• Novinky

          • Súťaž Jazykový kvet
            • Súťaž Jazykový kvet

            • Už tradične sa aj tento školský rok naši žiaci zapojili do obľúbenej celoštátnej jazykovo-umeleckej súťaže JAZYKOVÝ KVET v rôznych jazykoch. Tento ročník bol trochu viac náročnejší, pretože celá jeho príprava prebiehala prostredníctvom online stretnutí so žiakmi, kde spolu so svojimi vyučujúcimi rozoberali svoj text – správnu výslovnosť v cudzom jazyku, prízvuk, intonáciu, melódiu, gestikuláciu aj mimiku tváre. Ale stálo za to, zabojovať. Teší nás, že aj napriek náročným podmienkam, sa učiteľom, deťom a ich rodičom podarilo nájsť si priestor na anglický a nemecký jazyk a literatúru, venovali mu to najlepšie zo seba a neodradila ich ani online forma prednesu. Z veľkého množstva súťažiacich škôl Prešovského kraja do krajského finále súťaže Jazykový kvet 2021 postúpili aj naši žiaci Natália Novická 7.A – ANJ,  Kristína Kyseľová 5.A – ANJ a Marko Kostelník 4.B - NEJ, ktorí ukážkovo reprezentovali našu školu. Postupujúcim žiakom blahoželáme a držíme palce, aby boli úspešní aj v krajskom finále.

            • Krajské kolo Dejepisnej olympiády

            • Dňa 22.3.2021 sa konalo on-line kolo Dejepisnej olympiády. Na základe výsledkov môžeme skonštatovať, že sa naši žiaci v konkurencii rovesníkov Prešovského kraja rozhodne nestratili. Vďaka šikovnosti a svedomitej príprave dosiahli veľmi pekné umiestnenia a všetci sa vo svojich kategóriách stali úspešnými riešiteľmi.

              Kategória E - 7. ročník:

              Richard Zahurák (7.D), počet bodov 64,1

              Kategória D - 8. ročník:

              Adam Kočiš (8.A), počet bodov 70,9

              Kategória C - 9. ročník:

              Alexia Katarína Letkovská (9.A), počet bodov 66,5

              Tamara Radvanská (9.A), počet bodov 83

              Zvláštnu pozornosť a pochvalu si zaslúži posledná menovaná žiačka Tamara Radvanská (9.A). Tá nás reprezentovala najlepšie spomedzi všetkých žiakov, keď dosiahla krásne 3. miesto a na víťaza stratila len smolných päť bodov. To všetko stihla v úctyhodnom čase necelých 34 minút (väčšine žiakov riešenie olympiády zabralo viac ako 50 minút). Všetkým reprezentantom ďakujeme a do ďalších rokov prajeme mnoho úspechov.

            • Okresné kolo Fyzikálnej olympiády

            • Dňa 17.3.2021 sa online formou uskutočnilo okresné kolo 62. ročníka Fyzikálnej olmpiády kategórie E a F. Do tejto určite náročnej súťaže sa prihlásili aj traja žiači našej školy - Sophie Lazorová z 8.A, Júlia Cenkerová z 9.A a Róbert Meszáros z 9.B triedy. V oboch kategóriách súťažilo spolu 16 žiakov a z daného počtu len dvaja žiaci boli úspešnými riešiteľmi zadaných úloh, čo svedčí o pomerne vysokej náročnosti súťaže. Teší nás, že jedným z dvojice úspešných bol náš žiak Róbert Meszáros, ktorý sa stal víťazom okresného kola kategórie E a postupuje do krajského kola súťaže. Srdečne blahoželáme.

            • Keď piatakom chýba škola ...

            • Streda 31.03.2021 bola pre 5. A niečím výnimočná, pretože po polroku „prišli“ konečne do školy! Slovo dalo slovo a zrazu sa v priebehu jednej vyučovacej hodiny ocitli naši piataci v 3. C na hodine slovenčiny. Pre tretiakov si pripravili „Veľkonočné všeličo“ a dištančne vyskúšali žiakov prvého stupňa zo znalostí veľkonočných zvykov a vinšov. Bohužiaľ, čas v komunikačnej aplikácii vo vzdelávacej on-line platforme beží akosi prirýchlo, a aj ten náš bol neúprosný. Ale zhodli sme sa na tom, že ak nemôžeme byť v škole prezenčne, tak sa do školy vrátime aspoň dištančne.

