• Novinky

            • SABINOVSKÝ SLÁVIK 2023

            • V nedeľu 08.10.2023 sa v kinosále MsKS v Sabinove konal jubilejný 25. ročník podujatia realizovaného pod záštitou primátora mesta Sabinov Michala Repaského s názvom Sabinovský Slávik . Na tejto okresnej prehliadke spevákov ľudových piesní našu školu veľmi úspešne reprezentovali traja talentovaní žiaci Lenka Palenčárová (4.B), Tomáš Kyseľa (6.C) a Adela Ondrejová (9.A), ktorí sa môžu hrdo pýšiť už viacerými oceneniami z okresných, krajských aj celoslovenských kôl súťaže Slávik Slovenska. Vďaka tejto akcii sú naši žiaci bohatší nielen o milé spomienky a pekné darčeky, ale najmä o ďalšiu cennú skúsenosť zaspievať si s ľudovou hudbou a možnosť ukázať svoj talent pred veľkým publikom.

            • Beseda so spisovateľom

            • V piatok 29.9.2023 sa 36 žiakov 8.B a 9.A zúčastnilo na besede s regionálnym spisovateľom a záchranárom Jankom Račkom v Mestskej knižnici B. N. Nezabudova v Sabinove. Podujatie sa konalo pod záštitou akcie Prešov číta rád.

              Janko Račko je autorom 40 poviedok, ktoré vydal v knihe Pod modrým majákom. Knihu písal počas pandémie a všetky poetické texty vystihujú krutú realitu zo života záchranárov. Žiakom vysvetlil, že záchranná zdravotná služba nie je povolanie ale poslanie druhým pomáhať. Žiaci sa dozvedeli a naučili veľa nového, pochopili, že literatúra faktu odráža reálny neprikrášlený život.

              Pospomínal si aj na svoje študentské časy, že bol lajdákom a ako prepadol zo slovenčiny a kedy si uvedomil, že čítať je potrebné. Pripomenul, že v knihách sú vedomosti, ktoré nezískame nikde inde iba vlastným čítaním. Je to všeobecný prehľad, ktorý nám otvára iný pohľad na svet. Povzbudil ich k literárnej tvorbe a správnemu využívaniu voľného času, aby sa venovali nejakým záľubám. „Každý jeden z Vás niečo tvorí, píše...“

              Žiaci sa na besede aktívne zapájali a pýtali sa čo ich zaujímalo. Autor odpovedal pohotovo a pútavo vykresľoval zážitky so svojho skutočného života. Dozvedeli sme sa akému športu sa venoval, čo ho inšpirovalo k písaniu, že už má pripravené voľné pokračovanie, že má rád punk a hrá na gitare...

              V závere nám zahral na gitare a naša deviatačka prečítala jednu poviedku, z knihy ktorú jej autor daroval a podpísal. Naši žiaci takto mohli zažiť netradičnú hodinu literatúry a stretnúť sa „so živým spisovateľom“.

              Deviatačka o akcii povedala: „Bol to pre mňa zaujímavý zážitok – spoznať nového spisovateľa. Je to pozoruhodná osoba, nielen svojím povolaním, ale aj záľubami. Teším sa na čítanie jeho knihy.“

            • Európsky deň jazykov

            • Dňa 26. septembra 2023 sa  naša škola opäť raz  zapojila do dňa plných aktivít v oblasti jazykového vzdelávania v celej Európe pod názvom "Európsky deň jazykov".  

              Jeho cieľom je podnietiť 700 miliónov Európanov zo 46 členských štátov Rady Európy, aby sa bez do z ohľadu na vek, v školách aj mimo nich, učili viac jazykov. S presvedčením, že jazyková rozmanitosť je nástrojom na dosiahnutie väčšieho interkultúrneho porozumenia a kľúčovým prvkom bohatého kultúrneho dedičstva nášho kontinentu, Rada Európy podporuje mnohojazyčnosť v celej Európe.

              Z iniciatívy Rady Európy v Štrasburgu sa Európsky deň jazykov  oslavuje každoročne 26. septembra už od roku 2001. Jeho korene siahajú do roku 2001, ktorý bol Európskym rokom jazykov. Organizátormi boli Rada Európy a Európska únia a zapojilo sa doň 45 krajín. Svojimi aktivitami poukázal na jazykovú rozmanitosť v Európe a vyjadril podporu jazykovému vzdelávaniu

              Úspech projektu Európsky rok jazykov a záujem národných spoluorganizátorov prispeli k tomu, že Rada Európy sa rozhodla vytvoriť každoročnú tradíciu a vyhlásila 26. september za Európsky deň jazykov. Takisto bolo vytvorené oficiálne logo, slogany a internetová stránka.

