihy ktorú jej autor daroval a podpísal. Naši žiaci takto mohli zažiť netradičnú hodinu literatúry a stretnúť sa „so živým spisovateľom“.

              Deviatačka o akcii povedala: „Bol to pre mňa zaujímavý zážitok – spoznať nového spisovateľa. Je to pozoruhodná osoba, nielen svojím povolaním, ale aj záľubami. Teším sa na čítanie jeho knihy.“