          • Veľkonočné prázdniny
            • Veľkonočné prázdniny

            • Podľa príslušného ustanovenia vyhlášky Ministerstva školstva Slovenskej republiky č. 231/2009 Z. z. o podrobnostiach o organizácii školského roka na základných školách, na stredných školách, na základných umeleckých školách, na praktických školách, na odborných učilištiach a na jazykových školách v znení vyhlášky č. 518/2010 Z. z. veľkonočné prázdniny trvajú

              od 1. apríla 2021 /štvrtok/ do 6. apríla 2021 /utorok/.

              V týchto dňoch bude prezenčné a dištančné vzdelávanie žiakov prerušené. Pokračovať vo vzdelávaní budeme od 7. apríla 2021 /streda/ podľa pokynov MŠ SR.

              Prajeme Vám všetkým pokojné a v zdraví prežité Veľkonočné sviatky.

            • Celoslovenské kolo Olympiády v nemeckom jazyku

            • Dňa 22. 03. 2021 sa uskutočnilo celoslovenské kolo Olympiády v nemeckom jazyku. Našu školu reprezentoval Michal Kostelník z 8. A triedy v kategórii 1B, v ktorej súťažil spolu so staršími deviatakmi. Súťaž prebiehala on-line a po testovej časti nasledovalo ústne overovanie jazykových zručností 8 zástupcov zo všetkých krajov Slovenska. Na rozdiel od krajského kola sa ústnej časti mohli zúčastniť všetci účastníci súťaže, a tak si vzájomne mohli vypočuť a preveriť svoje znalosti i znalosti súperov v priamom prenose. Kvôli zachovaniu objektivity boli súťažiaci pripájaní na online konferenciu postupne, aby sa vopred nedozvedeli znenie súťažných otázok. Po ukončení svojho výstupu však mohli sledovať výkony ostatných súťažiacich. Jednotlivé výkony sledovala aj prísna porota, ktorá zohľadňovala rozsah slovnej zásoby, gramatickú správnosť, obsahovú primeranosť, kreativitu, schopnosť argumentovať i reagovať na položené otázky. Ťažký a vyrovnaný súboj tých najlepších žiakov z 8 krajov si vyžadoval profesionalitu porotcov, schopnosť zachovať si odstup i objektivitu pri hodnotení žiakov. Náš Michal sa v tvrdej konkurencii umiestnil na veľmi peknom 3. mieste. Srdečne mu blahoželáme, ďakujeme mu za skvelú reprezentáciu a želáme mu ešte veľa úspechov.

          • Marcové bádanie
            • Marcové bádanie

            • Od roku 1955 je marec mesiacom knihy. Počas tohto výnimočného mesiaca dostávali žiaci v priebehu dištančného vzdelávania rôzne úlohy, ktoré im zadávali ich vyučujúce slovenského jazyka a literatúry. Počnúc čítaním obľúbenej knihy, prechádzajúc rozbormi známych diel a zápiskami v čitateľských denníkoch, tak sa žiaci pustili aj do pátrania. Pátranie nebolo jednoduché, pretože úlohy boli rôzne – tajné šifry, prešmyčky, nájdenie spisovateľa či diela prostredníctvom fotografií alebo indícií... Témou boli známi aj neznámi spisovatelia, diela ocenené aj nedocenené, postavy rozprávkové aj filmové... Zväčša sme sa pohybovali na Slovensku, ale v poslednej šifre sme sa ocitli na Novom Zélande. Chceme Vám, milí žiaci a súťažiaci, veľmi poďakovať za účasť v tejto súťaži a každý úspešný žiak dostane osobne svoju veľkú odmenu. Už teraz sa tešíme na knižnú šifru na budúci rok!

