• Novinky

            • Plenárny a triedny aktív RZ

            • Vážení rodičia, pozývame Vás na plenárny a triedny aktív rodičovského združenia, ktoré sa uskutoční vo štvrtok 09.09.2021 o 15.30 hod. v kmeňových učebniach jednotlivých tried. Tešíme sa na stretnutie s Vami.

            • Organizácia vyučovania od 3.9.2021

            • 03.09.2021 (piatok)

              Poučenie o bezpečnosti a ochrane zdravia pri práci v škole, poučenie o pravidlách cestnej premávky a bezpečnosti pri dochádzke do školy, oboznámenie žiakov s vnútorným poriadkom školy a epidemiologickými opatreniami

              0. - 4. ročník: 3 vyučovacie hodiny

              5. - 9. ročník: 4 vyučovacie hodiny

              Od 7.30 hod bude v priestoroch telocvične zároveň prebiehať testovanie PCR kloktacími testami tých žiakov, ktorých rodičia prejavili záujem o dané testovanie.

              06.09.2021  - 07.09.2021 (pondelok - utorok)

              Rozdávanie učebníc, triednické práce (rozvrh hodín, prideľovanie šatňových skriniek, čipových príveskov, prihlasovacích údajov do Edupage)

              0. - 4. ročník: 4 vyučovacie hodiny

              5. - 9. ročník: 5 vyučovacích hodín

              Od 08.09.2021 (streda) - vyučovanie bude prebiehať podľa riadneho rozvrhu hodín

            • Slávnostné otvorenie školského roka 2021/2022

            • Riaditeľ školy oznamuje všetkým žiakom a rodičom, že slávnostné otvorenie školského roka 2021/2022 sa uskutoční dňa 02.09.2021 (štvrtok) podľa nasledujúcich pokynov:

              • O 8:00 hod. sa v átriu školy (v prípade nepriaznivého počasia v telocvični) uskutoční privítanie žiakov 0. a 1. ročníka. Následne budú žiaci rozdelení do jednotlivých tried a spolu so zákonnými zástupcami a triednou učiteľkou sa presunú do svojich tried, kde dostanú všetky potrebné informácie.
              • Od 8.30 do 9.00 hod. budú vstupovať do školy cez vchod A žiaci 2. až 5. ročníka, cez vchod B žiaci 6. až 9. ročníka. Po vstupe do školy sa žiaci v sprievode triedneho učiteľa presunú do svojich tried.
              • O 9.15 hod. sa prostredníctvom školského rozhlasu žiakom prihovorí riaditeľ školy a slávnostne otvorí nový školský rok 2021/2022.
              • Ukončenie: o 10.00 hod - žiaci 0. a 1. ročníka, o 10.15 hod - žiaci 2. až 9. ročníka.

              Pri prvom nástupe žiaka do školy predkladá zákonný zástupca žiaka písomné vyhlásenie o bezpríznakovosti, v ktorom vyhlasuje, že žiak neprejavuje príznaky prenosného ochorenia a nemá nariadené karanténne opatrenie - podpisuje ho zákonný zástupca žiaka. Vyhlásenie odporúčame podať elektronicky prostredníctvom Edupage (návod). Ak danú možnosť nemáte, máte možnosť si tlačivo stiahnuť, vytlačiť a vyplniť.

              Rodič vstupujúci do budovy školy musí tiež predložiť vyhlásenie o bezpríznakovosti.

              Tlačivá na stiahnutie:

              Každý žiak musí mať pri vstupe do školy rúško a papierové vreckovky.

              Tešíme sa na stretnutie s Vami.

            • Letná škola II. cyklus

            • Projekt Letnej školy pokračoval aj v termíne od 16.08. do 20.08.2021. Celý týždeň sa niesol v duchu lokalpatriotizmu. Naplánované aktivity hravou a zaujímavou formou priblížili žiakom históriu mesta, jeho súčasnosť a kultúrno-spoločenský život. Každý deň mal iné tematické zameranie – História nie je nuda, Od povesti k sochám, Na ceste za pokladom, Krížom krážom ulicami a Na jarmoku. Zážitkovým učením si deti zároveň posilnili vedomosti a zručnosti z  matematiky, finančnej gramotnosti a čítania s porozumením.  

