• Novinky

            • November - mesiac fotografie

            • V rámci mesiaca november, ktorý je mesiacom fotografie, sa v našej škole konala beseda s fotografom Krisztiánom Kali z Kalis media a Kalis photography Tornaľa.

              Na hodine Výchovy umením deviatakom i žiakom, ktorí majú záujem o fotografovanie, pútavo rozprával o fotografovaní, svojom živote i životnej filozofii.

              Informácie i atmosféra tohto vydareného podujatia budú vo všetkých zúčastnených ešte dlho rezonovať.

              Tu sú slová samotného autora:

              „Včera som mal besedu so žiakmi základnej školy v Sabinove, ktorí boli jednoducho úžasní poslucháči a dúfam, že sa medzi nami začalo inšpirujúce kamarátstvo. Ďakujem za pozvanie, veľmi si to vážim. Ani vo sne by mi nenapadlo, že mladá generácia je tak inšpiratívna a dokáže sa nadchnúť, dokonca ako bonus som zažil aj autogramiádu.  Ďakujem vám všetkým.“

            • Súťaž iBobor

            • Súťaže iBOBOR sa zúčastňujeme pravidelne každý rok. Túto súťaž považujeme za veľmi zaujímavú. Úlohy nás každý rok prekvapia svojou originalitou.

              Určite ju odporúčame každému, kto rád počíta, rieši logické úlohy a chce začať s programovaním.

              Aj v tomto školskom roku v dňoch 7. – 10. októbra  prebiehala súťaž, ktorej sa zúčastnili žiaci 2. – 9.ročníka.

              Najúspešnejší žiaci v jednotlivých kategóriách:

              Katégoria DROBEC

              Miroslav Janíček - 56 b, Michal Biroš - 48 b, Bianka Maťašová - 48 b

              Katégoria BOBRÍK

              Michal Kostelník - 88 b, Sophia Borsuková - 84 b,  Denis Havaj - 84 b,

              Tatiana Tarasovičová - 84 b, Jakub Rokošný - 72 b, Stela Sičáková - 72 b, Adam Kočiš - 72 b

              Kategória BENJAMÍN

              Viktória Kvašňáková - 60,02 b, Marek Bakoň - 57,35 b, Jana Ceheľská - 57,35 b,

              Nataša Gajdošová - 56,02 b, Dorota Oboňová - 56,02 b

              Kategória KADET

              Eva Karnišová - 73,34 b, Radovan Šašala - 61,35 b, Anna Nathalia Jacková - 53,35 b

            • Testovanie KOMPARO

            • Dňa 16. novembra 2017 sa uskutoční testovanie Komparo pre žiakov 8. a 9. ročníka.

              Žiaci 8. ročníka budú testovaní z matematiky, slovenského jazyka a literatúry, biológie, geografie  a všeobecných študijných predpokladov. Testovanie ôsmakov je z hľadiska cieľov veľmi dôležité, nakoľko vytvára možnosť neskoršieho porovnávania výsledkov žiakov s ich východiskovou pozíciou. Zároveň ide o priebežné testovanie, ktoré môže byť pre nich vhodnou prípravou na oficiálne Testovanie 9.

              Žiaci 9. ročníka budú testovaní z matematiky a slovenského jazyka a literatúry. Testovanie deviatakov je dôležité hneď z dvoch dôvodov: jednak je výstupným, bilančným testovaním žiakov, ktoré poskytne cenné dáta na meranie "pridanej hodnoty" poskytovanej školou, jednak je pre deviatakov ideálnou prípravou na oficiálne Testovanie 9.

            • Logické sústredenie intelektovo nadaných žiakov

            •             Stáva sa už tradíciou, že sa žiaci so všeobecným intelektovým nadaním zo Základnej školy na Ul. 17. novembra v Sabinove zúčastňujú logického sústredenia realizovaného v rámci iniciatívy Nadané dieťa. Ako po minulé roky, aj tento rok sa centrom logického sústredenia stala lokalita Sigord pri Prešove. Absolvovali sme tri dni nabité aktivitami, ktoré dokonale preverili naše logické myslenie, čitateľské a technické schopnosti a v neposlednom rade aj kreativitu.

