• Novinky

            • Biologická olympiáda

            • Dňa 13.2.2024 sa žiaci našej školy zúčastnili okresného kola biologickej olympiády kategórie C v Lipanoch. Absolvovali teoreticko - praktickú časť, v rámci ktorej si vyskúšali aplikovať nadobudnuté vedomosti pri práci s mikroskopom a zároveň sa popasovali s testovou časťou, ktorá preverila ich osvojené biologické poznatky. Júlii Jackovej (8.C) sa podarilo vytvoriť jeden z najlepších natívnych preparátov priečneho rezu stonky,  Adrián Seman (9.A) sa stal úspešným riešiteľom. Ďakujeme im za účasť a reprezentáciu školy.

            • UNICEF

            • 15.2.2024 sa žiaci 8.B triedy zúčastnili besedy na tému Klimatická zmena s dopadom na detské práva pod záštitou organizácie Unicef. Žiaci spolu s lektorom riešili otázky klimatických zmien a ich dopad na kvalitu života, hľadali spôsoby a riešenia, ktoré by mohli pomôcť spomaliť/ zastaviť tak rýchlo meniace sa zmeny prostredia.

            • Zahrajte mi, muzikanti

            • V piatok 9. februára sa chodbami našej školy ozýval veselý detský spev.

              To sa naši kamaráti z ŠKD pripravovali na spevácku súťaž „ Zahrajte mi, muzikanti ". O tom, že deti milujú folklór nás presvedčili prváci a druháci, keď v prvom kole zaspievali obľúbené ľudové piesne. Neskôr svoj talent predviedli aj starší kamaráti. Spolužiaci v obecenstve odmenili jednotlivé vystúpenia hlasným potleskom a pomohli tak prekonať prvotný strach a trému. Porota to nemala ľahké, pretože výkon súťažiacich bol perfektný ale rozhodla a speváci si mohli prevziať z rúk pani zástupkyne diplomy a drobné darčeky. Našu akciu prišiel podporiť aj pán zástupca, za čo obom veľmi pekne ďakujeme.

              Veríme, že si naše deti budú s potešením pospevovať piesne z nášho regiónu, že sa budú venovať ľudovej hudbe, zvykom a tradíciám. Ďakujeme všetkým účinkujúcim, hlavne tým najmladším za odvahu, ich spolužiakom za úžasnú atmosféru a už teraz sa tešíme na ďalšie folklórne podujatie v Školskom klube detí.

            • Deň pre bezpečnejší internet

            • Vážení rodičia, starí rodičia, pedagógovia a široká verejnosť,

              dovoľujeme si Vás pozvať na udalosť pod názvom Deň pre bezpečnejší internet, ktorá sa uskutoční dňa 16. 2. 2024 v priestoroch Základnej školy, Ul. 17. novembra 31, Sabinov, v čase od 13:30 hod.

              Pripravili sme si pre Vás zaujímavý cyklus interaktívnych prednášok lektorovaný odborníkmi na internetovú bezpečnosť.

              Rodičom bude predstavený produkt SmartBooks ako inteligentná cvičebnica pre žiaka, ktorá bude postupne zavedená do vyučovacieho procesu v rámci vízie SMART školy.

              V neposlednom rade Vám predstavíme výsledky práce žiakov v oblasti IT.

              Tešíme sa na Vašu účasť!   

            • Okresné kolo Dejepisnej olympiády

            • Dňa 5.2.2024 sa uskutočnil 16. ročník okresného kola Dejepisnej olympiády. Spolu 50 žiakov z 8 škôl sabinovského okresu bojovalo o umiestnenie v štyroch kategóriách C, D, E a F. Siedmi žiaci z našej školy si zmerali svoje sily s rovesníkmi vo svojej kategórii. V silnej konkurencii sa nedali zahanbiť.

              Úspešnými riešiteľmi sa vo svojich kategóriách stali Richard Mišenko (z 8.C) a Malvína Bartková ( zo 7.D), Tamara Tomková sa umiestnila na 3. mieste.

              Na krajskom kole nás budú reprezentovať žiačky Soňa Hallayová (9A ), ktorá vo svojej kategórií obsadila prvé miesto, Viktória Rusinková (9.D) obsadila 2. miesto a Kristína Kyseľová (8.A trieda), sa umiestnila na 1. mieste.

              Úspešným riešiteľom a najmä postupujúcim za reprezentáciu ďakujeme a víťazom prajeme veľa šťastia v krajskom kole.