              Z hodnotenia zrealizovaných aktivít vyplýva, že medzi najzaujímavejšie patrili bádateľské aktivity, kde žiaci plnili úlohy zamerané na spoznávanie historického námestia a významných sabinovských rodákov. Zážitkom bola  návšteva mestského úradu so sprievodným slovom a veľmi ústretové prijatie detí primátorom mesta v jeho pracovni. Zdarne prebehla aj cesta za pokladom do opálovej bane a napínavé hľadanie skrytého pokladu v školskom areáli. Za splnené úlohy deti získavali body - platidlá, ktorými si v posledný deň naplnili jarmočnú peňaženku. A čo bolo najlepšie? Predsa zábava, nové priateľstvá, maximálne športové výkony  a  nakupovanie na jarmoku!

            • Zisťovanie záujmu o testovanie

            • Oznamujeme rodičom, že v termíne od 23.8.2021 do 25.8.2021 do 23:50 hod. prebieha prostredníctvom Edupage (Prihlasovanie na akciu na úvodnej stránke) zisťovanie záujmu o:

              1. dobrovoľné testovanie žiakov PCR kloktacími testami,
              2. dobrovoľné samotestovanie žiakov Ag testami v domácom prostredí.

              U novoprijatých žiakov prebehne v danom termíne zisťovanie záujmu prostredníctvom telefonickej, prípadne emailovej komunikácie so zákonným zástupcom žiaka.

            • Projekt Letná škola

            • V termíne od 9.8.2021 do - 13.8.2021 sa v priestoroch našej školy konala Letná škola. Učili sme sa hravou formou, prebrali projekty - Dopraváčik, Bábkové divadlo, Zdravé stravovanie, boli sme na vychádzke na vyhliadkovej veži v Sabinove, maľovali tričká a zúčastnili sa besedy so spisovateľom Petrom Karpinským v Evanjelickej záhrade.

            • Voda je trpezlivá umelkyňa

            • Od dávnych vekov pretvára horské masívy a obohacuje ich o prekrásne prírodné scenérie. Zo staroveku pochádza príslovie Sine aqua none vita (Bez vody nie je život). Vodu na veľké vzdialenosti dômyselnými systémami akvaduktov dopravovali už Egypťania, Gréci, Rimania. Dnešný svet však začína mať s pitnou vodou problém a podľa prognostikov to bude práve voda, ktorá bude určovať prosperitu krajín a regiónov. Aj my sme v rámci environmentálnej výchovy diskutovali so štvrtákmi o budúcnosti vody. Rozprávali sme sa o tom, čo pre nás znamená voda, aká je jej budúcnosť, ako šetriť s vodou, ako ju chrániť.  Zapojili sme sa do súťaže BUDÚCNOSŤ VODY, ktorú vyhlásila Technická univerzita v Košiciach. Výherkyňou sa stala naša žiačka 4.D triedy Malvínka Bartková, ktorá vyhrala kolobežku. Srdečne blahoželáme!

            • Oznam vedúcej ŠJ

            • Upozorňujeme všetkých stravníkov školskej jedálne, ktorí sa chcú ešte odhlásiť z obedov do konca školského roka 2020/2021, aby tak urobili čo najskôr. Ak máte vedomosť o tom, že vaše dieťa nasledujúce dni nepríde do školy, odhláste ho vopred. Posledný termín odhlásenia zo stravy je 28.06.2021 (pondelok) na tel. č. 051/4524056, 0911 950 641. Po tomto termíne už zo stravy odhlasovať nebudeme z dôvodu uzávierky školského roka. Za pochopenie ďakujeme.

            • Hviezdoslavov Kubín - Okresné kolo

            • Dňa 18. júna 2021 zo Šarišského osvetového strediska Prešov boli na našu školu poslané výsledky z prestížnej recitačnej súťaže Hviezdoslavov Kubín. Tohtoročná súťaž bola špecifická nielen dištančnou prípravou, ale bolo potrebné jednotlivé prednesy poslať na DVD nosičoch. 67. ročník okresného kola bol pre našich žiakov úspešný. Tomáš Kyseľa (3. C) získal v I. kategórii v prednese poézie 2. miesto; Michaela Šoltysová (5. A) bola ocenená 3. miestom v prednese poézie v II. kategórii. A našu školu na krajskom kole budú reprezentovať dve žiačky Barbora Kuzmyková (4. A) a Kristína Kyseľová (5. A) v prednese prózy za svoje recitačné kategórie. Víťazom blahoželáme a našim reprezentantkám budeme držať prsty.