              Všeobecnými cieľmi Európskeho dňa jazykov sú:

              • Upozorniť verejnosť na dôležitosť štúdia jazykov, zvyšovanie mnohojazyčnosti a medzikultúrneho porozumenia
              • Podpora jazykovej a kultúrnej rozmanitosti Európy
              • Podpora celoživotného jazykového vzdelávania v školách i mimo škôl

              Ani naši žiaci pod vedením skúsených a kreatívnych pedagógov neostali pozadu a aktívne sa  zapojením  do rôznych jazykových aktivít, súťaží, hier, jazykolamov – tongue twisters, kvízov a pod. Spievaním pesničiek, riekaniek, či kreslením národných vlajok a symbolov, nie len anglicky hovoriacich krajín,  či využívaním interaktívnych mobilných aplikácií a web stránok si hravými a pútavými formami rozvíjali a upevňovali svoje jazykové zručnosti a schopnosti.

              Žiaci sa dozvedeli zaujímavé informácie o jazykoch, naučili sa povedať pozdrav „AHOJ“ v rôznych jazykoch, otestovali si svoje znalosti základných fráz vo viacerých európskych jazykoch, naučili sa množstvo zaujímavostí z oblasti svetových jazykov –  členenie, vetvy, jazykové rodiny, interakcie medzi jednotlivými jazykmi a pod. Prostredníctvom vedomostno-zábavných jazykových kvízov  sa naši žiaci dozvedeli, ktorý jazyk je najrýchlejším jazykom na svete, kto je to polyglot, ktorá kniha je preložená do najviac jazykov na svete, akým jazykom kikiríka kohút či kváka žaba a ešte mnoho iného...

              Tento deň a všetky aktivity, na ktorých sa naši žiaci a učitelia podieľali, opäť raz naznačil, že výučba cudzích jazykov a aktívne osvojovanie a rozvíjanie  jednotlivých jazykových zručností na našej škole má opodstatnenie, kvalitu a samozrejme perspektívu aj v budúcnosti.

            • Happening v mestskom parku

            • Dňa 12.9.2023 sa konal v mestskom parku Happening z obrazov pedagogických i nepedagogických zamestnancov školy. 40 moderných obrazov bolo vytvorených technikou liaty pouring a výstava niesla názov Flowing - pouring. Výstavu i našu školu navštívili aj redaktori STV a JOJ a tešila sa záujmu Sabinovčanov i návštevníkov mesta.

            • Účelové cvičenie - ochrana života a zdravia

            • Žiaci 5. - 9. ročníka sa v piatok 8. 9. 2023 zúčastnili praktickej časti Účelového cvičenia- ochrana života a zdravia. Každý ročník si v inej lokalite  precvičoval v praxi teoretické vedomosti z problematiky dopravnej výchovy,  protipožiarnej ochrany, civilnej ochrany, zásad prvej pomoci  a topografickej prípravy nadobudnuté v teoretickej príprave deň pred praktickým cvičením. Cvičenie sa uskutočnilo za krásneho počasia a k všeobecnej spokojnosti koordinátorov cvičenia, zúčastnených učiteľov a hlavne žiakov. O spokojnosti tejto  akcie svedčia aj fotografie, ktoré si môžete prehliadnuť v galérii pod článkom.

            • Plenárny a triedny aktív RZ

            • Vážení rodičia, pozývame Vás na plenárny a triedny aktív rodičovského združenia, ktoré sa uskutoční v stredu 13.09.2023 o 15.30 hod. v kmeňových učebniach jednotlivých tried. Tešíme sa na stretnutie s Vami.

            • Pamätný deň obetí holokaustu a rasového násilia

            • Žiaci 7.C triedy si dňa 11.9.2023 pripomenuli Deň obetí holokaustu a rasového násilia. Pamiatku všetkých obetí holokaustu si uctili na mieste, kde kedysi stála sabinovská židovská synagóga. Tento malý pietny akt umocnilo spomínanie MUDr. Sone Bazlerovej, ktorá počas 2. svetovej vojny prišla skoro o celú svoju rodinu.

            • Slávnostné otvorenie školského roka 2023/2024

            • Milí žiaci, rodičia, učitelia!

