• Novinky

            • Organizácia vyučovania od 5. 9. 2023 do 8. 9. 2023

            • 5. 9. 2023 - 6. 9. 2023 (utorok - streda): Triednické práce 

              Poučenie o bezpečnosti a ochrane zdravia pri práci v škole, poučenie o pravidlách cestnej premávky a bezpečnosti pri dochádzke do školy, oboznámenie žiakov s vnútorným poriadkom školy, rozdávanie učebníc, oboznámenie sa s rozvrhom hodín, prideľovanie šatňových skriniek, čipových príveskov a prihlasovacích údajov do Edupage

              7. 9. 2023 (štvrtok) - 1. až 9. ročník - Účelové cvičenie Ochrana života a zdravia (teoretická časť)

              8. 9. 2023 (piatok) - 1. až 4. ročník - úvodné hodiny k vyučovacím predmetom I. stupňa

                                               5. až 9. ročník - účelové cvičenie Ochrana života a zdravia (praktická časť)

              V období od 5. 9. 2023 do 8. 9. 2023 budú mať žiaci

                   1. - 4. ročníka: 4 vyučovacie hodiny

                   5. - 9. ročníka: 5 vyučovacích hodín

              Od 11. 9. 2023 (pondelok) bude vyučovanie vo všetkých ročníkoch prebiehať podľa riadneho rozvrhu hodín

            • Derniéra výstavy výtvarných prác Môj konštruktivizmus

            • Súčasťou rozlúčky deviatakov s našou školou bola aj derniéra výstavky  originálnych výtvarných prác Timoteja Polomčáka, žiaka 9.C triedy. Tieto malé umelecké dielka boli robené srdcom a v hlbokom zahĺbení...  Akademický sochár Jozef Hobor sa o výtvoroch Timoteja vyjadril: „Mal som možnosť vidieť práce žiaka 9. ročníka, bol som milo prekvapený, aký úžasný  talent má tento  žiak. Je to talent videnia geometrickej abstrakcie, ku ktorej  sa študovaný výtvarník  dopracuje až rokmi...  je to čisté, úprimné a je to dar - závidím v dobrom. Úcta patrí aj jeho pani učiteľke, že v ňom talent nielen objavila, ale aj podporovala“. Výstavka je dôkazom toho, že v našej škole sa s láskou a cieľavedome už roky venujeme i žiakom s DYS – týmto inak obdareným a nadaným deťom.  Timotejovi prajeme veľa v úspechov v živote i v jeho ušľachtilej záľube.

            • Škola v prírode 2023

            • V dňoch 19.06.- 23.06.2023 žiaci 4.A, 4.B, 4.C, 4.D vymenili školské lavice za školu v prírode. Naším  miestom pobytu sa stal  Hotel Magura, ktorý sa nachádza v Monkovej doline, v tichom prostredí a s nádherným výhľadom na hrebene Belianskych Tatier.  Od rázovitej goralskej obce Ždiar je vzdialený asi 1,5 km.  Hneď v prvý deň sme navštívili v Ždiari -  Múzeum Ždiarsky dom, v ktorom sme sa zoznámili so spôsobom života Goralov, spoznávali  pôvodnú architektúru, interiér, kroje. To všetko bolo doplnené bohatým slovným výkladom. Ďalší deň  sme sa vybrali na výlet do Bachledovej doliny na Chodník korunami stromov, ktorý sa nachádza v srdci pestrých lesov Pieninského národného parku. Aj keď cesta ku chodníku nám dala poriadne zabrať, úplne si nás potom získala cesta po chodníku a pohľad z 32 metrov vysokej veže, vďaka ktorému sme mali ako na dlani štíty Belianskych Tatier, unikátnu scenériu Pienin i malebné Zamagurie. Tretí deň školy v prírode sme navštívili najviac navštevovanú sprístupnenú jaskyňu na Slovensku -   Beliansku jaskyňu. Jej prehliadkový okruh mal dĺžku 1370m s prevýšením 125 m a prešli sme v nej 874 schodov. V tejto jaskyni nás všetkých upútali krásne sintrové vodopády, pagodovité stalagmity, jazierka a mnohé ďalšie formy jaskynnej výzdoby. Štvrtý deň sme na túre obdivovali a spoznávali krásnu prírodnú scenériu Monkovej doliny. Okrem výletov nechýbali  v škole v prírode  tvorivé dielne, športová olympiáda, šachový turnaj, hra rôznych spoločenských hier, rôzne športové hry v prírode. Uskutočnené výlety, udalosti, svoje zaujímavé zážitky a príhody zo školy v prírode si žiaci zapisovali alebo kreslili do svojich denníčkov. V predposledný deň školy v prírode bolo vyhodnotenie všetkých aktivít  a nakoniec spoločná zábava  na diskotéke. V posledný deň školy v prírode, pred príchodom domov sme sa zastavili  ešte v najzábavnejšej galérii  vizuálnych ilúzii  v Tricklandii v Starom Smokovci a potom v Tatranskej Lomnici v Múzeu Tanap-u, kde sme spoznali zaujímavú expozíciu prírody Tatier (rôznych živočíchov, rastlín) ako aj etnografickú expozíciu.