            • Preteky robotov, 3D tlač a tvorba vlastných hier

            • Žiaci šiesteho až ôsmeho ročníka počas blokovej výučby dokázali, že nepatria do stratenej generácie, ale naopak -  do Digitálnej generácie. Počas dvoch dní sa 14 žiakov venovalo zhotoveniu trojrozmerných modelov, ktoré na školskej 3D tlačiarni následne vytlačili. Spoločne vytvorili hru, ktorá naučí správne separovať odpad. Čerešničkou na torte boli preteky robotov na diaľkové ovládanie.

              V Sabinove na Základnej škole Ul. 17. novembra sa v dňoch 3.6 a 4.6.2021 konala bloková výučba pre žiakov zapojených do projektu „Napreduj IT“ (čítaj napreduj aj ty). Projekt zapojila škola do grantovej výzvy ENTER pre školy 2020 – Digitálna generácia, ktorý finančne podporil Nadačný fond Telekom pri Nadácii Pontis.

              „Nebolo ľahké počas dištančného vzdelávania motivovať žiakov k nejakej činnosti navyše,“ hovorí učiteľ informatiky Martin Kupčík, ako zodpovedná osoba za projekt. „Veľa žiakov si myslelo, že budú len hrať hry počas vyučovania, no musel som im vysvetliť, že nie hranie hier, ale ich tvorba je jedným z cieľov projektu. Chcel som im ukázať, že 3D modelovanie, 3D tlač či jednoduché programy nie sú vôbec zložité.“

              Počas dvoch dní bolo 14 žiakov rozdelených do tímov Cosmos pre ôsmy ročník a Stellar pre siedmy ročník. Vedúci tímu bol v oboch prípadoch niekto z nižšieho ročníka. V prvý deň žiaci pracovali na 3D modeloch s online nástrojom Tinkercad [1]. Tu sa naučili základnú orientáciu v trojrozmernom priestore a prácu s priestorovými modelmi. Nasledoval kurz 3D tlače a samotná tlač jednotlivých modelov na školskej 3D tlačiarni. Ku koncu dňa sa žiaci venovali tvorbe vlastnej hry v prostredí Scratch [2]. Aby sa im to podarilo, museli pochopiť, čo sú to premenné, podmienky, spúšťacie udalosti či cykly. Deň ukončili tvorbou hry na separovanie odpadu, keďže mnoho detí na škole nevie, na čo slúžia farebne odlíšené zberné nádoby .

              Druhý deň začal čistením vytlačených modelov od pomocného materiálu. Potom začala práca v prostredí MakeCode [3] s micro:bitom [4] – mikroprocesorom navrhnutým pre žiakov, aby sa naučili programovať. „V prvý deň premenným žiaci chápali len veľmi ťažko,“ konštatuje učiteľ informatiky, „ale tie microbity naozaj pomohli a žiaci teraz vedia spraviť pomocou dvoch tlačidiel oveľa viac ako len počas online stretnutí v čase dištančného vzdelávania.“ Blokovú výučbu ukončili pretekmi robotov na diaľkové ovládanie. Víťazom sa stal tím Cosmos, pretože súperovi sa vybili baterky.

              Žiaci boli činnosťou v projekte nadšení a veľmi sa tešia na ďalšiu výučbu podobného charakteru a myšlienky. Mnohých  táto aktivita nadchla natoľko, že ešte počas víkendu venovali svoj voľný čas 3D modelovaniu.  Činnosti projektu ešte nekončia.  V septembri chcú vytvoriť kvetináč, ktorý rastlinu sám zavlaží a zasvieti jej svetlom, ktoré nahrádza slnečné žiarenie.

              [1] https://www.tinkercad.com/
              [2] https://scratch.mit.edu/
              [3] https://makecode.microbit.org/
              [4] https://microbit.org/

              Link na video z blokovej výučby:

              https://youtu.be/ueuQG8wBbBw  

            • Celoslovenské kolo Jazykového kvetu 2021

            • Jazykový kvet ako súťaž v cudzojazyčnom prednese sa zvyčajne koná prezenčne. Súťažiaci vystúpi so svojím príspevkom pred odbornou porotou, vypočuje si hodnotenie i rady pre zlepšenie svojho výkonu. Špecifikom tohto ročníka súťaže bola jej dištančná forma. Po zvládnutí vybraného textu museli súťažiaci nahrať svoj prednes vo forme videa. Nahrávku potom hodnotila porota, ktorá vyjadrila svoje pripomienky k prednesu. V prípade postupu do vyššieho kola bolo potrebné nahrať nové video a zapracovať doň pripomienky poroty. Nahrávka nesmela byť strihaná, musela byť zrealizovaná v jednom celku bez prerušenia, akoby súťažiaci stál pred porotou naživo.