              Slávnostné otvorenie školského roka 2023/2024 sa uskutoční dňa 4. septembra 2023 (pondelok) o 8:30 hod. na multifunkčnom ihrisku v areáli školy.

              Zraz žiakov 1. ročníka je o 8:00 hod. pred hlavnými vstupmi do budovy školy. Žiaci ostatných ročníkov majú zraz o 8:15 hod. na školskom ihrisku. Po slávnostnom otvorení školského roka a oboznámení sa so základnými organizačnými pokynmi ukončíme prvý školský deň a žiaci odchádzajú domov. Do tried sa presunú len žiaci 1. a 5. ročníka.

              Zápis prvákov do ŠKD sa uskutoční po slávnostnom otvorení školského roka. Činnosť ŠKD začína od 5. 9. 2023.

              Školská jedáleň je v prevádzke od 5. 9. 2023 pre všetkých žiakov, ktorí sa prihlásia na stravu najneskôr 4. 9. 2023.

              Tešíme sa na spoločné stretnutie.

            • Organizácia vyučovania od 5. 9. 2023 do 8. 9. 2023

            • 5. 9. 2023 - 6. 9. 2023 (utorok - streda): Triednické práce 

              Poučenie o bezpečnosti a ochrane zdravia pri práci v škole, poučenie o pravidlách cestnej premávky a bezpečnosti pri dochádzke do školy, oboznámenie žiakov s vnútorným poriadkom školy, rozdávanie učebníc, oboznámenie sa s rozvrhom hodín, prideľovanie šatňových skriniek, čipových príveskov a prihlasovacích údajov do Edupage

              7. 9. 2023 (štvrtok) - 1. až 9. ročník - Účelové cvičenie Ochrana života a zdravia (teoretická časť)

              8. 9. 2023 (piatok) - 1. až 4. ročník - úvodné hodiny k vyučovacím predmetom I. stupňa

                                               5. až 9. ročník - účelové cvičenie Ochrana života a zdravia (praktická časť)

              V období od 5. 9. 2023 do 8. 9. 2023 budú mať žiaci

                   1. - 4. ročníka: 4 vyučovacie hodiny

                   5. - 9. ročníka: 5 vyučovacích hodín

              Od 11. 9. 2023 (pondelok) bude vyučovanie vo všetkých ročníkoch prebiehať podľa riadneho rozvrhu hodín

            • Derniéra výstavy výtvarných prác Môj konštruktivizmus

            • Súčasťou rozlúčky deviatakov s našou školou bola aj derniéra výstavky  originálnych výtvarných prác Timoteja Polomčáka, žiaka 9.C triedy. Tieto malé umelecké dielka boli robené srdcom a v hlbokom zahĺbení...  Akademický sochár Jozef Hobor sa o výtvoroch Timoteja vyjadril: „Mal som možnosť vidieť práce žiaka 9. ročníka, bol som milo prekvapený, aký úžasný  talent má tento  žiak. Je to talent videnia geometrickej abstrakcie, ku ktorej  sa študovaný výtvarník  dopracuje až rokmi...  je to čisté, úprimné a je to dar - závidím v dobrom. Úcta patrí aj jeho pani učiteľke, že v ňom talent nielen objavila, ale aj podporovala“. Výstavka je dôkazom toho, že v našej škole sa s láskou a cieľavedome už roky venujeme i žiakom s DYS – týmto inak obdareným a nadaným deťom.  Timotejovi prajeme veľa v úspechov v živote i v jeho ušľachtilej záľube.