            • Sedem divov starovekého sveta

            • Staroveké divy sveta, najznámejší zoznam, aký kto kedy zostavil, málokto ich vie všetky vymenovať....Antickí autori vybrali všetkých sedem spomedzi stavieb nachádzajúcich sa na území, ktoré vtedy poznali. Tieto monumenty boli vytvorené v rozličných obdobiach, ale všetky stáli na území niekdajšej ríše Alexandra Veľkého.

              V priestoroch našej školy je opäť sprístupnená výstava prác /projektov/, ktoré vytvorili naši žiaci 6. ročníka.

            • KARNEVAL 2024

            • Fašiangy sú symbolom veselosti, zábavy a hlavne obdobím karnevalov. Takýto fašiangový karneval dnes 2.2.2024 nechýbal ani v našej škole. Deti sa naň veľmi tešili a celé týždne úporne rozmýšľali, akú masku si tento rok zvolia. Pripravili sa naozaj zodpovedne. Videli sme prehliadku nádherných a originálnych masiek. Celý deň sa niesol v znamení radosti, hudby, smiechu a dobrej nálady. O zaujímavý program sa nám postaralo DIVADLO ETUDY. Kúzlilo sa, tancovalo i súťažilo. Náš karneval bol určite nezabudnuteľný. Všetci prežili jedno čarovné popoludnie obohatené o krásne zážitky. Už teraz sa tešíme, že sa aj o rok opäť prenesieme do sveta rozprávok, tanca a zábavy.

              Veľké ĎAKUJEM patrí našim tvorivým vychovávateľkám ŠKD, ktoré nám krásne vyzdobili veľkú telocvičňu, deťom a rodičom za tvorivosť pri výrobe masiek a pani učiteľkám za vytvorenie nezabudnuteľnej atmosféry.

              Boli masky, veľký bál, bol to super karneval!

            • Antarktída – zábavné popoludnie v ŠKD

            • Antarktída – zem večného ľadu a snehu, kde teplota nikdy nevystúpi nad nulu a po celý rok je tam mráz až niekoľko desiatok stupňov. Počas niekoľkých mesiacov roka tam vôbec nesvieti slniečko. Pevninu pokrýva ľadovec, ktorý má hrúbku vyše dvoch kilometrov. V takýchto krutých prírodných podmienkach dokáže žiť iba málokto. Najmä tučniaky, veľmi milé zvieratká, ktoré vyzerajú, akoby nosili čierny frak s bielou košeľou. Kontinent, kde nikto nebýva natrvalo, nepatrí nikomu a zároveň všetkým. Striedajú sa tam vedeckí pracovníci na výskumných staniciach, ktorí zbierajú poznatky o prírode, čo je na osoh celému ľudstvu.

              Deti z ŠKD sa prostredníctvom rozhovorov a video-dokumentácie oboznámili s množstvom informácií a tie si neskôr overili vo vedomostnom kvíze. Zážitkovo-pohybovými hrami si vyskúšali skákať po ľadových kryhách v hlbokom mori, prejsť lyžami po hrubom ľade, vžiť sa do chôdze tučniaka a okúsiť na pravej koži zimu, ktorá vládne na nehostinnom kontinente. Všetky deti si odniesli sladkú odmenu, získali mnoho poznatkov o ďalekej Antarktíde a v závere prišli na dôležité poučenie:

               „Nuž, všade sa dá žiť a všade je dobre, ale najlepšie je predsa len doma!“
               

            • VŠETKOVEDKO

            • Pätnásty ročník celoslovenskej vedomostnej súťaže VŠETKOVEDKO je vo finále. Veľký súboj o najmúdrejších medzi najbystrejšími prebehol 28. novembra 2023. V tejto čoraz populárnejšej súťaži si žiaci overili, čo všetko už vedia o svete, ako sa dokážu v správnej chvíli sústrediť a podať čo najlepší výkon. 26. januára 2024 sa súťažiaci dozvedeli, či sa im podarilo svojím výkonom prepracovať medzi 30% najúspešnejších a získať titul VŠETKOVEDKO, alebo či im patrí titul VŠETKOVEDKOV UČEŇ. Ten znamená, že už síce veľa vedia, ale niečo sa ešte potrebujú doučiť.

              Po prvý raz sa do tejto súťaže zapojilo aj 8611 prvákov. Celkovo v tomto školskom roku súťažilo 32 076 detí. Na našej škole sa do súťaže zapojilo 28 žiakov: 8 prvákov, 10 druhákov, 2 tretiaci a 8 štvrtákov.

              MAXIMÁLNY POČET BODOV V ROČNÍKOCH: 1. ročník - 84 bodov, 2. ročník -168 bodov, 3. ročník - 210 bodov a 4. ročník - 210 bodov.

