• Novinky

            • Koľko lásky sa zmestí do krabičky od topánok?

            • Ide o celoslovenskú zbierku, ktorá je určená tým, ktorí možno žiadny iný darček nedostanú. Krabičky obsahujú niečo sladké, niečo slané, niečo teplé, niečo voňavé, niečo mäkké, niečo pre zábavu a niečo zo srdca. Tento rok sme spoločne vyzbierali 81 krabičiek, ktoré boli žiaci z 1.A, 2.A a 2.C spoločne s pripraveným krátkym programom a v spolupráci so ZŠ Komenského osobne odovzdať a potešiť tak starých rodičov v Seniorvitale. Z celého srdca ďakujeme všetkým darcom aj za obdarovaných dôchodcov, ktorých milý program a krabičky plné lásky veľmi potešili.

            • Koledovanie v meste

            • V adventnom období naši žiaci 1.A, 2.A, 2.C a 4.D spolu so svojimi pedagógmi už tradične priniesli ľuďom posolstvo lásky a pokoja prostredníctvom vianočného koledovania v meste a pripomenuli najkrajšie sviatky roka ,,Vianoce“.

            • Pečenie a zdobenie medovníkov

            • Tak ako každý rok, aj v tomto predvianočnom čase sme sa pustili so žiakmi v Školskom klube detí do pečenia a zdobenia vianočných medovníčkov. Upiecť a ozdobiť medovník nie je veru jednoduché.

              V piatok 15. decembra 2023 sme sa spoločne pustili do práce. Cesto sme si vyvaľkali a žiaci s radosťou vykrajovali medovníkové figúrky. Aj tety kuchárky nám pomohli a do zlata nám upiekli medovníky. Kuchynkou sa niesla vianočná a tvorivá atmosféra, školskou chodbou príjemná vôňa. Všetky deti zdobili medovníky s veľkou láskou a vložili do nich kus svojho srdiečka, lebo vedeli, že ich ochutnajú najbližší alebo návštevníci na vianočných trhoch v Sabinove.

              Tento predvianočný čas, je pre nás všetkých veľmi príjemný, nakoľko sa všetci tešíme na Vianoce.

            • Sabinov má talent 2023

            • Dňa 14.12.2023 sa uskutočnil I. ročník súťaže Sabinov má talent v MsKS. Hlavnou myšlienkou bolo poukázanie na výnimočnosť, kreativitu a talent detí aj dospelých.

              Súťažné kategórie boli:

              • žiaci 1. stupňa ZŠ
              • žiaci 2. stupňa ZŠ
              • študenti stredných škôl
              • dospelí

              Z našej školy sa zapojili žiaci :

              Lenka Palenčárová – 4.B, Natália Macejková – 4.D, Ema Grocká – 3.C, Matias Gajdoš – 5.B,

              Ján Jankura – 5.D, Tomáš Kyseľa – 6.C, Isabel Hudečková - 6.B, Tara Vyrosteková a Zuzana Antolová so skupinou Real street

              I. ročník súťaže priniesol pre našu školu úspech v podobe prvého miesta v kategórii žiaci 1. stupňa ZŠ. Zaslúžila sa oň svojim scénickým tancom žiačka Natália Macejková zo 4.D pod vedením p. učiteľky A. Tomaščíkovej.

              Touto cestou srdečne blahoželáme všetkým účinkujúcim žiakom v súťaži.

            • „Voda je život, voda je potrava. Myslíme na všetkých.“

            • Deťom a mládeži je určené národné kolo výtvarnej súťaže na tému „Voda je život, voda je potrava. Myslíme na všetkých.“

              Organizácia Spojených národov pre výživu a poľnohospodárstvo (FAO), ktorej je naša krajina členom, si každoročne 16. októbra pripomína „Svetový deň potravín“.

              Pri tejto príležitosti vyhlasuje Inštitút znalostného pôdohospodárstva a inovácií v spolupráci s informačným centrom EUROPE DIRECT Nitra, Národnou sieťou rozvoja vidieka SR a Krajskou knižnicou Karola Kmeťka v Nitre, národné kolo výtvarnej súťaže pod záštitou Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR na tému: „Voda je život, voda je potrava. Myslíme na všetkých.“ Z národného kola k nám do školy doputoval diplom i vecné ceny pre žiakov: Diana Radačovská /8.A/, Ivanka Dlugošová /7.D/, Malvína Bartková /7.D/. Srdečne blahoželáme !