            • Škola v prírode 2023

            • V dňoch 19.06.- 23.06.2023 žiaci 4.A, 4.B, 4.C, 4.D vymenili školské lavice za školu v prírode. Naším  miestom pobytu sa stal  Hotel Magura, ktorý sa nachádza v Monkovej doline, v tichom prostredí a s nádherným výhľadom na hrebene Belianskych Tatier.  Od rázovitej goralskej obce Ždiar je vzdialený asi 1,5 km.  Hneď v prvý deň sme navštívili v Ždiari -  Múzeum Ždiarsky dom, v ktorom sme sa zoznámili so spôsobom života Goralov, spoznávali  pôvodnú architektúru, interiér, kroje. To všetko bolo doplnené bohatým slovným výkladom. Ďalší deň  sme sa vybrali na výlet do Bachledovej doliny na Chodník korunami stromov, ktorý sa nachádza v srdci pestrých lesov Pieninského národného parku. Aj keď cesta ku chodníku nám dala poriadne zabrať, úplne si nás potom získala cesta po chodníku a pohľad z 32 metrov vysokej veže, vďaka ktorému sme mali ako na dlani štíty Belianskych Tatier, unikátnu scenériu Pienin i malebné Zamagurie. Tretí deň školy v prírode sme navštívili najviac navštevovanú sprístupnenú jaskyňu na Slovensku -   Beliansku jaskyňu. Jej prehliadkový okruh mal dĺžku 1370m s prevýšením 125 m a prešli sme v nej 874 schodov. V tejto jaskyni nás všetkých upútali krásne sintrové vodopády, pagodovité stalagmity, jazierka a mnohé ďalšie formy jaskynnej výzdoby. Štvrtý deň sme na túre obdivovali a spoznávali krásnu prírodnú scenériu Monkovej doliny. Okrem výletov nechýbali  v škole v prírode  tvorivé dielne, športová olympiáda, šachový turnaj, hra rôznych spoločenských hier, rôzne športové hry v prírode. Uskutočnené výlety, udalosti, svoje zaujímavé zážitky a príhody zo školy v prírode si žiaci zapisovali alebo kreslili do svojich denníčkov. V predposledný deň školy v prírode bolo vyhodnotenie všetkých aktivít  a nakoniec spoločná zábava  na diskotéke. V posledný deň školy v prírode, pred príchodom domov sme sa zastavili  ešte v najzábavnejšej galérii  vizuálnych ilúzii  v Tricklandii v Starom Smokovci a potom v Tatranskej Lomnici v Múzeu Tanap-u, kde sme spoznali zaujímavú expozíciu prírody Tatier (rôznych živočíchov, rastlín) ako aj etnografickú expozíciu.

              Zo školy v prírode si všetci odnášame veľa príjemných zážitkov a zaujímavých dobrodružstiev.

            • Celoslovenská súťaž detí vo výtvarnom prejave

            • Hasič – pretekár

              Dobrovoľná požiarna ochrana SR a Republiková komisia mládeže DPO SR vyhlásila 20. ročník celoslovenskej súťaže detí vo výtvarnom prejave. Žiaci mali možnosť prejaviť svoju kreativitu, fantáziu.

              Hodnotiaca komisia zo 65 výtvarných prác vybrala 3 práce. Naši žiaci z 1. stupňa (3.-4. ročníka) sa umiestnili na krásnom 1., 3. a 5. mieste.

              Odovzdávanie cien sa uskutočnila pod záštitou Republikovej komisie mládeže a žiakom boli osobne odovzdané diplomy a ceny.

              Víťazom srdečne blahoželáme!

            • Organizácia posledných dní šk. roka 2022/2023

            • 23.6.2023 (piatok) 

              I. stupeň 4 vyučovacie hodiny hodiny s triednym učiteľom (záverečné opakovanie učiva)

              II. stupeň 5 vyučovacích hodín Účelové cvičenie Ochrana života a zdravia (teoretická časť)

              26.6.2023 (pondelok)

              I. stupeň 4 vyučovacie hodiny Didaktické hry

              II. stupeň 5 vyučovacích hodín Účelové cvičenie Ochrana života a zdravia (praktická časť)

              27.6.2023 29.6.2023 (utorok – štvrtok)

              I. + II. stupeň - 4 vyučovacie hodiny: Triednické práce (kontrola a odovzdávanie učebníc, kontrola stavu triedy a jeho inventára, čistenie lavíc, stoličiek a skriniek, upratanie šatňových skriniek)

              29.6.2023 o 12.00 hod. v malej telocvični školy sa uskutoční Rozlúčka s deviatakmi

              30.6.2023 (piatok) - záver školského roka 2022/2023

              Vyhodnotenie výchovno-vzdelávacích výsledkov žiakov za II. polrok 2022/2023 a odovzdávanie koncoročných vysvedčení (3 vyučovacie hodiny s triednym učiteľom v kmeňových triedach)

              ŠKD bude dňa 30.6.2023 od 10.00 do 15.00 hod.