            • Krajské kolo Biologickej olympiády

            • Dňa 19. marca 2021 sa uskutočnil online 55. ročník krajského kola v Biologickej olympiáde "C"  na pôde ABC CVČ, Prešov, IUVENTA, Bratislava.

              V teoretickej ako aj praktickej časti 17 žiakov a žiačok z 15 zúčastnených základných škôl prezentovalo úroveň svojich nadobudnutých zručností a schopností. Našu školu reprezentoval Róbert Mészáros, žiak 9.B triedy. V boji o medialovú tretiu priečku nakoniec netradične pri rovnosti bodov rozhodoval čas, potrebný na riešenie zadaných úloh. Róbert obsadil nepopulárne štvrté miesto, ale svojim výkonom nesklamal. Ba naopak jemu aj p. uč. Miriam Guzy patrí vďaka za vzorné reprezentovanie našej školy a mesta.

            • Zaujímavosti zo sveta hmyzu

            • „Čítaním encyklopédie si čitateľ uvedomuje, ako ľudstvo ničí tento krásny svet...“

              V školskej knižnici je veľké množstvo encyklopédii, o tom sa presvedčili aj žiaci 2.D triedy. Každý mal možnosť nahliadnuť do rôznych encyklopédií – o vesmíre, o zvieratkách, o rastlinách,...... a  vyhľadať a zistiť zaujímavé informácie. Žiaci získali predstavu o tom, čo je encyklopédia, čo jej jej obsahom, na čo nám slúži. Zistili, že nové vedomosti nenájdu iba v učebniciach, či na internete.

              Veľmi užitočné boli aj informácie, ktoré sa žiaci dozvedeli zo sveta hmyzu.

              Malá ukážka:

              .....Čo je úlohou včelej matky?

              Matka, rovnako ako každá včela v rodine, trávi celé dni prácou. Rozdiel je v tom, že jej jedinou úlohou je zabezpečovať potomstvo. O všetko ostatné sa stará jej družina. Keď mladá matka dosiahne dospelosť, vydáva sa na svadobný let....

              Včelia matka sa dožíva dvoch až štyroch, niekedy až siedmich rokov. Nakoniec prichádza deň, keď odíde – opustí úľ spolu s rojom, alebo je pristará na plnenie svojich povinností. Vtedy si včely musia vychovať kráľovskú nástupkyňu........

              Zaujímavá bola pre nich aj zbierka motýľov.

              .....motýle a mole sú rôznej veľkosti. Niektoré motýle sú maličké ako necht na malíčku ruky, najväčšími druhmi sú vtákokrídlové motýle, obrovský motýľ – lastovičí chvost a obrovská atlasová moľa.........

              Šikovní žiaci potom vytvorili krásne náučné leporelá, či nakreslili obrázky.

          • Veselý Hviezdoslavov Kubín
            • Veselý Hviezdoslavov Kubín

            • Hviezdoslavov Kubín je s nami už 66 rokov. Tohtoročný je poznačený špecifickou prípravou a prebieha prostredníctvom alternatívnych foriem. Naši víťazi školského kola sa pripravujú na okresné kolo on-line formou alebo cez videozáznamy, ktoré si potom so svojimi vyučujúcimi rozoberajú. Cez rôzne počítačové platformy sa naši žiaci učia správne dýchať, správne využívať melódiu, gestikuláciu aj mimiku tváre. Asi nikdy počúvanie našich recitátorov nebolo tak ťažké a náročné ako teraz cez mikrofóny a cez rôzne webináre. Chýba nám fyzické vypočutie textu, chýba nám názorná ukážka prozodických vlastností rečí, ale najviac nám chýba práca s publikom. Napriek tomu, výzve sme sa postavili hrdo a tvrdo na sebe pracujeme. Naše utorkové chvíle poézie a prózy sú veselé, vzájomne obohacujúce a niekoľkokrát sme sa museli „upgradovať“, pretože ponúkaného času bolo málo.