            • Návšteva umeleckých expozícií na Mestskom úrade v Sabinove

            • Žiaci 8. C triedy sa zúčastnili  prehliadky 3 expozícií na Mestskom úrade v Sabinove. Muszyna -  Sabinov bol názov fotografickej výstavy v rámci Programu cezhraničnej spolupráce Interreg Poľsko – Slovensko. Druhá expozícia je venovaná sabinovskému rodákovi Teodorovi Kostkovi Csontvárymu. Vo svojom dospelom veku bol významným maliarom a celý pokrokový umelecký svet si tohto roku pripomenul 170. výročie jeho narodenia. Žiaci mali možnosť spoznať i tvorbu obrazovej kronikárky Sabinova – Mgr. Marty Malíkovej Vranovskej,  prehliadkou jej tvorby v stálej expozícii sabinovského MÚ.

            • Návšteva výstavy obrazov Nežila som nadarmo

            • Žiaci 9. B sa zúčastnili výstavy zo života a tvorby obrazovej kronikárky mesta Sabinov, Mgr. Marty Malíkovej - Vranovskej v KC Na korze v Sabinove. Jubilejná výstava sa konala v rámci osláv nedožitej storočnice autorky.

            • Osobnosti Sabinova

            • Žiaci 9. A triedy sa zúčastnili výstavy fotografií Miroslava Fabiána v hoteli Torysa. Výstava nesie názov Sabinovské osobnosti a približuje život a tvorbu 12 osobností nášho mesta. Potrvá do 14. 12. 2023.

            • Mikulášska nádielka

            • Včera 6.12. sa brány našej školy otvárali s veľkým očakávaním vzácnej návštevy.

              Jedni ju trpezlivo v triede čakali, iní sa od vzrušenia po chodbách motali a najväčší zvedavci ju dokonca z okna vyzerali.

              Či niekde nezazrú sane

              a v nich veci nevídané.

              Milého pána v červenom s veľkou batožinou,

              ktorý navštevuje deti raz do roka aj s celou svojou družinou.

              Aby mu zvestovali, že celý rok iba poslúchali a tak ako sľúbili,

              navzájom sa ľúbili (iba občas sa pobili).

              Rozdávali šťastie, radosť všade vôkol nás,

              tak už asi tušíte - mal prísť ujo Mikuláš.

              To čo sa potom u nás v škole dialo,

              aj dramatickú zápletku malo.

              Čerti ako vždy stvárali samé neplechy,

              podarilo sa im totiž ukradnúť vrece plné darčekov pre deti.

              No dlho sa veru z toho netešili, dobrí anjeli všetko včas vyriešili.

              Tak prajný ujo Mikuláš aj tento rok darčekom potešil každého z nás.

              O tento pekný zážitok , pri ktorom sme si aj zaspievali sa nám s radosťou postarali:

              Mikuláš (p. asistent Pavol Sirotňák)

              Anjeli (Alica Dujavová, Liana Smreková,

              Karolína Lešková, Sofia Novotná z 8.B)

              Čerti (Vratko Tarasovič, Sarah Borsuková, Lívia Cukerová z 8.B)

              Hudobný sprievod (p. uč. S. Radvanská)

               

              Prajeme krásny predvianočný čas

              a tešíme sa na návštevu Mikuláša u nás v škole o rok zas.

            • Premiéra dokumentárneho filmu Maliar Slnečnej cesty

            • Dňa 1.12.2023 sa v Péchyho kaštieli v Pečovskej Novej Vsi konala premiéra dokumentárneho filmu o sabinovskom rodákovi, svetoznámom maliarovi Teodorovi Kostkovi Csontvárym. Film bol natáčaný pred 4 rokmi aj v Sabinove a v časti o maliarovom detstve vystupuje 8 žiakov našej školy. Producentka filmovej spoločnosti ATARAX odovzdala prítomným žiakom pamätné medaily a p. učiteľke malý darček ako spomienku na natáčanie, pedagogickú a odbornú spoluprácu a premiérový večer. O termíne uvedenia tohto hodinového dokumentu v TV Vás budeme informovať.