            • Čitateľský oriešok

            • Ani 9. ročník celoslovenskej súťaže sa nezaobišiel bez našej účasti. Organizátorom súťaže je každoročne odborné nakladateľstvo Dr. Josef Raabe Slovensko. Cieľom súťaže je rozvíjať u žiakov čítanie s porozumením, vnímanie medzipredmetových vzťahov a výtvarnú kreativitu. Súťaž tiež rozvíja predstavivosť a obrazotvornosť žiakov – vo výtvarnej časti musia žiaci zapojiť svoju fantáziu a prepojiť dva príbehy do jedného.

              Žiačky našej školy sa veľmi usilovali a stálo to skutočne za to. Obe žiačky, a to žiačka 4.D triedy Viktória Šinaľová a žiačka 1.B triedy Michaela Šinaľová, si za svoje krásne výtvory vyslúžili 1. miesto vo svojej kategórii, a to ocenenie verejnosti. Ceny si prevzali osobne v Zichyho paláci v Bratislave. Blahoželáme!

            • „Noc výskumníkov" beseda s virológom P. Čekanom

            • Dňa 19.6.2023 sa naši žiaci zúčastnili prednášky spojenej s besedou so známym vedcom Pavlom Čekanom, PhD., B.Sc., ktorú organizovalo Súkromné Gymnázium DSA v Sabinove. V rámci diskusie sme sa dozvedeli nie len o jeho vedeckej ceste plnej úspechov a ocenení, ale aj mnohé zaujímavosti z jeho súkromného a pracovného života.

            • 17-ka proti kyberšikane

            • Podobne ako po minulé roky sa Základná škola na Ul. 17. novembra aj tento rok zapojila do projektových aktivít, týkajúcich sa nebezpečenstiev spojených s problematikou používania internetu a sociálnych sietí. Realizácia projektu bola možná vďaka Nadácii Orange a jej grantovému programu „Bez nástrah online“.  Žiaci sa formou workshopov oboznámili s problematikou kyberšikanovania, kyberhejtu, kybergroomingu, šírenia hoaxov, atď. V priebehu jedného školského roka nadobudli poznatky, spôsoby a možnosti ochrany svojho súkromia v kyberpriestore. Keďže bol projekt prvotne určený pre žiakov 2. stupňa ZŠ a nechceli sme vynechať ani tých najmenších, starší žiaci sa podujali sprostredkovať svoje know-how mladším kamarátom z prvého ročníka a zároveň usporiadali veľkú výstavu výsledkov svojich prác. Pozoruhodnými sa stali výstupy, ktorými starší spolužiaci prezentovali výsledky svojej snahy – bannery o kyberšikane, nástenné plagáty s rozprávkami o kyberšikane či videá o tom, ako sa správať na internete. Najväčšiu pozornosť však vzbudila dvojjazyčná kniha v slovenskom a anglickom jazyku „Za siedmimi horami“, v ktorej žiaci premenili klasické rozprávky na moderné s cieľom objasniť nebezpečenstvá číhajúce na sociálnych sieťach. Dovedna 45 rozprávok tvorí úžasnú pomôcku v boji proti nástrahám internetu nielen pre tunajších pedagógov, ale bude voľne dostupná k stiahnutiu aj na stránke našej školy. Poprípade, ak by sa vám nechcelo čítať, vybrané rozprávky boli nahovorené žiakmi v slovenskom aj anglickom jazyku a nahrávky sú rovnako dostupné na stránke školy. Na záver nám ostáva ešte raz poďakovať Nadácii Orange za finančnú podporu a žiakom za snahu a húževnatú prácu. Zároveň dúfame v ďalšie pokračovanie tohto a podobných projektov aj v nasledujúcich rokoch.

    • Kontakty

      • Základná škola, Ul. 17. novembra 31, Sabinov
      • 051/4521840
      • Ul. 17. novembra 31, 08301 Sabinov Slovakia
      • 36158143
      • 2021368470
      • Ing. Slavomír Kožár, MBA Email: slavomir.kozar@zsnovsb.sk Mobil: +421 918 347 112
      • SK90 0200 0000 0016 2897 3259
      • Mgr. Zuzana Molčanová
      • Mgr. Peter Viktor, PhD - zástupca pre THČ Email: peter.viktor@zsnovsb.sk Mobil: +421 918 436 308 Mgr. Zuzana Krivdová - zástupkyňa pre I. stupeň ZŠ Email: zuzana.krivdova@zsnovsb.sk Mobil: +421 905 134 306 Mgr. Ján Jaško - zástupca pre II. stupeň ZŠ Email: jan.jasko@zsnovsb.sk Mobil: +421 907 980 172
    • Prihlásenie