                          Už po príchode na nás čakalo nie príliš lákavé počasie, ale ani to nám nezabránilo v snahe vyskúšať si naše zručností v púšťaní šarkanov. Možno sme sa my nabehali viac ako sa šarkan nalietal, keďže podmienky neboli príliš ideálne, no práve táto aktivita nám pomohla lepšie sa spoznať so svojimi spolužiakmi z Prešova. Večer na nás čakalo asi to najväčšie lákadlo, ktorým bola hodina kúzelnej fyziky. Pán fyzik, ktorý sám seba označil za eskamotéra, nám predviedol, že aj fyzika môže byť zábavná a hravou formou sme pochopili aj zopár veľmi ťažkých problémov. Niektoré z experimentov sme si dokonca aj vyskúšali.  Najusilovnejší z nás boli odmenení. Prvý deň sústredenie nám zbehol rýchlejšie ako by sme chceli.

                          Zdalo sa nám, že prvý deň už nič nedokáže prekonať. No zmýlili sme sa. Aktivity pripravené na precvičenie našich mozgových závitov prekonali naše očakávania. Všetko to začalo aktivitou čítanie s porozumením, keď sme si prečítali knihu o bláznivom učiteľovi, ktorý sa zmenšil do veľkosti chrobáka a prežíval rôzne dobrodružstvá. Kniha sa nám veľmi páčila, a tak sme si ju mohli ponechať. Ďalšia aktivita preverila naše jazykové schopnosti, v ktorých sme dokázali, že ani táto oblasť nie je našou slabinou. Napokon všetko zakončila robotika, pri ktorej nám boli predstavené modely robotov, ktoré sme dokonca sami ovládali. Po týchto náročných hodinách sme si mysleli, že sústredenie skončilo. Ale nie. To, čo prišlo, sme vôbec nečakali. Kvíz. No nie obyčajný. Tento preveril najprv naše vedomosti o mestách Sabinov, Prešov, Lipany a Veľký Šariš a nielen to. V jeho druhej časti sme dokázali, že šarišské nárečie ovládame na výbornú, a tak sme sa ako skupina reprezentujúca Sabinov, stali víťazmi celého kvízu, za čo sme dostali sladkú odmenu. Keď sme si prvý deň mysleli, že už unavenejší nemôžeme byť, tak sme sa veľmi mýlili. Druhú noc sme spali ako zakliati.

                          Aktivity, aktivity a ešte raz aktivity. Aj posledný deň na nás čakal program vyplnený predovšetkým športovými súťažami. Futbal, frisby, beh. Tak sme si trocha zašportovali a pripravili na cestu domov. A veru, že sa nám vôbec nechcelo.

                          Logické sústredenie znova potvrdilo svoju kvalitu a vysokú úroveň aktivít. Nás však teší to, že sme si našli ďalších nových kamarátov, nadviazali nové priateľstvá a prekonali sami seba. Už sa tešíme na ďalší ročník.

                                   

            • Projektové vyučovanie z anglického jazyka

            • Súčasťou výučby anglického jazyka je kultúra a sviatky anglicky hovoriacich krajín. Od 23. októbra do 27. októbra prebiehalo na hodinách anglického jazyka projektové vyučovanie s témou Halloween. Žiaci prvého stupňa vytvorili krásne projekty a zapojili sa do netradičného vyučovania v „strašidelnom“ jazykovom laboratóriu.

            • ,,Zostroj a ukáž ako to funguje“ – II. ročník súťaže

            • Riaditeľka školy vyhlasuje  súťaž pre žiakov  6., 7. a 8. ročníka, v ktorej môžete spojiť a využiť svoje vedomosti z fyziky a chémie. Zostrojiť môžete rôzne pomôcky, prístroje, ktoré bude hodnotiť odborná komisia. Vaše originálne nápady nesmú byť  z učebníc daných predmetov ani z internetu.

              Pokyny :

              1.  Súťažiť môžu jednotlivci alebo max 2 - členné družstvo. Váš ,,vynález“ musí byť funkčný.
              2.  Odborná porota posúdi všetky práce a do finále vyberie tie najlepšie.
              3.  Víťazi získajú hodnotné ceny. 

              Termín odovzdania prác: najneskôr 4.12.2017 /pondelok/.

            • Úprava hrobu národovca

            • Žiaci 7. A triedy sa v rámci hodín literárnej výchovy už tradične zúčastnili návštevy a úpravy hrobu sabinovského literáta, štúrovského spisovateľa, B. Nosáka Nezabudova.