            • Výzdoba Mestského úradu Sabinov

            • V mesiaci novembri  žiaci našej školy prezentovali svoju výtvarnú tvorbu na Mestskom úrade v Sabinove. Námetom ich tvorby boli parafrázy obrazov regionálnej maliarky, obrazovej kronikárky Sabinova, Mgr. Marty Malíkovej Vranovskej.

            • Okresné kolo Technickej olympiády

            • Dňa 23.11.2023 sa na pôde ZŠ Komenského 13 v Sabinove konalo okresné kolo Technickej olympiády. Našu základnú školu úspešne reprezentovali traja žiaci. V kategórii 5.-7. ročník to bol žiak 7.C triedy Christian Tsvetanski a v kategórii 8.-9. ročník súťažila dvojica žiakov Peter Múdry (8.B) a Filip Soľár (8.A). V oboch kategóriách obsadili naši žiaci krásne druhé miesto. Za skvelý výkon im SRDEČNE BLAHOŽELÁME. 

            • „Závislosti“

            • V dňoch 24.11. a 29.11. 2023  sa na našej škole uskutočnila beseda na tému „Závislosti“. Úvodná krátka prednáška PhDr. Jany Kolpákovej z Centra poradenstva a prevencie v Sabinove a následná beseda boli určené žiakom siedmeho ročníka. Hovorilo sa o nepriaznivých účinkoch látkových závislostí – fajčenia a alkoholu. Žiaci počúvali s veľkým záujmom a dočkali sa aj odpovedí na svoje otázky. Veríme, že sa majú nad čím zamýšľať a vážne pouvažovať nad nebezpečenstvami, ktoré závislosti prinášajú.

            • Deň otvorených dverí v Spojenej škole

            • Dňa 30.11.2023 sa naši deviataci zúčastnili DOD v Spojenej škole, SNP 16, Sabinov. V príjemnej atmosfére si žiaci mali možnosť prezrieť priestory školy a odborné učebne, zoznámili sa so študentmi a profesormi a aktívne sa zapojili do úloh pripravených v rámci jednotlivých predmetov.

            • Európsky týždeň boja proti drogám

            • Tretí novembrový týždeň je venovaný Európskemu týždňu boja proti drogám. Začal sa konať v Grécku a pokračoval vo všetkých členských štátoch EÚ. Neskôr sa stalo nepísanou tradíciou, že v jesenných mesiacoch – osobitne v novembri sa viac ako inokedy organizujú alebo zviditeľňujú pre verejnosť aktivity, ktoré v konečnom dôsledku napomáhajú k znižovaniu dopytu po drogách. Cieľom je zamerať sa na prevenciu zneužívania návykových látok a zníženie dopytu po nelegálnych drogách najmä u mladých. Prevencia zneužívania drog je dôležitým prvým krokom pri informovaní konkrétnych jednotlivcov o nebezpečenstvách závislostí, technikách prevencie a o tom, kde hľadať pomoc pri zotavovaní. Prevencia začína výchovou, šírením informácií o nebezpečenstvách drog nielen pre samotného jedinca, ale i pre komunitu. V tomto týždni sme sa venovali rôznym aktivitám. Zostaviť zoznam činností, ktoré majú mladí ľudia radi, a rozmýšľať o nich – čo im prinášajú, ako sa cítia, keď sa im venujú. Demonštrovať účinok fajčenia na organizmus. Demaskovať imidž reklamy a identifikovať reklamné techniky. Nasmerovať mladých ľudí k tendencii mať kritický pohľad na reklamu a k získaniu vlastnej autonómie menej závislej od vplyvu médií. Odhaliť finančné náklady na fajčenie a získať tak dôvod na nefajčenie. Poukázať na následky pitia alkoholu u dievčat v tínedžerskom veku. Uvedomiť si následky škodlivé pre zdravie. Drogy sa nachádzajú všade a tak je lepšie o nich niečo vedieť, ako sa tváriť, že neexistujú.

            • Školské kolo Olympiády v anglickom jazyku

            • Dňa 24.11.2023 sa na našej škole  uskutočnilo školské kolo Olympiády v anglickom jazyku, v ktorom súťažilo 26 žiakov v dvoch kategóriách - 1A pre žiakov 5. – 7. ročníka a 1B pre žiakov 8. - 9.  ročníka. Svoje vedomosti žiaci preukázali v písomnej aj ústnej časti. Víťazi z oboch kategórií budú našu školu reprezentovať na okresnom kole, ktoré sa uskutoční v januári 2024.