          • Make Up Your Own Holiday Day
            • Make Up Your Own Holiday Day

            • Milí žiaci, v čase prezenčného vyučovania sme sa vám v školskom rozhlase pravidelne prihovárali a pripomínali vám aktuálne výročia. Teraz máte možnosť vymyslieť si svoj vlastný SVIATOK.

              Aký sviatok vám chýba??! Spravte si dnes vlastný sviatok (Make Up Your Own Holiday Day) – 26. marec.

              Ako ste si už určite všimli, zdá sa, že existujú sviatky takmer pre všetko, od Vianoc a Dňa detí, až po Deň kancelárskych potrieb... Nie je prekvapením, že pôvod „Spravte si dnes vlastný sviatok“ možno hľadať vo Wellcate a v jeho zakladateľoch -  Ruth a Thomas Roy. Títo úžasní ľudia si vytvorili viac ako sedemdesiat vlastných sviatkov. Všetky boli zverejnené na ich webových stránkach a sú zahrnuté v Chaseovom kalendári udalostí, vydanom spoločnosťou Mc Graw-Hill. Aj keď veľa sviatkov má svoje korene v náboženských a kultúrne dôležitých udalostiach, je isté, že v určitom okamihu vznikli, pretože sa niekto rozhodol niečo začať oslavovať. Tento deň vyzýva všetkých, aby sa podelili o svoje nadšenie zo svojich obľúbených vecí s ostatnými. Sviatky je možné vytvárať na oslavu filmov, jedla, umenia a remesiel, zdravotných stavov a oveľa viac...  Môžu slúžiť ako príležitosť na zvýšenie povedomia, získanie finančných prostriedkov na charitu a všeobecné stretnutie ľudí s vašou obľúbenou témou.

              Tvorivej invencii a fantázii je cesta otvorená... Svoje námety na udalosť Make Up Your Own  Holiday Day – 26. marec  posielajte p. uč. Iľkivovej na Edupage -  do 31. 3. 2021. Pripojte aj fotografiu, ako ste tento svoj vlastný a originálny sviatok oslavovali. Najkrajšie námety sviatkov budú odmenené a výsledky sa dozviete v prvom školskom vysielaní po návrate do školy.

            • Aktivity k Svetovému dňu vody na našej škole

            • Leonardo da Vinci raz povedal:

              "Vode bola daná čarovná moc byť miazgou života na Zemi."

              22. marec bol vyhlásený ako Svetový deň vody. Voda  má pre človeka nesmierny význam. Bez vody si život nevieme predstaviť. A preto by sa mal neustále klásť veľký dôraz na jej prirodzenú ochranu a obnovu pre budúce generácie. Aj my sme si v škole, počas prezenčnej výučby pripomenuli tento deň. Diskutovali sme o šetrení vodou v domácnostiach a spôsoboch ochrany vody, rozprávali sme sa o budúcnosti vody pri rôznych aktivitách a hrách. Chodbu školy sme si vyzdobili expozíciou o vode.

            • Prezenčné vzdelávanie pre žiakov II. stupňa v skupinách

            • Oznamujeme zákonným zástupcom žiakov II. stupňa, ktorým podmienky neumožňujú prístup k dištančnému vzdelávaniu (momentálne sa vzdelávajú formou pracovných listov), že od 24.3.2021 (streda) im v súlade s rozhodnutím MŠ a rozhodnutím primátora mesta Sabinov

              obnovujeme prezenčné vzdelávanie v skupinách 5 žiakov + 1 učiteľ.

              Záujem o vzdelávanie nahláste škole prostredníctvom triednych učiteľov do 23.3.2021 do 13.00 hod. Podmienkou je negatívny test na COVID-19 žiaka aj zákonného zástupcu a odovzdanie čestného vyhlásenia o bezinfekčnosti. Žiadame rodičov týchto žiakov, aby využili danú možnosť.