              Zo školy v prírode si všetci odnášame veľa príjemných zážitkov a zaujímavých dobrodružstiev.

            • Celoslovenská súťaž detí vo výtvarnom prejave

            • Hasič – pretekár

              Dobrovoľná požiarna ochrana SR a Republiková komisia mládeže DPO SR vyhlásila 20. ročník celoslovenskej súťaže detí vo výtvarnom prejave. Žiaci mali možnosť prejaviť svoju kreativitu, fantáziu.

              Hodnotiaca komisia zo 65 výtvarných prác vybrala 3 práce. Naši žiaci z 1. stupňa (3.-4. ročníka) sa umiestnili na krásnom 1., 3. a 5. mieste.

              Odovzdávanie cien sa uskutočnila pod záštitou Republikovej komisie mládeže a žiakom boli osobne odovzdané diplomy a ceny.

              Víťazom srdečne blahoželáme!

            • Organizácia posledných dní šk. roka 2022/2023

            • 23.6.2023 (piatok) 

              I. stupeň 4 vyučovacie hodiny hodiny s triednym učiteľom (záverečné opakovanie učiva)

              II. stupeň 5 vyučovacích hodín Účelové cvičenie Ochrana života a zdravia (teoretická časť)

              26.6.2023 (pondelok)

              I. stupeň 4 vyučovacie hodiny Didaktické hry

              II. stupeň 5 vyučovacích hodín Účelové cvičenie Ochrana života a zdravia (praktická časť)

              27.6.2023 29.6.2023 (utorok – štvrtok)

              I. + II. stupeň - 4 vyučovacie hodiny: Triednické práce (kontrola a odovzdávanie učebníc, kontrola stavu triedy a jeho inventára, čistenie lavíc, stoličiek a skriniek, upratanie šatňových skriniek)

              29.6.2023 o 12.00 hod. v malej telocvični školy sa uskutoční Rozlúčka s deviatakmi

              30.6.2023 (piatok) - záver školského roka 2022/2023

              Vyhodnotenie výchovno-vzdelávacích výsledkov žiakov za II. polrok 2022/2023 a odovzdávanie koncoročných vysvedčení (3 vyučovacie hodiny s triednym učiteľom v kmeňových triedach)

              ŠKD bude dňa 30.6.2023 od 10.00 do 15.00 hod.

            • Čitateľský oriešok

            • Ani 9. ročník celoslovenskej súťaže sa nezaobišiel bez našej účasti. Organizátorom súťaže je každoročne odborné nakladateľstvo Dr. Josef Raabe Slovensko. Cieľom súťaže je rozvíjať u žiakov čítanie s porozumením, vnímanie medzipredmetových vzťahov a výtvarnú kreativitu. Súťaž tiež rozvíja predstavivosť a obrazotvornosť žiakov – vo výtvarnej časti musia žiaci zapojiť svoju fantáziu a prepojiť dva príbehy do jedného.