            • Medzinárodný deň knižníc

            • Medzinárodný deň školských knižníc, ktorý bol vyhlásený Dr. Blanche Woollsovou, prezidentkou IASL (International Asociacion of School Librarienship) v r. 1999,  sme si pripomenuli aj v našej školskej knižnici.

              24. október sa začal rozhlasovým okienkom a pokračoval aktivitami, ktoré boli pre žiakov v knižnici pripravené. Mladší žiaci sa oboznámili s tvorbou Márie Ďuríčkovej a starší žiaci s tvorbou Pavla Dobšinského. Žiaci mali za úlohu vyhľadávať vo vybraných ukážkach informácie od daných autorov. Zadané úlohy zvládli s prehľadom. V závere si žiaci danú ukážku spoločne prečítali a niektorí si knihy hneď aj vypožičali.

            • Oznam riaditeľky školy

            • Podľa príslušného ustanovenia vyhlášky Ministerstva školstva Slovenskej republiky č. 231/2009 Z. z. o podrobnostiach o organizácii školského roka na základných školách, na stredných školách, na základných umeleckých školách, na praktických školách, na odborných učilištiach a na jazykových školách v znení neskorších predpisov, riaditeľka školy oznamuje zákonným zástupcom žiakov, že jesenné prázdniny trvajú od 30. októbra do 31. októbra 2017. Školská jedáleň a školský klub detí nebudú v prevádzke z dôvodu čerpania dovolenky. Vo vyučovaní sa bude pokračovať 2. novembra 2017 / štvrtok/.

            • Sabinovský slávik

            • Október, nazývaný aj „mesiac úcty k starším“ je mesiacom, kedy Mestské kultúrne stredisko v Sabinove v spolupráci s mestom Sabinov organizuje podujatie „Sabinovský slávik“, na ktorom sa prezentujú šikovní ľudoví speváci zo Sabinova a jeho okolia. Ani tento rok tomu nebolo ináč a tretiu októbrovú nedeľu sa stretli 16 speváci, ktorí so sprievodom ľudovej hudby Sabinovčan potešili srdcia mnohých seniorov. Tí ich za to odmenili potleskom. Medzi spevákmi boli aj naše žiačky Zuzana Škurlová a Liliana Přikrylová, ktoré neváhali a boli ochotné svojim spevom urobiť radosť našim starkým.

              Ďakujeme Zuzane a Liliane, že obetovali svoj voľný čas a prispeli tak k vydarenej akcii.

            • Deň stromov

            • Dňa 20. októbra 2017 sme si pripomenuli DEŇ STROMOV. V tento deň sa na našej škole zachraňovali stromy. Počas celého dňa žiaci nosili papier do zberu. Za každých 5 kg papiera dostali zošit z recyklovaného papiera. Nazbierali sme spolu 833 kg papiera, ktorý poputuje na recykláciu.

            • Súťaž v hláskovaní

            • Tak ako po minulé roky, aj tento školský rok si naši piataci a šiestaci zmerali sily v súťaži hláskovania anglických slov. Dňa 17.10.2017 sa súťažiaci popasovali s rôznymi zaujímavými a zábavnými aktivitami súvisiacimi s hláskovaním. No najdôležitejšou a najnapínavejšou úlohou žiakov bolo samozrejme hláskovanie anglických slov. Žiaci mali vyhláskovať čo najviac slov zo zoznamu za jednu minútu. Najúspešnejšími žiakmi v tejto úlohe boli M. Kostelník a N. Kapitančík z 5.A triedy, ktorým sa podarilo vyhláskovať až 13 slov. Víťazom srdečne blahoželáme a všetkých súťažiacich chválime za šikovnosť a snahu.

              Umiestnenie žiakov:

              1. miesto: Michal Kostelník 5.A
              2. miesto: Noel Kapitančík 5.A
              3. miesto: Samuel Kysel 6.A

               

            • Atletický štvorboj

            • Dňa 5.10.2017 sa na našej škole uskutočnil atletický štvorboj pre žiakov 1.-4. ročníka. Ráno sme sa síce prebudili do zamračeného a oblačného dňa, ale to nebolo prekážkou pre našich žiakov, aby ukázali športový talent v týchto atletických disciplínach: beh na 50 m, skok do diaľky z miesta, hod kriketovou loptičkou a štvrtou disciplínou bola prekážková dráha.