              NAJÚSPEŠNEJŠÍ ŽIACI V JEDNOTLIVÝCH KATEGÓRIÁCH:

              Titul VŠETKOVEDKO 1: získali piati žiaci. Liliana Kuľbagová, Sára Zubrická - obidve z 1.A triedy sa umiestnili na 1. mieste s plným počtom bodov. Svojím výsledkom predbehli 6224 detí. Adela Poráčová z 1.D skončila druhá a svojím výsledkom predbehla 6017 prvákov. Na treťom mieste skončili žiaci Emília Michalíková z 1.A a Robert Fekete z 1.A, obidvaja nechali za sebou 2224 žiakov prvého ročníka.

              Titul VŠETKOVEDKO 2 sa podarilo získať – Eme Hnatovaj z 2.C, ktorá s počtom bodov 140 získala 16. miesto, predbehla 7543 druhákov. Zabodovali aj ďalší žiaci z 2.C. - Tomáš Timura skončil na 28. mieste – predbehol 6798 žiakov a Sebastián Baťko sa umiestnil na 30. mieste predbehol 6261 žiakov

              V kategórii VŠETKOVEDKO 3 súťažili dvaja žiaci, ktorým sa nepodarilo prepracovať medzi 30% najúspešnejších riešiteľov.

              Z ôsmych štvrtákov získala titul VŠETKOVEDKO 4 žiačka zo 4.B triedy – Miriam Sedláková, skončila na 48. mieste s počtom bodov 150 a predbehla 4615 štvrtákov.

              Pevne veríme, že v budúcom 16. ročníku sa do súťaže zapojí väčší počet žiakov, ktorí budú chcieť predviesť svoje vedomosti, schopnosť čítať s porozumením, logické myslenie a správny úsudok. Benefitom pre nich bude nielen hrdý titul, krásny diplom a darček, ale aj skúsenosť s testovacím hárkom, ktorú neskôr uplatnia pri ďalšom štúdiu, alebo rôznych dôležitých testovaniach.

              Všetci súťažiaci si odniesli domov krásne diplomy, ceruzu od Talentídy a víťazní Všetkovedkovia k tomu aj vecné ceny od organizátora súťaže Talentída, n. o., Bratislava

            • Okresné kolo Matematickej olympiády

            • Dňa 25. 1. 2024 sa v priestoroch Základnej školy na Ulici 17. novembra v Sabinove uskutočnil 73. ročník okresného kola Matematickej olympiády. 19 žiakov zo 7 škôl sabinovského okresu bojovalo o umiestnenie v kategóriách Z5 a Z9. Aj naša škola mala svojich zástupcov. V kategórii Z5 obsadil Martin Maťaš (5.D) druhé miesto. Srdečne blahoželáme a ďakujeme za reprezentáciu školy.

            • Ekonomická olympiáda

            • Tak máme za sebou druhý ročník Ekonomickej olympiády pre základné školy. V termíne od 15. do 26. januára 2024 preukazovali svoje vedomosti a schopnosti žiaci z 253 zaregistrovaných škôl z celého Slovenska. Bolo medzi nimi aj 40 žiakov našej školy, ktorí už netrpezlivo čakajú na celoslovenské výsledky, ktoré budú zverejnené v marci. Zatiaľ však vieme, že spomedzi nich sa najviac darilo Michaele Šoltysovej, Tomášovi Baranovi, Karolíne Leškovej a Filipovi Soľárovi. Srdečne blahoželáme. 

            • Šaliansky Maťko

            • Dňa 24.1.2024 sa v našej škole uskutočnilo školské kolo 29.ročníka recitátorskej súťaže „Šaliansky Maťko“. Súťažilo sa v dvoch kategóriách 

              I. kategória žiaci 2-3.ročníka ZŠ 

              II. kategória žiaci 4-5.ročníka ZŠ. 

              V prvej kategórii sa na prvom mieste umiestnila Emka Grocká, v druhej kategórii sa stal víťazom Ján Jankura. Výhercom blahoželáme a postupujú na okresné kolo, ktoré sa uskutoční 7.2.2024 na ZŠ Hviezdoslavova 1, Lipany. Ďakujeme všetkým zúčastneným žiakom a výhercom držíme prsty. 

            • Geografická olympiáda – školské kolo

            • Dňa 19.01.2024 sa na našej škole konalo školské kolo Geografickej olympiády, do ktorého sa prihlásilo 35 žiakov.

              V kategórii G si prvenstvo vybojoval Martin Maťaš 

              Kategóriu E najlepšie reprezentovali žiaci  Dominika Novická , Andrej Sičák  a Filip Kočiš . 