              Žiačky našej školy sa veľmi usilovali a stálo to skutočne za to. Obe žiačky, a to žiačka 4.D triedy Viktória Šinaľová a žiačka 1.B triedy Michaela Šinaľová, si za svoje krásne výtvory vyslúžili 1. miesto vo svojej kategórii, a to ocenenie verejnosti. Ceny si prevzali osobne v Zichyho paláci v Bratislave. Blahoželáme!

            • „Noc výskumníkov" beseda s virológom P. Čekanom

            • Dňa 19.6.2023 sa naši žiaci zúčastnili prednášky spojenej s besedou so známym vedcom Pavlom Čekanom, PhD., B.Sc., ktorú organizovalo Súkromné Gymnázium DSA v Sabinove. V rámci diskusie sme sa dozvedeli nie len o jeho vedeckej ceste plnej úspechov a ocenení, ale aj mnohé zaujímavosti z jeho súkromného a pracovného života.

            • 17-ka proti kyberšikane

            • Podobne ako po minulé roky sa Základná škola na Ul. 17. novembra aj tento rok zapojila do projektových aktivít, týkajúcich sa nebezpečenstiev spojených s problematikou používania internetu a sociálnych sietí. Realizácia projektu bola možná vďaka Nadácii Orange a jej grantovému programu „Bez nástrah online“.  Žiaci sa formou workshopov oboznámili s problematikou kyberšikanovania, kyberhejtu, kybergroomingu, šírenia hoaxov, atď. V priebehu jedného školského roka nadobudli poznatky, spôsoby a možnosti ochrany svojho súkromia v kyberpriestore. Keďže bol projekt prvotne určený pre žiakov 2. stupňa ZŠ a nechceli sme vynechať ani tých najmenších, starší žiaci sa podujali sprostredkovať svoje know-how mladším kamarátom z prvého ročníka a zároveň usporiadali veľkú výstavu výsledkov svojich prác. Pozoruhodnými sa stali výstupy, ktorými starší spolužiaci prezentovali výsledky svojej snahy – bannery o kyberšikane, nástenné plagáty s rozprávkami o kyberšikane či videá o tom, ako sa správať na internete. Najväčšiu pozornosť však vzbudila dvojjazyčná kniha v slovenskom a anglickom jazyku „Za siedmimi horami“, v ktorej žiaci premenili klasické rozprávky na moderné s cieľom objasniť nebezpečenstvá číhajúce na sociálnych sieťach. Dovedna 45 rozprávok tvorí úžasnú pomôcku v boji proti nástrahám internetu nielen pre tunajších pedagógov, ale bude voľne dostupná k stiahnutiu aj na stránke našej školy. Poprípade, ak by sa vám nechcelo čítať, vybrané rozprávky boli nahovorené žiakmi v slovenskom aj anglickom jazyku a nahrávky sú rovnako dostupné na stránke školy. Na záver nám ostáva ešte raz poďakovať Nadácii Orange za finančnú podporu a žiakom za snahu a húževnatú prácu. Zároveň dúfame v ďalšie pokračovanie tohto a podobných projektov aj v nasledujúcich rokoch.

            • Dni Sabinova - Beseda k výročiam narodenia umelcov a Spomienkový večer k 170. výročiu narodenia Teodora Kosztku Csontváryho