              Všetkým  úspešným riešiteľom blahoželáme a postupujúcim držíme palce.

              Kategória  1A

              1. miesto: Jakub Pencák 7.D

              2. miesto:  Viktória Uličná 7.C                                                                                                                               

              3. miesto: Andrej Sičák 7.B

              Kategória 1B

              1. miesto: Jakub Figura 9.D

              2. miesto: Simona Balčáková 9.A

              3. miesto: Nela Kapitančíková 8.C

            • Informatická súťaž iBobor

            • Začiatkom novembra sa naši druháci, tretiaci a štvrtáci zapojili do 19. ročníka informatickej súťaže iBobor.

              Súťaž je zameraná na logiku, priestorovú orientáciu, programovanie, na prácu v grafických programoch a hlavným cieľom je podporiť záujem o informačné a komunikačné technológie (IKT) u všetkých žiakov a iniciovať v nich využívanie IKT pri učení sa. Táto súťaž prebieha vo viac ako v 50 krajinách, je nepostupová a zapájať sa do nej môžu aj nevidiaci žiaci základných a stredných škôl.

              Úspešnými riešiteľmi boli títo žiaci: Aurel Váhovský - 4.A, Nela Koremová - 4.B, Sandra Sekeráková - 4.B, Michal Jurica - 4.D, Radoslav Dujava - 4.D, Katarína Podprocká - 4.D, Kristína Timurová - 4.D.

              Všetkým srdečne blahoželáme!

            • Imatrikulácia prvákov

            • „Sľubujeme!“ zaznelo z úst žiakov 1. ročníka na slávnostnej imatrikulácii prvákov vo štvrtok 23. novembra 2023 v telocvični školy. Svoj veľký deň prežívali prváci a spolu s nimi aj ich triedne učiteľky, pozvaní hostia, rodičia či ďalší príbuzní. No skôr, než to čarovné slovíčko vyslovili, museli pred zrakmi všetkých prítomných preukázať, čo sa už stihli naučiť. A boli veľmi šikovní. Zarecitovali básničky, zaspievali pesničky, zatancovali a potešili všetkých prítomných. Žiacka rada, ktorú tvoria žiaci našej školy, pozorne sledovala, ako sa im darilo a uznala, že si hrdý titul „Žiak/Žiačka našej školy“ naozaj zaslúžia. Preto sa s radosťou chopili svojej úlohy a slávnostne pasovali malých prváčikov. Po pasovaní za prváka si žiaci prevzali pamätný list, pero a sladkú odmenu. Slávnostná imatrikulácia bola zážitkom nielen pre prvákov a ich pani učiteľky, ale aj pre pozvaných hostí a rodičov, ktorí si z chvíľ strávených so svojimi ratolesťami určite odniesli pocity plné nevšedných dojmov. Veríme, že tak, ako preukázali svoju šikovnosť na imatrikulácii, tak sa im bude dariť aj naďalej a budú hrdo reprezentovať našu školu. Všetkým prvákom želáme veľa úspešných dní v našej škole!

            • Odznak všestrannosti

            • Všetci žiaci z druhého stupňa sa zúčastnili testovania pohybových predpokladov. 

              Najlepších 14 žiakov poctivo trénuje a pripravuje sa na projekt ODZNAK VŠESTRANNOSTI. V rámci prípravy sa dňa 15.11. 2023 títo žiaci otestovali v záverečnom vytrvalostnom člnkovom behu - BEEB teste. Na 1. mieste skončil žiak 9.B Rastislav Jopek, ktorý zabehol 100 úsekov. Všetky testy boli štatisticky zapísané a poslané do databázy, kde budú vyhodnotené odborníkmi. 

              Týmto žiakom sa podarilo splniť pohybové limity v šiestich testoch. Žiaci koncom januára dostanú od Slovenského olympijského  a športového výboru Odznaky - zlatý, strieborný a bronzový s certifikátmi a pozvánkou na Okresné kolo, ktorého sa zúčastní 26 základných škôl.