              Akcie sa zúčastnilo 90 žiakov, medzi ktorými zavládla zdravá súťaživosť. Každý sa snažil dosiahnuť čo najlepší výkon, prekonať svoje vlastné limity a zvíťaziť. Cieľom akcie bolo ukázať žiakom možnosti ako vyplniť svoj voľný čas športom, pri ktorom upevňujeme svoje zdravie, nadväzujeme nové priateľstvá, prežijeme aj veľa zábavy a radosti. A ako sa to všetko skončilo? Tu sú výsledky jednotlivých kategórií:

              1. ročník

              Chlapci: 1. miesto - Peter Kipikaša, 1.C; 2. miesto - Joachim Bakoň, 1.B; 3. Miesto - Kristián Jura, 1.A            

              Dievčatá: 1. miesto - Klaudia Figurová, 1.D; 2. Miesto - Daniela Lešková, 1.D; 3. miesto - Eliška Sakalová, 1.C

              2. ročník

              Chlapci: 1. miesto - Jakub Tarasovič, 2.C; 2. miesto - Peter Múdry, 2.C; 3. miesto - Matúš Kravec, 2.A                                          

              Dievčatá: 1. miesto - Kristína Kyseľová, 2.A; 2. Miesto - Karolína Lešková, 2.C; 3. miesto - Patrícia Rokošná, 2.D

              3. ročník

              Chlapci: 1. miesto - Eliáš Špinler, 3.B, 2. miesto - Michal Biroš, 3.A; 3. miesto - Tomáš Bilý, 3.B                             

              Dievčatá: 1. miesto - Denisa Kandrová, 3.B; 2. miesto - Silvia Vojčíková, 3.C; 3. Miesto - Katka Hitríková, 3.C

              4.ročník

              Chlapci: 1. miesto - Šimon Lokaj, 4.B; 2. Miesto - Lukáš Španik, 4.C; 3. Miesto - Alan Onody, 4.D                                             

              Dievčatá: 1. miesto - Petra Slovíková, 4.C; 2. miesto - Klára Grančaiová, 4.D; 3. miesto - Ema Hrabčáková, 4.D

            • Európska noc výskumníkov

            • Dňa 29.9.2017 sa konalo slávnostné otvorenie festivalu Európska noc výskumníkov. V priestoroch obchodného centra Atrium Optima žiaci 7. C a 8. A  navštívili spolu 66 vedeckých stánkov a prezentácií z regionálnych univerzít - Technickej univerzity v Košiciach, Univerzity Pavla Jozefa Šafárika, Univerzity veterinárskeho lekárstva a farmácie v Košiciach, Prešovskej univerzity v Prešove a výskumných ústavov Slovenskej akadémie vied. Niektoré z nich upútali pozornosť našich žiakov menej, niektoré ich doslova očarili. Najzaujímavejšie boli z oblasti lekárskych vied, biológie, chémie, fyziky, matematiky, veteriny, genetiky, astronómie, ekológie, dejepisu a robotiky. Pre účastníkov boli pripravené vedomostné súťaže a kvízy.

    • Kontakty

      • Základná škola, Ul. 17. novembra 31, Sabinov
      • 051/4521840
      • Ul. 17. novembra 31, 08301 Sabinov
        Slovakia
      • 36158143
      • 2021368470
      • Ing. Slavomír Kožár, MBA
        Email: slavomir.kozar@zsnovsb.sk
        Mobil: +421 918 347 112
      • SK90 0200 0000 0016 2897 3259
      • Mgr. Zuzana Molčanová
      • Mgr. Peter Viktor, PhD - zástupca pre THČ
        Email: peter.viktor@zsnovsb.sk
        Mobil: +421 918 436 308

        Mgr. Zuzana Krivdová - zástupkyňa pre I. stupeň ZŠ
        Email: zuzana.krivdova@zsnovsb.sk
        Mobil: +421 905 134 306

        Mgr. Ján Jaško - zástupca pre II. stupeň ZŠ
        Email: jan.jasko@zsnovsb.sk
        Mobil: +421 907 980 172
    • Prihlásenie