            • Naša škola už vyše 30 rokov participuje v rozvíjaní umeleckého a ľudského odkazu dvoch významných výtvarných umelcov, sabinovských rodákov. V rámci tohtoročných Dní Sabinova sa 13.6.2023 v MsKS Sabinov konala beseda o živote a tvorbe Mgr. Marty Vranovskej - Malíkovej, obrazovej kronikárky mesta / 100. výročie narodenia / a Teodora -  Tivadara  Kosztku Csontváryho, významného sabinovského rodáka a svetoznámeho maliara. 16.6.2023 sa v KC Na korze konal Spomienkový večer k 170. výročiu narodenia tohto maliara, právnika, lekárnika, filozofa a cestovateľa. Na tejto spomienkovej medzinárodnej udalosti sa Sabinovčania, 50 účastníci poznávacieho zájazdu Po stopách T. K. Csontváryho a P. Merse Szinyei z OZ Phoenix Lutetia Polgári Társulás Lučenec a milovníci umenia Csontváryho z Maďarska mohli prvýkrát stretnúť s ukážkami filmu Maliar slnečnej cesty. Vo filme vystupuje i 8 žiakov našej školy. Obe podujatia viedla Mgr. Antónia Iľkivová a v literárno – dramatických vstupoch očaril  „Teo“ – Matúš Poklemba z 5. C triedy a básňou Osamelý céder podujatia spestrila Kristína Kyseľová zo 7. A triedy.

            • Po stopách holokaustu

            • Problematiku základných ľudských práv a slobôd a s tým súvisiaci holokaust berieme na Základnej škole na Ul. 17. novembra veľmi vážne. Preto sa podobne ako po minulé roky žiaci deviateho ročníka zúčastnili historicko-literárnej exkurzie po vybraných lokalitách Slovenska. Táto trojdňová akcia umožnila žiakom na vlastnej koži spoznať miesta, kde žili a pôsobili najvýznamnejšie literárne osobnosti slovenských národných dejín, ako Janko Kráľ (Liptovský Mikuláš), Martin Kukučín (rodný dom v Jasenovej), Pavol Országh-Hviezdoslav (Dolný Kubín). Zároveň navštívili aj miesto posledného odpočinku najvýznamnejších predstaviteľov slovenských dejín – Národný cintorín v Martine. Krásy Banskej Štiavnice mali možnosť obdivovať celý nasledujúci deň, pričom najviac zaujal poľovnícky kaštieľ vo Svätom Antone a Kalvária v Banskej Štiavnici. Vrcholom exkurzie bola návšteva Múzea holokaustu v Seredi, kde za lektorovania odborníkov spoznali krutosti odohrávajúce sa v sereďskom pracovnom tábore, a dokonca mali možnosť v historických dokumentoch vyhľadať aj niekdajších obyvateľov Sabinova, ktorí na týchto hrozných miestach skončili. Napokon sa cestou domov zastavili aj v Brezovej pod Bradlom a uctili si pamiatku najvýznamnejšieho Slováka – Milana Rastislava Štefánika. Exkurzie tohto typu ponúkajú žiakom možnosť vidieť na vlastné oči to, o čom sa bežne iba rozpráva, a preto v nich plánujeme pokračovať aj naďalej.

            • Dotácia na stravu od 1.9.2023

            • V súvislosti s poskytovaním dotácie na stravu pre žiakov v nasledujúcom školskom roku žiadame rodičov o vyplnenie žiadosti - návratky a jej odovzdanie vedúcej školskej jedálne. Môžte tak urobiť v termíne od 7.6.2023 do 16.6.2023 v čase od 7.00 hod. do 12.30 hod. Návratky musia byť vyplnené úplne, presne a musia byť podpísané. V prípade, ak nedoručíte túto návratku zariadeniu školského stravovania v stanovenom termíne, na  dieťa nebude možné poskytovať dotáciu na stravu, až kým v priebehu školského polroka o dotáciu na stravu nepožiadate. Zároveň žiadame rodičov o vyplnenie a doručenie zápisného lístka na stravovanie v budúcom školskom roku (pre každé dieťa samostatne). Ďakujeme za spoluprácu. 

            • Letná mestská činnosť

            • Ako sa prihlásiť?

              Rezervujete si miesto vyplnením online prihlášky

              https://forms.gle/icE3SMwto2bLJ2C16

              alebo QR kódom

              Po potvrdení prijatia Vašej prihlášky trvá rezervácia 7 kalendárných dní

              V tomto termíne je potrebné vyplatiť cenu prázdninovej činnosti

              Ako zaplatiť?