              A tu sa dostávam k podstate môjho príspevku: Chcem sa veľmi pekne poďakovať všetkým trom súťažiacim z našej školy, že to nevzdali a nahrali desiatky nahrávok, aby sa mohli zúčastniť semifinálového, krajského a Marko aj celoslovenského kola Jazykového kvetu. Veď skúste sa naučiť naspamäť 6-minútový text v slovenčine a umelecky ho predniesť bez lapsusov (omylov, breptov) tak, aby z toho bola príjemná nahrávka. A teraz si to predstavte v cudzom jazyku.

              Preto by sme chceli, ešte raz poďakovať Kristínke Kyseľovej, ktorá usilovne pracovala s pani učiteľkou Koremovou, Natálke Novickej a Markovi Kostelníkovi, ktorí pracovali pod vedením pani učiteľky Kostelníkovej.

              Dňa 15.6.2021 boli zverejnené výsledky celoslovenského kola. Marko, so svojím príspevkom v nemeckom jazyku: Till Eulenspiegel als Bäckergeselle (Till Eulenspiegel ako pekársky tovariš), získal skvelé 1. miesto. Markovi srdečne blahoželáme a želáme si do budúcnosti, aby mnoho žiakov malo chuť zapojiť sa do Jazykového kvetu a aj takýmto spôsobom sa zlepšovať v cudzích jazykoch. 

            • Oznam pre rodičov zapísaných žiakov pre šk. rok 2021/2022

            • Vážení rodičia, v týchto dňoch prebieha distribúcia rozhodnutí riaditeľky školy o prijatí Vášho dieťaťa na základné vzdelávanie do Vašich elektronických schránok (nie do e-mailových schránok). Ak nemáte elektronickú schránku aktivovanú na doručovanie, rozhodnutia si môžete vyzdvihnúť osobne v dňoch 11.6. až 15. 6. 2021 od 8.00 hod. do 15.30 hod. v základnej škole.

          • Čerstvé hlavičky
            • Čerstvé hlavičky

            • Vážení rodičia, kolegovia, žiaci, priatelia školy

              Zapojili sme sa do projektu Čerstvé hlavičky, ktorú vyhlasuje spoločnosť Kaufland. Pre všetkých našich žiakov môžeme získať čerstvé ovocie alebo zeleninu raz týždenne na celý školský rok 2021/2022. Aby sa tak stalo, potrebujeme Vaše hlasy. Hlasovanie sa začína 13.05.2021 a končí 23.06.2021. Počas tohto obdobia môžete na webovej stránke www.cerstvehlavicky.sk hlasovať za našu školu – Základná škola, Ul. 17. novembra 31, Sabinov. Hlasujúci môže hlasovať za jeden deň jedenkrát. Takže každý z Vás nám môže odovzdať 42 hlasov. Oslovte priateľov, známych, zdieľajte, propagujte.

              Už teraz ďakujeme za každý Váš hlas.     

    • Kontakty

      • Základná škola, Ul. 17. novembra 31, Sabinov
      • 051/4521840
      • Ul. 17. novembra 31, 08301 Sabinov
        Slovakia
      • 36158143
      • 2021368470
      • Ing. Slavomír Kožár, MBA
        Email: slavomir.kozar@zsnovsb.sk
        Mobil: +421 918 347 112
      • SK90 0200 0000 0016 2897 3259
      • Mgr. Zuzana Molčanová
      • Mgr. Peter Viktor, PhD - zástupca pre THČ
        Email: peter.viktor@zsnovsb.sk
        Mobil: +421 918 436 308

        Mgr. Zuzana Krivdová - zástupkyňa pre I. stupeň ZŠ
        Email: zuzana.krivdova@zsnovsb.sk
        Mobil: +421 905 134 306

        Mgr. Ján Jaško - zástupca pre II. stupeň ZŠ
        Email: jan.jasko@zsnovsb.sk
        Mobil: +421 907 980 172
    • Prihlásenie