            • Rozšírenie fondu školskej knižnice

            • Veľmi nás teší, že môžeme pedagogickým zamestnancom a žiakom našej školy oznámiť ďalšie rozšírenie knižného fondu školskej knižnice. V rámci projektu „Čítame radi“ MŠVVaŠ SR sme nakúpili knihy pre žiakov 1. a 2. stupňa (na ukážku: Smradi 2, 3, Čo učky nevedia, Strážca tieňov, Tajná záhrada, Babka Gaunerka, Malé ženy, Denník Anny Frankovej, Päť kráľovstiev, Ako si vycvičiť draka, ...) a odbornú literatúru pre pedagogických zamestnancov (vzdelávanie intelektovo nadaných žiakov, žiakov s vývinovými poruchami učenia, ...) celkovo v sume 400 €. Po návrate k riadnemu chodu výchovno-vzdelávacieho procesu plánujeme so žiakmi realizovať zaujímavé aktivity podporujúce rozvoj čitateľskej gramotnosti a zvýšenie záujmu o čítanie kníh rôzneho žánru.   

            • Aktivity žiakov počas dištančného vzdelávania

            • Žiaci našej školy sa na hodinách v rámci dištančného vzdelávania snažia vedome a tvorivo napĺňať citát A. Einsteina: „Kreativita je inteligencia, ktorá sa zabáva.“

              Dôkazom toho sú aj ich výtvarné dielka, ktoré vznikli počas hodín literatúry, dejepisu, výtvarnej výchovy, triednickej hodiny. Na hodinách literatúry žiaci vytvárali v rámci aktivity Marec - mesiac knihy, záložky s citátmi a portrétmi Marka Twaina a M. R. Štefánika. Na hodinách dejepisu strávili žiaci 5. A triedy tvorivé a pekné chvíle pri výrobe kartuše s ich menom v podobe hieroglyfov a pri kresbe egyptských bohov. S rodičmi a starými rodičmi si zaspomínali na dejiny ich rodu pri projektoch Vysťahovalectvo a Rodostrom. Dištančné vzdelávanie na hodinách výtvarnej výchovy prinieslo kolekciu pekných prác na tému Sabinov očami detí. Najkrajšie výtvarné práce žiakov postupujú do krajského kola tejto regionálnej výtvarnej súťaže, ktorej organizátorom je naša škola. Žiaci 6. B triedy vo voľnom čase vytvárali umelecké objekty zo snehu a ľadu, vyskúšali si i maľbu do snehu. V rámci tematického celku Podnety fotografie žiaci školy tvorili na tému Mikro a Makro detail. Svoju fantáziu žiaci 2. stupňa uplatnili i pri tvorbe a ilustráciách čitateľských denníkov a tvorbe videí na triedne kolo recitátorskej súťaže Hviezdoslavov Kubín. Výtvarné a fotografické výtvory žiakov 2. stupňa školy si môžete pozrieť vo fotogalérii školy a na facebooku v profile Sme Kreatívni: https://www.facebook.com/sme.kreativni.94.

            • Vyučovanie od 15.3.2021

            • Oznamujeme rodičom a žiakom, že od 15.03.2021 pokračujeme v prezenčnom vyučovaní pre všetkých žiakov 1. – 4. ročníka, okrem tried 2.A, 1.B a 1.E, ktoré ostávajú v karanténe. Ďakujeme za porozumenie.

    • Kontakty

      • Základná škola, Ul. 17. novembra 31, Sabinov
      • 051/4521840
      • Ul. 17. novembra 31, 08301 Sabinov
        Slovakia
      • 36158143
      • 2021368470
      • Ing. Slavomír Kožár, MBA
        Email: slavomir.kozar@zsnovsb.sk
        Mobil: +421 918 347 112
      • SK90 0200 0000 0016 2897 3259
      • Mgr. Zuzana Molčanová
      • Mgr. Peter Viktor, PhD - zástupca pre THČ
        Email: peter.viktor@zsnovsb.sk
        Mobil: +421 918 436 308

        Mgr. Zuzana Krivdová - zástupkyňa pre I. stupeň ZŠ
        Email: zuzana.krivdova@zsnovsb.sk
        Mobil: +421 905 134 306

        Mgr. Ján Jaško - zástupca pre II. stupeň ZŠ
        Email: jan.jasko@zsnovsb.sk
        Mobil: +421 907 980 172
    • Prihlásenie