              Bankový prevod na číslo účtu :

              SK19 0200 0000 0016 2899 0251

              Variabilný symbol: 2023

              Informácie pre príjemcu:

              Meno a priezvisko dieťaťa, číslo turnusu

            • 1. cena v maľovaní na úle

            • Zvuky tónov známej piesne We are the champions sprevádzali 4 žiačky našej školy po vyhlásení výsledkov výtvarnej súťaže žiakov sabinovských škôl v areáli evanjelickej záhrady.

              Ely Rabatinová, Petra Slovíková, Kristína Kyseľová a Diana Radačovská sa 4. júna 2023 stali víťazkami v súťaži o najkrajší maľovaný úľ. Pod vedením p. uč. Iľkivovej si vybrali a výtvarne stvárnili na 4 drevených úľoch motív slovenského ľudového ornamentu. Z krásneho slnečného popoludnia osláv Dňa detí si odniesli nielen pekné vecné ceny, ale i novú skúsenosť a netradičný tvorivý zážitok.

            • Englishstar

            • Dňa 27.04.2023 sa uskutočnil ďalší ročník celoslovenskej súťaže v anglickom jazyku "Englishstar". Aj tohto roku potešil celkový počet 49 odvážlivcov z 2. až 9. ročníka, ktorí sa rozhodli zmerať si svoje jazykové zručnosti s rovesníkmi z rôznych základných škôl. V každej z výkonnostnej kategórii "Star" sme mali "horúce želiezka", avšak dosiahnuť magickú hranicu 100% sa nakoniec podarilo len trom úspešným súťažiacim : Blaščákovej Elizabeth, Perecárovej Linde /obidve 9.B trieda/ a Mačišákovej Ľubici /8.B trieda/. Na posledne menovanú sa nakoniec usmialo aj šťastie v podobe výhry jednej z hlavných cien. Ale odmenení boli všetci súťažiaci, ktorí si na pamiatku odnášajú rôzne vecné ceny. Všetkým zúčastneným patrí vďaka za aktívnu účasť a spoločne pevne veríme, že budúci ročník tejto určite atraktívnej súťaže absolvujeme v ešte hojnejšom počte.

            • Medzinárodný deň detí na Sedemnástke

            • Vedenie ZŠ na Ul. 17. novembra v Sabinove oznamuje, že dňa 01.06.2023 (štvrtok) budú plánované aktivity a súťaže pre žiakov pri príležitosti Medzinárodného dňa detí ukončené

              • na 1. stupni 4-tou vyučovacou hodinou (o 11.25 hod),
              • na 2. stupni 5-tou vyučovacou hodinou (o 12.15 hod).

              ŠKD aj školská jedáleň budú v riadnej prevádzke.

            • Čítajme si 2023

            • V dňoch od 22. mája do 26. mája 2023 na celom území Slovenska prebiehal projekt Linky detskej Istoty, ktorý niesol názov Čítajme si 2023. Projekt vznikol v roku 2008 s cieľom pritiahnuť k čítaniu viac detí a zároveň poukázať na význam literatúry pre detského čitateľa. Čítanie patrí medzi aktivity, ktoré podporujú rozvoj osobnosti dieťaťa a mladého človeka, pomáha poznať hodnoty, rozlišovať dobro a zlo, akceleruje rozvoj reči a slovnej zásoby. Vytvára priestor pre tvorivosť, dáva možnosť v ohraničenom čase na identifikovanie sa s postavami, ponúka chvíle intimity. Dáva možnosť naberať množstvo informácií, inšpirácií, vedomostí, porozumieť pojmom.

              Do tohto projektu  sa zapojila aj naša Školská knižnica so svojimi čitateľmi. Každý žiak našej školy čítal  v rodnom  alebo v anglickom jazyku, čo aj potvrdil svojím podpisom na plagát. Odmenou bola originálna záložka. Do čítania sa zapojilo 550 žiakov. Nad podujatím prevzala záštitu prezidentka SR pani Zuzana Čaputová. Všetkým čitateľom ďakujeme za spoluprácu.