              V kategórii F najviac bodov získali Viktória Rusinková, Soňa Hallayová a Kristína Kyseľová. 

              Víťazom srdečne blahoželáme a prajeme veľa úspechov v okresnom kole 12.03.2024 v Lipanoch. 

            • Školské kolo biologickej olympiády kategória C

            • Dňa 11.1.2024 sa uskutočnilo školské kolo biologickej olympiády v kategórii C. 22 žiakov 8. a 9. ročníka si preverilo svoje biologické vedomosti v teoreticko-praktickej časti a zabojovalo tak o dve postupové miesta do okresného kola. Najúspešnejšími a zároveň postupujúcimi žiakmi sú Júlia Jacková (8.C) a Adrián Seman (9.A). Víťazom srdečne blahoželáme a držíme palce v okresnom kole, ktoré sa uskutoční 13.2.2024.

            • Okresné kolo Olympiády v anglickom jazyku

            • Dňa 17. 1. 2024  sa v priestoroch ZŠ na Ul. 17. novembra v Sabinove  uskutočnil 34. ročník okresného kola Olympiády v anglickom  jazyku. 20 žiakov z desiatich škôl sabinovského okresu  bojovalo o umiestnenia v dvoch súťažných kategóriách:  1A – žiaci 5., 6. a 7. ročníka a 1B – žiaci 8. a 9. ročníka. Úlohy v písomnej časti boli pomerne náročné, ale všetci účastníci sa s nimi statočne popasovali. Svoje komunikačné schopnosti nám predviedli v druhej ústnej časti, ktorá bola zameraná na dialóg a rozprávanie príbehu podľa obrázku. V silnej konkurencii preukázali najlepšie jazykové zručnosti žiaci našej školy Jakub Pencák v kategórii 1A a Jakub Figura v kategórii 1B. Srdečne im blahoželáme a držíme palce pri reprezentácii našej školy v krajskom kole, ktoré sa uskutoční dňa 14.2.2024.

          • Hovorme o jedle - Zlatý diplom
            • Hovorme o jedle - Zlatý diplom

            • Tradícia celoslovenského projektu Hovorme o jedle, ktorého organizátormi sú Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora a Centrum rozvoja znalostí o potravinách, n. o. a každoročná angažovanosť slovenských škôl potvrdzuje, že deti možno nadchnúť aj pre tému, akou je vyvážená strava a význam domácich potravín v našom jedálničku.

              Do 11. ročníka tohto projektu sa zapojilo rekordných 560 základných škôl na celom Slovensku a v tomto roku záštitu nad projektom prevzalo Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR a Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR. Za aktívnu účasť a realizáciu rôznorodých aktivít v rámci súťažno – vzdelávacej aktivity Hovorme o jedle, ktoré sa na našej škole v týždni od 16. do 20. októbra 2023 niesli v duchu zvolenej dennej témy „Mlieko a mliečne výrobky od slovenských kravičiek“, sme sa umiestnili v zlatom pásme hodnotenia a boli sme ocenení zlatým diplomom.

            • Vianočná akadémia

            • Vianoce zaznievajú v tichu,

              žiaci nám priniesli v srdci radosť  a potechu.

              Dňa 22.12 v školskom svetle lesku,

              talenty našich detí zažiarili vo Vianočnom potlesku.

              Vážení rodičia a priatelia,

              chceme sa s Vami podeliť o úžasné vianočné vystúpenie našich žiakov. Plné radosti, hudby a talentu nás všetkých vtiahlo do vianočnej atmosféry.Taktiež by sme chceli vyjadriť veľkú vďaku našim učiteľom, ktorí odviedli skvelú prácu pri príprave žiakov na toto nezabudnuteľné dopoludnie. Ich oddanosť a entuziazmus prispeli k tomu, že každé vystúpenie bolo jedinečné. Veríme, že ste si užili atmosféru lásky a radosti, ktorú naše deti priniesli do sály.Ďakujeme všetkým, ktorí sa zúčastnili a podporili naše malé hviezdy.Prajeme vám pekné sviatky a pokojný začiatok Nového roka plného šťastia a úspechov.

            • Organizácia vyučovania 22.12.2023

            • Oznamujeme rodičom a žiakom, že dňa 22.12.2023 (piatok), bude z organizačných dôvodov vyučovanie:

              • pre žiakov I. stupňa ukončené treťou vyučovacou hodinou (o 10.25 hod.), obed možný od 10.30 hod.
              • pre žiakov II. stupňa ukončené štvrtou vyučovacou hodinou (o 11.25 hod.), obed možný od 11.30 hod.

              Činnosť ŠKD bude v daný deň ukončená o 13.30 hod. Ďakujeme za pochopenie.